Birçok hastalıktan ve sakatlık ilerlemesinden malülen emekli olamamak hk.
Bülent bey;
Daha önce de bu konu hakkında bilgi vermiştim,fikrinizi beyan etmiştiniz. Benim malülen emekli olamadığım durum hakkında. Bir süre önce bu konu hakkında BİMER e yazı yazdım. Bana gelen cevabi sizinle paylaşmak istiyorum. Sizden bilgi istiyorum ne dersiniz?
Konu : Talebiniz
Sn: İbrahim KARAMAHMUTOĞLU
dolunay_laz-53@hotmail.com
24.02.2012 tarihli, 97981 başvuru sayılı BİMER iletiniz incelenmiştir.
İletinizde yılda 4 ay mevsimlik işçi olarak çalıştığınız için sosyal yardım ve evde bakıcı maaşı alamadığınızı belirtilmektedir.
Başvurunuzda işe başlarken maluliyet derecesinde sakat olan kişi, sakatlığı ilerlese veya başka bir hastalığa yakalansa dahi malulen emekli olamadığını belirtmekte iseniz de; Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin 4. bölüm 12. maddesi (b) fıkrasında; Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği hükmüne göre, malul sayılacağı ifade edilmiş ise de dilekçenizde; ilk işe girerken % 77 sakatlık raporu aldığınız belirtilmekte olduğundan ilgili Yönetmeliğin (b) fıkrası uygulanamaz.
Söz konusu Yönetmeliğin 4. bölüm 12. maddesi (c) fıkrasında ise; çalışma gücünün en az % 60ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 60ını kaybettiği sigortalılar malul sayılır hükmü bulunduğundan ortaya çıkan farklı bir hastalık durumunda bu durumunu açıklayan yeni sağlık kurulu raporu ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaatınız gerekmektedir.
Maluliyet ile ilgili karara itirazınız durumunda; talebinizi açık ve net olarak belirten bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat ederek dosyanızın bir kere de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca akülü araba ile ilgili talebiniz için Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığına başvurabileceğiniz hususunda,
Bilgilerinizi rica ederim.
Ecz. Serpil BAHADIR
Şube Müdürü V.