Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1. derece vergi indirimi ile ne zaman emekli olabilirim?

dotanu53

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
1998 ylı 7 .ayda sigortalı işe %77 raporla işe başladım.1955 doğumluyum.Çalıştığımız fabrıka erken emekli olabilirsınız dedi.
biz 3 engelli emekli olmak için 15 gün önce işlemleri tamamladık.
ben 2 yıldır%90 raporla birinci derecede çalışıyorum. 2900 prim gün sayım var 12 senedir çalışıyorum,yılda 4 ay geçici işçiyim.
Ben emekli olabilecekmiyim?

malülen emeklilik muracaatı yaptım

Bulent bey
Bir ay önce malülen emeklilk muracaatı yaptım. Rize Devlet hastanesinde aldığım raporu Samsun kabul etmedi.
Beni 19 mayıs üniversitesi hastanesine sevketti. Eğer emekli olma şansım yoksa samsuna gelme işkencesi çekemem diye telefon ettim,samsun sgk bölge merkezine. Trabzon farabi hastanesinde rapor alabilirsın dedi. Rize sgk kurumuna dilekçe ver dedi.
ÖZÜRLÜ olmak ayrı,malül olmak ayrı dedi. çalışamaz raporu alırsan malülen emekli olabilirsın dedi.gün sayım 2900 senem 12 yıldır,kararsız kaldım ne yapmalıym?
ü

Evet malulen emeklilik ayrı,erken emeklilik ayrı bir konu sizin şartlarınız malulen emekli olmaya uygun ama hastalığınız uygun mu ?
Rahatsızlığınız/hastalığınız nedir.
Rapor oranınız kaç..
Ve ek olarak malulen emeklilikte kurum sevki şarttır..

malülen emeklilik

Dediğiniz 4c ne demek anlamadım.
Samsun 19 mayıs üniversitesi araştırma hastanesine sevk yazısını aldım. 29.11.2010 tarihinde Samsuna giderim,önemli değişiklik olmazsa.
Noroloji ve FTR bölümüne sevketmişler.EMG çekilecekmiş,bide FAS durumunun incelenmesi diyor.
Benim hastalığım Gullain-barre sendromu sekeli. Şu andaki durum 2 kol 2 bacakta hareket yok,kas erimesi ve kemik incelmesi mevcut. Sadece sol elimin parmaklarını hareket ettirebiliyorum.
BU durumda malülen emekli olabilirmiyim?

Yani kamuda memur statüsünde misiniz? Eski adıyla 657'li misiniz?

malülen emeklilik

Çaykur Rize Fındıklı çay fabrıkasında mevsimlik geçici işçi statüsünde yılda 4 ay çalışıyorum.
Diğer fabrıkalarda engelli işçiler 176 gün çalıştırılıyor, bizim fabrıkada 120 gün.
Bende malülen emekliliğe muracaat ettim, son aşamadayım.
MALÜL olup olmadığıma karar verilecekmiş
memur değilim işçi sınıfında çalışıyorum.

Ama İbrahim, ilk sigortalı olduğunzda maluliyet derecesinde sakatlığı olan kişiler Malulen Emekli olamaz ki. Sizler ilk sigortalı olduğunuzda maluliyet derecesinde sakat mıydınız, yoksa sigortalı olduktan sonra mı sakatlığınız ortaya çıktı?

''1998 ylı 7 .ayda sigortalı işe %77 raporla işe başladım.''
Dediğinize göre hayır malulen emekli olamazsınız.
Red ve gerekçesi şimdiden belli
''- ilk sigortalı olduğunuz tarihte zaten malul durumda olduğunuzdan dolayı başvurunuz kabul edilmemişltir.''

Bulent bey...
Beni şimdi kararsız duruma düşürdünuz. Ben %77 raporla işe girdiğimi muracaatta belirttim,RAPOR fotokopisini de ekledim.
BUNA göre bana neden red gelmedi.
Emekli olabilmem için yeniden EMG ve FAS testleri yapılarak malülen emekli olma durumumun oluştuğu kararının verileceği bana yazılı olarak bildirildi.
Ben bütün malülen emekli olmak içiin istenen belgeleri,yeniden kurum sevki ile heyat raporunu Rize ARAŞTIRMA hastanesinde aldım,ANCAK,Samsun SGK bölge müd.ARA KARARLA beni Samsun 19 mayıs üniversite HASTANESİNE sevk yazısı gönderdi bana.
Araştırdım karar red çıkar diye dilekçe ile vazgeçecektim.
Samsunu tel aradım,ordaki yetkili bana olabilirsin dedi.
Şimdi tamamen kafam karıştı 28 kasım gecesi yola çıkmaya karar vermiştım,450 km. yola gitmem gerek.
Madem malülen emekli olmam mümkün değil,BÖLGE müdürlüğü (işe girdiğinzde malül olacak derecede sakat olduğunuzdan maülelen emekli olamazsınız)deyip red yazısı neden bana yollamadı?
Bana yeniden uzun yola giderek işkence neden veriyor sizce? Ben anlamadım siz anladınızmı?

