Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tekerlekli sandalye temizliği ve corona

Mavidenizim

Aktif Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
6
Tekerlekli sandalye temizliği her dönem bir sorundu benim için ama şu an çok daha büyük bir sorun. Ben akülü sandalyemi hem dışarıda hem de evde kullanıyorum. Normalde çok sık dışarı çıkan biri değilim belki haftada bir veya iki kez. O yüzden çoğunlukla evde kullanıyorum. Eve girerken kapı önünde ıslak bez ile tekerlekleri siliyorduk. Bana kalsa hasta olan evde halı olmaz kaldıralım hepsini diyorum annem kabul etmiyor. 😂 İyi kötü bu şekilde devam ederken şimdi covid sorunu çıktı. Dışarı çıkmaktan çok içeri girmek sorun benim için. Marketten gelen poşetler bile doğruca balkona giderken ben ve sandalyem toplamda yüz kg nasıl balkona uçarız? Zaten evlerde temizlik hiç bitmiyorken benim dışarı çıkmam iş üstüne iş ekliyor. Önce koridordaki halıyı kaldırıyor annem ve ben banyoya gidiyorum. Tekerlere bol bol köpüklü su döküyorum. İçime sinmezse bir de dezenfektanlı su döküyorum. Sonra dezenfektanlı bezle kolları kumandayı siliyorum. Son olarak elimi yüzümü yıkıyorum. Arkamdan annem koridoru paspaslayıp temizliyor ve "halıyı" yeniden seriyor. Halıdan asla vazgeçemiyoruz. Hal böyleyken dışarı çıkmak içimden gelmiyor. Ya tekerleklerle eve virüs taşırsam?🤔 Benim gibi sorun yaşayanlar var değil mi? Yalnız olmadığımı söyleyin. 😷🙃

Daire dışında bırakıyorum arabamı evde kullanmıyorum ama yinede yalnız değilsin bende yakın sorunları yaşıyorum. tekerlekleri yikamıyorum da kolları tutamağini hep siliyorum bazen biyerde takılınca birileri yardım ediyor arabaya temas oluyor. Bizim dışarıya çıkmamız kolay olmuyor ayakkabını giyip çantanı al çık değil..Önce arabamın yanına gidip heryeri siliyorum tekerleklere bakıyorum yolları açıyorum dışarı çıkıp araba varmı kontrol ediyorum vs vs..zor ama iyiki bu arabalar var..:)

Bedensel bir engelim olmadığı halde dışarı çıktıktan sonra eve dönmek beni bile canımdan bezdiriyor.
Ayakkabıları daire kapısında bırakıp içeri girdikten sonra almış olduğum tüm poşetler mutfak tezgahını boyluyor. Orada tüm ambalajlı ürünler sabun-çamaşır suyu ile dezenfekte ediliyor. Bu kısım hanımın işi.
Ben hiç bir yere temas etmeden doğru banyoya...
Elbiselerimi çıkarıp dışarıda çok kalmışsam duşa girer, sadece bir iki şey almaya çıkmışsam derimi soyarcasına defalarca el, kol ve yüzümü sabunlarım.
Nakit para kullanmış ve para üstü almışsam hepsini sulandırılmış çamaşır suyu püskürtür sonra sabunla bildiğiniz çitileye çitileye yıkar, peteklerin üzerine sererim.
Bu süreçte paranın ne çamaşır suyu, ne de sabunla yıkanmaktan etkilenmediğini, herhangi bir renk solması ya da kağıtta deformasyon olmadığını tecrübe ile öğrenmiş oldum. 😀
Sonra çıkar dışarıda dokunduğum telefon, cüzdan, araba anahtarı, ruhsat, banka kartı vs. ne varsa kolonya püskürtüp silerim.
Bir gün banka kartlarının manyetik alanının ve araba anahtarının immobilizerli çipinin bozulacağını da düşünmüyor değilim.
Bu işlemden sonra tekrar banyo ve el kol sabunlama işleminin tekrarlanması.
Ve nihayet çıkıp temiz kıyafetler giydikten sonra geçip oturabilirim.
Ah Corona ahh, yettin artık çek git hayatımızdan...

