Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%10 ile %39 arasında dördüncü derece özürlülük oranı olmalı. Düşünceleriniz?

rusa

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
evet ;
özürlü kardeşlerin encok şikayet edilen konu suıstımal edılen özurlu raporlarınıdan dolayı hak yenmesii
ben de derımkı..%39 özür oranı olan neyapacak..
cunku ne iş ne vergi nede emeklılıkde anlamı yok %40 altı oaranın ..
ozaman devlet balhazart cızelgesınden %40 altını kaldırsın yada
4 derece özurlu sınıfı acılsın...
mesela %10 -%39 arsı ..
ona gorede emeklı ve vergi calışma şartları ayarlansın ki..
kımse kısenın hakını yemesın..
bız monokuler özurlulerde %32..bir anlamı olsun..veya %10 la %39 araında kalan ların...
ne dersınınız arkadaslar???
tartışmak isterim..
saygılar..

Bence tek hastalıktan %39 alınıyorsa atıyorum 3600 günle emekli olacağına 4500 günle emekli olsun yıpranma payı adında.

Önerilerinize katılıyorum.Adalet bu ülkenin oturmamış taşlarından.İnşallah raporlarda da adaletli olma yoluna gidilir, çeken bilir.

pek ceken yok sanırım..pek ılgı gormedı bu konu...

hakkaten ya işin bu boyutunu hiç konuşmadık %40 olan kurtarıyorda %39 ve altı ne yapiyor özellikle askerede alınmadıysa adamı çürük diye askere almamışlar işe girmek istese askerlik yaptınmı derler yok yapmadım almadılar çürüğe çıkardılar dese o zaamn git özürlü raporu al engelli kontejyanıdan işe başvur derler ama devlet %39 sağlam muamelesi yapar hakkaten bizim ülkemizde çok saçma sapan bilinmedik uygulamalar var engelli vatandaş olmak çok zor ne zaman kim düzelticek bu işleri

hükümet normal engellilerin hakkını yiyior böyle güzel bir fikri görürse hükümet düşer :)))

1 milyon engeliye engel oluyor emekli olmaması için bilginize

evet..hayır...
denılıyorkı suıstımal var evet var.hukumet ıstıyorkı kımse emeklı olmasın calışsın ...sureklı oranlar dusuyor..hak yenıyor evet yenıyor...
ama gel gelelım ya %40altına dusenler hak yemek bı yan saglamsın denıyor yahuuuuuu..benım onerım;
4 derece sakatlık oranı cıkınsın onlarda çalışa bilen özürlüler olarak kayda gecsin ..emeklılıge gelınce onlarada bır tarıh hakanıyet bazın da verılsınn..
yoksa bız özurluler yok senın raporunda şişirılmiş hakım yedın yok sagte yok suıstımal bır bırımıze duserız.kı sankı amac bu...herkes kendı derdıne duşsün...ben %40 alayım gerısı tuvan fırtına

sayın dostlarım ;
sayın %40 altı magdurlar kac kişiyiz....??
kaldıkı düşen oranlardan magdurları hıc saymıyorum...

Rusa'ya % 100 katılıyorum ... %40 bir ölçüt olmamalı bence... Örneğin ben diyabet,hiper tansiyon ve psikiyatri hastasıyım.. hadi psikiyatriyi bir kenara bırakalım , baba tarafım olduğu gibi diyabetten ve buna bağlı rahatıszlıklardan vefat etti.. ölçüt % 20 - 30 -40 özür derecesi var.. Benim ki % 30 .. hipertansiyondan % 10 verdiler , etti % 40... Psikiyati den % 25 toplam % 65 oldu.. heyette % 53 e düştü.. Ankaradan % 46 geldi.. (Gelecek inşallah yolda) Tabiri caiz ise 6 puan ile yırttım.. hadi 6 puanı boşverin.. % 39 olsaydı ne olacaktı.. Bütün hayatımız % 1 puana mı bağlı.. Böyle bir saçmalık olur mu ?

