Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1.6 Dizel otomatik araç yok ama buna mahkumuz..?

code

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
sayın forum üyeleri ben uzun zamandır bu forumu pasif olarak takip eden ortopedik bir engelliyim. Bazıları aracı olan yani otomobili olan engellilere şanslı ya da zengin engelli olarak bakarken ben en başta bunun bir gereklilik hatta zorunluluk olduğunu düşünüyorum hatta ortopedik engeliler için otomobil şart. şimdi başlığı ve mevzuyu biraz açıklayayım.

soru: Bir engelli neden ve nasıl bir otomobil ister?

cevap:
1. Engelli aracı geniş olmalıdır tıbbı malzemlerini koltuk deyneklerini varsa sandalyesini hatta varsa seyyar tuvalatini taşır.
durum: türkiyede en geniş araçlar ticari araçlar ve bunları alamıyoruz.
durum: engelli aracı ekonomik olmalıdır bu da türkiye şartlarında dizel araç demektirki dizel araç segmenti çok kısıntılı ve sıkıntılıdır.
durum:engelli aracını bizzat engelli kullanacaksa genelde otomatik viteslidir (sol bacak mevzu ise). buna rağmen hem dize hem otomatik hemde ticari olmayan araç çok azdır.
durum: otomotik vites olup dizel olup 1.6 olup ticariye girmeyen sadece citroen grand picasso var (geniş olması şartsa) bunun dışında başka araç nerede ise yok şu ufak tefek sıkışacağınız araçları saymazsanız.
durum: engellilere %38 ötv indirimi var eğer ticari almaya kalkarsanız %10 ötv indirimi var. kimse kendine yalan söylememeli bence 60 milyarlık aracı %37 ötvsiz 40 milyara alarak satarken kar etmek duruken kimse ticariye girmez ama devletimiz bizi yukarıda belirttiğim durumlardan dolayı ticarilere mahkum ediyor.

çözüm: 1.6 motor sınırı kaldırılmalı en az 2.5 motor getirilmeli ama bu konu suistimal edilmesin diyede sıkı kontrol sağlanmalı gerçekten hak sahipleri bundan yararlanmalı ve ticaride %18 kdv %10 ötv indirimi ile %28 indirimler ticarilerde artık bizler için mantıklı hale getirilmelidir. ben burada bu konuda, konu açmamın sebebide bu mevzuyu resmi kurumların ilgili kısmı hangisi ise oraya mesaj olarak atarak en azında bu konuda yaşadığımız sıkıntıyı birilerine duyurmaktı ben sayın adminden bu konuda nereye yönlenip nereye mesaj atmamız gerektiğini sormak istiyorum. ve varsa bu amaçta diğer engelli arkadaşlarında bu konuda mesaj yada fikir belirten iletileri gerekli yerlere iletilmesini diliyorum.

slm;
volkswagen 1.4 TSI DSG TOURAN (bir kaç ay içinde türkiyede.) .1.6 dizel peujeot otomatik 3008 ve 5008,fiat doblo panroma 1,6 dizel otomatik(ticari değil) birde dediğiniz gibi citroen c4 grand picasso 1,6 dizel.
bunlar oldukca geniş ve motor gücü yeterli araçlar.
tabi gönül isterki motor hacmi yükseltilsin ama bunada şükür demek lazım....

volkswagen 1.4 TSI DSG TOURAN bu aracın 2011 yok 2012 sini direk çıkartırlarmı merak ettim bilgisini nereden aldınız sağlam kaynakmı

Bu dediğiniz bundan 2 yıl öncesine kadar geçerliydi diyebilirim ancak son dönemde yeni nesil düşük hacimli motorların da dizel ve otomatik vitesli modelleri çıkıyor piyasa da sanırım iyi araştırmamışsınız piyasayı size aklıma gelenleri sayayım sadece;

Peugeot 508 1.6 e-HDI Otomatik (Station Wagon ve Sedan tipleri mevcut)
Peugeot 5008 1.6 HDI Otomatik (Oldukça geniş 7 kişilik SUV tipinde bir otomobil)
Peugeot 3008 1.6 HDI Otomatik
Citroen C4 1,6 HDI Otomatik
Citroen C5 1,6 HDI Otomatik
Hyundai i30 1,6 crdi Otomatik(Hatchback ve Station Wagon Tipleri Mevcut)
Hyundai Accent Era Dizel Otomatik
Kia Ceed 1,6 Crdi Otomatik(Hatchback ve Station Wagon Tipleri Mevcut)
Fiat Bravo 1,6 Multijet Otomatik
VW Golf 1.6 TDI Otomatik
VW Jetta 1.6 TDI Otomatik
VW Polo 1.6 TDI Otomatik

