Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10 yıllık memurum. İşyerinde mobing sonucu raporum %93 oldu. Emeklilik şartlarım..?

düşle

Üye
Konular
40
Reaksiyonlar
0
merhaba
ben 657' tabi memurum 10 yılımı doldurdum. rahatsızlığım ve kurumumun işyerinde mobing (psikolojik şiddet) ve ayrımcılık uygulamarı sayesinde istifa etmek üzereyim. engel derecem sayelerinde %93 oldu. miyde kanaması gibi rahatsılıklar gecirdim. işe baslamadan önce sadece yürüyemiyordum. şimdi baska süreğen rahatsızlıklarımda var. gün geçtikce calışma kosullarımı zorlastırıyorlar vs.

aşağıdaki bilgi benim için de gecerli mi? bunun izlemem gereken yol nedir? engelli çalısanın özgülük hakları ve iş huku bilen bir hukukçu yada kurum, kuruluş, dernek varsa yönlendire bilir misiniz?

zira özürlüler idaresi hiç bir sey bilmiyor! ne işe yadıklarını da ben bilmiyorum.

şimdiden tesekürler, mutlu yıllar...

Kanunu buldum: 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu
4.Bölüm
MADDE 27- Malûllük aylığı; prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır.

Bu maddeye göre maaşını artırabilen memur emeklisi arkadaş var mı?[FONT=&quot]
[/FONT]

Aman istifa etmeyin. maluliyet cetveli'ne göre malulen emekli olmanızı sağlayacak işgücü kaybınız varsa, malulen emekli olmak için kurumunuza başvuru yapabilirsiniz.

Mobbing için de iyi bir avukatla görüşün ve derhal hukuki süreç başlatın. Mobbing uygulayan kişiler de ona müsama gösteren kurum da bu yaptıklarının bedelini ödemeliler...

öncelikle bilgi birikiminizi paylaşma erdeminizi selamlıyorum: tesekürler can! burda yaptığımız da bir örgütlenme ve farkıdalık bilincini yaygınlaştırma çabasıdır?
takdir edersiniz ki günümüz toplumunda bilgi kirliliği ve bilgiyi saklama hastalığı başat bir yanılgı nedeni! bir şekilde çok şey biliyoruz fakat:

1- bilgiyi nerede kullanabileceğimizi (deneyim) bilmiyoruz.
2- bilginin güvenirliği gibi teknik konular umut tacirliğine dönüşüyor. vs

özetle engelli özlük haklarından yoksun ve umutlu da olsa çok yorgun.
kurumlar arası iletişimsizlik, tiranlaşma ve bürokrasi bizleri daha bir boğuyor!

örneğin danıştığim tüm avukatlar mobinge dair bir bilgi veremedikleri gibi: ENGELLİ OLARAK İŞE BAŞLADIĞIM İÇİN MECBURİ 15 YIL CALIŞMA ŞARTIM OLDUĞUNU belirttiler. sizin bahsettiğiniz "bakım muhtaçlığı raporu" ile erken emeklilikten asla bahsedilmedi.

hangisi doğru? engelli çalısan, çalışamayacak derecede engeli ilerlemişse erken emekli olabilmesi hakkı değil mi?

yayni işe girerken %60 değil de, %59la işe girmiş olsaydım emekli olabilir miydim? :(
bunun mantığı yooooooooooooooook!

Teori şu: ilk sigortalı olduğunda maluliyet cetveli'ne göre mlul sayılacak derecede işgücü bulunmamak ve/fakat daha sonra maluliyet derecesinde işgücü kaybı meydana gelerek malul hale gelmek.
SGK, "ilk sigortalı olduğunuzda şu anda maluliyetinize neden olan hastalığınız/sakatlığınız vardı. Bu hastalığın/sakatlığın daha sonra ilerleyip maluliyete neden olması malulen emekli edilmenizi sağlamaz" diye reddedebiliyor başvuruları. Ama bu durumda açılan davalar yüksek oranda çalışanların lehine sonuçlanıyor. Zira bu konuda yasa çok net şekilde çalışan lehine.

elbette ki siz bana cevap verirken yanıltmamak adına, kanun çercesinde yanıtlamak zorundasınız.
fakat kanun koyucu buradaki mevzuatta işleyiş hatasını ön görememiş. zira konulan kanun süreç içersinde, uygulamada faklılık gösterebilir. bir yazımdan alıntı; ...Günümüzde sadece bizdeki mevzuatı ezbere bilseniz değil, hatta dünyadaki uygulamaların kaçırmaksızın takipçisi olsanız da, bu sizin günlük yaşantınızı pekte kolaylaştırmıyor. Çünkü yasalar olası teorilerden yola çıkar. Pratikte iyi niyetle uygulamaya çalışılsa bile –ki kuşkuluyum, uygulamada beklenmeyen sorunlar ve çağıl “dönüşmesi gereken” yeni dinamikler kaçınılmazdır. Zira toplum yaşarken evrilen de bir organizmadır...

şöyleki:

1) aslınsa usulen işe sağlıklı başlayan bir bireyin malül olabileceği kabul ediliyorsa, insan hakları gereği bizimki de kabul edilmeli.

2) bahsi gecen teori mantık dışı, nedeni de %1'rin bu kadar acımazca fark yaratması kabul edilemez. kaldı ki ben sayelerinde 2.dereceden 1. dereceye yükselmişim, yani teoride gözetilen 1 derece ilerlemeyi göstermişim.

örneğin işe girdiğim o yıl, babam vergi muafiyetinden yararlansın diye aldığım rapor %40 ancak geçiyordu: üç ay sonra iş için aldığım rapor %60 idi. (burada amaclanan devleti sözde benden korumak olmalı)

peki o halde yasa bu çelişkisine ne açıklık geriyor?

tesekürler

Merhaba,
Ben de %95 engelli memurum,yürüyemiyorum,tekerlekli sandalyedeyim ve çok yoğun,yorucu,kalabalık bir işte çalışıyorum,ben de 8 yıllık memurum,ben 15 yılı doldurunca erken emeklkilikten faydalanmayı düşünüyorum,siz malulen emekli olabilirsiniz ancak ben size bunu tavsiye etmem,hem maaşınız daha düşük olur hem de çalışmak sizi daha çok hayata bağlar,bence 15 yılı doldurup erken emekli olmayı bekleyin,ayrıca hiçkimse iş ortamında engelinizden veya başka ne sebeple olsun size ayrımcılık ve mobbing uygulayamaz,bu konuda mutlaka bir avukata başvurmalısınız,bence çalışmalısınız,emekli olmayın pes etmeyin...

Üst Alt