özürün ölcütu aslında genelelmeye gırmez...
kadına da aynı olcu erkegede aynı .
aslında farklı anatomık yapıda ınsanlar...
18 yasındakınede aynı olcu 64 yasındakıne de aynı cızelgeden oran verılıyo..
hadı bu haksızlıga eyvallah dedık...
%40 baraj dedıler bu ne oluyo kii....
onada tamam dedık....
ama ya %39-%28-%18 tabıkı onlara gore ozuru olanlar....
ne olacak...
aslında kendı kendılerını sobe lıyorlar..dıyorkı tablo %32 ozur oranın var..e tamam kabul karsılıgı nerede o na cevap ver...
ona cevap yok ...neden acaba...??
senın özrünü ölçtuk bıctık oaranın %39 ..tamam gene kabul bak devlet baba sen dıyon özrun var senın doktorların dıyor bu adamın özurlu raporuda al san %39...karşılıgi ne pekiii.yok tıssssssssssssssssss vısssssssssssssss...
hemsen dıyon oranın bu ama karsılıgı yok.

gündeme derhal gelmesi gereken bir konu bencede. monokulerim %32 engelliyim diye askere almıyorlar devlete gidiyorum engelli değilsin diyor iş başvurusuna gidiyorum engellisin diyor.. 2 buçuk yıl oldu üniversiteyi bitireli hala boş boş geziyoruz.

benim geçen hafta ankilozan ve kalp kağaı degişimi için vergi indirimi maceram % 35 ile bitti buna rağmen avcıkomandoya hak veriyorum bu işin bir duvarı olmalı yoksa devlet iflas eder herkes de illa özürlülük var

sayın avcı komando..;
duvarmı...hemdekmi...barajmı orasını bilmem...
sahtekarlık yapıyorsa insanlar bu o yapan ların vicdanı ve devletin sorumluluğunda...
demişsin sağlam alanlarda rapor alır engeli gözterir kendilerini...
sen türkiyede yaşamıyon galiba...devlet bunun alasını yapıyo..sakat olanları sağlam yapıyo...:)
bak şöyle düşün iş için rapor alamak kolay bunda hem fikiriz dimi...ama gel gelelim emeklilik yada vergi indirimi 40 satır 40 katır 40 hendek..ne diyebilirsin adamlar işlerini yapıyor....
bu uygulamayı hakaniyet bazında raporlara yansıtırlarsa....%10 ve%39 yada %70 oranı dogru inandırıcı kabul edilebir dünya standartlarında tespiti yapılırsa kimsenin hakı yenmez...
yüzde 10 hakını alacak %70 de kimsenin hakı kaybolmayacak..
(ben doktor ayarladım %40 aldım yada ankaradan %36 döndü stresi bitecek..)

Sorunda burda değilmi devletın kendısı hak yıyıyor oranlarla oynanayan hastane ,doktor doktor farkeden oranlar ..yada ben neden %1 içim doktoro yalvarayım%40 olsun diye ...
devletin adaletine inansak inana bilsek...herkes hakına razı olur...

not:bir kız kardeşin var diyelim tek gözü doğuştan yok..%32 alsa ..sağlamı demek bu...
yada%10 la %39 araı dereceye senin önerin nedir duymak isterim..
konu başlığıda bu saten..yoksa %40 aşağı cekmek değil..

sahtekarlık yapıyorsa insanlar bu o yapan ların vicdanı ve devletin sorumluluğunda...
ben etık kurallardan bahsedıyomm..%10 %39 gormemezlık ten gelen devlete veryansın ediyomm...
sahtekarlar cogalacaksa cogalsın..ama emın ol bu 4 derece sakatlık oranı cıkarsa
gercekten sakat olupta yararlanan engelı kardeslerımız 3-5 sahtekar ıcın veda edılemez.
sahtekarlar 10-100 se bu devletın sorumlulugunda bulsun yakalasın askerlıkte oldugu gıbı..
ama benım durumum da yada senın durumunda%28 demişsin...1 milyon yada 3 mılyon hakın yenen engelıyken englı olmayan
kardeşlerımız var....
uzun lafın kısası ben esastan tartışıyommm.uygulamadakı hatalar lokal olacaktır..su an oldugu gıbı...gel ıstanbuldan hakem hastaneden rapor al bakayım...
ala bılıyonmu..
ama 4 derece nın asıl amacı dusrulen oranlardan yararlanmayı azamı hale getırmek...
saygılar...

