Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2018 tarihli raporla ÖTV muafiyetli araç alabilir miyim?

hdoa

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Raporun videosunu atıp paylaştım Herkese selamlar 2018 yılında sol bacaktan süresiz ÖTV raporu almıştım. O dönem gittiğim bütün bayiler rahatlıkla araba alabilileceğimi söylüyorlarlardı fakat gerekli parayı toplayamadığım için bir türlü nasip olmamıştı. Şimdi aynı raporumla ÖTV siz araç almam mümkün müdür? Sol bacağımdaki sakatlık aynı değişen birşey yok. Rapor süresiz ve arkasından ÖTV muhafiyet raporu yazıyor. Geçen gün iki tane bayiye gittim birisi yüzde 40 ila 80 arasında olması gerekiyor dedi bu raporla alamazsınız dedi. Diğeri alabileceğimi söyledi kafam karıştı bile varsa yardımcı olabilir mi çok teşekkürler..

- 100 tane bayiye sorsan ve 100 ü de alamazsın dese de, oran gereklidir dese de, %40 denilse de, %90 denilse de hepsi boş laftır. Bayiye sormak yanlış.

- Benim 2016 tarihli raporumla, 2021 yılında problem olmadan araç almıştım. O günden bugüne değişen bir şey olmadı.

- Vergi Dairesinde tecrübesiz bir memura denk gelip işi yokuşa sürebilir, lakin elindeki raporla sorun olmadan ÖTV indiriminden yararlanman gerekir. Emin olmak için bayiye gitmeden önce vergi dairesine özelge ile sorabilirsin.

@ucuncubahar,
Çok teşekkür ederim kıymetli cevabınız için. Gerçekten uğraştırıyorlar kimse yasa kanun bilmiyor.. Vergi dairesine özelgeyi nasıl yazacağım ve bunu ilçe mi yoksa il vergi dairesine mi göndereceğim? Siz nasıl bir yol izlediniz özelge mi yazdınız ve raporunuzun oranı kaçtı?

Süreçle ilgili tecrübesi olan arkadaşlar lütfen sizde katılın forma ve bir yol gösterin.

Hocam 2018 tarihli rapor da özel teçhizat gibi bir ifade olmuyor. siz onu nasıl yazdırdınız ?

@Polmiks,
Kim demiş ki hocam olmuyor diye? O dönem bu ibareyle rapor alan bu grupta başka insanlarda vardı. ve hepsi o ibare sayesinde hiç zorluk çekmeden araç aldı. Ki zaten o dönemde bende alabiliyordum. hangi bayiye gitsem veya vergi dairesine rapora okey veriyorlardı sadece maddi durmlardan ötürü alamadım ben. Şimdi alabiliyor muyum onu merak ediyorum

@hdoa,
Hocam benim rapor 2012 tarihli bende de o ibare yok. Vergi dairesi o ibareyi istiyor.
Techizatlı araç için sürücü olur raporum da var Şehir hastanesine gittim bana Sürücü olamaz raporu vermek istediler işlemleri iptal etmek için dilekçe verdim.
2 ay önce aldığım sürücü olur raporunu iptal edip olamaza çevirmeye çalışıyorlar.

2016 tarihli raporumda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi yoktu.

Fizik Tedavi ve Nöroloji, her ikisinde de sol alt ekstremite diye başlayan ibare vardı.

Rapor ÖTV için alınmamıştı. Oranın hiç bir önemi o zamanda yoktu ama yanlış hatırlamıyorsam %20 idi oran.

Özelge için ben hiç başvurmadım ama İstanbul için söylüyorum, ümraniyedeki Motorlu taşıtlar vergi dairesi zemin katta ÖTV birimi var, her türlü yardımcı oluyorlar.
Bana sorarsan özelgeye ihtiyacın yok, yasa, yönetmelik, kanun her ne ise çok açık 2019 öncesi alınan raporlarda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi gerekmez.

"2019 öncesi alınan raporlarda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi gerekmez."....