Malülen emekliliğiniz pek mümkün görünmüyor. Diğer mesajlarda da belirtildiği gibi, işe başladığınız tarihte malül sayılabilecek özüre sahip olduğunuz takdirde malülen emekli olma şansınız kalmaz. SSK KONUSUNDA VERENLER ÇN BLGLER Ancak siz ilk raporda özür oranınızı belirtmişsiniz, işgücü kaybını yazmamışsınız. Eğer ilk raporda işgücü kaybınız %60 altındaysa emekli olabilirsiniz. Hastanenin verdiği rapordaki özür oranı ile işgücü kaybı ayrı şeylerdir.

Ayrıca sizin malüllük hakkınız için 2. bir engel daha var.. Her yıl için ortalama 180 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Siz 120 gün olduğunu belirtmişsiniz.

Ancak erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Tabi süre ve prim eksiğinizi tamamladıktan sonra..

120 gün fiilen çalıştım.
dışarda bazen isteğe bağlı pirim ödedim,
bazen yine fiilen başka yerde çalışır görünerek pirim ödedim.
toplam 2912 gün sayım var.
hiç ödeme yapmsaydım 12 yılda 1440 gün sayım olurdu.
Bu şartlarda durumum ne olur?

Eğer %80 ve üzeri raporla 1. dereceden sakatlık indirimi elde ederseniz defterdarlıktan (ya da etmişseniz), bu durumda erken Yaşlılık emekliliği için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prime tabi olursunuz.

Malülen emeklilik

merhaba Bülent bey..
Hatırlarsan,malülen emekli olamazsınız demiştiniz bana.Aynen dediğiniz gibi reddedildi.
3600 GÜN 15 yıl şart dediler.
İşe girerken malüliyet derecede sakat olduğumdan malülen emeki olmam mümkün değildir.
Ben %77 raporla işe girmiştim,şimdi%93 verdiler,bana gelen yazıda %60 oranında sakat olduğum belirtilyor.
Sağlık bakanlığının yeni kararı ile raporda kırpma dönemi bitti deniliyor. Ben ağır engellil raporu ile çalışamaz raporu ile malülen gene emekli olamazmıyım?
Sakatlığımın derecesi yükseldi,bakıma muhtaç durumdayım,rapor kırpma meselesi kalması
bana fayda sağlarmı?
Malülen emeklilik kanununda bir değişiklik olurmu?
Başarılar ve selamlar...

Siz malulen emekli olmazsınız bu kesin boşuna zamanınızı harcamayın şimdi yapmanız gereken ise vergi ind.hakkı alıp engellilere tanınan haktan faydalanarak erken emekli olmak..
07/1998 tarihinden itibaren yılınızı 15 yıla ayrıca prim sürenizi de 3600 güne tamamlamayarak emekli olabilirsiniz...
Çalıştığınız iş yerinde çalıştığınıza dair belge alarak (Maliyeye mükellef hizmetler birimine) vergi ind.için müracaat etmeniz gerekli...

Arkadaşlar; Bir sigorta müşaviri iddia ediyor ki,her ne şekilde olursa olsun,sakatlık derecesi 5 puan artarsa malülen emekli olursun,diyor. Ancak ben ilk işe girerken ,%77 heyet raporu ile işe başlamıştım. 10 yıl ikinci derece olarak vergi indiriminden yararlandım.
İki yıl önce; yeniden heyete girince, sakatlığın yüksek dendi %90 oldu. Birinci dereceye yükselmiş oldum,2 yıldır aynı şekilde çalışyorum.
Ancak; malülülen emeklilik muracaat ettiğimde, Heyet doktorları %92 verdik demelerine rağmen bana gelen red cevabında;%60 oranında sakat olduğum yazıyor. Nasıl itiraz edebilirim,bilgisi olan varmı?
Öte yandan; aynı benimle beraber çalışan engelli arkadaşım; Ankaraya itiraz etti,yeniden tespitler yapıldı,sonuç belli değil.
%80 oranında ilk işe başlamıştı;şimdi böbrek hastası,beyinde su toplaması da var. Malülen emeklimi olacak yoksa red mi edecekler göreceğiz. Aynı benim şartlardadır,gün sayısı ve senesi de aynen benim gibi; ENGELLİLERİN RAPOR ÇİLESSİ DEVAM EDİYOR....

İbrahim,
%100 de alsanız sonucu değiştiremezsiniz,nedenini siz de dile getiriyorsunuz zaten;ilk sigortalı olurken malul derecede sakat olmanız.
Boşa zaman ve emek sarfetmeyin,malulen emekliliğiniz mümkün değil.
Siz vergi indirimi ile erken emeklilik konusuna eğilin.

İbrahim bey, malulen emekli olamazsınız çünkü işe girişte zaten malul durumdaydınız.Rapor oranınız %93 olsada bu durum değişmez.Ha çalışırken bir iş kazası gecirirseniz Allah göstermesin çalışamayacak durumda olursanız sürekli işgöremezlik parası alırsınız.Bence şu anki rotanız erken emeklilik olmalı az bir süre kalmış sayılır.Hatta bundan sonraki aylık primlerinizi yüksekten ödemeye çalışın, emekli olduğunuzda maaş cok düşük olmasın.Eğer şu anda çalışmazsanız %93 raporla devletten ağır özürlü bakım aylığı alırsınız.Bunun yanında ötv siz araç alıp, bir yakınınız bu aracı kullanabilir.

