Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

01.10.2008 öncesi sigorta başlangıcı olanların emekli şartı nedir?

duro3535

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
2
Merhaba,

04.09.2008 tarihinde ilk sigorta girişim oldu %43 oranım var, emeklilik tablosuna baktığımda 01.10.2008 tarihinden sonra işe girenlerin 18 yılda emekli olduğu yazıyor fakat 2005-xx.xx - 01.10.2008 arası ilk girişi olanların emeklilik tarihi 20 yıl görünüyor yani ben 1 ay sonra giriş yapmadığım için mi 2 sene daha fazla çalışmak zorundayım bunu bir türlü anlayamadım bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim. sigorta günüm: 4005

duro3535

Merhaba,araştırma yaparak aldığınız bilgiler doğrudur.

01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik ( 506 sayılı mülga kanunun 60. maddesinin C. bendinin alt b bendi)hakkını kullanabilirler.

01.10.2008 dahil ve daha sonra ilk defa sigorta olanlar Çalışma Gücü Kaybı Tespiti -Engelli Emeklilik (5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 5. fıkrası) hakkını kullanabilirller.

Bu bağlamda siz ilk sigorta giriş tarihinize göre ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK hakkından yararlanabilirsiniz.

Sizin şartlarınız için önemli 2 adım mevcuttur.

1.adım: Engelli Sağlık Kurulu Raporu almak;Siz % 43 engel oranı ile almışsınız.

2.adım:Engelli Sağlık Kurulu ve İşyeri yazısı ile en yakın vergi dairesine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusunda bulunmaktır.

Sizin farkettiğiniz gibi bu 2 ilk sigorta tarihleri ile ayrılmış farklı emeklilik sistemlerinde hem emeklilik yılları farklıdır.Hemde emekli olurken SGK emeklilik servisine verilecek belgeler farklıdır.

Dikkat etti iseniz sizin emeklilik sisteminizin adı ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK tir.Yani yazımın ilk kısımda bahsettiğim 2. adım bölümünde vergi dairesine başvurarak alınması gereken Engelli Vergi İndirimi Belgesi almak zorundasınız.Bu 2. adımda alınacak belge olmadan Engelli Sağlık Kurulu raporu ile emekli olamazsınız.Kesinlikle Engelli Vergi indirimi belgesini almış ve sizde bulunuyor olması gerekmektedir.

Emeklilik sisteminin adı gereği aynı belge ile anılan emeklilik sisteminde emekli olurken SGK sizden sadece kimlik ve Engelli Vergi İndirimi belgenizi talep etmekte ,bunların dışında hiç bir belgenizi (Engelli Sağlık Kurulu Raporu dahil) sizden istememektedir.En önemli ve gerekli belgedir.

Bunların dışında bu sistemde emeklilik şartlarınızın sizinde bahsettiğiniz gibi 20 SGK hizmet yılı şartı ve 4.400 SGK prim günüdür.

Sizin 20 SGK hizmet yılı şartınız 04.09.2028 yılında tamamlanması nedeni ile bu tarihe kadar SGK primleriniz tamamlansa dahi beklemek durumundasınız.Keza SGK primlerinizin 4.400 güne tamamlanmasına yaklaşık 13 ayınız kaldığı sizin beyanınıza göre çıkmaktadır.

Ayrıca 2 hassas husus vardır ki;

1. Sizin SGK sigorta primleriniz 4A-İşçi statüsünde yatırılıyor ise bahsettiğim sisteme tabisiniz.
2-Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız var ise diğer emeklilik sistemini kullanma şansınız kesinlikle yoktur.Yani bu 2 ayrı emeklilik sistemine dahil olanlar kendi rızaları ile aralarında tercih yapmamaktadır.

Diğer taraftan bahsetmiş olduğum size göre yasal olarak uygun olmayan Çalışma Gücü Kaybı Tespiti-Engelli Emeklilikte Engelli Vergi İndirimi belgesi yoktur.Bu sistemde emekli olacaklar ellerinde hangi belgeler olursa olsun (Engelli Sağlık Kurulu Raporu dahil) SGK emeklilik servisine başvurduklarında SGK tarafından bir hastaneye sevk edilirler.Yeni bir çalışma gücü kaybı tespiti raporu alırlar.Raporda engel oranı ve hafif-orta-ağır ibareleri bulunur ve raporu size söylemeden hastane direk SGK sağlık kuruluna iletir ve son kararı SGK sağlık kurulu verir.