Tekerlekli sandalyeler benim gibi engelliler için bedenimizin bir parçası gibi. Ben hastanede çalışıyorum ve hastanenin zeminine temas eden tekerlekler malesef evimin içine giriyor. Sandalyenin arka tekerlekleri için lastikli kılıf yaptırdım. Gayet basit giydiriliyor ve tekerlek çemberlerine kadar olan yerleri kaplıyor. Islak mendile dezenfektan döküyorum önce sandalye çemberlerini komple siliyorum daha sonra ön tekerlekleri dezenfektanla iyice temizliyorum. Elden gelen şimdilik bunlar. İnşallah yeterli oluyordur :)

Ben sandalyeye yatağımdan geçip günün sonunda yine sandalyeden yatağa geçiyorum. Bu yüzden dışarıda bırakmam imkansız. mineuy10

Paketleri mutfak tezgahına koymayın bu yanlış. 🤯 Balkon yoksa yere bırakın. Kıyafet değişimi, paraları anahtarları vs dezenfekte işi bende de var. Kâğıt havluya dezenfektan döküp siliyorum ve evet paraların hiç bi kimyasaldan zarar görmediğini ben de farkettim. :D Eve 3 şişe kolonya geldi onlar bitti. Anne ve babam için cumhurbaşkanından ve kendi belediye başkanımızdan 1 şişe kolonya, 1 lt dezenfektan geldi. 😁 Hepsi bitti. Yenilerini aldık. Karantina günlerinde hiç dışarı çıkmadık zaten Ankara'dayım ben. Bu sıkıntı hafta sonu izinleriyle başladı. Çıksan bi dert çıkmasan bi dert. Şimdi de her gün çıkabiliyoruz ama çıkınca yorgunluktan ölüyoruz. 🙃 Ufukalp

Internette manuel sandalyeler için lastikli kılıf görmüştüm. Akülü sandalye için hiç görmedim. Bir de ön tekerlere kılıf olmaz. Her halükarda yıkamak temizlemek lazım. Ben parka veya markete gidip gelmekte bu kadar sıkıntı yaşıyorsam hastane daha kötü. Allah korusun ve kolaylık versin. mutineer901

Şurası kesin bu zorlu süreci bizler sağlıklı insanlara göre daha zor geçiriyoruz. Corona hepimizden uzak olsun. Çünkü bizim tedavimiz de zor. 😷

Mavidenizim

Sandalye kılıflarını kendim yaptırdım. Herhangi bir döşemecide yaptırabilirsiniz çok pratik. Akülü sandalye için de değişen bir durum değil sadece küçük ebatta bir kılıf yapar.

Kılıf mantıklı bir çözüm. Ben de dışarı çıktığımda eve girer girmez sandalyeyi girişte bırakıyorum, ev içinde kullandığım diğer sandalyeye geçiyorum ve dışarıda kullandığım sandalyeyi birkaç gün hareket dahi ettirmiyorum. Bu risk her ne kadar düşük de olsa insan paranoyak oldu

Şu halıları yok etsek bir de o da güzel olacak. 😁

Mavidenizim
"Paketleri mutfak tezgahına koymayın" demişsiniz. Eşimi tanısaydınız emin olun demezdiniz. Orada kalmıyor dezenfekte ediliyor.
Eşim çevresi tarafından "temizlik hastası" olarak bilinen biri. O tezgah her gün kaç defa bildiğin Domestos döküp temizleniyor. Ve bu pandemi süreci için değil her zaman böyle bizde. Ben gıdadan daha fazla onlarca temizlik malzemesine harcıyorum gelirimin çoğunu.
Tekerlekli sandalye kullanan kayınbiraderim var. Şekerden dolayı hem böbreklerini, hem bacaklarını diz altından kaybetti.
Evlerinde sadece yabancı misafir kabul ettikleri salonda halı var. Diğer koridor, oturma odası, yatak odası, mutfak gibi hiç bir yerde yok.

Arkadaşlar, eğer evde bir tekerlekli sandalye kullanıcısı varsa hiç tartışmasız "evde halı olmayacak"

yaz ayındayız sandelyeniz uv-c ışınlarına maruz kalıyor devamlı yani mikrop sıkıntısı yapmayın.

Libertarian

Bununla beraber bizim millet halen (biraz ayıp olacak yazınca ama ne yapalım) boğazını temizleyip yere atıyor. Ben sandalyenin tekeri bunlara değmesin diye bildiğin slalom yapıyorum bazen.