Ve yukarıda gerekmez diye bahsettiğin ibare, gerekmediği halde benim raporumda var. Ve bu ibare o dönemde çok işe yaramıştı, vergi daireleri o ibareyi görünce hiç zorluk çıkartmıyordu. Yani ÖTV için alınabilecek en doğu raporu aldım ben. Hem o vergi dairelerinin önemsediği ibare var, hem sol bacaktaki kalıcı hasar ve sürekli rapor... Şuanda da hiç zorluk çekmeden almam gerekiyor ama işte geçen gittiğim Ford bayisi olmaz bu rapor dedi nedenini sordum bana internetten bir yazı gösterdi. Yazıda %40 ila %80 arasında oran ve ortopedik hastalık şartından bahsediyordu. Bende kanun mu değişti acaba dedim. Sonra Hyundai bayisine gittim adam baktı sol bacak olduğunu gördü raporun arkasındaki o ibareyi gördü tamam bu olur bununla başvuraniliriz dedi.

Hocam müsait olduğunuz da "kanun her ne ise çok açık 2019 öncesi alınan raporlarda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi gerekmez." bana bunun kanun maddesini gönderebilir misiniz ? Yasal dayanağa ihtiyacım var. Adamlar 20 gün önce aldığım tertibatlı sürücü olabilir komisyon kararını yok sayıp sürücü olamaza işi çevirmeye çalışıyor. Bu sistem ile hiç muhatap olmadan bir kanun yasal mevzuat var mı ?

ÖTV yi geçtim hiç araç kullandırtmayacaklar. Ben Ankara'dayım.

@hdoa

Ve yukarıda gerekmez diye bahsettiğin ibare, gerekmediği halde benim raporumda var.
Bu cümlen yanlış. "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi senin raporunda yok, raporun videosuna tekrar baktım malesef ibare yok.

Raporun 2019 öncesi alındığı için ibarenin olması gerekmiyor ama
raporunu 21 Şubat 2019 tarihinde ve sonrasında almış olsaydın %100 raporunla ÖTV indirimli araç alamazdın.

Şuanki haliyle raporunda bir problem yok ve ÖTV den faydalanmaman için bir sebep yok.

@Polmiks

Senin konun farklı, tam olarak sorunu ben anlamadım. İşine yarayacaksa resmi gazetede çıkan tebliğ, MADDE 4 :

Link:

@Polmiks,

Neden sürücü olur raporunu olmaza çevirmeye çalışıyorlarki anlamadım. Onlara ne yani onlar kim oluyorda bize verilen hakkı baltalamaya çalışıyorlar.

2012 tarihli raporunla yakın bir zamanda araç almayı mı denedin?

Benimde eski ehliyetimi yani kaza yapmadan önce aldığım normal B sınıfı ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek için 2018 yılında rapor aldım. Gereken kodlar verildi, bana sadece gidip ehliyeti değiştirmek kaldı ama o dönem dediğim gibi maddi olaylardan ötürü araba almayacağım kesinleşince ehliyeti de değiştirmedim. O ehliyet raporum hâlâ elimde duruyor. şimdi o raporla elimdeki normal ehliyeti engelli ehliyetine çevirebilir miyim bilmiyorum.

Hocam araç almayı denemedim ehliyetim bile yok. Sürücü olur komisyon raporunda açık olarak gerekli tertibatlar yazıyor uyarlanabilir gaz,fren tertibatı vs var.
Şehir hastanesi ise o sürücü olur raporunu yok sayarak kendileri sürücü olamaz raporu vermek istediler. Ben zaten şuan ehliyet alabiliyorum ama ÖTV için Vergi dairesi "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" bunu istedi. Bu da 2012 tarihli raporumda yok. Ben aslında bu raporu çıkartmak için gitmiştim ama olay bambaşka yöne gitti.

Eğer 2012 tarihli raporda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" gerekmeden ötv ile araç alabiliyorsam benim açımdan hiç bir problem yok.

Komisyon kararı çıktığın da Vergi dairesine gitmiştim bilgi almak için durum böyle gelişti. Kurul raporu tertibat vs varsa bildiğim kadarı ile 2 yıl geçerli oluyor.

"ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKLİDİR" yazıyor hocam. Bire bir aynı ibare yok evet ama bu ibare de yeterli ve açıklayıcı değil mi?

