Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Referans sanrısı (delusion of reference) hakkında bilgisi ya da deneyimi olan var mı?

dustypages

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
93
işyerimde bana herhangi bir mobing yapılmıyor.ayrıca kimseden zarar göreceğime dair bir inancım yok.fakat işyerinde olan bütün olumsuz olayların sadece ben oradayım diye olduğunu düşünüyorum.sanırım bu referans sanrısı oluyor.bunun daha ağır semptomlarında güneşin o kişi için doğduğunu falan düşünüyorlarmış.benim o kadar ağır değil ama hala bir referans sanrısı.sormak istediğim başka kimse bu sorundan muzdarip mi.doktoruma bundan bahsetmeki miyim.

Bu şuna benziyor. Çocuğun kendisi ile alakalı olmayan bir sebepten, anne ve babasının kavgasını kendisinden sorumlu tutması, onun yüzünden kavga ettiklerini sanması durumu. Hatta çocuğun yanında kavga etmek onun psikolojisi için çok zararlı denir.

@dustypages, """güneşin o kişi için doğduğunu falan düşünüyorlarmış""" bu yazdığın örnek paranoid hezeyana girer Biraz da grandiyöz terimini çağrıştırıyor Bu nedir ? diye sorarsan """Genel olarak büyüklük hezeyanı olarak da bilinir. Kişiler kendini çok önemli hissedebilir veya olağanüstü güçleri olduğunu düşünebilir.""" Bu kapsamda düşünürsek başka örnekler de verebiliriz. Mesela, TV'de haber izlerken , spikerin kendisini gördüğünü düşünebilir. İşlek bir caddede yürüken etrafındaki herkesin kendisini izlediğini , özel insan olduğunu ve herkesin ondan bahsettiğini düşünebilir @dustypages, ilk mesajında yazdığın """işyerinde olan bütün olumsuz olayların sadece ben oradayım diye olduğunu düşünüyorum"" örneği, basit bir referans hezeyanı. Benzerlerini ben de yaşıyorum Tolore edebiliyorsan sıkıntı çıkarmaz. Ama sana tavsiyem, bunlardan normal insanlara bahsetme. Çünkü onlara tuhaf gelir. Bizi anlayamazlar.

@osmangazi, mesajında yazdığın örnekler seni mi tarif ediyor ? Annenin ve babanın kısa boylu olması yüzünden ergenlikte yaşadığın sıkıntılardan daha önceki mesajlarında bahsetmiştin. Yanlış mı düşünüyorum ?

Son düzenleme:
seroquel iyi geldi bu sanrıma biraz daha yükseltilse iyi olacak aslında.problem problemdir sonuçta.tamamen sağlıklı bir bilinç istiyorum.

bu durumun ismini bilmiyordum ama bende de var. eskiden daha büyük şeyler vardı şimdi ufak olaylar konuşmalar hep benimle alakalı olarak düşünüyorum. hele olumsuz bir durum varsa ki direk her şeyi kendi üzerime alıyorum. iş whatsapp gurubundaki konuşmalarda her şeyi sanki bana söylüyorlar sanıyorum sürekli stres içinde yaşıyorum.

Bazı kişiler bu olguyu "dikkat çekme isteği" veya "ilgi odağı olma gereksinimi" gibi yorumluyor

Ama alakası yok. Çünkü bizi rahatsız ediyor. Zihnimiz istemdışı şekilde üretiyor.

evet. yeni bir işyerine tayinim çıktığında orayı kötüleştirdiğimi düşünüyorum.insanların benim yüzümden tayin istediklerini vs.bu yüzden başımın belaya gireceğini düşünüyorum

sürekli stres içinde yaşıyorum.
evet işle alakalı olduğu için çok yoğun stres altındayım.ekmek kapısı sonuçta

@Descartes,

Evet, biraz araştırınca ilgi odağı olma isteğini yansıtmayla ilişkilendirilmiş ve takip edildiğini düşünme olarak ortaya çıktığı yazıyor ama bağlantıyı kuramadım.

@osmangazi, :D Kardeşim boşver, bağlantıları da psikiyatrler kursun.

Bu konulara fazla dalarsak balataları sıyırırız

Atak geçirdiğim dönem herkesin benden bahsettiğini sanıyordum. Kelimenin tam anlamıyla herkesin. Sokaktaki insanlar, televizyondaki diziler, şarkılar... Hepsi benimle alakalıydı. Televizyonda Erdoğan bana el sallıyordu

Bir pisikoz hastası kesinlikle ona söylenmemiş veya yapılmamış olmasına rağmen ortamda başkalarına yapılan en ufak eleştiri, kızma, tartışma, nasihat vb şeylerden etkilenip kötüleşmesi işitsel halisinasyonların artması ve bunun 1-2 gün veya 1-2 hafta sürmesi konuda bahsedilen referans sanrısı sayılabilirmi?

@Descartes,
"bağlantıları da psikiyatrler kursun."
Sözü sizin de psikiyatrist olabileceğiniz. Burda hasta rolü yapan bir doktor olabileceğiniz hezeyanı oluşturdu bende.

Şüphecilik +

@osmangazi,
Evet . Gerçekleri açıklama zamanım geldi. Ben aslında Psikiyatr doktoruyum. Burada psikoz, bipolar ve şizofreni gibi uzmanlık alanım olan hastalıklarla alakalı veri toplamak için geziniyorum. Sendeki hezeyan değil, gerçekleri farketmişsin.

:p Yok be kardeşim ; ne alakası var ? 25 senedir antipsikotik kullanan kendi halinde bir adamım.

@Descartes,

😀 bir de işi içine güven eksikliği girince sen doğruyu söylesen de inanmama durumu olabiliyor. Diyosun ki hayır doktor değil kendi halinde bir adamım. Buna değil ilk yazdığına inanma durumu olabiliyor.

Düşünceler işaret eder biliyorsun. Senin doktor olma ihtimalinden sonra aklıma daha önce bir doktorun yazısı geldi direk;
"Bir hasta ter içinde içeri girer. Sıkıntılarını anlatır. Doktor amca ne olacak bu prostat biz doktorlarda da var der. Amca terini siler sende prostat olduğunu anlayacak bende de beyin var der."

@osmangazi, Hezeyan düşünceleri katı inanılmış yanlış düşünceler değilmi?

Sizin ki herkesin aklına ara sıra gelen geçip giden düşünceler gibi bu hezeyan olarak adlandırılamaz bence

@kara duman,
Şüphecilik desek daha doğru olur. Anlık düşüncelere tam inanma oluyor sonra inancın etkisi geçiyor. Mesela @Descartes bir mesajına siz @kara duman ve @neron+ da smile koymussunuz. siz de mi acaba doktorsunuz düşüncesi geldi aradan zaman geçti, uyudum kalktım, sizin doktor olduğunuz düşüncesi kayboldu. Kaldığı yerden devam etmiyor.

@osmangazi, :ROFLMAO: Kendimi bildim bileli hezeyan yaşıyorum

Ama ömrümde ilk defa başka birisinin (senin) hezeyanına konu oluyorum. Bu , çok enteresan bir deneyim oldu.

Son düzenleme:
@osmangazi, Mesajına gülücük emolojisi koyduk diye alınmadın değil mi alındıysan özür dilerim.
çok ilginç bir düşünceydi aşağılama amaçlı koymadım aklına öyle bir şey gelmesin.

@kara duman, hezeyan gerçekten ağır bir durum. Önemli bir görevim olması hezeyanı aylarca sürdü.
Arkadaşın durumu ara sıra yoklayan hafif belirtiler gibi.

Üst Alt