Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%100 Görme engelli birisi ortopedik engellilerin sorunlarından anlar mı? [Tartışma]

Fuzulim

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Yaşam içindeki engelli sorunlarını görüp, bu sorunları yaşayıp anlamakmı daha kolaydır? Yoksa bu sorunları başka birilerinden yorum katılarak dinleyerek anlamakmı daha kolaydır?
Ortopedik engellilerin sorunlarını ortopedik engelliler daha iyi anlarlar. Çünkü bir basamak çıkamadığı için hayatını idame ettiremeyen bir adamı Görme engelli biri anlayamaz. Çünkü o kişinin çektiği zorlukları göremez.
Bu sebeple sözde bizi temsil eden Görme Engelli milletvekilimiz Sn. Lokman Ayva 'nın biz ortopedik engellileri temsil edebildiğine, bizim haklarımızı gereği gibi korumaya çalıştığına inanmıyorum.
İş bu sebepledirki Özürlüler kanunu uygulamadan ve mantıktan uzak bir şekilde çıkmıştır. Çünkü bu kanun ne yapması gerektiğini bilmeyen insanlar tarafından çıkarılmıştır. Çünkü bu kanun engelli biri gözyle olaya bakılmadan çıkarılmıştır.
Sonuç olarak;
Önümüzdeki seçimlerde engellileri temsil edemediğine inandığım Sn. Lokman Ayva'nın Akparti tarafından aday gösterilmeyip bunun yerine aklı başında ortopedik engelli birinin aday gösterilmesini istiyorum. Aksi taktirde birçok icraatini beğendiğim halde AK Partiye oy vermeyeceğimin bilinmesini istiyor ve bu konuda tüm arkadaşlarımın destek ve ilgilerini bekliyorum.

Ohooooo... İşe bu gözle bakarsak yandığımızın resmidir fuzulim. :)
lokman ayva ort.engellileri anlayamıyorsa eğer, ort.engelli milletvekili görme ve işitme engellileri anlayamayacak, işitme engelli, görme eng.lileri...bu böööyle uzayıp gidecek ve hayatımız, hiçbirşeyden memnun olamadan, ilgili yönetim tatafından tatmin edilemeden nihayet bulacak.

bu açıdan bakarsak, kendimizi topluma kabul ettirecez diye hiiiç boşa çırpınmayalım.
çünkü başına gelmediği sürece hiçbir sağlıklı insan bizlerin durumunu anlayamayacak............

Dilemma'ya katılıyorum.Üstelik mecliste ortopedik milletvekili de var.Tamamen insanın duyarlılığıyla alakalı bir durum,olaya vakıf olabilmesiyle alakalı,kim olursa olsun A şahıs veya B şahıs.Bakın arkadaşlar her zaman ve her yerde hakkımızdan haberdar olup istemeyi bilmeliyiz.Ama bunlara tepkimizi ferdi değilde topyekün olarak yaparsak sanırım daha başarılı oluruz.Tabii ki; ferdi çalışmalarda taktire şayandır. sadece kendi yaşadığı veya gördüğü eksikliklerden dolayı yapılan çalışmalardır ve ferdi olarak kaale alınmıyoruz.
Bu yönde öncelikle aileye,yakın çevreye,devlete özellikle öğretmenlere çok büyük görevler düşmekte.Ama bizlere daha çok düşüyor.Ağlamayana süt vermezler.
Geçmişten gelen önyargıları kırmak gelecekte de aynı çıkmazlarla başka engelliler karşı karşıya bırakmamak için kendilerini mecbur hissetmelidirler.Toplumumuz da hemen hemen hepimizde var bu.sadece bir engelle karşılaştıklarında veya bir örnek gördüklerinde yanlızca bunlar aklına geliyor ve o anda ahkam kesiyoruz sonra bitiyor.Ama o andaki o şevk ve azm her an devam etse ve birşeylerin ucundan tutsak eminim çok şeyler olacak.Yok ben bu tür şeylerle uğraşamam ama uğraşanları da eleştirir ve beklerim diyoruz. Kusura bakmayın ama iğneyi batırmayı da bilmeliyiz. Taşın altına elimizi koymadan bunlara hakkımız yok.
Engelli olmak bizim toplumsal konumların dışına çıkmamızı gerektirmemeli.Her ne kadar olumsuz tutumlar olsada artık bunları aşalım yaniii.
Ben ortopedik engelliyim ama bütün engel gruplarının problemini az çok biliyorum.Ve radyo programımda hepsine deyiniyorum ki engelli sorunlerı genelde aynı.
Burdan sakın benim ak parti yanlısı falan olduğum anlaşılmasın lütfen.eksikliklerinde çok iyi farkındayım.ama...sadece olaylara her yönden bakmaya çalışıyorum.
Son kez şunu şunu söyleyim."İnsanlara anlayabileceği ölçüde söz söyleyiniz,anlamamışsa belkide suç sizdedir."
:) iyi günler diliyorum.

