Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 yıllık kıdem tazminatını hakedebilmek için illaki 365 günü doldurmak mı gerekiyor?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
634
Reaksiyonlar
368
Örneğin,
işe giriş tarihi 7 ARALIK 2016 OLSUN.
İŞE GİRİŞTEN İTİBAREN

Mesala 363 gün
veyada
362 gün olarak çalışılmış olduğunu varsayarsak
1 yıllık kıdem tazminatını
HAKEDEMEZMİYİZ?

DİYELİMKİ İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİDE 4 veya 5 ARALIK 2017 OLURSA.

AYDINYAVUZ artık bir gün bile çalışılsa sigortalı gorununce tazminat alınabilecek diye haberlerde çıkmıştı. Birde 6 ayı bile geçtikten sonra alınabiliyor ben bu şekilde biliyorum

AYDINYAVUZ 1 yılın dolmadan işten çıkartılırsan ve çıkarılış sana 15 gün önceden haber verilmeden aniden yapılırsa ihbar tazminatı alabilirsin ancak kıdem tazminatı başka bir şey. Kıdem tazminatı hak edebilmen için minimum 1 yılını doldurman lazım. 1 yılına 1 gün kala bile işten ayrılsan kanunen kıdem tazminatı hak etmiş olmazsın TABİİ Kİ BU İŞVERENİN İNSAFINA VE VİCDANINA KALMIŞ BİR ŞEY.

Diyelim ki 1 yılını doldurdun, yıllık izin kullanmadın ve beklenmedik bir sebepten işten çıkartıldın... O zaman hem İHBAR tazminatı alırsın, hem KIDEM tazminatı alırsın hem de 14 gün yıllık izin hakkı paranı alırsın.

Benim bildiğim kadarı bu şekilde, yanlışım varsa düzeltirler.

AYDINYAVUZ 1 gün bile eksik olsa kıdem alamazsınız. Kanunen doğum günü gibi günü gününe olması gerekiyor.

Memurlar için kıdem tazminatı 360 günlük dilimler halinde mi verilmektedir?

Kıdem Aylığı Hizmeti=======5 yıl 4 ay 18 gün
Kazanılmış Hak Aylığı Süresi=5 yıl 4 ay 18 gün

Yani bu benim "emekli sandığı" hizmetim. Burda 5 yıldan sonraki hizmetlerim "kıdem tazminatı" nda dikkate alınmaz mı?

Kıdem tazminatında çalıştığınız her gün hesap edilir. 1 yılı doldurduktan sonraki her yıl için 1 brüt maaş, artık kalan ay ve günler ise 365'e bölünüp çarpılarak hesaplanır.

Yani 1,5 yıl çalıştıysanız 1,5 kıdem tazminatı alırsınız.

MeTePe

O zaman her 6 aylık dilimler halinde kıdem tazminatı hakedilir memurlar için veya özel sektörde çalışanlar için bu durum farketmezmi?

Benmi yanlış anladım. Yani 1 yıldan sonraki hizmetlerim kalanı günlük hesaplamaya tabi tutulur.

Mesela benim şuanki
KIDEM AYLIĞI HİZMETİ= 5 yıl 4 ay 18 gün

O zaman her 6 aylık dilimler halinde kıdem tazminatı hakedilir
KIDEM AYLIĞI HİZMETİ= 5 yıl 4 ay 18 gün

6 ayla alakası yok... Yılın üstüne kalan gün sayısı orantılı olarak hesaplanır.

Yani 5 yıl 4 ay 18 gün için

5 yıl = 5 maaş kıdem tazminatı
4 ay 18 gün = yaklaşık 140 gün = 140/365 = yaklaşık 1/3 maaş kıdem tazminatı

Toplam 5,3 brüt maaş tazminat eder.

MeTePe

Tamamdır Teşekkür Ederim.

Brüt maaş ne demek oluyor? Bu bilgiye nerden ulaşabiliriz? Maaş bodrosunda yazarmı Brüt Maaş?

MAAŞ BODROSUNDA ARALIK ayında
NET ÖDENEN=3.482,14 tl yazmaktadır. Bumu?

SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ nde
Aralık ayı 30 günlük ödenen EMEKLİ SANDIĞI PRİMİ= 3.322,06 tl.

Brüt ü nasıl hesaplarız?
(MAAŞ BODROSU ARALIK AYI (Gelir Toplamı=5.275,38 tl)) yazıyor bumu acaba BRÜT MAAŞ.

Bu bilgi nerde yazıyor?

Üst Alt