Birçok hastalıktan ve sakatlık ilerlemesinden malülen emekli olamamak hk.

Bülent bey;
Daha önce de bu konu hakkında bilgi vermiştim,fikrinizi beyan etmiştiniz. Benim malülen emekli olamadığım durum hakkında. Bir süre önce bu konu hakkında BİMER e yazı yazdım. Bana gelen cevabi sizinle paylaşmak istiyorum. Sizden bilgi istiyorum ne dersiniz?

Konu : Talebiniz

Sn: İbrahim KARAMAHMUTOĞLU
dolunay_laz-53@hotmail.com

24.02.2012 tarihli, 97981 başvuru sayılı BİMER iletiniz incelenmiştir.
İletinizde yılda 4 ay mevsimlik işçi olarak çalıştığınız için sosyal yardım ve evde bakıcı maaşı alamadığınızı belirtilmektedir.
Başvurunuzda işe başlarken maluliyet derecesinde sakat olan kişi, sakatlığı ilerlese veya başka bir hastalığa yakalansa dahi malulen emekli olamadığını belirtmekte iseniz de; Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin 4. bölüm 12. maddesi (b) fıkrasında; “Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği” hükmüne göre, malul sayılacağı ifade edilmiş ise de dilekçenizde; ilk işe girerken % 77 sakatlık raporu aldığınız belirtilmekte olduğundan ilgili Yönetmeliğin (b) fıkrası uygulanamaz.
Söz konusu Yönetmeliğin 4. bölüm 12. maddesi (c) fıkrasında ise; “çalışma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği sigortalılar malul sayılır” hükmü bulunduğundan ortaya çıkan farklı bir hastalık durumunda bu durumunu açıklayan yeni sağlık kurulu raporu ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaatınız gerekmektedir.
Maluliyet ile ilgili karara itirazınız durumunda; talebinizi açık ve net olarak belirten bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat ederek dosyanızın bir kere de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca akülü araba ile ilgili talebiniz için Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığına başvurabileceğiniz hususunda,
Bilgilerinizi rica ederim.

Ecz. Serpil BAHADIR
Şube Müdürü V.

Okuduğumdan anladığım, yukarıda bbizim yazdığımız şeyleri söylemişler... Malulen emekli olamazsınız.

Yukarıda Bimer'in cevabında bir de şu husus var ki şahsen ben öyle birşeyden habersizdim;

''Söz konusu Yönetmeliğin 4. bölüm 12. maddesi (c) fıkrasında ise; “çalışma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği sigortalılar malul sayılır” hükmü bulunduğundan ortaya çıkan farklı bir hastalık durumunda bu durumunu açıklayan yeni sağlık kurulu raporu ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaatınız gerekmektedir.''

Burada söylenmek istenen şu;örneğin ortopedik bir engel ve %60 işgücü kaybıyla işe başlandı. Bu rahatsızlık ilerleyip %90 lara dahi çıksa işe girerken malul derecede olduğundan emekli olunamaz.
Ancak:
İşe girerken malul derecedeki bu engel mevcut olmakla beraber,işe başlarken olmayan farklı bir rahatsızlıktan %60 ve üzeri işgücü kaybı oluşursa,örneğin böbrekler iflas eder ve diyalize bağımlı hale gelirse malulen emekli olunabilir.
Yazıdan benim anladığım bu ve bunu daha önce pek bilmiyordum.

Malülen emeklilik talebim reddedilmişti; erken emekli olma k için şartları bekliyorum

1998 yılı 7. ayında işe başladım. Yılda 4 ay çaykur Çay fabrıkasında mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. 3600 gün sayısı ve 15 yılı bekliyorum. Geçen yıl işten çıktıktan sonra 7,5 ay isteğe bağlıya sigorta pirimi ödedim.
Toplam 3167 gün sayım oldu. şimdi 14 eylülde işten çıkardılar,yine isteğe bağlı pirim ödesem olurmu? Bir şirkete veya fırında çalışır gösterip sigorta pirimini ödesem iyi olur,yoksa emekli olunca düşük maaş alırsın dıyorlar,bu konuda bilgi istıyorum.
Ek 5 yasası diye birşey varmış pirim ödeyip gün sayısı almak,bu konuda bilgi verirmisiniz?
Teşekkürler....

İsteğe bağlı ödeme yapmayın bir iş yerinde ssk lı olarak çalışan görünün ve ssk primi ödeyin. Bu arada vergi indirim hakkı alın (Bu hakkı almamış iseniz) sonra 3600 gün ve 15 yıl şartını tamamladığınız vakit sgk ya erken emekli olmak için müracaat edin.

İlker'e ek olarak, unutmayın, son 2520 prim hangi statüde ise, emeklilik de o statüde değerlendirilir. İsteğe bağlı çok olursa, bağkur emeklisi olursunuz ve maaşınız düşük olur

Üst Alt