Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 aydır süren idrar yolu enfeksiyonuna karşı ne yapmamız gerek?

ahmet0201

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar daha önceki bir konuda kız arkadaşımın kaza sonucu küçük ve büyük tuvaletini hissetmediğini yazmıştım.. Bunun sonucunda ameliyattan sonra idrarında yanmalar olduğunu söyledi yaparken.. Biz de yaklaşık 4 hafta once bir üroloji doktoruna danıştık..
Sonuc soyleydi ; Silme Lökosit ve 4-5 Eritrosit

bunun sonucunda üroloji doktoru bize antibiyotik ve antiseptik verdi.. Kendisi idrarını hafifçe eğilerek yapabiliyordu. İdrarını yaklaşık 3-4 saat aralıkla duzenli olarak yapıyor.
Doktor ayrıca bize mesane kaslarını bloke eden bir hap verdi. Normalde prostat hastaları kullanıyormuş bu hapı.. Devamında kendisinde idrar kacakları oluşmaya başladı fazlaca ve bez bağladık ama yine aynı sekilde idrar yapımıa devam etti.
Gecen sure boyunca 3 değişik antibiyotik kullandı ve 1 aydır gelınen sonuç su Bol Lökosit ve 14-15 Eritrosit..

Yarın yine üroloji kontrolü var ben artık bu antibiyotik tedavisinin kendisine zarar vereceğinden korkuyorum.. Buradan okuduklarım kadarıyla Doktor bize hiçbir test yapmamış gecen 1 ayda.. Ne idrarını yaptıktan sonra kalan mıktara bakıldı ( Sadece ultrasondan bakıyor ölçüm yok) Ne de bir kültür testi yapıldı eminim yarın yine gitse yine antibiyotik ve antiseptiğe devam diyecek..

Ne yapmamız gerek ? Doktorundan neleri yapmasını istemeli ? İdrar ve Bagırsak kontrolü dönene kadar nelere dikkat etmeli bunları sizden öğrenmek istiyorum..

Tesekkurler

Ezberden antibiyotik verilmesine deli oluyorum!

En son antibiyotiği ne zaman kullandıysanız, üzerinden en az 3 gün geçmesi şartı ile, idrar KÜLTÜR testi yaptırın. Kültür testi yaptırmadan asla antibiyotik kullanmayın. Ve üreyen bakteriye göre en dar kapsamlı antibiyotik hangisiyse, onu kullanın (yani Cipro vb. geniş spektromlu antibiyotik kullanmamaya çalışın)

Bence 3-5 gün sabit sonda kullanın. Bu sayede bol bol su içip mesanedeki bakteriyi bu yolla dışarı atabilirsiniz.

Her gün 500 mg C vitamini için (enfeksiyon bitince haftada 2-3 kere almaya devam edebilirsiniz)

Bir de karnıbahar kürünü deneyebilirsiniz. O da doğal bir destek olur: http://www.engelliler.biz/forum/sag...nibahar-maydanoz-vb-bitkilerin-kullanimi.html

Bülent bey ilgilendiğiniz için tekrar teşekkürler.. Hastamız hastahaneden çıktığından bu yana yani yaklaşık 40 gundur sonra kullanmadı.. Gecen surede üroloji doktoru mesanede kalan idrar miktarına sadece ultrosonla baktı ve sorun olmadığını söyledi. Bugünkü gidişimizde idrar testinde yine Bol lökosit ve 4-5 Eritrosit cıktı. Artık biz ısrar edince antibiyotik ve antiseptik tedavisini bırakacağımızı ve 10 gun hic kullanmamamız gerektiğini ve sonucunda idrar kültürü yapılacağını söyledi. Benim siz saygıdeğer insanlardan ricam bu bekleyeceğimiz 10 gün sure cok degilmi ? Ayrıca bu süreçte bakteri rahat rahat üreyerek daha cok zarar vermez mi ? Günde 2.5 -3 litre su içiyor hastamız ayrıca 2-3 saatte bir duzenli idrarını yapıyor..

10 gün çok. 3 tam gün bile yeter.

Kişi kendisi idrarını boşaltabiliyor mu yoksa TAK mı yapıyor?

Bülent bey hastamız büyük ve küçük tuvaletini hissetmiyor.Diger konuda anlatmıştım yine yardımcı olmuştunuz sagolun. İdrarını kendisi boşaltabiliyor ve oldukça rahatlıyor yaptıktan sonra.. Bunu duzenlı olarak 2-3 saatte bir yapıyor sürekli. Ama mesanede ne kadar idrar kaldığına gelınce sadece üroloji doktoru ultrasonla bakmak kaydı ile gayet iyi cok fazla kalmıyor dedi.. Yani herhangi bir olçum yapılmadı. Hic tak kullanılmadı ayrıca bu güne kadar.