Yani anlayacağınız hizmet yılı avantajı gözüken sizin başvurmadağınız sistemde elinizde süresiz bir engelli sağlık kurulu raporu olsada emekli olurken yeniden baştan bir rapor alıyorsunuz ve bu rapor sağlık kurulunda inceleniyor.

Sizin kullanacağınız sistemde de Engelli Vergi indirimi belgesi almanız gibi farklı bir belge ile emekli olmanız isteniyor.

Her 2 sistemde kendi içinde zorluklar taşımaktadır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Her zaman ki gibi güzel anlatmışsınız.

Birde şöyle bir durum var;

1)- 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı.

2)- 2009 devlet memuru 5510 4/c li

3)- memur olduktan sonra engelli oluyor. Vergi indirimi alıyor. 2017 yılında, SGK raporu onaylıyor. Emekli olabilirsin diyor.

Kafaya takılan sorulara;

1)- bu kişi de sigortalı gibi vergi indirimi ile mi emekli olacak.

2)- bunun durumu nedir?

Teşekkür ederim 👍

Açıkgoz2000

Öncelikle bir önceki yazımı takdir edip beğenmişiniz.Ben size teşekkür ederim.

Söylediğiniz gibi son yönetmelik değişikliğinden önce 4C-Devlet Memuru arkadaşlarımızın mevcut engelli sağlık kurulu raporlarını kurumları aracılığı ile SGK kurumuna onaylatmaları durumunda onaylandığı döneme yani eski dönem şartlarına göre Engelli Emekliliği haklarınının baki olduğunu burada okuduğum birkaç yazı metninde birde bir konuşma sırasında o an tanışdığım bir kişiden duydum.

Yani belirtiğini durumda bulunan her 4C-Devlet Memuru arkadaşımızı eski haklarının baki olduğu bilgisine sahibim.Yeni yönetmelikle bir bağları olmadan emekli olacaklarına inanıyorum.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Uzun ve detaylı yorumunuz için çok teşekkür ediyorum gayet net şekilde anlatmışsınız. Anlaşılan 6 yıl daha beklemem gerekiyor ki yasa da saçma Bir açık olduğunu düşünüyorum

duro3535

Rica ederim.

Bu konuda haklısınız.5510 sayılı kanunun 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile 2 farklı sistemin oluşması 30 yıldar fazladır süregelen 2 yönlü SGK hizmetlerindeki farklılıklar yasa koyucunun tam manası ile inceleme yapmaması,sonuçları hakkında gerekli bilgi ,belge ve dökümanların elde edilememesi ve en öncelikli gerekli sivil toplum kuruluşları ile istişare edilememesinin genel sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.

Her zaman dile getirdiğim tüm ülke olarak en büyük devlet görevlisinden en küçük vatandaşımıza kadar her konuda okuyabilsek,araştırma yapabilsek,öğrenemeye aç,kulaktan dolma bilgilere tok olabilsek ve de her danışman veya yakınımızda bulunan her kişinin sözüne körü körüne inanmak yerine saydığım her bilimsel aşamada kendimizi yenilesek işte bu yaşadıklarımızı ,yıllardır süre gelen tuhaf ama anlaşılmaz aksaklıkları çözelebileceğiz.

İlk önce unutulmaması gereken bir konu olan devlet milleti ,vatandaşı için vardır.Millet ve vatandaş devletin bekası için çalışırlar.

İlk önce Millet,Vatandaş ve Haklımız için var olduğunu fark ettiğimiz zaman devletimizin bizim benliğimiz,içimizde daim olan ve biz olan olduğunu anladığımızda ondan korkmamıza,çekinmemize,istememize ve hatta sadece kendi ellerimiz ile yapılandırma hakkına doğuştan sahip olduğumuzu anlayabilecek ve o zaman gelişen,çalışan ve üreten sağlıklı,bilinci,irfanı ve vicdanı hür bir millet olacağımızı anlayacağız.

Bu konuda konuştuğumuz hiç bir sürümceme olmayacak ve her garip engel ortadan kalkacaktır.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

Üst Alt