Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 yıl süresi kalmış raporla araç alımı hakkında..?

recep78

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar 4 yaşında kızım var doğuştan epilepsi, (dirençli) corpus callosum agenesis, kolposefali, ve serebral palsi rahatsızlıkları mevcut şu an için yürüyemiyor ve konuşamıyor emeklemesi mevcut özel eğitime gidiyor.Asıl hastalık Quuen Devriye sendromu isimli nadir görülen genetik bir rahatsızlık. ilk saydıklarım bu sendromdan dolayı.
ilk raporu %82 ağır değil 1 yıl süreli özel hastaneden özel eğitim için. süresi doldu
2. rapor devlet hast. (eğt. arş. hast.) %97 ağır engelli 2 yıl süreli kapsamı özel eğt. ve vergi indirimi. süresinin dolmasına 1 yıl var daha.

- şu an ki mevcut raporumla araç almak istiyorum ötv muhafiytinden faydalanabilirmiyim.
- diyelim ki araç aldım raporum uygun mevcut raporun süresi dolunca (2015) aynı oranda yenileyemezsem (oranı düşük olursa) ötv farkını ödermiyim mtv ödermiyim.
- 2015 de rapor yenilemek için hastaneye gittiğimde yeni raporu süresiz almak için ne yapmam gerekir. bütün tahlil ve tetkikler elimde mevcut.
bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim ALLAH razı olsun.

ÖTV'siz araç alabilirsiniz. :
DD61AAg.png

ayrıca: ::Mevzuat Display::

___

Süresi dolunca rapor oranı düşük olursa sadece MTV'sini ödersiniz. ÖTV ile ilgili sorun çıkmaz karşınıza.
Raporunuzun süresinin bitimine 1-2 ay kala alacağınız yeni raporu vergi dairesine vereceksiniz. Rapor süresi yine % 90 üzeri olursa ve bu süreçte size borç çıkartılarak adresinize tebliğ edelirse, yeni raporunuzu verirken MTV borcunuzun silinmesinide belirtirsiniz..

Örn: http://www.engelliler.biz/forum/oze...ik-oran-dustugu-icin-mtv-borcu-cikarildi.html

Alakanız için çok tşk. ederim sn. KKELEBEKK lakin bulunduğum ilin (Karabük) vergi dairesinde ki ilgili memur 1 yıl sonunda rapor süresi bitiminde yeni rapor almazsam veya %90 üzerinde olmazsa ÖTV ödersin diyor. Verem oldum adam laf anlamıyor.Ne yapacağımı şaşırdım.

Son düzenleme:
Onlara göstermeniz gereken özellikle yukarıdaki linkteki vermiş olduğum yazı.

5. Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnasından Faydalanmak İçin Süreli

Sağlık Kurulu Raporu İbraz Edenler

Bu kişiler istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanır-lar. Söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir.

Yukarıda yazılı olan metin ise ''Engelliler Vergi Rehberi'' isimli kitapçıkta yer alan madde.Ben pek bişey anlayamadım bu işten bimer e başvuru yaptım sonuç geldiğinde buradan paylaşırım lakin anladığım kadarıyla kanunlarda ki tutarsızlıktan dolayı her il de ki vergi memurları kendi anlayışına yada yorumuna dayanarak açıklama yapıyor. Buda kanunlar illere göre farklılık gösteriyor gibi bir izlenim bırakıyor. 3 Farklı ilin vergi dairelerine telefonla müracat ettim birisi rapor süresi dolduğunda ötv farkı alınır, diğer ikisi alınmaz dedi.
Toplamda 7-8 tane araç bayisi ile görüştüm 1-2 tanesi fark alınır diğerleri alınmaz diyor. garip bir durum anlamadım.

Şu özelge de rapordaki sürenin bir önemi olmadığını açık olarak söylüyor (not: ötv ilk alımda ortaya çıkan bir vergidir)

Buna göre, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yaralanabilme şartlarında, araçların ilk iktisabında yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun araç ticareti yapanlar tarafından, vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesinin yeterli olacağı belirtilerek raporun süresi ile ilgili bir şart bulunmadığından, süresi 2 yıl olan söz konusu raporunuzun geçerlilik süresi içinde ÖTV istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.
5/10/2010 tarihli ZONGULDAK VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'na sunulan Özelge

Ayrıca başka bir özelge:

Buna göre Kanunun 7. maddesinin 2 numaralı bendi kapsamındaki ÖTV istisnasından yararlanmak için, yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporların yenileneceğine dair özel tüketim vergisi mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmadığından, alınan raporun, aracın ilk iktisap tarihinde geçerli bir rapor olması ve özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde söz konusu istisnadan yararlanılacağı tabiidir.

Özelge

Üst Alt