%10 mu :confused:

Sapasağlam adamları özürlü asansörlerini işgal eden bir ülkede %40 bile iyi bir orandır kanımca!
Kimse darılmasın, kızmasın! Mağdurlar vardır ancak.! Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki.. Parası olan bile mağdur oluyor...( Zenginlere şaşıyorum!.. Param olsa bu ülkenin sistemi standart düzgün bir yapıya kavuşana dek bu ülkeye adımımı basmam..!) Hapishaneler de vekilleri olan başka bir ülke varmıdır acep:confused::confused:
Kardeşim adamın seçilme ehliyeti yoksa o zaman seçime nasıl katılır:confused: İnsan hakları bakımından dünyanın bence en geri ülkesiyiz!:(

Bu ülkede mantıklı bir kanun, hukuk, gören, duyan varsa bana da haber versin...:(

%10 4. derece şıkkı konursa;
%10 oranını bu ülkede herkez almak için hastaneye akın eder...:eek:
70 milyonla dünyanın bütün nüfusu engelli olan tek ülkesi olur.:eek:

Benim ki % 30 .. hipertansiyondan % 10 verdiler , etti % 40... Psikiyati den % 25 toplam % 65 oldu.. heyette % 53 e düştü.. Ankaradan % 46 geldi.. ?

Arkadaş iyi bile oran almışsın!
Atıyorum benim sadece bir oranım %80 + hip.tans.%15 + pski. %20 + %20 şeker = %135 etti bu durumda ne uygulayacağız peki:confused:

Bana sorarsanız tek hastalıktan min oranın altında kalıpda engelli olmak torpildir.:eek:
:confused::confused::confused:

hasaner;
benim durumum aynı senin ki gibi. iş başvurularında maalesef rapor istiyorlar.

engelil kardeşler engelilere karşı..
%40 alan arkadaşları tebrik eder..%39 alanlar gecmiş olsun dilerim...
şükretmek nedir....yahu insan engeli olduğunu ispatladı diye şükredermi....bu devlet ne hala koymuş bizi...
ben genede 4 derece cıkarsa 1 cok madur arkadasın faydalanacagı konusn da yım...üçkagıt cılar cıkacaksada cıksın..sankı su an yokmukii....tamam % 10 olmasın fakat;
tekrar tekrar ısrarlıyım 3 mılyon engellinin%20%39 arasında sıkışıp kaldıgı kanatindeyimm..
bu maduriyeti aşmanın yolarını tartışmak sizin düşüncelerinizi duymak istedim..
balthazart kalsın demeyin..kalmayacagı aşikar...benim bu konuyu acmamın sebebi de bu saten..sistem balhazart kandırmacasıyla bizi %20 %39 arasına cekiyo..formları okuyun yada kıtapcıkları inçeleyin...
eskıden %45 %50 olan tek veya cift hastalıklara hep %24+%20 benzeri oranlar kaoyuup tam sınır ra getirip
tuh,yazık %38 de kaldınız dıyorlar...iyi inceleyin %40 altı oranlara bakın ona denk gelen hastalıklara bakın...%90 engeli kardeşlerın %90 nındakı oaranlar denk geliyor.onlarıda sagdan bak yukarı oku..hop %39...cok nadır %40..yani devlet 3 derece özurlu kardeşlerin oranlarında hile yaparak onları yok sayıyor...
benim amacın bu konuya dıkat cekemek..
tekrar saygılar...
....

rusa;
senin dediklerine katılıyorum.askerlikten muafım devlet hastanesi benim raporuma % 43 gelecekken % 30 a düşürüldü. doktorlar hile yapıp ve % 40 altına düşürüyorlar.

ben kendimce isyan edip..
az cok kısıtlı bir kitlye sesleneyimde onun fikirlerini alıp..utopıkse utopık olsun ama bazı arkadaşların kulagına su kacsın mısaliii..
ve acaba yanlışmı düşünüyorum diye beyin fırtınası yapmak istedim..
gel gelelim..pek de amacıma ulaşamadım....

sistem balhazart kandırmacasıyla bizi %20 %39 arasına cekiyo.
Arkadaşım tansiyon hastalığı bir engelmidir?
Değildir!. Oranı %20
Adı üstünde engelli;
Engellerle karşılaşan
Yaşamda toplum hayatında zorluklarla karşılaşan
Otobüse zor binen, yardımla binen
Banyosunu yardımsız yapamayan
Yardımcı araçsız sosyal hayatını süremeyen

İlla da engellilere sınıf adtedilecek ise bedensel veya içsel engelli adları verilmelidir!.
Bu iki sınıfıda biri diğerinden öncelikli haklardan yararlandırılmalıdır.
Neden mi?
Biri iç hastalıklarından oran almış her otobüse binebilir!
Biri engelli otobüsü bulamadığından otobüse binemez!
Biri dışarı yardımsız çıkar birir çıkamaz...

