Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağrılı nörojen aşırı aktif mesane sorunu!?

Konular
12
Reaksiyonlar
0
2009'da AŞIRI AKTİF MESANE teşhisi konulan bir erkeğim 29 yaşındayım.
Doktorun sistoskobiden kamerayla bakarak çıkardığı sonuç mesanen az bir idrara bile tepki veriyor.
Neden peki? Biz de bilemiyoruz falan filan.

Bu konu da yazılan çoğu şeyi ezberledim ama şunu söyleyebilirim arap saçı bir konu.

Kronik pelvik ağrı diyen var Ağrılı mesane Aşırı aktif mesane diyen var. Sorun mesane de değil pudendal sinir sıkışmıştır o da mesaneyi etkiliyor diyen var. Ki benim açımdan pudendal sinir daha mantıklı neden olduğunu da yazıcam.

13 yılki tecrübemden çıkardığım sonuçlar. 2009'da net teşhis kondu ama benim 2007'de şikayetlerim başladı.

1- Az bir idrarda göbek deliğinin bir karış altından başlayan rahatsız edici bir ağrı. Ama bu ağrı donuma kaçırcam yapmazsam olmaz hemen lavabo bulmam lazım türü bir ağrı değil. Tamam rahatsız ediyor ama hani artık son reddeye gelir salarsınız ya öyle değil istesem sabahtan akşama kadar tutabilirim. Belli bir müddet sonra ağrı bele vuruyor sadece. Tabi ben tutmuyorum anlaşılması için yazdım. Hatta bazen dolu dolu idrar yapabilmek için 3 litre suyu içiyorum 1-2 saat bekliyorum işte o zaman lavabo olmazsa olmazım oluyor. Gayette doluyor idrar torbası.
Benim sıkıntım 3 litre suyu içmeden o AZ İDRAR'da neden rahatsızlık veriyor.

2- Spor yürüyüş kesinlikle faydalı. Pelvik bölge hareket ettiği için mi nedir kaslar mı gevşiyor neden oluyor kesinlikle fark ettiriyor. BURDA DA bir soru işareti var idrar kaçırma ve az bir idrar hissinde kendini lavaboya atma durumu yok bende yani idrar hissini duyuyorum ama yapmasam da olur şeklinde. Ama o his uyutmaz o his sağlıklı bir cinsel ilişkiyi engelliyor. Zaten aşırı aktif mesane cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açar diye yazılar var nette.

Banada bu nedenle sakral bölgelerde sinir sıkışması olabileceği geldi. Kimininde pudendal sinir sıkışması diye tezi var kafama yatan yerleri var yatmayan yerleri var. Yani mikroskobik bir sinir bir düşmeyle oturmayla bozulmaz bence. Ama yine de o bölgedeki başka sinirsel bir uzantı mesaneyi etkileyebilir mi?

ÇÜNKÜ; Sakral bölgedeki sinirler DİREK MESANEYLE ve cinsel uzuvla ilişkili,
Ergenliğe 13 yaşında girdim 15 yaşına kadar haftada 2 kez uykuda rüyalanma yolu ile meni gelirdi. Bu şikayetler başladı bunu yazmak zorundayım yadırgamayın sağlık sonuçta sertlemiş bir uzuvla İDRAR HİSSİ olarak uyanıyorum yani o idrar hissi olmasa vücut meniyi atacak. Atamıyor. Kendim halletmek mecburiyetinde kalırsam da organ başında ağrıyla hissizlik karışımı bir durum oluyor kalitesiz bir orgazm oluyor. BU DA SAKRAL BÖLGEDE SİNİR SIKIŞMASI mı var diye beni düşündürüyor.
Yok işte mesane tahriş olmuş falan filan bence mantıksız ben bu rahatsızlığa 16 yaşında yakalandım ve mesaneyi tahriş edecek bişey yaptığı mı hatırlamıyorum doktor sistoskobiyle kamerasal baktı öyle bişey olsa söylerdi. Bu bence sinirsel bir durum. Açıklanamayan sinirsel bir durum. Belimin üzerine filan mı düştüm neden oldu diye düşünüyorum bazen çocukken çok düştük o da mantıklı gelmiyor.

