Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

32.01 ve 10.02 kodlarıyla ÖTV muafiyetli araç alabilir miyim?

unforgiwen

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
5
Ehliyetimi yenilemek için aile hekiminden sonra ortapedi-fizik tedavi ve nöroloji bölümlerine göründüm ve il sağlık müdürlüğünde komisyona girdim.

Raporumda 01.01.Gözlük, 10.02 Otomatik vites, 32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi, 47. İki tekerlekli araç kullanamaz, 78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir, 102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz. kodları mevcut. Komisyon sırasında araç almak istediğimden bahsetmeme rağmen "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesini yazmamışlar açıklama kısmına. Bu durumda ne yapmam gerekir? Bu rapora itiraz edip bu ifadeyi ekletebilir miyim? İtiraz etsem sürücü olur raporumu sürücü olamaza çevirebilirler mi diye de korkuyorum açıkçası. Yoksa ötv muafiyeti için yeniden sağlık kuruluna mı girmem gerekiyor?

Ayrıca 10.02 Otomatik vites, 32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi kodları tertibat olarak geçmiyor mu? 2013 de ilk ehliyetimi aldığım zaman sürücü olur raporu, engellilik oranımı belirten rapor ve ehliyet ile birlikte ötv muafiyetli araç almıştım. Şimdi ötv muafiyeti için ayrıca sağlık kuruluna girip 3. bir rapor mu almam gerekiyor?(sürücü olur raporu, engel oranını belirten rapordan başka)​

@unforgiwen,
merhaba ,il sağlık kurulu ehliyet kodları verir raporda sadece haraket ettirici aksamli araç kullanabilir ibaresi için tekrar engelli raporu alacaksınız ÖTV indirimi için bunu hastaneden alacaksınız normal engelli raporu alır gibi tek tek doktor gezip heyete gireceksiniz,tabi daha önce otv indirimli araç aldiginiza göre elinizdeki raporda Sadece haraket ettirici aksamli araç kullanabilir yazması gerekmeyebilir 2019 dan sonra alınan raporlarda o madde aranıyor size tavsiyem sağlık komisyonuna itiraz süreniz dolmadan engelli raporu ve size verilen kodlar ile maliye ye gidip ÖTV servisi ile görüşüp olur yada olmaz diye bilgi alıp ona göre sağlık kuruluna itirazda bulunmaniz ve yeni rapor için başvuru yapmanız daha doğru olur

@AHMET FATİH ERYILMAZ,
ÖTV indiriminden faydalanmak için yeniden heyete girmeniz gerekli karakodlu yeni rapor isteniyor ötv muaf araç almak için aynı durum benim içinde geçerli, ayrıca raporda otomatik vites araç kullanır ibaresi yazılması gerekli aparatlı kullanmanız gerekiyor ise onu da yazmaları lazım, saygılar

@AHMET FATİH ERYILMAZ, @xkatip74, çok teşekkür ederim cevaplarınız için. 2013 ten sonra aracımdan memnun olduğum için, işimi gördüğü için bir daha araç almaya ihtiyaç duymamıştım. anladığım kadarıyla ötv muafiyeti için engelli oranını belirten rapor, sürücülük için alınan rapor dışında ayrıca bir rapor almam gerekiyor sağlık kuruluna başvurup. hayır anlamadığım şey şu sürücü olabilir mi değerlendirmesi yapılırken ötv muafiyeti değerlendirmesi de gayet yapılabilecek bir şey. engelli raporundaki yüzdeye bakacaklar sadece. özel tertibat değerlendirmesi zaten yapılıyor. kodu veriliyor vs. nedir yani bu eziyet. 2013 te böyle değildi dediğim gibi. sürücü olur raporum, engelli oranımı belirten raporum ve ehliyetimle aracımı almıştım. her geçen gün işleri zorlaştırıyorlar engelliler için.
@AHMET FATİH ERYILMAZ, dediğiniz gibi vergi dairesine gidip bir sorayım teşekkür ederim. ama çok umutlu değilim. bir araç bayisine sordum çünkü "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesinin olması gerektiğini söyledi o da.