%10 engelli....:confused: engellimidir?

Bu bir hakaret değilmidir:confused: Gerçek engelliye hakarettir.

Tansiyon hastası engelliyse ben engelli değilim!

Savunu, hak arama arayışınızdan çok herkezi engelli ilan etme arayışına dönüşmüş:confused:

Sonucunu düşünmüyorsunuz!

Öyle işverenler var ki! Adam zorunlu çalıştırmak için kendi personeline çakma özürlü raporu alsakta ihtiyacı olan engelliye iş vermesek çabasında!!!
Bide böyle düşük oranlılarla sapasağlam adamları engelli kontenjanından işe alalım!
Oh n e güzel gerçek engelli sosyal hayata çalışma yaşamına katılamasın!

Hiç vicdan yok mu sizde!
Beterin beteri var. Hiç kolu, bacağı olmayan, felçli hastalarla %10 bir olurmu:confused:

Ne güzel iş, asansörümü gasp et, engelli kadromu gasp et:mad:...

%10 engelliymişşş:mad:

Doktorlara gaspcı demeyiniz! Gaspcılar aramızda!.
Oranları dr. lar vermiyor. Bürokratik cetvel veriyor!.
Bu bürokrasiyi siz var ettiniz. Siz destekliyorsunuz. Her seçimde sandığa koşa koşa siz gidiyor ve hakkımı gasp ediyorsunuz:mad:...

.........................................................................................

sayın saww
peki başlığı düzeltelim;
%20 -%39 arası 4 derece olsun..
maden taktın%10 a kaldıralım onu....
bunla ilgil ne dersın maraktayım....
yada burayı tekrar oku...
tekrar tekrar ısrarlıyım 3 mılyon engellinin%20%39 arasında sıkışıp kaldıgı kanatindeyimm..
bu maduriyeti aşmanın yolarını tartışmak sizin düşüncelerinizi duymak istedim..
balthazart kalksın demeyin..kalkmayacagı aşikar...benim bu konuyu acmamın sebebi de bu saten..sistem balhazart kandırmacasıyla bizi %20 %39 arasına cekiyo..formları okuyun yada kıtapcıkları inçeleyin...
eskıden %45 %50 olan tek veya cift hastalıklara hep %24+%20 benzeri oranlar koyuup tam sınır ra getirip
tuh,yazık %38 de kaldınız dıyorlar...iyi inceleyin %40 altı oranlara bakın ona denk gelen hastalıklara bakın...%90 engeli kardeşlerın ;
%90 nındakı oaranlar denk geliyor.onlarıda sagdan bak yukarı oku..hop %39...cok nadır %40..yani devlet 3 derece özurlu kardeşlerin oranlarında hile yaparak onları yok sayıyor...
benim amacın bu konuya dıkat cekemek..
........
ayrıca senin %50 engelin vardır hayatını surdurursun..
başka bir bayanın %39 engeli vardır ..ona saglam mı dıyecez...burdaki adalet nerde....ben demıyom ki %70 engelinin hakını kaspedek...ben yukarıdakı acıklamam dair..madurları ne yapalım diye soruyom...
devletin cok farkında olamadan cok savun dugun balhazart formuluyle kandırılan %25 le%39 arasındaki kardeşler neyapsın....
diyelim 1 hastalıgın var,ardından baska hastalıgın var..mantıken hastalık özur yaratır ıkıncı hastakık özrü arddırrır hayatı gucleştırır...bunda hem fıkırız galıba...
nasıl oluyosa bır özur oranı olan ıkın cı ozru olunca hop ozur oranı toplamda asgı dusuyo...
sen buna kızacagına ...%39 alıp % 38 alıp sınıfda hayat kader sınıfında kalmış arkadasları yok gormek..sahtekarlıkla sucluyosun...
engel sadece fızıksel goruntude olmaz...adam kanser olurr...tek bacagım olmasada yasasam der...
amacım bunları tartısmak degıl sakın yanlıs anlama...
amacım..%25 le %39 arası özurlu kardeslarımıze saglam mı dıyek ????..yada ne dıyelım sen soyle...

