Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için de vergi indirim şartı kalktı mı!?

aliilsan

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Sayın Bülent bey bu konu hakkında bir araştırma yaparmısınız. Bugün Özürlüler gazetesinden aldım bu konuyu:

Soru: "Sadettin Bey, 15 Ekim tarihli köşenizde, bir engelli okurunuza verdiğiniz yanıtı okudum. Yazınızda, 1 Ekim 2008 öncesi işe başlayan engellilerin de vergi indirim belgesi olmaksızın özür durumlarına göre erken emekli olabileceklerini belirtmişsiniz. Oysa bildiğim kadarıyla 1 Ekim 2008 öncesi işe başlayan engellilerin, erken emekli olabilmeleri için vergi indirim belgesi almaları gerekiyordu. Ben de vergi indirim belgesi olmaksızın 1989 yılından beri %40 raporla çalışan bir engelliyim. Eğer dediğiniz doğruysa ben de hemen emekli olabiliyorum. Bunu biraz açabilir misiniz?"
Dilek Bircan

Cevap: Evet, Dilek Hanım'ın da belirttiği üzere, daha önceki yazımızda, 1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlamış engellilerin de vergi indirim belgesi almaksızın erken emekli olabileceklerini belirttik. Zira sosyal güvenlik reformu olarak da ifade ettiğimiz 5510 sayılı Kanunun çalışanlar lehine olan bütün hükümleri, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için de uygulanmaktadır. Dolayısıyla yeni kanunda engelliler lehine olan bütün düzenlemelerden (vergi indirim belgesinin kaldırılması ve daha erken emeklilik gibi), 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olan engelliler de yararlanacaktır. Aksini iddia etmek hem sosyal güvenliğin özüne hem de anayasamızdaki eşitlik ilkesine aykırı olur.

Kaynak: Bugün Gazetesi Sadettin Orhan Köşe Yazısıdır​

Bahsi geçen köşe yazısı: http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/122363-vergi-indirim-belgesi-sart-mi-makalesi.aspx

Vergi indirim belgesi şart mı?

Soru: Sadettin Bey hayırlı çalışmalar, bendeniz özürlü bir vatandaşım.

1995 yılında %50 oranında almış olduğum iş göremezlik raporuyla halen özel sektörde özürlü kadrosundan çalışmaktayım. Vergi indiriminden faydalanmadım ancak engelli erken emekliliği için vergi indirim belgesi şartının kaldırıldığı söyleniyor. Bendeniz bu belge olmadan erken emekli olabilir miyim? Bu konuda SGK'ya e-posta ile soru sordum ama net bir cevap alamadım. Cevap verirseniz sevinirim. Muhittin Peker

Cevap: Muhittin Bey, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla engellilere erken emeklilik uygulamasında vergi indirim belgesi alma şartı kaldırıldı. Ama vergi indirim belgesi bulunanlar ayrı, bu belgeyi almadan SGK'ya başvuranlar ayrı şartlarla emekli ediliyor. Vergi indirim belgeniz olmadan erken emekli olmak isterseniz %50 oranla, 16 yıl ve 4320 prim gününü doldurarak emekli olabilirsiniz. Yani 2011 yılında 4320 günü doldurmak koşuluyla emekli olabilirsiniz. Vergi indirim belgesi alırsanız prim günü şartınız 3920 güne düşer ancak sigortalılık süresi şartı 17 yıla çıkar. Bu iki alternatiften sizin için en uygunu hangisi ise onu tercih edebilirsiniz.

sadi_grafik_jpeg.jpg

Görüldüğü üzere engelli emekliliğinde vergi indirim belgesi şartı kaldırılmış olmakla birlikte, 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olup da bu belgeye sahip olanlar için prim günü avantajı devam ediyor. Dileyen vergi indirim belgesini ibraz ederek, dileyense ibraz etmeksizin 5510 Sayılı Kanun'daki yeni şartlarla emeklilik talebinde bulunabilir.

Özürlü kadrosunda ne zaman emekli olunur?
Soru: Merhaba Sadettin Bey. Bayan bir arkadaşım yüzde 40 raporuyla özürlü kadrosunda çalışıyor. Doğum tarihi 30.04.1972 ve işe başlama tarihi 01.04.1997. Pirim gün sayısı 4400 gün. Arkadaşımız ne zaman emekli olur? Bülent Sarıçam

Cevap: Bülent Bey, bayan arkadaşınız vergi indirim belgesiyle 3920 gün ve 17 yıl şartıyla 01.04.2014 tarihinde emekli olur.