Libertarian
Güneş ışınlarının ve sıcağın Covid-19'u öldürdüğüne dair bilimsel veri olmadığını belirtiyor uzmanlar. Kesinlikle temizliğe azami ölçüde dikkat edilmeli.
Tekerlekli sandalye kullanıcısı değilim, umarım konuya gereksiz müdahil olduğumu düşünmezsiniz. Güneş ışınları konusunda sadece tekerlekli sandalye için değil genel olarak konuşuyorum. Ben gün boyu kızgın güneş altında kalıp aşırı ısınan arabamın bile direksiyon, vites topuzu, el freni, kapı kolları, iç kumanda, ön konsol multimedya düğmeleri gibi temas edilen aksamlarını ara ara kolonya püskürterek silerim.

kazadan sonra sandalye işinden bende çok bıkmıştım eve alınmama konusunda sonra sandalye yerini değneğe bıraktı onda da içeri dışarı değneğim ayrıydı biraz rahat ettim sonunda ondanda kurtuldum desteksiz yürümeye başladığımda demek ki bayanlarda durumlar farklı değilmiş alınan bir poşet malzeme bile olsa balkona gidiyor hemen :))

Ben saldım çayıra mevlam kayıra modundayım 😂 o kadar çok sıkıldım ki bu temizlik işlerinden... Çalıştığım yer evimin hemen karşısı, hafta içi her gün malum işe gitmek zorundayım. Bir,iki derken eehh yeter dedim sadece kapıda siliyoruz öyle giriyorum eve. Yaptığım doğru/yanlış tartışılır ama çok sıkıldım,bulaşacaksa bulaşsın öleceksem öleyim diyorum bazen de anneme bulaştırmak girince işin içine mecburen dikkat etmeye çalışıyorum. Yalnız yaşasam hiç umursamayacam o derece bıktım. Çamaşır suyu kokusundan hele 😑

Bence de evde halı olmamalı. Hergün yerleri deterjanlı suyla paspas yaparsın tamam. Ama işte gel bunu anneme kabul ettir. Allah'tan dış kapının hemen yanında banyo. Ama tabi girerken, dönüş yaparken tekerler halıya değiyor. O yüzden mecbur kaldırmak gerekiyor. Annem de kendisini fazladan yoruyor bu durumda. Halıları 2 - 3 ay da bir yıkamaya veriyoruz. Al bir de ordan zarar. 😁 Bizim apartmanın önünde çam ağaçları var. Komşular çıkınca çağırıyor. Oraya bile gitmek gözümde büyüyor. Coronadan önce daha kolaydı silip giriyordum. Belki bir süre sonra ben de aman ya ne olacaksa olsun deyip dalcam içeri. Allah'tan hergün çıkmak zorunda değilim. 🤯

Ufukalp farklı seyleri bir birine karıştırıyorsunuz. uv-c nin zarar veremeyeceği bir hücre ceperi daha oluşmadı. butun ameliyat odalarında medikal ilgili steril olması gereken her yerde uv-c kulanılır. su arıtmalarda bile uv -c kulanılır. goze son derece zararlıdır.
yani guneş ışığı altında sıkıntı olmaz. buyuk bi sekresyon olacak kurumucak vs. sıkıntıyı gunesi gormeyen yerlerde arayın.

https://tr.euronews.com/2020/05/10/...-uv-c-s-nlar-insan-uzerinde-de-kullan-labilir

Libertarian
Karışıklık sizin ifadelerinizde. Attığınız linkte uv-c lambaları gibi yoğun bir kaynaktan yayılan uv-c ışınlarından bahsediliyor ve canlılar üzerindeki yan etkileri için araştırma ve deneyler yapılıyor. Siz ise doğal güneş ışınlarında bulunan çok çok düşük uv-c'den bahsediyorsunuz.
Neyse siz öyle yaparsınız, ben her zaman detaylı temizlerim tercih meselesi, tartışma yersiz.