3- mesane kaslarına etki eden ilaçlar kullandım. Bir yararını görmedim. Belkide sorun mesanede değil. Mesaneyi tetikleyen başka bişey var.

Şikayetler DİYETLE azalabilir sönebilir ama bu mevcut durum geçtiği için değil siz bişey yemediğiniz içindir.

DİYET programına şöyle bir baktım tansiyon hastalarının kısıtlaması daha azdır
can sıkıcı ve ağır bir diyet programı var. Vücut yemeyince zaten metopolizma yavaşlıyor zayıflama oluyor bildiğiniz keşiş hayatı yani çoğu şey yasak şikayetler azalıyor ama geçmiyor. Bunun nedenide güçlü besinler yemeyerek veya daha az yiyerek Pelvik bölgedeki organlar daha az çalıştığı için.

Ben şahsen yiyorum bir demlik çayı da deviriyorum evde olunca mesanenin limitini zorluyorum. Bazen iyi geliyor.
AMA bende kaçırma problemi yok. Olanlar varsa dikkat etsin.

yani özetin özeti bayanlarda bu daha şiddetli oluyor heralde ağrısından duramıyom diyen var idrar kaçırcam diye dışarı çıkmayan bile varmış. Çooook karışık bir konu. Kişiden kişiye değişiyor. Umarım bir gün çaresini bulurlar.

Mesane kapasiten düşük olabilir.Uzun süre sonda kullanan .ve sondası devamlı acık olan insanlarda genelde görülür.Bu durumu önlemek için sondayı belli bır saat kapatıyorlar buna mesane jimlastiği diyorlar.İdrarda fazla asit olabilir bu asiti duşuren ilaçlar var.Oturarak idrar yapmayı dene kabız ve şişkinlikte sık idrara çıkma isteği doğurur.Bende sahral bölgeden tumör ameliyatı oldum.Bende de norejen mesane var .idrar sonrası mesanemde normalden fazla idrar kalıyor.Bol su ıçmezsem enfeksiyon yanma yapıyor.Özellikle yazın.Geçmiş olsun.

@faruk34

Asidik bir durumla alakalı olduğunu sanmıyorum. Dediğim gibi bilerek 3 litre su içiyorum mesane iyice gerilsin diye ve idrar nerdeyse açık sarı renginde oluyor yani toksinlerden arındırılmış şekilde su temizliyor.

AMA kola içsem de aynı su içsem de aynı. Gece illaki uykudan uyandırıyor. Kola ve çay içince idrar koyu sarı oluyor o normal.
3 litre su içince 1 saat sonrası 600-700 cc idrar yapıyorum tabi kendimi tutarak o redde dolma noktasına gelene kadar zaten yine AZ bir his oluyor ama WCye koşturcak şekilde değil onun üzrine su içiyorum bir daha. Demekki kapasite var .
Kapasite varsa neden gece beni 50-100 cclik bir idrar için de uyandırıyor. Bunu çözemedim. 15 yıldır çözemedim. Ve çözemediler.

VE ŞU DA VAR Tecrübeyi belirtmek iyi olur.
İdrarımı yaparken kuyruk sokumunun üstüne doğru YANİ SAKRAL SİNİRLERİN olduğu bölgeye dokunduğumda idrar atma hızı artıyor.
Mesane daha iyi boşalıyor. O sinirlerle alakalı bişey var ama ne.
Sakral sinirlerin geçtiği bölgeye baktım internetten. Direk mesane ve genital bölgeyi uyarıyor.