Maaşım SSK'da mı, Bağ-Kur'da mı yüksek olur?

Soru: Sadettin Bey, ben 23.11.1965 doğumluyum. Bağ-Kur primlerimi SSK'ya devir yapabilir miyim? SSK'dan mı yoksa Bağ-Kur'dan mı emekli olursam emekli maaşı daha yüksek olur? Cemal Enver Can

Cevap: Cemal Bey, genelde SSK'dan bağlanan aylıklar Bağ-Kur'a göre yüksek olur. Fakat sizin hizmet dökümlerinizi görmeksizin 'SSK'dan daha yüksek aylık alırsınız' demem mümkün olmaz. Bağ-Kur'dan SSK'ya geçtiğinizde zaten emekli olurken hizmet birleştirmesi yapılacaktır. Bunun için sizin ayrıca talepte bulunmanız şart değil. SSK'ya geçtikten sonra en az 1260 gün prim ödemeniz halinde bu statüden emekliliğe hak kazanırsınız.​

Eğer Bu Doğruysa Süper Olur İnşallah Doğrudur Bilgi İçin Teşekkürler Arkadaşım.

Orhan beyin yazdığı şu ayrıntı mahkeme süreci olmaksızın işleme koyuluyor mu sgk tarafından, merak ettim?:
"Zira sosyal güvenlik reformu olarak da ifade ettiğimiz 5510 sayılı Kanunun çalışanlar lehine olan bütün hükümleri, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için de uygulanmaktadır. Dolayısıyla yeni kanunda engelliler lehine olan bütün düzenlemelerden (vergi indirim belgesinin kaldırılması ve daha erken emeklilik gibi), 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olan engelliler de yararlanacaktır. Aksini iddia etmek hem sosyal güvenliğin özüne hem de anayasamızdaki eşitlik ilkesine aykırı olur. "
Yani 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olanlar "ben yeni yasaya göre emekli olacağım" deyip, 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre emeklilik başvurusu yapabilirler mi? Yani bu kişiler vergi indirim hakkı almadan (kurum sevki ile alacakları yeni rapora istinaden) şu şartlarda emekli olabilirler mi?
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün
primle emekli olurlar.
Bu şartlarda emeklilik başvurusu yapan kimse bilmiyorum. Olursa, evet, özellikle primi tamam olan ve gün bekleyen arkadaşlar için iyi bir avantaj olur.

Arkadaşlar aşşağıdaki linkte ekim 2008 den önce sağlık raporu alanlar için vergi indirim yazısı alınmadan emekli olunabileceği yazıyor yada benmi yanlış anladım okumanızı rica ederim.
Saygılar

Sayın Oturan Boğa,sizden ricam bu konuyu araştırabilir misiniz?Bu konu pekçok arkadaşımızı ilgilendiriyor.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.:)

Evet Bülent bey bu konu hakkında herkez bilgi bekliyor.

Evet abi top sende bekliyoruz birde şimdi baktımda ben Bursa devlet hastanesi özürlü sağlık kurulu raporumu enson aldıgımı yani 1990 senesinde kazayı gecirmiştim öncekilerin gününü hatırlamıyorum ama elimde bulunan rapor 29.11.2006 yı gösteriyor yani ben bu söylenenlerin dışındamı için demi kalıyorum

meraba arkadaşlar maliyeye vergi indirimi ile ilgili yaptıgımız başvurularda rapor oranlarımız düşürülüyor bu durumda ilerki dönemlerde emekli olmak için başvuru yaptıgımızda karşımıza bi sorun olarak çıkarmı ben bunuda merak ediyorum .çünkü işyerinde bulunan raporumda %40 özürlüyüm maliyenin sevkiyle aldıgım raporda %9 bu oranlardaki çelişki canımı sıkıyor bu konuylada ilgili bir açıklık çok iyi olur.

