Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4c engelli emekliliğine başvurdum. Süreç nasıl ilerleyecek?

Şirink

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
Merhaba

ben sağlık bakanlığı eğitim araştırma hastanesinde uzman doktor olarak çalışıyorum. 16 yıl 2 ay dır 4c statüsünde 5940 gün prim günü ile çalışıyorum.
2008 Eylül 15 girişliyim. . 5434 sayılı kanuna tabiyim .
2009 yılında tek akciğerim operasyonla bronşektazi sekeli olarak alındı. Sonrasında pulmoner hipertansiyonum da gelişti. Üniversite hastanesinden 2015 yılında süresiz alınmış %91 oranında sağlık kuruşu raporumla 25 ekimde başvurdum. Son 6 ayda alınmış olam rapor ile başvurmam gerektiği belirtildi. Son 6 ayda alınan sağlık kurulu raporuyla 6 aralıkta yine başvurdum.
Durum bildirir rapor değil, yine süresiz %91 engelli raporuyla başvurdum.

Bu arada sgk hitap ta maluliyetten dolayı emekli olabilir yazıyor ( daha önce 16 yılda emeli olabilir yazıyordu) .Bugün itibariyle yani ayın 18 aralıkta evraklarımın maaş bağlama şubesince sağlık kuruluna sevk edildiğini sgk takip sisteminde gördüm.

Sizce süreç ne olur, bir daha durum bildirir rapor isterler mi, süreç ne hızda gelişir.

Lütfen bilginize çok ihtiyacım var. Saygılarımla

Emekliliğiniz şimdiden hayırlı olsun. Muhtemelen bir kontrol istenmeyecektir.

@Şirink,

Yakın zamanda çalıştığım kurumdaki öğretmen çalışmaya başladıktan sonra maluliyet derecesinde engelli olduğundan emeklilik talep etti.SGK ya İSTİRAHAT VE TEDAVİ ALTINDA BULUNAN PERSONELE AİT SIHHİ İZİN SÜRESİ LİSTESİ" formu ile beraber tüm almış olduğu raporları gönderdik takriben 1 aydan fazla sürdü emeklilik onayı gelmesi emeklilik onayı geldikten sora ayrılma işlemlerini yaptık "

@Şirink,
Hayırlı uğurlu olsun .Süreç sgk da sağlık kurulu tarafından değerlendirilip onay verilecek. Bende aynı sizin durumdayım. 2004 yılından beri 20. yılımı doldurdum. mühendis kadrosunda memurum. 5 yıllık olan engelli raporum 24.12.2024 tarihinde doluyor. Emeklilik için engelli raporumu yenilemek için sağlık kuruluna başvurdum. Kurumumun personel genel müdürlüğündeki ilgili kişisi banada eski raporunla hitapta emekli olabilir yazıyor dedi. Ama son alacağınız raporu emeklilik başvurusu esnasında sgk ya göndereceğiz . sağlık kurulundan onay gelirse sizi emekli edeceğiz. dedi. Hastalık listesinde allahtan var bnm rahatsızlığım adrenal bez yetmezliği diye hafif düzeyde çalışma gücü kaybı yazıyor. 18 yıla tabii oluyor oda. Şubat 15 gibi başvuru yapıp emekli olmayı planlıyorum.

@reciss, inşallah sizin süreçte su gibi akar. Kendi gelişmelerimden sizi haberdar ederim

@OturanBoğa, Çok teşekkürler güzel haberiniz için

@bensalih1131, Galiba arkadaşınız engelli değil de maluliye başvurduğu için istirahat ve tedavi süreçleri istenmiş .

@Şirink, hocam maaş ne kadar bağlanır bilginiz varmı size hangi bölüm doktorusunuz

@(Gölge), Ben çocuk uzmanıyım, bir arkadaşım aşağı yukarı aynı senelerle mslulen emekli oldu. 48 bin maaş bağlanmış

Kanser hastası

Malulen oldu ama engelli de olsaydı aynı olurdu, 5434 sayılı kanuna tabi

4c statüsünde, 2008 öncesi girişli, 5434 sayılı kanuna tabi uzman doktorum.ilknraporum %91 süresiz rapordu. . 2. Kere gönderdiğim tek akciğer, pulmoner hipertansiyon %91 süresiz raporuma bu gün öğrendim ki hafif iş gücü kaybı oranı verilmiş , 18 yılda emekli olur denilmiş.
Ne yapayım, nereye , ne şekilde itiraz edeyim . 16 yıl , 6 ay çalışma gün primim var. Yüksek sağlık kuruluna direkt Ankara sgk ya mı gidip itiraz edeyim ya da buradaki bağlı olduğum sgk yada il sağlık üzerinden mi ? Yüksek sağlık kurulu sizce daha mı iyimser ? Acaba bu hata yüksek sağlık kurulundan döner mi? Yüksek sağlık kurulu kararını ne kadar sürede ortalama veriyor.

Değerli bilgilerinize ihtiyacım var

Bu arada ben 18 yıldır sgk kuyum , prim gün sayım 6010 gün, sgk 6480 gün istiyor.

@Şirink, Çok geçmiş olsun siz yinede itiraz hakkınızı kullanın.

Yüce SGK Sağlık Kurulu %91 olan oranınızın çalışma gücü kaybını Hafif olarak %40-49 aralığı olarak görmüş. Bunlar milleti erken emekli etmemek ellerinden geleni yapıyorlar.

Ankara'ya kadar gitmenize gerek olmamalı, bağlı bulunduğunuz SGK vereceğiniz itiraz dilekçesini işleme koymalıdır.

@Şirink, 3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

@Şirink, siz malulenemi başvurdunuz engelli emekliliğini başvurdunuz

@Şirink,
hastalık listesine iyice bakın hocam , itirazını ona göre yapın, ret gelirse de 1,5 sene ertelenmis oluyor. Hakkımızda hayirlisi . Doktor olduğunuz icin iş gücü kaybi yönetmeliğindeki en altta ekte hastalık listesi var . Orda tek akciğere ne verilmiş detaylı bakın bence.

Çalışma gücünün hangi düzeyde kaybedildiğinin tespitine esas Ek-1'de yer alan Hastalık listesi burda 36 ile 39. Sayfalarda yazanlara baktım. 39. Sayfada göğüs hastalıkları bölümünde 5. Kısımda bronşektazi hastaları A) kronik pulmoner yetmezlik bölümünde yer alan değerlendirmelere göre yapılır diyor. Birde B ) kısmı da 8.kısımda karar verilemeyen alana göre değerlendirilir deniliyor. iyi araştırmak lazim hastalığınizin detayları verileri hangi kapsamda .

@Şirink,

Bugünlerde refleks olarak çalışan aleyhine hareket ediyor sgk! Şu anda beklemenizi, 2 Ocak'ta yüksek sağlık kurulunca değerlendirilemsi talebiyle itiraz etmenizi öneririm.

Siz hastalığınızı SGK Hastalık Listesi'ne göre değrlendirdiğinizde en azından Orta ya da Ağır tanısı verilmesi gerektiğini söyleyebiliyor musunuz?

Üst Alt