Beldeki omurilik sinirleriyle alakası olabilir. aslında bu idrar sorunları bir çok sinire bağlı hasarlarda ortaya cıkıyor.Örnek verirsem emes hastalarında idrarda tutukluk tam sıkışmadan idrar yapamama.Bel fıtığı olanlarda veya benım gibi omuriliğine baskı yapan tümörlü hastalarda bu şikayetlere sık sık raslanıyor.Şimdi sadece sistoskopi ile hastalığınıza kesın teşhis koyamazsınız.Sisteskopıyle belkı ıdrar kanalında yapısal bozukluk ,tümör ,taş vb şeyleri görme imkanı olur.Norojen mesanelerde asıl test ürodinami testidir.Mesanenin fonksiyonunu ölcer, penisin içine sonda yardımıyla sıvı verıyorlar ,kaç c.c. de sıkıştın ,kaç c.c. boşaltabiliyorsun, işeme hızı gibi bir çok şeyi gözlemleyebiliyorlar.Yaptıranlar bilir ,biraz zahmetli test ama olmazsa olmaz.

Birde mesane daha iyi boşalıyor dıyorsun ya ,normalde prostat hastalarına doktor muayene eder elını hastanın makatına sokarak uyarır ( ( (rektal tuşe ) bu idrar atımını artırır.Oradaki sinırlerin idrar atımında bağlantılı olduğu biliniyor.

faruk34

Kardeşim cevabın için sağol ama SİSTOSKOBİ'den önce o dediğin ürodinami testinden de oldum gibi ben.
Yani yaşadım iyi hatırlıyorum DOktorum gerekli ekipmanları eczaneden aldırmıştı aileme sonda tarzı.

EKRANDA MESANE'nin dolumunu gösteren bir alet vardı. Sondayla su veriyorlar biliyorum yaşadım. Hatta pelvik bölgeye yani mesanenin bulunduğu deri bölgesine yapışkanlar yapıştırıyorlar sanırım ölçmek için.
Yaşadığım şu.
Sona yardımıyla SU VERİLMEYE başlandı yavaş yavaş veriliyo tabi 5dkyı geçti. Benim sıkışma durumum belirdi. 10 dkyı geçti doktora dedim hocam ben dayanamıyorum çıkarın artık dedim.

Doktor da şaşırdı iyi de ekranda gördüğüm verilere göre yarısı anca doldu daha mesanenin dedi.
Valla sıkıntı da orda zaten dedim yarısı mı doldu tam mı doldu bilmiyorum patlıcam şimdi basınç çok çıkarın dedim.
O daha dursun istiyodu ama çıkardı mecburen.
Yani hatırlıyorum sistoskobi NARKOZlu bir işlem olduğu için çare kalmazsa onu yapçaktı ilk sizin dediğiniz testi yapmıştı zaten.
Sonra sistoskobi yaptı ondan da bişey çıkmadı.
Ben daralma filan mı var acaba diye düşünüyodum bir operasyon olur filan.
Narkozdan uyandım sonda filan yoktu.

Aileme az bir idrar da mesane kasılıyor demiş diyet önermiş daha da olmadı botoks yapıyoruz böyle hastalara demiş.
Botoks filan yaptırmadım onunda kendine göre riskleri vardır diye.

Çok garip bu pelvik bölge benim omurilikte bişey yok spor yapan hoplayıp zıplayan bir insanın Allah'a şükür hani Allah şifa sabır versin felçli kişileri anlarım da o bölgeye bir darbe olmuştur filan nörolojik olarak ben de SEBEB NE tetikleyen ne anlayamadım.

Mesane kapasiten az görünüyor.İnanırmısın ben hastanede yatarken sonda tıkanmıştı doktor gelene kadar mesanemde idrar birikti dayanılmaz gerilme yaptı .Sonda yenilendiğinde 1.5 litre idrar cıktı.İdrar torbası 1 lıtre normalde.Normal sağlıklı bir insan çok sıkıştığında 500 veya 700 c.c. idrar yapabilir.

faruk34

İşte ben 600-700 cc idrarı dolu dolu yapabilmek için 2veya3 litre su içiyorum yarım saatte.
Yoksa MESANE BİRİKTİRMEYE müsade etmiyor ki.
Dediğiniz gibi normal bir insan sabah çay içer öğlen kola içer ikindi nescafe içer akşama doğru mesane boşaltım kapasitesine gelir gider 1 litre olmasa da ona yakın yapar.