bu modellerin hepsi engellilerin ÖTV indirimiyle alabileceği dizel ve otomatik modeller... bunlardan başka da dizel otomatik baya araç var... özellikle dizel otomatik alırken iyi araştırmanızda yarar var

siyah pelerinli adam;

sanırım yazdıklarım anlaşılmamış evet uzunca bir liste yazmışınız teşekürler ama listeye birde şöyle bakın polo, jetta, golf hb de olsa sw olsa dar. hundaiyi zaten araba diye kapıya koymam keza kiayı toyota almış olsada ona dairde şüphelerim var. fiatın otomatik vites kutuları zaten çokda tutulmayan ve teknolojinin gerisinde kalmış şanzumanlar. bi ara speedgear vardı 4 ileri hiç kullanmadım ama sanırım o aracın ne ara hızlanması olur ne de ataklık araç sollarken ecel terleri dökersiniz. fiat şuan otomatik olarak ne kullanıyor bilmiyorum açıkcası pekde fiat otomobillere araç gözüylede bakmıyorum. gelelim pejoya verdiğiniz iki model araçta hem çok alçak hemde vites kutuluraaı sorunlu araçlar çünkü pejo nun o iki otomobilinide oldukça arştırdım özellikle vites kutusunu. citroense bunlar içinde elene elene geriye kalan tek seçenek yeni bmp6 şanzumanı ile bunda önce mcv şanzuman vardı citroende ve dağıtanı olmuş. kısaca burada model çeşitliliğinden çok alacağımız aracın sorunsuzluğu önemli zaten engelli bireyler olarak normal insanlara göre ekstra harcamalarımız varken birde araba diye aldığın aracın her ay başına dert açıp cebindeki 3-5 kuruşuda tamire yatırırsak yayan çile çekmek daha doğru bir seçenek. ayrıca şunuda eklemek lazım şimdi aracınız 1.6 olsa bile otomatik şanzuman varsa bu 1.6 motor %2-3 lük güç kaybı yaşar çünkü düz viteslerde motorun gücü daha doğrudan tekerleğe aktarılırken yani %100 aktarılırken otomatiklerde arada bir çok mekanizmadan geçen, uğrayan motor göcü fizik kuralları gereği burada kaybolur ve genel şikayet konusu olarakta tüm otomatiklerde düzlere göre araçta bir cansızlık vardır zaten bu sebeptendirki aklı başında bir çok otomobil devi eğer amaç kadın kullanıcı ve ekonomi değilse 1.6 dizel yahut benzinli aracına otomatik koymaz en az 2000 motordan başlar bu iş.

code;

bende 3008 1.6 dizel otamatik feline 3008 var yeni aldım. çok da memnunum içi hacmi yeterince tatminkar. yüksekliği ise çok iyi eyilip bükülmeden rahatca binip inebiliyorsun. Ayrıca şanzumanıda sorunsuz. ha bu arada vites geçişleri sarsıntısız ve aktarma kaybı yok denecek kadar az. manuel vitese göere vites değiştirme zamanı daha kısa
Ha yok ben tam otamatik vites araç almak istiyorum dersen renault grand scenic e bak derim. çift kavramalı bir şanzumana sahiip bir kavrama ile giderken diğeri bir sonraki vitesde hazır beklediği için vites geçişlerini hissettirmiyor. Fakat ben tercihimi 3008 feline den yana kullandım. kullandıkça da doğru karar verdiğimi daha iyi anlıyorum.

code;

Anadoluda çok güzel bi deyim vardır bu yeri değil yazardımda .. paran varsa alırsın sorunsuz binersin tabii sorun yaşamıyacağına garanti edebilen varsa !! onca alan kişi bu yazdıklarını bilmiyoda paralarını çöpemi atıyo yani !! şimdiki aracım 5008 şimdilik bi sorunum yok olursada garantili , bundan önce 308 vardı sıfır alındı şanzumanı hata verdi gittik bi kuruş vermeden değişti kullanmaya devam ettik .. bu iş biraz şans işi aracım 5008 ilk gelen seride yaşanan problemler 2011 de gelende yok mesela bu başlıca bi örnek .. 1.6 motor kısıtlaması keşke olmasa dedik bizde araştırırken ama var çare yok yinede hiç yoktan yine iyi ..

volkswagen 1.4 TSI DSG (otomatik) TOURAN yılsonu aralık gibi türkiyede olacagını söylediler.dört gözle bekliyorum :)
motor hacmi yüksek araç alabilsek keşke :)
volkswagenin california camper van diye bir aracı var transporterın devamı. düşünmeden alırım :) araçda wc banyo mutfak herşey var.
emeklilik hayellerimin devamında kullanırım... :)

fevzieryilmaz;

touran çok mantıklı ama 1.4 motor çok cansız kalır ve wolswagen tsı yüksek sıkıştırmalı motolarında çok maliyetli arızalar bakımından ve motor ömrü açısından sıkıntılı araçlar.

