Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 Temmuz itibariyle evde bakım aylığı gelir tespitinde hanedeki herkes dahil!

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,
1 Temmuz itibariyle evde bakım aylıklarında yeni gelir değişiklikleri uygulamaya girecek.
Yapılan Kanun değişikliğine göre (bkz. 2828 Sayılı Kanun, Ek madde 7) hanede kim varsa hepsinin geliri dikkate alınacak. evli kardeş,kuzen,yeğen,amca vs kim varsa herkes gelire dahil olacak.

"Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."

Bu durum da hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğuracak:

1. Olumsuz sonuç: hanesinde bakmakla yükümlü birey sayılmadığı için gelire dahil edilmeyen hane bireyi 1 Temmuz sonrası gelire dahil edildiğinde, eğer o bireyin geliri yuksekse, kişi başına düşen aylık sınırı aşmasına yol açabilecek ve evde bakım aylığı kesilebilecek. Bakanlığın yaptığı analizlere göre % 12 kadar engelli bakım aylığı alan var bu durumda(hanede herkes hesaba katıldığında sınırı aşan % 12 kadar engelli var yani bu durumda olan).
diyelim ki hanede evli abiniz var ve memur. Evli olduğu için gelire dahil edilmiyor. Ama 1 Temmuz itibariyle o da gelire dahil edilip hanedeki aylık gelir sınırı aşarsa evde bakım aylığının kesilmesine yol açacak.
o yüzden Uyarıyorum:
hanenizde herkesin 1 Temmuz itibariyle gelir hesabına katılacağını bilin. kişi başına düşen aylık gelir ilk altı ay için 510,45 lirayı geçiyorsa o birey başka yere taşınsın, ya da başka bir birey hanenize alın bu sorunu çözün.

2. olumlu sonuç: hanesinde evli kardeş,yeğen,kuzen vs olmasına ragmen bu kişiler gelir hesabına katılmıyor. Ama 1 Temmuz itibariyle bu kişiler de gelire dahil edileceğinden kişi sayısı artacak ve dolayısıyla gelir yuksek çıktığı için evde bakım aylığı alamayanların aylık alması kolaylaşacak.
Örnek:
hanede 5 kişiler ama biri engellinin yegeni. bu yegen gelire katılmıyor. dolayısıyla gelir dörde bölünüyor. bu şekilde gelir yuksek çıkıyor. oysa yegen de sayılsa gelir hesabı için sınırı geçmeyecek ve aylık alabilecek. İşte 1 Temmuyz itibariyle hanedeki herkesin gelire dahil olması aylık alamayanların da aylık almasını bu şekilde kişi sayısını arttırdığından dolayı kolaylaşacak.

değişsin bence ve adam gibi bir sistem getirsin her önüne gelen faydalanıyor adam gibi bişi getirsinler.

balıkta bir hata yapmışım, yöneticiler düzeltebilir mi lütfen...
"1 Temmuz itibariyle evde bakım aylığı gelir kriterleri değişecek. Önemli hatırlatma!"
bunda da tüm kriterler değişecek şeklinde anlaşılır, aman mazallah.

Sayın kalem ablam 1temmuz da çıkacak olan yasa yada degisecek olan kanun sadece evde bakim aylığı ile mi ilgili 2022 maaşı içinde geçer li mi acaba.

Arkadaşlar,
bu başlığı tekrar güncelliyorum.
Özellikle 1. maddede "olumsuz sonuç" kısmında yazdıklarım varsa uygun tedbirleri alsınlar.

2.maddede yazdığım "olumlu sonuç" kısmında yazdıklarım varsa tekrar evde bakım aylığı için başvursunlar.

NOT: 1 Temmuz itibariyle kişi başına düşen aylık sınırın 540,47 Lirayı geçmemesi gerekiyor.
http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html

Genelge yayınlanmış bile:)

Kelebek şuradaki Genelge'yi buraya aktarabilir misin ablam ben aktaramadım:) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı |
  • [FONT=Verdana]lakin genelge'yi sosyal yardımlar genel müdürlüğü yayınlamış. neysa bu konuya girmeyim. sonra bakarız.[/FONT]
  • [FONT=Verdana]bU genelge'ye göre yürürlükte olan yönetmelik hükümleri yeni yönetmelik yayınlanıncaya kadar geçerli olacak ama ek 7. madde hükümleri de dikkate alınacak:) yani hanede herkes gelire dahil edilecek. ve birden fazla bakıma muhtaç engelli varsa 2. engelli 2 kişi sayılacak. nokta.[/FONT]
[FONT=Verdana]
genelge şöyle diyor:

"... [/FONT]Bu tarihten sonra da yeni bir yönetmelik yayınlanana kadar, kanun değişikliğinde getirilen muhtaçlığa ilişkin gelir hesaplamasında hane yaklaşımı ve hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engellinin iki kişi sayılması hükümleri de dikkate alınmak suretiyle söz konusu yönetmelik düzenlemeleri çerçevesinde İl Müdürlükleri tarafından yürütülmesine devam edilmesi,
..."

yani Kanun hükümlerine uyması konusunda il müdürlüklerine valilik aracılığıyla genelge gönderilmiş. yeni gönderilmiş genelge.

