Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10 yılı aşkın süredir asgari ücret ile çalıştırılıyorum..?

Çernobil

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Bu olağan bir durum mu? Sadece asgari ücret arttıkça maaşıma o oranda zam yapılıyor ve hep taban meblağ ile maaşım ödeniyor. Paso asgari ücret. Bu bana zam yaptıklarını gösterir mi yoksa on yılı aşkın zamandır maaşımın rakamsal bir ifadesinin bile olmaması olağan mı?

Olağan bir durumdur. Toplu iş sözleşmesi veya sendika yoksa malesef özel sektörde böyle bir süreç vardır.

işveren size her sene zam yapmak zorunda değildir. Devlet asgari ücreti enflasyon oranında artırdıgı için maaşınız enflasyon karşılıyor gibi gözükmektedir ve maaşınıza otomatikman zam yapılır asgari ücret artarsa.

10 yıldır asgari ücretle neden çalışıyorsunuz onu da anlamadım. 10 senedir hiç mi kendinizi geliştirme diniz? hiç mi bir şey katmadınız kendinize bu durumu kabullenmeniz bile bir hata. mevcut işinizi bırakıp sendikalı bir fabrikada çalışmanızı tavsiye ederim.

Sigortalı Çalışan Engelliye Ek Maddi Destek

Merhaba, ben engelli kadrosunda asgari ücret alıyorum ve kendimi bildim bileli sistematik ve yoğun aile işi şiddet görüyorum. 70 yaşındaki istismarcı bir anneyle yaşıyorum, param hiç bana gitmiyor. Başka yerde yaşayan kız kardeşim ve annem paramı gasp ediyor. Başka bir gelir kapısı, maddi destek imkanı var mı? Şiddeti 50 yere yazdım. Ancak benim sözüme onların sözü olacağı için ve ceza almadıklarında beni parça pinçik edeceklerinden(halihazırda ölümcül ciddi şiddet var), bir şey yapamıyorum. Kaçmam gerekiyor ancak bu asgari ücret ile mümkün değil. Şiddet yüzünden ömrüm sadece tek göz odada geçti. Kimsem yok.

Asgari ücretle çalışan engelli biri net ne kadar maaş alır?

Selamlar, bir şeylerin kesintisi, indirimi oluyormuş bize. Asgari ücret, brüt 4000 küsür. %50 engelli bir birey, gerekli başvurularla bu maaşını ne kadar yükseltebilir?

Ve adım adım nerelere başvurulması gerektiğini söyleyebilir misiniz?

Teşekkürler.

Merhaba, haklarımdan o kadar bi'haberim, sigorta işlerinden hiç anlamıyorum ki, bu konuyu açıp örneklendirebilir misiniz? Emekli maaşı ne kadar ve ne kadar oluyor vergi indirimi olunca? Ayrıca neden devamlı bir yerlere gidiliyor. Benim raporumda sürekli engelli ibaresi var. Ben de gidecek miyim?

Engelli çalışanların asgari ücret almaması gerekliliği üzerine

İyi akşamlar,

Ben çok büyük bir firmada 14 yıldır çalışıyorum. Mülakat zamanı kariyer olanağını sorduğumda yükselebileceğimi söyledikleri halde beni sadece devlet nezdinde suçlu duruma düşmemek için çalıştırıyor gösteriyorlar. Bu yüzden de asgari ücret veriyor. Emeklilik başvurusu yaptığımda da sanırım primler yükseleceği için beni çalıştırmayacaklarını söylüyorlar.

Biz engelliyiz ve sarahaten ya da içten içe toplumdan dışlanıyoruz. Bugün tekerlekli sandalyedeki bir çocuğun babasıyla kar topu oynaması, fonda acıklı müzik konularak haber yapıldığını gördüm. Üniversite sınavında da bedensel engelli bir çocuk derece yapar "Engelleri aştı" diye manşet yapcaklar. Ne alaka arkadaş? Bunlar beni aşırı sinirlendiriyor. Bu dangalıklıklar yüzünden ben 14 senedir çalışma ve sosyal hayattan koparıldım. 70 yaşındaki istismarcı ve hayatım boyunca bana eziyet etmiş annemle yaşamak zorunda bırakıldım. Yüksek güvenlikli konutunda yaşayan evli kız kardeşim de onun bu psikopatlığından nemalanarak benim üç kuruşuma da şantaj ve tehditle çöküyor.

Burada kaçımız evli? Kaçımız düzenli şekilde bir cafe ya da restorana gidebiliyor, arkadaşlarıyla barda haftada bir eğlenebiliyor?

Biz engelli kadrosunda çalışıyor olsak da, toplumun diğer bireyleriyle eşitlenebilmek için asgari ücret almamamız gerekiyor. Hatta toplumda eşitlenebilmemiz için adil olanın eşit işe yüksek ücret olduğunu düşünüyorum. Yükselmeyi bırakın 14 senedir asgari ücret alarak ayak altında dolaştırılmıyoruz bile. Ben niçin iş hayatından el ayak çektirildim?