OturanBoğa;

Ben %50 özür raporuna sahibim. Benim emeklilik şartlarım 17 yıl, 3920 gün , bu durumda ben 1 Ekim 2011 de 17 yılımı tamamlayarak emekli olabiliyorum.
Ama bu yazıda %50 rapor ile 2. kademe özürlü sayılıyorum.Bu durumda 16 yıl , 4320 gün ile emekliliğe hak kazanmış olacağım. Ben şu anda 16 Yıl 1 ay ile 4866 dayım.Yani yeni maddeye göre şu anda emekliliğe hak kazandım. Gerçekten bu madde uygulanıyor mu?
Bu maddeye göre işlemlerini yapan,yapmaya başlayan arkadaşlarımız var mı?
Gerçeği nerden, nasıl öğrenebiliriz? Çünkü emekli maaşı hesaplayana sitelerden maaşı hesaplamak istediğimde mevcut emeklilik şartlarına göre yani 17 yıl , 3920 şartına göre hesaplıyorda.Ondan dolayı meraktayım.

Valla bu kanunu kullanıp müracaat eden yok galiba senin şartlar tutuyor Bülent abi bir denesene nasıl bir cevap alacaksın..

Evet ya gidip sormam lazım di mi? Ben de başkası sorsun diye bekliyorum.
Biraz önce Sultanbeyli Toplum Merkezine telefon açtım Başbakanlıl Özürlü kimlik kartım gelmiş onu almaya gideyim :)
Bilgi için söyleyeyim 1,5 ay ön başvurmuştum.

ben ssk ya mail attım bakalım ne diyecekler 2.dereceden vergi indirimim var 16.4 ile 02.06.2011 de emeklı olabılıyorum yenı düzenlemeyle
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
diyor benım prim günüm 5200 15 yılı doldurdum
bakalım ne yanıt gelecek

İyi yapmışsın cihangir, gelir gelmez bizimlede paylaşırsın.

selam yanlış anlamamak için soruyorum oran 40 altında olanlarda faydalanabiliyormu ?gördüğüm tabloda %40 altındakilerle ilgili bilgi görmedim.

arkadaşlar emekli oldugumuz zaman maaş ala bilecekmiyiz yoksa yaş sınırımı var,genç yaşta emekli oluyoruz maaş alamazsak geçimimizi nasıl saglıyacagız bu konuylada ilgili görüşlerinizi yazarsanız iyi olur özürlülerin emekli olma yaşı kaç?

türk;

%40'ın altında olanlar özürlü sayılmadığından normal emeklilik şartlarına bağlıdırlar.

Burada bahsi geçen şey bence mantıklı ve hukuki. Benim aslıl merak ettiğim, SGK'nın bunu hukuki süreç olmaksızın uygulayıp uygulamayacağı... Bu şekilde emekliliği gelen ve çalışmaksızın süreyi bekleyen bir arkadaşımız varsa ve resmi olarak bu şekilde başvursa en net o zaman öğreniriz....

Bulnes abi senin şartlar tutuyor şansını denemeli ve bizim ile paylaşmalısın....
Kuruma gidip beni 5510 sayılı konuna göre hastaneye sevk edin raporumu alayım ve beni emekli edin diyin giderken-de şu en yukarıdaki yazıyı çıktı alıp gidin..

abdullah2727;

Özürlülerin emekliliğinde yaş şartı yoktur.
Sadece sigorta süresi ve prim süresi önemlidir.
Bunları tamamlayan emekli maaşını almaya hak kazanır.

ilker;

Neeee rapor mu?
Kasım 2006 da aldığım sağlık raporuna göre vergi indirimim var.
Beni üzmeyemi çalışıyorsun İlker kardeş :)

Bu arada Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Cevdet Ceylan'a aşağıdaki gibi email gönderdim.
Gelen cevabı burada yayınlarım.

Sayın Cevdet Ceylan
Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı,

01.10.1994 ilk sigorta başlangıç tarihimdir. Özürlü raporumu sürekli ibareli ile Kasım 2006'da %50 ile aldım.
Şu an itibariyle yani 1 Ekim 2010 itibariyle 16 sene sigortalılık, 4866 gün primim bulunmaktadır.
Normalde hep emeklilik şartları olarak 17 sene sigortalılık,3920 gün prim ile 1 Ekim 2011 'de emekliliğe hak kazanıyorum.

Ama haberlerde gördüğüm 5010 sayılı yasanın 28. maddesine göre

3.derece özürlülük oranı %40-49 , 18 yıl - 4680 gün
2.derece özürlülük oranı %50-59 , 16 yıl - 4320 gün ile emekliliğe hak kazanacağı belirtiliyor.

Eğer bu doğru ise ben şu anda emekliliği hak kazanmış mı oluyorum. İlgili yerlere başvurarak emeklilik işlemlerimi başlatabilirmiyim?

Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla,

Sayın Cevdet Ceylan
Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı"na yazdığım yazıya cevap geldi arkadaşlar.Aynı şeylerden bahsedilmiyormuş yanlış anlıyoruz hepimiz :D

Cevabı aynen aşağıdaki gibidir.

"Hayır çünkü çalışma gücü kaybı ile özürlülük çok farklı şeyler, sizin %50 özür oranınız çok daha düşük çalışma güc kaybına denk gelir, aynı oranda olmaz dolayısıyla daha erken emekli olmanız söz konusu değil, ayrıca çalışma gücü kaybı raporu almak hiçde kolay değil, beklide sizin çalışma gücü kaybınız %40 ın altında çıkacak ve hiç erken emeklilik hakkından faydalanamayacaksınız "

sgk sevk ederse saglam raporu verirler valla benım oranın 60 idi ankaraya gitti 72 döndü ben bile şaşırdım :)))

Dnden Yarna Engelli alanlarn Emeklilik Koullar (2)(evket Tezel-17.10.2008)*-*SSK Emekli, SSK Sorgulama, Emeklilik, ssk hizmet dkm,ssk prim, ssk gn
dünden Yarına Engelli Çalışanların Emeklilik Koşulları (2)(Şevket Tezel-17.10.2008)
Vergi İndirim Belgesi Kalkıyor mu?Yeni dönemde ilgi çekici olan bir nokta olarak, sakatlıktan dolayı Maliye aracılığıyla verilen vergi indirim belgesi aranmaksızın SGK’ca yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarında yapılacak muayene ve tetkikler sonucu en az yüzde 40 çalışma gücü kaybının SGK Sağlık Kurulu’nca da onaylanması durumunda çalışma gücü kaybına dayanarak emeklilik yolunun açılmış oluşudur.

benum anladıgım malıyenın yaptıgı olayı artıkın sgk gönderecegı kurum yapacak çalışma kaybı belırlıyecek o evrakla emeklı edecek sanırım

çalışma gücü kaybı oranları ile özürlülük oranları farklı şeylermi?

Selam

arkadaşlar sağ diz altı ayağımı iş kazası neticesinde kaybetmiş bir engelliyim. 1993 senesinde kaza geçirdim ssk bana %39.9 ile sürekli iş görmezlik maaşı BAĞLAMIŞ mış ın sebebi bana malülen emeklisin dendi ben emekli olmadığımı ( 1998 yılında vergi mükellefi esnaf oldum) 2003 yılında çıkan emekli olup vergi mükellefi olanları kapsayan vergi ile öğrendim .
15 sene pirim ödenmediği için zaman geçti . bu arada kurum beni emekli kabül edip 4 sene sgd kesintisi aldı
.şimdi sen emekli değilsin dediler .bu mesele çok uzun .bütün bunların hepsi bir yana şimdi bana yeni tabloya göre % 27 oran verilir deniliyor . öte yandan %40 altı olduğum için engelli sayılmıyorum ama başka yerlerde engelli raporlarında sorunlarla boğuşuyorum .
BEN MADEM ENGELSİZİM NEDEN PROTEZİM OLMADAN ENGELSİZSİN DİYENLER GİBİ YÜRÜYEMİYORUM?

SAYGILAR.

Bu konuda gelişme olursa aman yazmayı unutmayın arkadaşlar.

Bilgi Edinme

T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMUBASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
Sayı:B.13.2.SGK.0.63.00.02/04.11.2010
Konu:21.10.2010 Tarih ve 111504 numaralı başvurunuz.

Soru:1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için vergi indirim kalktımı? benim %43 oranında engelli raporum var 2010 yılında aldım. 6974 gün prim ödendi. 06.07.1987 tarih sigorta girişliyim. vergi indirimi almadım. emekli olmak işin başvursam emekli olabilirmiyim?

Cevap:Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Talebinizle ilgili baglı oldugunuz sigorta müdürlüğüne müracaatınız gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Bilgi Edinme Birimi

Zaten başka cevap gelmez hep aynı düzen bağlı olduğunuz müdürlüğe müracaat edin...

Bu kapsamda emekli olabilecek bir arkadaşımız sgk'ya bu minvalde başvursun madem. En net yanıt öyle anlaşılacak.

Bu konuda güncel bir bilgiye ulaşan var mı?

Üst Alt