touran nın ayarında passat warıant var ama 1.4 tsı dsg yalnız bu arabada touranda lıste fıyatı 6800070.000 tl arası en dusuk versıyonu bıze ötv sız gelışı 48 ile 51000 arası degısır bırde bunun kakosu var 1.70-2000 tl arası maddı guce baglı yanı maddı bakımdan kaldırabılırsenız alın ben olsam sw turu opel astra yenı kasa 1.4 140 beygır ötv sız 38-39 a gelır arabada her sey var eco flex lısı daha az benzın yakıyor cok genıs ıc hacmı var yıne de hersey maddıyat a baglı

arkadaşlar ben bugun hafta raporumu aldım raporumda H ehliyeti alır otomatik vites kullanır diyor buna gore araba alabilirmiyim. bide sonrada kendim aparat taktırabilirmiyim. bide benim şuan ehliyetim yok ehliyetim olmadan araba alabilirmiyim ehliyeti arabayı aldıktan sonra alsam sorun çıkarmı

Ehliyeti almadan arabayı alamıyosun.. aparat için proje cizilecek.

buzdan;

hayır sorun sağ bacağındadır sanırım otomatik vites dedilerse otomatik vites alacksın ve aparatıda kesinlikle takman gerekeck ve aparat için proje çizilecek otm vites için değil projede kabaca hangi pedal hangi mekanizma ile elden kontrol ediliyor ise onun projesi aparat projesinide yine parayla bir mühendislik firmasına çizdiriyorlar. almanyada felan olsa tc deki gibi sürücü kabinini sıkıştıran afdersiniz dakka başı oranıza buranıza batan ve esasında trafiği tehlikeye sokan (çünkü çoğu iyi hesaplanarak yapılmadığı için frene veya gaza gereği kadar basmayan) aparatlar acemi sanayi ustaları yerine fabrika ayarında yapılmakta.

http://www.abilitymagazine.org.uk/Images/Uploads/image/Summer 2011/A-typical-Paravan-set-up-wi.jpg

gökhancım aracın hayırlı olsun güle güle bin 3008 ile aynı motora aynı özelliklere sahip aşağı yukarı. ben memnunum sende memnun kalacaksın.çok konforlu bir araba

ali.demir;

Sağolasın seninde hayırlı olsun . evet aynı düzey araçlar memnunum çok şükr ..

Padişahım çok yaşa...!

Arkadaşlar konuyu açan arkadaşın demek istedigin çok dışına çıkmışsınız ve önüneze çok kısıtlı seçenekler konuldugu için bunada şükür diyorsunuz.
Halbuki bu ülkede Engelli bireylerin haklarına biraz daha duyarlı ve düşkün olmasını beklerdim
Hak verilmez alınır mantıgı ile gidilmesi şarttır tıpkı Ordu'da yaşayan arkadaşlarımızın yaptıgı gibi
Gelin şimdi bir kampanya başlatalım ama geniş kapsamlı olsun.

Şartlarımız belirleyelim ilk olarak internet üzerinden ulaşabildigimiz heryere ulaşalım daha sonra toplu kitleler olarak
şehir meydanlarında boy gösterelim herşey hukuka uygun oldugu takdirde eminim birilerinin dikkatini çekebiliriz bu forumda
yaşadıgımız sıkıntıları maddeler halinde listeliyelim bu medical malzemelerden yardımcı cihazlardan başlayıp kanun nezlinde olan bütün
ugradıgımız haksızlıkları kaplasın ve lafta kalmasın.

Herkese şimdiden teşekkürler.:confused:

Camur;

evet özette bende bunu demeye çalışıyorum...

buzdan;

Kesinlikle ehliyetin eline geçmeden ÖTV muhafiyeti alınamıyor... bu yüzdende bir an önce ehliyetini almalısın ...

geçenlerde trafikte seyrederken yanım bir tane audi Q7 geçti engelli plakalı 3 bin motor. kimseyi zan altında bırakmak istemem kırmızı ışıkta yaklaşıp baktım arkasına arkada tekerlekli sandalye vardı. şimdi bizde 1.6 sınır varken 1.6 sınırını aşan bir araç alırsak bunun ötv sini mecbur ödüyoruz sanırım bunu ödedikten sonra mtv yi ödüyormuyuz. şu yüzden soruyorum 3.000cclik bir aracın 5 yıllık vergisi zaten onun ötv sine denk gelir nerdeyse. yani bu yüksek hacimli cipleri nasıl alıyorlar yolu nedir bunun.

code;