Dayanışarak, örgütlenerek yetkili makamlara gidelim.

Dostum Hayatın ve Yaşadıkların için üzgünüm gerek ailen gerek iş yerin için ama istediğin şey normal değil Devletimiz zaten engelliler için gerekli şeyleri yapıyor (Ekpss , Evde bakım maaşı , Engelli maaşı , hem özel hem Devlet sektöründe engelli istihdamı vs...) yani evli çocuklu bir baba asgari ücretle çalışıp evini geçindirme derdine düşmüşken daha fazla maaş almamasının nedeni engelli olmayışımı olacak , engelli olmamak suç mu olacak? bize yapılan muameleyi engelli olmanın sanki ayıp olduğunu düşünen insanlara şimdi bizde aynısınımı yapalım?

Bu olağan bir durum mu?

Olağan bir durum değil .

Asgari ücretle başlasan bile işveren her sene kıdem zammı yapmak zorundadır .

Yapmadıysa bunun adı mobing'dir .

İş mahkemesine mobing davası açarsan kazanırsın .

Bilgisizce ,saçmasapan yorum yapanlara da aldırma .

Ben bu işin kurduyum .

Noter kanalıyla işverene ihbarname göndererek işi bırak ve mobing davası aç .

işveren size her sene zam yapmak zorunda değildir.

Çok cahilce konuşmalar bunlar .

İşveren her sene kıdem zammı yapmak zorundadır .

Kimse kimseye 10 sene boyunca asgari ücret vererek çalıştıramaz .

Çernobil

Arkadaşım
İş ilişkisini temelde 4857 sayılı İş Kanunu ve kanunun beraberindeki yönetmelikler ve diğer mevzuatlar belirler ve İşverenin çalışana ücret ödeme zorunluluğu, bu ücretin nasıl ve ne şekilde ödenmesi gerektiğine mevzuatta açıkça yer verilmiştir. Fakat ücretin artışı ile ilgili bir kanun hükmü yoktur.

İşçi işe başlarken çalışma koşulları konusunda işverenle anlaşır ve bir iş sözleşmesi imzalar. Eğer bu sözleşmede ücret zammı konusunda anlaşılmışsa, işveren buna uygun hareket etmekle yükümlüdür. Ama böyle bir hüküm iş sözleşmesine ya da toplu iş sözleşmesine eklenmemişse, o zaman zam konusundaki tüm inisiyatif işverene bırakılmıştır. İşveren, yıllık veya dönemlik planlamalarında ücret zammına karar verir ya da bir zam uygulamaz. İşçi işverenden zam talep edebilir. Ama işverenin bu talebi karşılama zorunluluğu yoktur.
İşverenin arttırmak zorunda olduğu tek ücret, asgari ücrettir. Asgari ücretle çalıştırılan işçilerin ücretleri mutlaka devletin belirlediği tutar üzerinden güncellenmelidir. Asgari ücretin üzerinde kalan diğer ücretler için, asgari ücretin altında kalmadığı sürece zam zorunluluğu yoktur
İşverenin zam konusundaki tek taraflı iradesini sınırlayan unsurlardan en önemlisi 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesi gereği Eşit Davranma İlkesi'dir.

Zam konusunda kendi inisiyatifi ile aksiyon alabilen işveren, bu konuda iş yerindeki hak eşitliğini mutlaka sağlamak zorundadır. Yapılacak zamlarda çalışanların ölçülebilen performanslarına göre değişik oranlar belirleyebilir. Ama bu oranlar mutlaka geçerli gerekçelere dayanmalı ve ölçülebilir olmalıdır. Aynı şartlarda olan iki işçiden birine zam uyguluyorken, diğer işçiye hiçbir geçerli gerekçe olmadan zam uygulamıyorsa bu "ayrımcılık" anlamına gelir ve eşit davranma ilkesine ters düşer. Böyle bir durumda işçinin konuyu yargıya taşıdığında, işverenin gerekçelerini ispatlayacak kanıtları yoksa haksız görülecektir ama bu yaşadığımız ülke koşullarında bu konuda olumlu bir sonuç almak çok zordur çünkü yarğının verdiği olumlu kararlar sadece "eşit davranma ilkesi" gereği, çalışanın hamile olması, kadın olması, belirli süreli iş sözleşmesi olması, dini, dili, ırkı gibi nedenlere dayanarak bir işçinin ücreti diğerine göre asğari ücretten düşük tutulamaz konusundadır

Arkadaşın dediği Kıdem zammı ( Fiili hizmet zammı ) konusu ise, kıdem zammı/hizmet zammı adı altında ilk kez 2021 senesinde Kamu işçilerine ve sonradan kanunda yapılan düzenleme ile bazı işyerleri ve işlerde hizmet akdi ile çalışan sigortalılarıda içine alan ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir düzenlemedir.