Mavidenizim

Yalnız değilsin, tekerlekli sandalyelerin temizliğine dikkat etmek gerekiyor, ben de senin gibi sürekli tekerlekli sandalye kullananlardanım, dışarıdan içeri girişten önce bina önünde dezenfektanlı su ile temizliyoruz tekerleri, önceden bu iş için dezenfektan alıyordum ama sonra çamaşır suyu katkılı su da aynı işi gördüğü için ona geçiş yapmıştım şimdi tekrar corona sebebiyle dezenfektan aldım dönüşümlü olarak kullanıyorum, tekerleri temizlemek için 5 litrelik ilaçlama pompalarından kullanıyoruz, çok kullanışlı ve tazyikli su püskürttüğü için tekerlerin temizliğinde gerçekten güzel iş yapıyor gerekirse küçük bulaşık fırçalarıyla da fırçalıyoruz o aşamada, eve girişte 1 mm kalınlığında 1,5 metre uzunluğunda ince sünger seriyoruz halının üzerine dışarıdan içeri girişte ilk o süngerlere temas ediyor tekerler böylece tekerlerde kalan su fazlalıklarını ve varsa tozu kiri sünger tutuyor, bunlara rağmen ek olarak banyoda da bir kez daha yıkıyoruz, tekerler halıları kirletmiyor ve temiz olarak halıların üzerinde hareket edebiliyor, halıların yığılmaması için çift taraflı bantlarla halıları zemine sabitledim bir sorun olmuyor, el ve araç temizliği için 5 litrelik dezenfektanlardan aldım püskürtme mekanizmalı şişelere de doldurdum sıkıp siliyoruz diğer yerlerini, dışarıda temassız kredi kartı kullanıyorum kimseyle temas etmiyorum maskem her zaman takılı halde, dezenkeftanım yanımda ve gerektiğinde bol bol kullanıyorum.

Önceden ben de biraz uzak mesafeye gitmişsem bina girişinde tekerleri yıkıyordum. Eve girerken de bir kilim serip üzerinden geçiyordum. Ama korona olunca ana kapıdan eve gelene kadar olan mesafeden bina sakinleri yürüyüp geçiyor. Bunu düşünüp direkt evde yıkamaya başladım. Ben de suya bolca sıvı sabun koyuyorum. Çamaşır suyu katmaya cesaret edemem. Pantolonuma sıçrasa gitti pantolon. 😁 Zaten daha sandalyeli hayatımda hiç toplu taşıma aracına falan da binmedim. Ben genelde yakın mesafe dolaşıyorum. 500 m² alan içinde market mağaza park gezintisi. Aslında oldukça küçük bir dünyam var. Halılarda kayma toplanma gibi problem yok. Halının kendi problem. Bir de onlar kirlenmesin diye uğraşıyoruz. Zaten evlerde niye bu kadar çok eşya var onu da anlamıyorum. Sağa dön sehpaya çarp, sola dön masaya çarp. Hayatı en çok biz zorlaştırıyoruz.😷
Life

Ufukalp yazın daha dik bir açıyla geldiği için bolca uv-c ışını ulkemize gelir sıkıntı yapmayın.Onların dile getirmeye çalıştığı .yani kafa karışıklığına sebep olan salgının bitmeyeceği, virusun ölmeyeceği değil. Bunun sebebi de kapalı ortamların çok olması ve virusun yayılmasını saglayacak durumda olması.
ama butun hucre ceperleri lipid yapılıdır ve uv-c ışını bunu da parcalar. oyle ki goze ve deriye de fazlasıyla zarar verir bu ışın. gunes koruma kremleride bunun için kulanılır.

Mecbur değilsem çıkmıyorum

ev gibisi yok

Selamler

Bu konuyu açalı epey oldu. Bugün elime böyle bir fotoğraf geçti. Dışarıda gezerken çok sağlam olmaz gibime geliyor ama bence misafirliğe gittiğimiz evlerde bu yöntemi yapabiliriz.

Bu baya iyi görünüyor,dediğiniz gibi misafirliğe gidildiğinde falan kullanım için çok rahat olur. Çoğu eve misafirliğe bu yüzden gitmiyorum,tekerlerim evi batırabilir ve bundan rahatsızlık duyabilirler diye.

Ben eve giriş için pompalı şişeyle yıkama tekniğini yapıyorum. Kapı önüne 1 buçuk metrelik makineye atılabilen halı yolluk kestirdik. Onun üzerinde temizliyorum. İleri geri gittikçe de halı silme görevini de yapıyor. Her gün çıkmıyorum zaten. Ama sırf bu yüzden komşulara bile gitmiyorum. Asansöre binip alt kata iniyorum ama eve sandalye sokmak istemiyorlar haliyle. Sırf bu yüzden beni kapıdan taşıyalım derken bacağımı incittiler 15 gün alçıda kaldım. O yüzden bende komşularla münasebeti kestim. 1 tanesi hariç. 🙂

Üst Alt