Jetta mı dar? Kapıya koymadığınız Kia ve Hyundai marka araçlar kendi sınıfında 1.6 dizeller arasında tek klasik otomatik mekaniğine sahip otomatik şanzımanlı ve bence mekanik açısından listedeki en sorunsuz araçlardan... 5 yıl mekanik garantileri de çabası... Ayrıca dediklerinizin bir çoğunda kendinize göre haklılıklarınız olabilir elbette ancak sizin bu eleştirilerinizi dikkate aldığımızda C segmentinde beğendiğiniz hiçbir model kalmıyor ki... 2.0 motor la ilgisi yok söylediklerinizin siz direkt "D" segmentinde bir araç bakmanız gerekiyor ve bu sınıfta korkarım Peugeot 508 ve Citroen C5 haricinde 1.6 dizel otomatik pek seçenek yok gibi... siz daha lüks segmentte 1.6 dizel ve otomatik araç bulamamaktan şikayetçisiniz... Yoksa C segmentinde siz beğenmesenizde yeterince var... İlle Mercedes ve BMW nin 1.6 dizel otomatiği olsun istiyorsanız durum başka tabi...

benim bugünlerde favorim megane dizel sport wagon

@siyahpelerinliadam evet aslında tamda dediğiniz şeyi istiyorum ama atladığınız bazı noktalar var buradaki birçok engelli bende dahil mercdes ve bmw nin yanına bile yaklaşamayız ama düşünün ki bir transporter dsg şanzuman bir cady dsg şanzuman niye alamayalım. bahsettiğim modellerden bir kaçında asm de cvt de çıkan sorunlarda malum iken ve kiadaki klasik otomatik şanzumanında yakıtı tahmin edilebileceği gibi fazla iken alternatifler azalıyor. neyse ki yakında connect bandlarını doğu avrupaya taşıyıp fiorino tarzı ford motorlu araçlar çıkaracak bunlar bizim için ideal birde powershıft olursa süper olur.

ismayil;

bende tavsiye ederim
4 aydır kullanıyorum.
motor oldukça güçlü ve tüketim değerleri düşük

Arkadaşlar daci duster 1.5 ambiance 4*2 var 36000 tl normal fiyatı indirimli olarak 26.500 e geldi bu aracı tavsiye ederim gerçekten mükemmel eğer 4000 tl daha fazlanız varsa 4*4 ünü almanızı tavsiye ederim.
hemde dizel hemde konforlu yolda giderken yolu hissetmiyorsunuz.
Saygılar.

Amma zengin arkadaş varmışşş.
Bedava yakıtmı varda ben görmüyorum.
Yok plaka kalkmış da, yok efendim aracı artık ikinci kişi kullanabilecekmişte..
Önemli olan yakıtın ötv sinin alınmaması.
Madem ki ort.sakatın aracı - gereci bu, arabadan ötv alsan ne olur. Almasan ne olur.
Uzun vadede yakıttan ötv nin alasını alıyorsun zaten.
Zaten otomatik şanzımanlı araçlar 5-6 bin daha pahalı.
Zengin olmayan bir engellinin araç alması hayatını ikame için kullanması engellidir/engellenmiştir.
Halbuki avrupada düşük modelleri çöpe atıyorlar.
Muz devleti öyle hainki bırakmıyor. Fakir engelli 200-300€ arac alsında binsin!
Neymiş efendim 3-5 yıl yaş şartıymışşş.
Desene şuna sen fakir insan istemiyorum.

Fakir insan istemezük!
Dışarıyada reklam, gösteriş yapmayıda ihmal etmezük!

Siz YOsmanlının yüz karasısınız. Sizin dünyada zırvalıkta eşiniz benzeriniz yok...

@code ;
size tamamen katılıyorum. Kenimize uygun araç bulamadık. Bizde en sonunda 2009 yılında ötv sini ödeyerek doblo aldık.
Alçak arabalara oturmakta zorlanıyorum dolayısıyla yüksek arabalarda rahat edebiliyorum. biraz boyuma göre yüksek bi araba baktığımdm silindir hacimleri 1600cc'yi hatta 2000cc' geçiyor. yani otomobilden fayda olmayınca minibüse bakıyoruz... daha doğrusu bakamıyoruz... %10 ÖTV indiriminin hemen hemen hiç faydası olmuyor.en azından ticarilerden KDV almasalar yine %28 fena değil... dolayısıyla doblodan uygununu bulamamıştık.
şimdi tekrar araç bakıyoruz ama yine yüksek geniş bir otomobil bulamıyoruz... en azından 2000cc olsa yine uygun yükseklikte geniş bi otomobil bulabilirdik...

Devlet lüks araçlarda engellilere indirim yapmak istemiyor... Yasaya göre kabaca yorum yapmak gerekirse durum bu... İndirimi genel olarak alt-orta sınıf araçlarda almak mümkün... Bunun doğrumu yanlış mı olduğu ayrı bir tartşıma konusu...

Üst Alt