Aile istismarı konusundaki serzenişinin ise kanunlar çerçevesinde bir karşılığı olmayacaktır
18 yaşından büyük Reşit bir birey olduğun için Temel yaşam hakkını elde etmiş durundasın
Temel yaşam hakkı ise ( 18 yaşına kadar Aile koruması altında 18 yaşından büyük ise birey olarak ) bir ülkede yaşayan herkesin, eşit olarak faydalanması gereken haklara temel hak denir. Bu haklar devlet ve anayasa tarafından güvence altına alınmıştır bu konuda yürüyebileceğiniz 2 yol var

Ya fiziksel şiddette maruz kaldığınızda hastanelerin acil bölümlerine başvurup darp raporunuz ile adli makamlara şikayette bulunacaksınız ki bu sizi aynı evde yaşadığınız için büyük bir sarmalın içine sokacaktır yada artık büyüdüğünüzü kabullenip Karakoldaki (ŞÖNİM) şiddet önleme merkezi veya Cumhuriyet başsavcılığına dilekçeniz ile başvurarak Ailenize karşı Uzaklaştırma kararı çıkartarak yeni bir hayata başlama yönünde olacaktır

Emeklilik başvurunuzda sizi çalıştırmayacakları konusunu ise anlamış değilim % 40 ve üzeri raporunuz varsa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’na göre sigorta başlangıç tarihin üzerinden hesaplama ile ödenmiş prim gün sayınız yeterli ise SSK dan alacağınız verği indirim belğesi ile yaş şartı aranmaksızın emeklilik işlemleriniz işleme sokulur yani zaten resmi olarak çalışma hayatınız son bulur.

şirket beni işe çağırmıyor ki. Formel olarak çalışıyor gösterilsem de faal olarak çalışmıyorum. Şirketle tek bağım bir IK'nın numarası. Başvurduğumda bundan bahsetmemişlerdi ve ben her gün işe gideceğimi ve kariyer yapacağımı sanıyordum.

Emeklilik başvurusu yaparsam aynı anda çalışmaya devam edebilir miyim dedim. Böyle bir hakkım var anca şirket prensip olarak bunu yapmıyormuş. Emeklilik başvurusu yaptığım anda çalışma maaşımdan olacağım ve açlıktan öleceğim bir emekli maaşı alacağım. onu da zaten ailem çalacak. Yani çift maaş vermeyecekler.

SERAFİM

cahilce düşünen sensin. Ben bizzat insan kaynaklarıyım. Kiminle konuştuğunu bilmeden boş konuşma.

İşveren zam yapmak zorunda değil hiç bir zaman. Asgari ücret verir her sene geçer. Perakende sektörüne git bak bakalım yıllardır kaç para alıyorlar ?

Bilmiyorsun bari cahilce konuşma

Merhaba,

Hukukta Jelinek Üçlüsü vardır. Buna göre, bir devletin uyruğun yaşamını kolaylaştırıp ve topluma verimli katılmasını sağlayarak toplumsal ihyayı sağlaması için uyruğun devletten talep edebileceği pozitif statü hakları vardır. Engelli olmayan evli ve çocuklu bir uyruğun hayatının zorluğunun giderilmesi radikal reformist vekillerin parlamentoda daha fazla yer almasıyla mümkün olabilir. Ancak engelli uyruğun evlenmesi, sosyalleşmesi dahi zor olması nedeniyle, engelli, asgari ücretli "sağlıklı" uyruğun hayatına mazhar olmakta daha güçlük çekiyor.

Benim parçası olduğum toplumda saygısızca yaşamak zorunda bırakılmam, kadim politik, kültürel ve dini sebeplere dayanıyor. Düzeltilmesi gereken büyük ve başka bir sorunu göstererek benim onurumu koruma talebimi sümen altı ettiğini düşünüyorum. Mantığınız dünyaya egemen olsaydı şayet, muhakkak insanlar hala zincire vuruluyor olurdu.

Çernobil

Kedini geliştirmez ve daha iyi şartlarda iş arayışına girmezsen maalesef emekli olana kadar asgâri ücret ve emekli olduktan sonra 2.500tl emekli maaşı ile sürünmeye devam edersin. Çalıştığınız firmanın size sağladığı koşulları gözden geçirin ve karşınıza daha iyi koşullar sunan firmalar çıkarsa değerlendirin. Asgâri ücretin üzerinde maaş, özel sağlık sigortası, kira ve gıda yardımı, ulaşım ücreti, fazla mesai, yemek ücreti... gibi fırsatları değerlendirin. Risk almayan ve kendini geliştirmeyenler, genellikle rahatına düşkün kişilerdir.

Üst Alt