@hdoa

20 Şubat 2019 tarihinden sonra alınan raporlarda ifadenin birebir aynı olması gereklidir.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır.

Bence problem yok. Arkadaşın da dediği gibi(ucuncubahar) 2019 öncesinde bu ibare şartı yokmuş?

Kurul raporum var tertibat, gereken kodlar vsvs hepsi var ama 2018 de aldım raporu, ve araba alamıycam en gücü deyip elimdeki normal ehliyetimi gidip engelli ehliyetine çevirmedim salak gibi... 2 yıl süresi varsa çoktan geçmiş o raporun geçerliliği. Yeniden rapor almam gerekiyor herhalde.

Sağlık Kurulu Komisyonundan aldığınız karar 2 yıl geçerli hocam üzerinde öyle yazıyor.

Anladım, neyseki 2019 dan önce aldım ben raporumu yani sıkıntı yok.

Ben tekrar elimdeki normal ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek için devlet hastanesinde ehliyet raporuna baş vurayım. Sonra gidip direk bir bayiye sürece başlayayım inşallah.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Allah kolaylık versin, ne kadar iş bilmez memur varsa size denk gelebilir, sabırla devam edin

Merhaba, bugün Raporumla Toyota bayisine gidip araç almak istiyorum dedim. Aynı ford bayisinde verilen cevabı verdiler: "Rapor %40 ın altında olduğu için alamazsın" dediler. Bende: "ortopedik engellerde oran şartı yok" dedim. Bunun üzerine vergi dairesinden bir memuru aradılar raporun fotoğrafını attılar ve memur rapor için; Geçersiz dedi. ÖTV indirimi alamaz bu raporla dedi... Ben aldım telefonu ve memura; Bir arkadaşım ortopedik %20 oranlı raporunla ÖTV indiriminden faydalanmış dedim. Bunun üzerine sağ bacakta veya kolda engel varsa ve özel tertibat yapılması gerekiyorsa o zaman olur dedi... İyide benim engelim sol bacakta, ve bildiğim kadarıyla sol bacakta ortopedik engeli olanlar için otomatik vites özel tertibat yerine geçiyordu.. Sol bacaktan rahatsızım, debriyaj pedalına basamıyorum, bu durumda otamatik vites benim gibiler için özel tertibat yerine sayılmıyor mu? @hozgul @OturanBoğa @Hüseyin İlik @ucuncubahar @uNiQuE_54 abiler bilen lütfen yardımcı olsun. Raporu YouTube yükledim link bırakıyorum valla morelimi bozdu bu durum bir umut var mı?

https://youtube.com/shorts/LX8uFpaEQko?si=CaAaLrD-2JQKi6H7

@hdoa,

%40 altı %39 bile olsa ÖTV indirimi olmuyor. ÖTV indirimi için hem ortopedik hemde %40 ve üstü %90 altı olacak.

@Polmiks,

Ortopedik engellerde oranın önemi yoktu, ne zaman değişti bu kanun? @ucuncubahar 2021 yılında %20 raporuyla yararlanmış misal ÖTV den

Engelli ehliyetin var mı ve kod eklendi mi, hangi kodlar var
Kodlar tam hocam ama ehliyet raporunun süresi geçmiş tekrar alıcam şuan önemli olan elimdeki yüzde 26 lık ÖTV muhafiyet raporu işe yarar mı onu öğrenmeye çalışıyorum. Biri yüzde 40 ın altı olmaz diyor biri sol ortapediklerde oranın önemi yok diyor kafam karıştı iyice

Linki yukarıda paylaştım : ÖTV (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

“Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır.
Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.

Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.”

2019 öncesi raporunla problemsiz ÖTV indiriminden yararlanman gerekir, benim bildiğim yukarıdan başka yenice bir gelişme olmadı.
Seninle ilgili kısımları özellikle koyu yaptım.

%40 altı olmaz diyen arkadaş nerede yazıyor bu ? Hangi kitapta ?
- "kardeşim kitapta yazıyor kitapta; kumardan, alkolden, uyuşturucudan uzak durun. ama zinadan kaçın diyor kaçın" huzur içinde uyu sen Sabri abi.