%35 - 40 arası na fazla bi itirazım olmaz !
Ama iş konusunda en ağır engelliden en hafife doğru kontenjan işe alım politikası olması şartıyla!!!

Ben %38-39 a bi kolaylık tanınması taraftarıyım....

sonun da anlaştıkk...
benım kastım...engeli arkadaşların cogunun engel oranları oyle kurnazca hesaplanmışki..balhazart ne yapıp ne edip %30-%39 arsaına sıkıştırmış...kanımca bu arada kalan arkadaşlar...özurlu nufususnun %40 oluşturuyor...buda şu demek..3 derece özürlüler yok demek......
agır ozurlu kardeşlerimiz yada 2 derece için saten prblem yok onlar %40 üzerini rahatca alabiliyorlar...balhazart tamamen 3 derece özürlü nufusunu budamak için yapılmişşş
yeni kitapcıgı okudumm.%40 ustu oaranları tek seferde veriyor agır özür kastıyla...
ama gel gelelimm çalışa bilir az cok ken di işini görür özürlulerı balhazart la alt edip....yok sayıyolar.....
ben demiyomki 4 derece hakları ıle 2-3-1 derece aynı haklara sahıp olsunn...
derecenin anlamı da bu degıl mı satenn...
is konusunda tamamne haklısın.....derece pozıtıf ayrım olmalı....gel geleım.ben özurlu olaak kpss normal ınsan gıbı gırdım..normal ınsan gıbı kpss de puana laıp işe gırdım..
engeli kpss yapılmadan bu işe de cozum olmaz..
ama asıl konumuza donersek...%30%40 arası kardeşlerımızz ın hakı... haksızlıkla calınmıstır...

Bizim ülkemizde adalet çoğu zaman ters yönden işliyor şimdi benim bir gözüm görmüyor özürlü sayılmıyorum gerçekten tuhaf sağlık açısından tozun toprağın içinde 29 sene çalışacağım geriye dönükte 9 sene tplamda 38 sene peki hak mı dur bu özürlü olarak işe alınan birinin 38 sene çalışması . Dünyada özürlü sınıflandırılması ve oranları çok farklı ülkemiz çoğu şeyde uyum diyor ama bu tür şeylerde uyumsuz oluyor .

slimer;

SAYIN SLİMER;
BAŞKA MADUR ARKADAŞIMA YAPTIĞIM ACIMASIZ GERCEKLER...

göz %32 burası dogrudur....ama gel gelelim..[/I]
develet öyle kurnaz ca ayarlamış ki bu monokuler oranlarını...bılıyokı bır ınsan sadece ya dogustam ya da bir kaza sonucu tek goz kaybı yasayacagın dan sadece % 32 ona vermiş...
ama kanser tumor olayınısayın cınarcıklı;

evet klasik balhazat aldatmacası...tek da yıne doktor kontolunde tespıt edılıp doktor kontrolun da gozun alınmasına baglamış...
yani 3 drece sakatlık oranını gözle ilgili tum hastalıklarda %40 degil %42 bağlamış....

örnekle;

%99 kaza ve ya doguştan tek goz kaybı özurlu kardeşlerimiz bulunmakta
%1 tumor kanser sonucu özurlu kardeşlerımız bulunmakta...(1den bile azdır..)
devlet bunu bılmekte ve ..biz tek gozu olmayan kardeşlerı ne yazık ki...yok saymakta....

işin özu bu..yok tumor vs.hıkaye 37 yasındayım daha tumorden gözo alınan gormedım duymadım..ama kaza sonucu tek goz kaybı yasayanalınan bınlerce ınsan var...

