Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracının ruhsatını normal araç ruhsatına dönüştürmek!?

muratcnr

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhabalar, ÖTV muafiyetli engelli araçlarının kullanımına dair yeni yönetmelik bir takım kısıtlamalar getirdi, malumunuz. Ailemizin de %96 engelli babamın üstüne alınmış ÖTV muafiyetli ve engelli ruhsatlı bir otomobili var. Otomobili 2019 Mart’ta aldık. Yani 5 yılı doldu. Fakat satmak da istemiyoruz. Araç üstündeki şerhi kaldırıp ruhsatındaki engelli ibaresini kaldırtmak mümkün mü? Araç tertibatlı değil. Bu konuda deneyimi olan forum üyelerinin yönlendirmelerini rica ederim.

ruhsattaki engelli ibresi kaldırılabilmesi için muafiyet olan bedelini ödenmesi gerekmektedir. sonrasında normal araç olarak çevrilebilir muhtemel

@16Caner16, 5 yıllık süre doldu, şu an aracı satmak istesek bile ÖTV ödemek zorunda değiliz ruhsatını yenilemek için neden ödemek zorunda olalım ki, çok mantıklı gelmedi.

@Barın17, 2. el satışlara mecburi kılınan güvenli ödeme sistemiyle ve yeniden trafik sigortası, kasko vs yaptırmakla uğraşmak istemiyoruz açıkçası. Tertibatsız engelli araçlarının 5 yıl sonunda normal araç gibi ruhsatlandırıldığını duydum ama yapan biri var mı diye merak ettim.

@muratcnr,
Satmak istesen engellilen engelliye ÖTV'siz satış işlem yapılabilir ancak karşı taraf normal (Engelsiz) bir vatandaş ise ötv bedelini siz değil alıcı ilaveden devlete öder, aracı satmak istemiyorsanız engelli kişide kalmak üzere aynı şekilde kullanmaya devam edebilir bunda bir sorun yok ancak anladığım kadarıyla istiyorsun ki ruhsatta engelli ibresi kaldırılsın, o zaman en başta dediğim gibi işlem yapılması durumundasınız nedeni ise Al-Sat ticaret işine kısmen engellemedir ;)

@16Caner16,

Hatalı bilgi verdiğiniz. alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmişse " Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir."

@16Caner16,
üstat bu konuyu tam anlatamadım galiba ama önemi yok. bahsettiğim bu işlemi 1615 TL karşılığında gerçekleştirebileceğim bilgisi geldi noterden :) bugün yaptırmak için gideceğim. sonucu buradan paylaşırım.

benim aracım tertibatlıydı ustaya söktürdük proje çizildi TSE onayladı noter e gittik engelli nin yani benim raporumu baktı kendince benim akıl sağlığımı inceleyerek bazı sorular sordu sonrasında satışı onayladı karşı tarafa yeni ruhsat çıkarttı
Sizdede aparat olmadığı için TSE ye yollarlar mi bilemiyorum

merak edenler için; 5 yılı dolmuş tertibatsız engelli aracının engelli ruhsatını normal ruhsata çevirtebilirsiniz. şerh için 200 TL küsür, ruhsat için 1615 TL ödeniyor.

Bu 5 yılın 10 yıla çıkması durumu bir tek 2025 sonrasında alınan araçlar için mi önceki yıllarda 5 yıl devam mı ediyor, öyle anladım yazdığınızdan?

Üst Alt