Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Foley (sabit) sonda kullanımı ile ilgili tavsiyeler ve öneriler..?

egulen

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Uzan yıllardır (7 yılı geçmiştir) TAK kullanan bir MS hastasıyım. Uzun süreli yolculuk veya TAK yapma imkanı olmayan yerlerde günlük veya 2-3 günlük foley sonda kullanmayı düşünüyorum. Daha önce de zaman zaman yataktan kalkamadığım zamanlarda kullanmıştım ama hep bir sağlık görevlisi taktığı için takılması konusunda tam bir bilgi sahibi değilim. Okuduklarım ve izlediklerim var ama yaşamış ve uygulamış olanlar daha iyi bilir ve anlatır, hem bildikleri püf noktalar da vardır. O yüzden aklıma takılanları maddeler halinde soracağım. Cevaplar ve beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Çok basit sorular gibi görünebilir ama kafamı kurcalıyor gerçekten. Şimdiden teşekkürler.

1. Öncelikle kendim takmam uygun mu, birine ihtiyacım olacak mı, bunu merak ediyorum.

2. Tak yaptığım için sondayı yürütmeyi biliyorum. Yalnız sondanın kaygan hale gelip ilerlemesi için bir kayganlaştırıcıyı sondanın giriş bölümüne sürmem gerekli midir, yoksa sabit sondanın kendisi kaygan mıdır?

3. TAK yaparken sondayı çevresindeki yüzük şeklinde plastikle hijyeni sağlayarak kullanıyorum. Sabit sondada bunu eldiven giyerek yapmak yeterli midir, başka yöntemler var mıdır?

4. Sondayı mesaneye yerleştirdikten sonra balonu izotonikli su serumunda çektiğim 10cc suyla dolduracağım. Su balon içinde kalacağından musluk veya içme suyu doldurmam yanlış mıdır? Balonu doldururken izlenebilecek pratik yol var mıdır?

5. 1-2 gün kullanacağım için kullanmam gereken sondanın 10-15 günlük silikon sonda olması gerekmez mi yoksa olması daha mı sağlıklıdır?

Benim aklıma gelmeyen, dikkat çekmek istediğiniz bir nokta varsa lütfen paylaşmaktan çekinmeyin.

Çok teşekkürler,
Emre

egulen

1- Tabii ki tek başınıza uygulayabilirsiniz.

2- Onlar kaygan olmaz. Sondanın gireceği yerden bol bol Cathejell sıkmalısın. Ayrıca steril eldiven giymek şartı ile tüm kataterin yüzeyini de cathejell ile boyamalısın.

3- Steril eldiven kullanacaksın.

4- izotonikli su kullanmak iyidir.

5- Birkaç gün kullanılsa da bence iyisini tercih etmek lazım. Ama çok fiyat farkı varsa o ayrı tabii.

Kullanan arkadaşlar deneyimlerini yazarsa çok sevinirim.

Üst Alt