Son düzenleme:
Melek hanım Çok teşekkür ederim

Umarım işimize yarar.

Merhaba Melek hanım, kısa bir sorum olacak. Biz evde üç kişi yaşıyoruz. Eşim, ben ve 16 yaşında bir erkek kardeşim annem vefat ettiği için benimle kalıyor. Babam sağ ve evli ama kardeşim babamla kalmak istemiyor. Eşimde engelli, yaklaşık 2052 TL gibi bir maaşım var. (MEB de memurum). Evde bakım aylığına başvuru yapsam, aylık bağlanır mı? bu konuda yardımcı olursanız inanın çok sevinirim.

merak etme işe yarar:) sonuçta memur onlar ve yeni yönetmelik yayınlanmadan işlem yapamıolardı. genel müdürlük de bu Kanun değişikliği ile ilgili talimat geçmiş onlara:)

ne yalan söyleyim iyiki sen varsın,
bu iş olursada olmasada dua'cın olacagım.

rica ederim:)

jandarma erol,

hanede kişi başına düşen aylık gelir 3 kişi de olsanız sınırı geçiyor. Kişi başına düşen aylık gelirin 540,47 lirayı geçmemesi gerekiyor evde bakım aylıklarında gelir açısından uygun bulunmanız için.

Annem babam ve ben Samsun da oturuyoruz.Bekar kız kardeşim İzmir'de çalışıyor,27 yaşında.İkametgahı İzmir'de.Evde bakım aylığındaki gelir hesabına dahil olmuyor di mi kızkardeşim?

Berfin, gelir hesabına dahil edilmez ablam.

jandarma erol, eşinizin engeli nedir? Raporu % 50 ve üstü ağır özürlü ibareli mi? Eğer eşiniz agır özürlü ve bakıma muhtaçsa kardeşinizle birlikte evde 2 bakıma muhtaç engelli var demektir. bu durumda hanede 4 kişi sayılırsınız ve gelir açısından uygun çıkarsınız. ama eşiniz agır özürlü bakıma muhtaç değilse maalesef.

kalem abla ilçe sosyal hizmetlere gidiyoruz hala bize böyle bi yazı gelmedi dıyolar beklyin diyolar ne yapmamız lazım illa şikayet mi edelim yahu

evde bakım hanedekileri gelire dahil etmiyor

Merhaba arkadaslar

Şimdi hasta olan benim dedem 93 yasinda ben toronuyum evliyim 1de cocugum var dedemi 4 yildir kendi hanemizde bakiyoruz ikamet adresimiz falan bir.dedem emekli 1070tl maasi var basvurumuzu yaptik heyet geldi hesap falan actik aradan 4,5ay gecti ses seda cikmayinca yerlerine gidip ogreneyim dedim oradaki gorevli siz evli oldugunuz icin gelir paylasimina dahil degilsiniz o yuzden geliri asmis bulunuyorsunuz diyor 1temmuz yasasini soyledim boyle bir yasa kesinlikle yok dedi hanede dedem dahil 4 kisiyiz gelir sadece dedemin emekli maasi, simdi benim ogrenmek istedigim dedemin emekli maasina bizi dahil etmiyorlar buraadada 1 temmuz yasasindan bahsediliyor bu yasa varmi yokmu net bilgi veren olursa cok sevinicem il müdurune sordum ben bilmem calisanim ne derse odur diyor

yanlış hesap yapmışlar evet. 1 temmuz itibariyle hanede ikamet eden herkes gelire dahil edilir. onlar 1 temmuz öncesi uygulanan uygulamaya göre hesap yapmışlar ve bu da yanlıştır.
1 Tmmeuz oncesi için evet evli torunlar gelire dahil edilmiyordu lakin bu durum artık geçerli değil.

yalnız 1 Temmuz yasası diye bir şey yok. Siz onlara Aile ve sosyal politikalar bakanlığının bu konuyla ilgili şu genelgesini okumalarını söyleyin:

d
aha da ısrarcı olurlarsa genel müdürlüğü arayıp bilgi almaları gerektiğini söyleyin. siz haneye dahil edilmek zorundasınız. siz de eşiniz de çocugunuz da hanede ikamet eden kim varsa gelire dahil edilir.