Son düzenleme:
ehliyet işini çözmüşsünüz tekrar hastaneye başvurup otv indirimli araç için rapor alacağım demeniz gerekir hastaneler ne için rapor alacağınızı sormuyor malesef kişi beyanı esastır ortopedi ve açıklama kısmında sadece hareket ettirici aksamda otomatik vites araç kullanabilir ibaresi yazıl massa ötv li araç alamazsınız. not: ehliyetiniz değiştiği için artık siz normal düz+otomatik vites dahi araç kullanamayacaksınız elden gaz+fren tertibatı takılı size ait ruhsata işlenmiş sıfır+yada 2 el araç kulanabilirsiniz buna dikkat ediniz trafik çevirmesinde ehliyetsizlikden işlem görürsünüz

@unforgiwen, "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"

Sizin bu ifade ile ilgili biraz kafanız karışmış gibi görünüyor.

Girmiş olduğunuz komisyon verdiği rapora böyle bir ifade yazmıyor. Sadece sizin hangi tertibatlar ile araç kullanabileceğinizi tespit ediyor ve o kodların yazılı olduğu raporu hazırlıyor. Bu raporla nüfus müdürlüğüne gidip ehliyet değişimi yapacaksınız o kadar. ÖTV muafiyetli araç almak için bu rapor işinize yaramayacak yani. Raporumda niye öyle bir ifade yok diye isyan edecek veya itiraz etmenizi gerektiren bir durum yok.

ÖTV muafiyetli özel tertibatlı araç almak için yapmanız gerekenler.

Komisyonun verdiği tertibat kodları yazılı rapor ile ehliyetinizi değiştireceksiniz. Elinizde yeni tip B sınıfı tertibat kodları yazılı ehliyetiniz olacak.

2019 yılı öncesi düzenlenmiş bir engelli raporunuz varsa ve bu raporda ortopedik engeliniz ile ilgili yeterli açıklamalar uygun görülürse vergi dairesi bu raporu belki kabul edebilir ve araç alabilirsiniz. Böyle bir durumunuz varsa ehliyet değişimi yaptıktan sonra mevcut raporunuz ile vergi dairesine gidip bilgi alırsanız daha sağlıklı olur.

Eğer engelli raporunuz yok ise, rapor vermeye yetkili bir hastaneden randevu alacaksınız. Randevu günü gittiğinizde ne amaçla rapor aldığınız sorulduğunda "Özel Tertibatlı Araç ÖTV Muafiyeti" diyeceksiniz ve ücretini ödeyip yeni rapor alacaksınız. Ortopedi veya Ftr bölümünde muayene olurken ve heyete girdiğiniz zaman bu durumu belirtin ona göre değerlendirme yapsınlar.

Aldığınız bu raporun açıklama kısmında o kafanıza takılan ifade "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazması gerekiyor. Bu şekilde raporunuzu alırsanız zaten ÖTV muafiyeti ile araç alabilmeniz için başka bir sorununuz kalmaz.

Uzun uzun yazdım neler yapmanız gerektiğini anlaşılmayacak bir durum yoktur inşallah.

Son düzenleme:
@BnymnYldz, evet herhangi bir soru işaretim kalmadı çok teşekkür ederim. sistem değişmiş benim araç aldığım zamandan sonra. ötv muafiyetli araç için ayrıca durum değerlendirmesi gelmiş. sürücü olabilir olmaz komisyonu başka, ötv muafiyeti değerlendirmesi başka başvuruda değerlendirilecek durumlar. netleştim şu an. farklı konu başlıkları altında yazılanlarda sanki o ifade yazılırsa sorun çözülecekmiş gibi bir anlam çıkıyordu. o yüzden biraz kafam karışmıştı. tekrar teşekkürler.

Üst Alt