Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan araç üzerindeki 5 yıl satılamaz şerhi nasıl kaldırılır?

cenk nurtepe

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İyi akşamlar.Öncelikle daha önce açılmış konuları inceledim ama sağlıklı bir cevaba ulaşamadım.2 tane sorum var

1)02.12.2016 tarihinde almış olduğum araç üzerinde; edevlette ÖTV ödenmeden 5 yıl satılamaz şeklinde hak mahrumiyeti mevcut.Bu şerh otomatik olarak kalkıyor mu, yoksa notere gidip kaldırmamız mı gerekli?Otomatik kalktığını söyleyenlerde var, notere gitmek gerekir diyenlerde.

2)5 yılım dolduğu için 2.kez ötv indirimli araba alacağım.Değişmediyse, sadece 1 tanesi için mtv indiriminden faydalanabiliyoruz.Hangi araç olduğunu seçme şansımız var mı? 2016 model aracımdaki mtv muafiyetinden vazgeçip, yeni alacağım araçta mtv muafiyetinden faydalanma gibi bir yol izleyebilir miyim?

@cenk nurtepe Hak mahrumiyeti yazısı trafik tescilden kaldırılır. Vergi dairesine başvurduğunuzda diğer aracı MTV'den düşüp yeni araç için muafiyet yaparlar.

Şerhi kaldırmaya gerek yok 5 yıl folfolduktan sonra noterden direk satış yapılır. Ben öyle satış yaptım

Aracı satmadan yeni araç aldığınızda eski aracı kullanabiliyor musunuz? Tertibat yok mu

cenk nurtepe

bu ayın 3 de tertibatlı aracımın süresi doldu 4 de satış için tertibat sökülmüş dosyası aldım dosyayı TSE götürüp onaylatım ordan alıcıyla notere gittim şerh kalkması için 80 tl istendi şerh kalktıktan sonra devrini verdim dosya devir hepsi 2 saatimi almadı

Asidadaş hocam,
Aparat söküm,proje, TSE işlemleri yapılırken; Yeniden proje çiziliyormu,elimizde hangi evraklar olması gerekiyor. Örneğin ilk çizilen aparat proje isteniyormu.
Selamlar

Muttalip Mutlucan

aleyküm.selam reis ilk cizilen proje istenmiyor aparatı söktürüyon proje dosyasını alıp TSE gidip onaylatıyorsun bu üç işlemden sonra istediğin kişiye aracını satabilirsin

aparatı kendim söktüm bin tl verip dosyayı aldım ordan TSE onaylatım aracın satışı verdim hepsi 2 saattimi aldı

Güncel bilgi: 5 yılı dolan aracımın satılamaz şerhini noterden 230 ₺ karşılığı kaldırdılar. Engelli aracı ve tertibatlı araç yazısı duruyor.
Eğer ruhsat değişimi isterseniz 1100 ₺ daha ödemeniz gerekiyor. Ruhsat değişmese bile sistemde şerh kalkmış oluyor.

@gokay, selam, babam adına ötv muafiyetli bir araç aldık ve 5 yılı dolalı epey oldu. biz aracı kullanmaya devam etmek istiyoruz fakat engelli ruhsatı bizi gelecekte kısıtlayabilir. şerhi kaldırıp ruhsatı sıradan bir araç ruhsatı gibi güncellemek mümkün mü acaba? aracımız tertibatsız.

Son düzenleme:
@muratcnr,

Öyleyse zaten aracınız engelli kategorisinden çıkmış demektir. 5 yıl sonunda siz araç değiştirmeseniz bile mtv den muaf biçimde engelli aracı olarak kullanabilirsiniz.

Üst Alt