Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası memurların emekliliği ile ilgili mevzuat..?

sasel78

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
iyi günler arkadaşlar.

eski kanunlara göre özürlü olarak memurluğa başlayan memurlar (%40 ve üzeri raporlu olan) fiili 15 yıl çalıştıktan sonra ilk aldığı raporla emekli olabiliyordu. şimdi nasıl acaba?
1 Ekim 2008 ten sonra kanunda bir değişiklik var mı? özür oranına göre %40-%60 arası 18 yıl. %60-%80 arası 17 yıl , %80-%100 arası 15 yıl çalışması lazım deniliyor.
bu tarihten önce işe girenler için bu yasa geçerli mi? yeniden rapor gerekiyor mu?1 ekim 2008 ten sonra emekli olan üye varsa öncelikle onun cevaplamasını istiyorum. ya da kanunu kesin bilen birinin cevaplaması faydamızadır.

saygılarımla

1 Ekim 2008 öncesinde sakat statüsünde memurluğa başlayan kişiler 15 yılda emeklilği hak ederler.
1 Ekim 2008 öncesinde hangi statüde olursa olsun memur olup, memurluğa başladığı tarihten önce %40 ve üzerinde sakatlığı olduğunu sağlık raporuyla belgeleyen kişiler 15 yılda emekliliği hak eder.

1 Ekim 2008'den sonra ilk kez memur olan kişiler 5510/28. maddeye tabidir:
% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün
primle emekliliği hak ederler

Geçiş hükümleri:

2008_sonrasi.PNG

1 Ekim 2008'den önce düz statüde memur olmuş ve/fakat a) ilk memur olduğu tarihten sonra %40 ve üzerinde işgücü kaybı oluşmuş b) ilk memur olduğu tarihten önce %40 sakat olmasına rağmen bunu bugün belgeleyememiş ve bu nedenle sonradan sakatlanan memur statüsünde sayılmış kişiler, 5510/Geçici Madde 4'e tabidir ve emeklilik talebinde bulunacakları tarihte kurumun sevki ile hastaneden %40 ve üzeri rapor almaları koşuluyla:
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün
hizmet süresi ile emekliliği hak ederler.
Not: Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Bülent beyin yazdıkları doğrudur. Ben 1986 yılında %45 ile ssk lı olarak işe başlamıştım ancak memuriyete normal bir memur olarak geçişim yapılmıştı. 2008 de çıkan kanun işime yaradı. Ve şuan emekliyim.

Merhabalar,
İlk işe giriş tarihim 2002 dir. Engelli raporumu 2007 yılında aldım ve bu tarihte engelli kadrosuyla özel bir şirkette işe başladım. Toplam çalışma sürem 11 yıldır.
Vergi indiriminden (emeklilik için) faydalanmak istedim ama diğer arkadaşlardan verilen oranların duyunca bu hevesimden de vaz geçtim. Bu durumda özel şirketten erken sürede emekli olmak zor gibi gözüküyor.
Ancak memur olursam vergi indirimine (emeklilik için) otomatik olarak dahil oluyormuyum?:confused:

Hayır hayır, memur da olsanız, bu sefer emeklilik zamanınız geldiğinde % 40 ve üezri rapor almak zorunda kalacaksınız. Kaldı ki sakat statüsünde memur olmak için de% 40 ve üzeri rapor lazım...

Sayın OturanBoğa burada yazdıklarınız ve pek çok başlık altında yazdığınıza göre 1998 ekim işe girişli memur işe girdikten sonra oluşan rahatsızlığıyla ilgili % 40 ve üzeri rapor alırsa erken emeklilikten rapor oranına göre faydalanabiliyor.
Ancak sgk nın işi zorlaştırmak adına raporlarda memurluk yapamaz ibaresi gibi notların düşülmediği gerekçesiyle emeklik başvurusunu kabul etmediği yönünde duyumlarım var bu mümkünmüdür veya başına böyle şeyler gelen kişiler var mıdır.

Yasa % 40 ve üzeri oranı şart koşuyor, "memur olamaz" gibi bir kısıtlamayı kimse dayatamaz. Yasal bir dayanağı yok...

Üst Alt