Bizim mesane biriktirmeye fırsat vermiyo ki böbrek ilk idrarı göndermeye başladığından itibaren göbek deliğinin hemen altından ben burdayım diyerek başlayan rahatsız edici bir ağrı ne demek istediğimi yaşayan bilir.

O ağrı varken uyutmaz uyurken de uykudan kaldırır
Ve ne yazık ki pelvik bölgede hissedilen o ağrı cinsel yaşamı da etkiler.
Şöyle anlatabiliriz idrar hissiniz var ve siz sertleşme sağlamaya çalışıyorsunuz.

Doktorlar bunu da aşırı aktif mesanenin neden olduğu cinsel fonksiyon bozukluğu olarak açıklıyor. Başta bir sorun gözükmese de beyinden gelen idrar hissi ve sonrası.

Sakral sinirler pelvik bölgeyi sarıyor çünkü.
Pek dicek bişey yok genelde bu rahatsızlıkla ilgili okuduklarım dön dön dönme dolap aynı yere çıkıyor.
Kesin iyileştim diyen de yok. Zaten hastalığın ismi de muallak intersitisyelSistit, kronik pelvik ağrı, aşırı aktif mesane, ağrılı mesane sendromu kimi tez ortaya çıkarmış pudendal sinir sıkışması diye. Ama bu sinir çok derinde ve mikroskobik cerrahi ile müdahale edilebilen bir sinir düşmeyle durup dururken bozulacak bişey değil. Boşaltım sistemini kontrol eden sinirler yanlış bişeyde idrar yapamama tutamama hatta büyük abdest tutamama durumu bile olabilir dikkatli karar vermek lazım.
Çünkü resmen sektör olmuş bu herkes bi yerinden tutuyor.

Benim düşüncem mesane sıfır idrar olsa da olmasa da hep kasılı. Yani o siyatik ağrı hep var. Sadece idrar dolumunda iyice kendini hissettiriyor.

Hiç mi bu durumu rahatlatan bişey yok. SPOR kesinlikle iyi geliyor. Koştuktan sonra yürüdükten sonra pelvik bölgedeki sinirler gevşiyo yani yalancı bir rahatlık veriyor insana.

Merhaba ayni sorun tipa tip bende var bunu okurken kendim yazmis gibi hissettim acikcasi.Bu soruna care bulabildinmi acaba paylasmak istermisin?bana 2 gun sonra sistoskopi yapilacak endiseliyim biraz sende bir sorun olmusmuydu sonrasinda acaba.Benim bh olay baslamadan once hayirladigim kadariyla bir karda dustum ve sacral bolgemi zedeledim yaklasik 8 hafta surdu agrisi halada sizlar birde otobandaydim tuvaleylt icin duramadim yaklasik 1 saat ustu tuttum ve tuvalete gittigimde yapamiyacak durimdaydim cok agri vardi bu iki sey haricinde gayet saglikli idi mesanem.Spor konusunda cok haklisin ben ayni zmanda fitness hocasiyim hagif spor ve germe egzersizleri cok ise yariyor birde foam roll diye bi alet var internette babilirsin onla bele masaj yapinca cok acayip bi rahatlama olisuyor tavsiye ederim.Bilgi ve tecrubelerini paylasmak istersen sevinirim.Simdiden tesekkurler

muharremmer

Mesaneyi zorlayıcı düzeyde su içmek, mesane kapasitesini aşırı zorlamak mesane çeperini bozar. Bu bozulma her şeyi daha da zor hale getirir. Sağlıklı bir mesanede her işemede 400-600 cc idrar çıkar. 600 dediğimiz de o "işemesem patlardım" hissi olan düzeydir. Yani dayanabiliyor olmak bence mesaneyi zorlamana neden olmasın.

Prostat ile ilgil bir durumu araştırttın mı?

Sürekli bir kabızlık veya gaz hali var mı? Dolu barsak mesaneye baskı uygulayabilir ve o işeme hissini arttırabilir.

Mesane iç basıncını azaltan ilaçlardan kullandın mı hiç?

Üst Alt