Bu konuda Kanun değişikliği oldu ve genel müdürlük de yeni yönetmelik yayınlanana kadar ilgili kanun hükümlerinin uygulanması konusunda genelge yayınladı.
buna uymak zorundalar! Kimse Kanun dışına çıkamaz!

melek hanım merhabalar sitenin yeni üyesi olarak devamlı yazılarınızı bilgi paylaşımlarınızı takip ediyorum ve konu ve sorulara cevap veriyorsun ben de sizlerden bilgi paylaşmanızı rica ediyorum. annemin yüzde yüz sağlık kurulu (engeli) raporu ile aile ve sosyal politikalara başvuruda bulunduk hanede annem,eşim 2 çocuğum 5 kişi ve 1 de eşimin yeğeni top: 6 kişi ediyor ikamet etmektedir hane gelirim 2022(1274 aylığı 425 )+2745 benim maaşım -3170 tır. eşimin yeğenini 20 yaşında yanımızda kalıyor herhangi bir geliri yok üniversitede okuyor eşimin yeğeni kabul ederler mi bilgilendirebilirseniz teşekkür ederim hayırlı günler dilerim.

melek abla
bende omurilik felçlisiyim
iki çocuğum eşim veben 4 kişiyiz
net emekli maaşım 1944 tl yani kişi başı 540 tl değil.
oturduğumuz evimizin dışında küçük bir evimiz daha var.cüzzi bir kira gelirimiz var ancak resmi sözleşme yok.başvursak eşim evde bakım ücreti alabilirmi
başka hangi kriterlere bakıyorlar.

duldul, merhaba:) Öncelikle hoşgeldiniz.
Annenizin raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli değil mi? Gerçi başvurmuşsunuz başvurunuz kabul edildiğine göre agır özürlüdür. yine de sorayım dedim.
2022 aylığı bir aylık miktarıyla gelirinizi toplamışsınız. altı kişilik bir hanede bu haliyle sınırı geçmiyor. başka geliriniz yoksa sorun olmaz.
Eşinizin yeğeni elbette gelire dahil edilir. İkameti sizdeyse tamamdır. Ama sorun çıkarsa Bakanlığın yayınladığı şu genelge'yi gösterirsiniz:
azimli;
bakıma muhtaçlık kriterleri açaısından tamam. raporunda agır özürlü ibaresi de vardır. geriye gelir kalıyor. beyan ettiğin bu gelirlere göre gelirin uygun. lakin şu cüzi miktarda kira alıyorum dedin. kira tutarı ne kadar ablam? resmi sözleşme olması önemli değil. gelire resmi ya da gayriresmi her gelir dahil edilir. eger kira geliriyle de sınırı geçmiyorsa gelir de tamam demektir.
elbette eşin başvurabilir. İL müdürlüğüne gidip başvurunuzu yapın. öncelikle bana şu kira miktarını yaz.

Melek hanım çok teşekkür ederim bilgileriniz için Allah razı olsun. Sizin linkinizden aldım o yönetmenliği ilk başvurumda red oldu eşimin yeğeni hastanın akrabası değil diye hane gelirine katmamışlardı ,sizlerin bilgilerinde yarar yararlanarak linkinizden son yönetmenliği alarak müd. gittim itiraz etim müdür yardımcısı saflığa mı, veya vermemek için ayakmı yapıyor bilmem ama o yönetmenlikten haberim yok ,yeni geldi falan ,gözümüzden kaçmış diye geçiştirdi ama itirazı kabul eti bügün tekrar evde bakım heyeti göndermiş eşimin yeğeni komşulara sormuşlar oturuyor mu, kalıyor mu diye komşularda demişler oğlan kalıyor evet yeğeni biz öyle biliyoruz diye eve gelmişler annem(hasta) ilaç kulnıyormu sormuşlar ilaçlara bakmış ve isimlerini yazmışlar (alzaymır) ilaçları kulanıyor yazmışlar, sormuşlar gitmişler . inşallah hayırlısı olur Melek hanım tekrar, tekrar bilgilerinizle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun. sonucunda sizlerle paylaşacağım iyi ki varsınız. teşekürler

rica ederim:)
çok sevindim vesile olduğuma.
geliriniz de uygunmuş, baglanır aylığınız inşallah:)

Kalem hanım genelgeyide götürdüm okuttum ama hala evli torun oldugunuz için olmaz diyor. Benim daha ne yapmam gerekli subat ayindan beri urasiyoruz

böyle saçmalık olur mu ablası? kimmiş o memur! babasının çiftliği mi orası? nasıl genelgeyi dikkate almaz?
il müdürlüğüne git ve müdüre çık ablam. genelgeden de bahset. memurlar bilmeyebilir bu değişikliği. eger sorunu bu şekilde çözemezsen bimer alo 150'yi ara ve bimer aracılıgıyla çözdür.

Evet il müdürlügüne gittim direk görüstüm memurla ona anlatamayınca mudurlerine ciktim mudurude ben bilmem memur arkadas ne derse odur onlar benden daha bilgili dedi şaka gibiler yarın birde bimeri arıyayım bakalım

Kağıt;jandarma erol

Melek hanım açaba ben mi yanlış anladım?Evde ağır özürlü iki bakıma muhtaç engelli var demektir diyorsunuz.Ben yazdığınızla evde ağır özürlü olması durumunda hanedeki gelir tespitinde iki kişi olarak gelire dahil edilecektir gibi bir anlayışa kapıldım.Acaba yanlış mı anlıyorum?

Slm arkadaşlar konu olan genelgenın lınkını yayınlasanızda okusak

ablacım ben engellı maası basvurusuna gıttım asla ama asla akraba olmayanı kabul etmıyolar mudurler konustum . dedım mevzuatda var nasıl uygulamazsınız dedım . kısacası yasa var uygulama sıfır

Üst Alt