Daha önemlisi bayiye sordum, telefonla vergi dairesinden memurla konuştum gibi gayri ciddi bilgilere daha fazla cevap yazmayacağım.
- 100 tane bayiye sorsan ve 100 ü de alamazsın dese de, oran gereklidir dese de, %40 denilse de, %90 denilse de hepsi boş laftır.
Bayiye sormak yanlış.

Bayiye kadar gidebilen birinin vergi dairesine gidip ÖTV birimine sormaması da, bilemiyorum Altan bilemiyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: hdoa
@ucuncubahar,

Abi çok haklısın ama günde 16 saat çalışıyorum. Sabah 8 de çıkıp gece yarısı eve geliyorum. İzin de alamıyorum. Çalıştığım yer şehir merkezine uzak yarım saat bir saat izin alıp gitsem desem o da olmuyor. Bu yüzden vergi dairesine gidemedim bir türlü... Bayiye gitme sebebim de çalışıtığım yere yakın 4 bayi var. En azından yakın diye bayilere bari gidip sorayım dedim ama çok haklısın en kısa sürede gideceğim vergi dairesine. Her şey için çok sağol ne kadar teşekkür etsem azdır.🙏🙏🙏

@ucuncubahar,

%40 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları ve ÖTV İndirim Oranı​

%40 engelli raporu ile araç satın almak isteyen kişilerin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanmaktadır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişiler, engelli raporu ile araç alma şartlarını sağlamalıdır. Engelli raporu ile araç alma şartları ise aşağıdaki gibidir:

• Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir.
  • Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
  • %40 engelli kişinin engel durumundan dolayı aksamlı bir araç kullanması gerekiyorsa engelli raporunda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresinin yer alması gerekir. Bunun yanı sıra herhangi bir tertibat gerekli değilse “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi yer almalıdır.
  • Engelli kişinin raporunda “Otomatik vitesli araç kullanabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanamaz” ibaresi yer alıyorsa bu şartlara uygun bir araç satın alması gerekir.
  • Engelli raporu ile araç almak için araç almadan önce A veya B sınıfı ehliyetlerden birine sahip olması şartı aranır.
%40 altında ÖTV indirimi olmuyor hatta bir çok iş yeri engelli bile saymıyor. %40 - 89 için indirim %90 ve üstü için muafiyet var.
Senin %10-20-30-35 gibi oranın varsa ÖTV indiriminden hatta diğer haklardan da faydalanamazsın. .

@Polmiks ,

Antepte bi laf vardır, sevdiğim bir laftır. "Karakabir'de bir yalan uydurdum, Düztepe'ye çıktım kendim inandım".
yeri gelmişken bir de atasözü bırakayım tam olsun "Delinin biri kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış"

Atasözündeki 40 ile engelli oranındaki 40 arasında organik bir bağ olmadığı gibi, kuyuya taş atan deli de ben değilim ve hatta 40 akıllıdan biri de ben olmayacağım.

Ortopedik engelden dolayı alınan Özel Tertibatlı Araçlarda ÖTV muafiyeti uygulanması için rapor oranının bir önemi yoktur.

Sizlere %40 üzerinde olacak araç alamazsınız diyen araç bayileri araç satmamak için böyle bir yola başvuruyor olabilir.

Aşağıya %90 altındaki engelliler için ÖTV muafiyeti uygulanması ile ilgili bölümü ekliyorum.

Sağdan soldan duyulan herşeye kolayca inanmak varken, bir şeyleri araştırıp öğrenmek için kimsenin okuyacağını sanmıyorum ama yinede bende ilgili mevzuatın linkini ekledim.

(Mülga paragraf:RG-10/8/2019-30858)

Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.

Son düzenleme:
2013 SÜRESİZ RAPORUMLA ORTOPEDİK ENGELLİ OLARAK ARACIMI ALDIM,HANGİ BAYİYE SORDUYSAM OLUR DEMİŞTİ,SADECE EHLİYETİMİ ENGELLİ OLARAK DEĞİŞTİRDİM.TERTİBAT TAKILDI

Üst Alt