not: kanser demesinin sebebi estetik acıdan yapılan ameliyatların önune gecerek seni beni tum monokulerleri %40 altında tutmak...
devlet bılıyokı...tekgoz gormese bi estetık amaliyat hem ozurlu oranın yukselecek hem saglam ınsan goruntusunde bulunacaksın..bunun önune engel koymuş...
kısaca ;
gözle ilgili tüm sakatlık oranlarını ancak ve ancak başka birine muhtac olacak derecede sakatsan %40 üzerine cıkartmış..
yani ya (ama) olacan yada (ama ) ya yakın....

hökümet özürlüleri sağlama çıkartı kazanılan haklarımızı da yedi eskiden 15 senede emekli oluyorduk şimdi 20 sene diyor ve de 650-700 emekli maaşı bağlıyor sizi çalıştırıcım diyor iş vermiyor zaten birde ankara merkez sağlık kurumu diye bir yer kurmuş demişler buraya gelen raporların oranını düşürün %40 vermeyin üzürlüler hiç bir hakdan yararlanmasın ordaki calışanlar ne iş yapıyor gelen raporların oranını düşürüyorlar başka bir işleri yok orası hiç bir işe yaramıyor kapatılması lazım oranın burdaki doktorlar başka okudu ordakiler başkamı okudu merkez sağlık kurulu raporunu düşürdüğü insanları görmüyor ama raporu veren doktorlar görüyor üzürlüyü

1974ahmet;

çok güzel demişsin tamamen bürokratik oyunlarla engellilerin kazanılmış haklarını ellerinden geri alıyorlar.daha önceden raporumu almışım engelli olduğum her türlü belli sen neden benden tekrar rapor istersinki rapor kağıdımı eskimiş benim engelimmi düşmüş.Neymiş efendim oranlar değişmiş peki oranları neye istinaden değiştiriyorsun tamamen saçmalık.

Kimse yanlış anlamasın fakat bu duruma sebebiyet verenler ; 3-5 kuruş devletten para kopartayım aman çalışmadan bir an önce emekli olayım düşüncesine ve zihniyetine sahip çıkarcı,gerçek engellilerin haklarından faydalanmaya çalışan çakal insanlardır.
Bu insanlar sayesinde devlette bir güzel kılıf uydurup kurunun yanında yaşta yanar hesabı işinede geldiği için yeni oran ve baltazar bilmecesi ile ekmeğine yağ sürdü..

Hastanelere başı ağrıyan afedersiniz kı**ı ağrıyan gidiyor.Heyet raporu çıkartmaya gelenler ise tam bir komedi..70-80 yaşındaki benden hızlı yürüp merdivenleri tıkır tıkır çıkan anasına ortopedik engelli raporu çıkarttırıp ötv den yararlanmak isteyenden tutun da taşı sıksa suyunu çıkartacak sapasağlam insanlar bile rapor çıkarttırmaya çalışıyor.3 defa heyete girdim ve kendi gözlerimle bunlara her seferinde şahit oldum.deli numarası yapıp psikologdan rapor almaya çalışanına dahi rastladım. Yetmezmiş gibi bu kişilerin sayısı küçümsenemeyecek kadar fazla tıklım tıklım meğer ülkemizde ne kadar çok engelli birey varmış...:Tamam dış görünüşle anlaşılmayan başka hastalıkları olan engellilerde var sözüm asla onlara değil..Benim tiksindiğim ve zoruma giden sapasağlam veya engelli statüsüne girmeyecek kadar ufak tefek kusuru olan insanlarında çıkarcılık peşinde koşuşturmacalarıdır
Durum böyle olunca gerçek engelli bireylerin maalesef hakları çiğneniyor..Bana katılmayan haksızsın diyen varmıdır acaba içinizde ??

konuyu hortlarttığım için özür dilerim

%40 altına özürlü vermiyor tamam engelli raporu istemiyorum ama işe girişler için kolaylaştırıcı birşeyler yapsınlar
engelim görünen yerimde olmasa engelliyim demem ama malesef gözün teki yok görende rapor getir diyor

eskiden beri var bu lakayitlik devlet kademesinde okula başlayacağım kayıt için gittim okula daha sonradan müdür yardımcısı olduğunu öğrendiğim şahıs kayıt yapacak , şöyle bir süzdü beni okuyabilecenmi sen dedi küçümser bir şekilde

anlıyacağınız kafa değişmedikten sonra ne yaparsanız yapın nato kafa nato mermer

Üst Alt