Yani sonda kullanmadan idrarını yapıyor. Güzel...

Bence kendisi idrarını yaptıktan sonra kendinden jelli bir kataterle TAK yapıp içerde kaç cc idrar kaldığını ölçebilirsiniz. TAK yapmayı biliyor musunuz?

Evet Bülent bey yani söyle soyleyeyim normal bir insanın yapabildiği bir siddette idrarını oturduğu yerden karın kaslarını sıkıştırarak yapabiliyor. Biz buradan öğrendiklerimizle mesanede en az mıktarda idrar kalması için yapabildiği son damlasına kadar yapmasına dikkat ediyoruz. Bu gecen surectete bunu bir alışkanlık haline getirdik ve 2-3 saat zaman zarfında sureklı yapıyor. Hic tak sonda kullanmadık Bülent bey Fakat hastamızın annesi ve halası emekli hemşire bunu defalarca yapmışlardır diye düşünüyorum..

Kendi başına idrarını boşaltabilen kişilerde kronik mesane enfeksiyonu çok beklenen bir şey değildir. Bunu göz önüne aldığımda, mesanede öngörülenden fazla idrar kalması gibi bir durum olabilir diye düşünüyorum. Yukarıda da yazdığım gibi, ben olsam idrarı yaptıktan sonra TAK yapar, mesanede kaç cc idrar kaldığını net olarak öğrenirim.

Ayrıca, mesanede enfeksiyon olması ille de antibiyotik kullanmak gerektiğini söylemez bize. Önemli olan şey enfeksiyonun ateşe ya da sık idrar sızıntısına neden olup olmadığıdır. Bu tür dayanılması zor durumlar yoksa, antibiyotiksiz, bol su içerek ve yukarıda önerdiğim birkaç küçük şeyi yaparak mesanedeki bakterinin yoğunlaşıp zarar verir hale gelmesi önlenebilir.

sondadan dolayı enfeksiyon

mrb.arkadaşlar annemin göğüsten altında his vehareket yok daimisonda kullanıyor 4 yıldır.fakat bu sene enfeksiyonla başımız dertte ayda bir enfeksiyon oluyor damardan antibiyotik tedavisi oluyor.arkadaşlar tecrübesi olan varmı ne yapmamız gerekir ne iyi gelir devamlı hastanede yatıyoruz çok bunaldık lütfen bilgi ve tecrübelerinizi bekliyorum.

benim yeğenimde sonda kullanıyor.oda sık sık enfeksiyon kapıyor.çaresini bilenler varsa yazsa iyi olur.

nehirdila, sabit sondayı ne kadar zamanda bir yeniliyorsunuz? 2-3 haftada bir yenilemenizi tavsiye ederim. Ayrıca sabit sonda takınca idrar sürekli torbaya akar ve bu da mesanenin kapasitesini zaman içinde çok çok azaltır. Bunun olmaması için sondanın borusuna mandal gibi bir şey takmalı (hazır bu şekilde olan sonda torbaları da var piyasada) ve 3-5 saatte bir -ya da anneniz sıkıştığını hissettiğinde- o mandal açılarak mesanede biriken idrar torbaya aktarılmalı. Böylece mesane kapasitesinin korunması sağlanabilir...
Eğer mesane kapasitesi çok daralmışsa, enfeksiyona dair semptomların daha bir ağırlaşmasının nedeni bu olabilir. Mesanenin kaç cc aldığına dair bir fikriniz var mı?

Enfeksiyona gelince; her enfeksiyon olduğunda antibiyotik almak lazım diye bir kural yok. Enfeksiyon olduğunda annenizde yüksek ateş vb. katlanılması çok zor şeyler meydana geliyor mu? Hangi antibiyotiği kullanmanız gerektiğine dair idrar kültür testi yaptırıyormusunuz, yoksa rastgele bir antibiyotik mi veriyor doktor?

idrarımın geldiğini hissediyorum ama, uzun süre tutamıyorum. 2 dakika içinde boşaltmam gerekiyor. bu süreyi nasıl uzatabilirim.

Mesane iç basıncını azaltan Mictonorm vb. ilaçları deneyebilirsin. Ya da damla emici pedler kullanabilirsin. Böylece sızıntı olsa bile dışarıya taşmadan tuvalete yetişmek mümkün olur.

Üst Alt