Merhaba,
Teklifinin matığa uygun olmadığını düşünüyorum.
seçilen engelli meclis üyesinin orda olma amacı engelli oluşudur, yani engelini ne olduğu değil bence..
hükümetin engelli meclis üyesinin engeli ne olsunu tartışacağımıza yapılan icraatları tartışmak daha doğru olur.
elle tutulur ne var ortada?
neler söylenmiş?

Engelli bir insanın bile diğer engelli insanlar arasına yok o görümüyor,yok o duymuyor, yok yürüyemiyor diye ayrım yapması acı verici..

ya galiba kendi engeli dışındakileri anlamayanlar, herkesi aynı şekilde düşünüyor varsayıyorlar. her engelli grubunu temsil için meclise bir vekil gönderecek olursak, 550'lik kapasite bize yetmeyecektir.
Ama belki icraata eksiklikler olabilir bu onun engel grubuyla alakalı değildir. zira daha farklı yerlerde bulunan ve ortopedik engelli (yetkilli) lerimiz de var ve maalesef onlardan da pek bir icraat göremiyoruz...
Bizler -engelliler- kendi kendimize bile sahip çıkmıyoruz, kaldı ki diğer insanlardan nasıl bir icraat bekliyelim engelliler adına...

Sayın Lokman Ayva anlamamış olabilir. Herkes aynı olacak diye bişey yok. Böyle düşünmek çok yanlış olur bence.

ARkadaşımıza bir nebze katılıyorum. Şöyleki:

Görme engelli ortopedik engellinin yada işitme engellinin sorunlarından anlayamaz, yada ortopedik engelli bir görme engelliyi veya işitme engelliyi anlayamaz tabiki. Ortak paydaları her ne kadar engelli oluşları olsada bu grupların birbirlerini anlamaları zordur. Kendi engelleri ile ve bu engellerinin sıkıntıları ile mücadele ederken karşı tarafı anlayamamasından doğal başka şey de olamaz.

Ben isterim ki zannediyorum hepimiz isteriz. Her özür grubundan bir milletvekilimiz olabilse keşke. Ortopedik engelli, görme engelli ve işitme engelli milletvekilimiz olsa fenamı olur.

Not: Kesinlikle Lokman Ayva bir daha milletvekili olmamalı. O sadece kendini temsil ediyor.

Acı çekmeyenler, başkalarının acı çekebileceğini akıllarına bile getirmezler.

Samuel Johnson

Evet birçok arkadaşın söylediği gibi %100 Görme özürlü bir kişi ortopedik engellileri anlayamaz, bu doğru.

Fakat durum bir engelli grubun, diğerini, diğerinin ötekini anlamaması sorun bu değil bence. Kısa'da olsa anlaması sağlanabilir.
-görme engelli arkadaşamızın , kulaklarını tıkayalım,
-ortopedik engelli arkadaşların gözlerini veya kulaklarını kapatalım
-duymayan arkadaşları tekerlekli sandalye'ye oturtalım

Hadi bir gün böyle yaşayın, Günlük yaptıklarınızı bu şekilde yapın diyelim.

Sizce sonuçta engelliler birbirini anlarlar mı? Birbirlerinin karşılaştıkları sorunları anlayabilirler mi?

Evet yüzeysel olsa'da anlayabilirler. Peki birbirimizin sorunlarını, yaşadıklarını gördük, sorunlar çözüldü mü veya cözülür mü?
Buna cevabım ise Hayır .

Sorun engellilerin birbirini anlaması olayı değil, insan, bir birey olarak karşılatığımız sorunlar karşısında birbirimizi anlayabiliyormuyuz, birbirimize yardımcı olabiliyormuyuz, karşılaştığımız sorunların çözümünde birlikte hareket edebiliyormuyuz. İnsan olarak birbirimize değer veriyormuyuz.

Meclis'de bir engelli olup olmaması önemli değil kim olursa olsun, normal, görmeyen, duymayan veya yürüyemeyen. Kişinin içinde insana, halkına karşı sevgi, saygı, hizmet anlayışı varsa, şu engelli girsin, bu engelli girsinden önce bu anlayıştaki kişileri meclis catısı altında toplamak sorunu büyük oranda çözer bence.

burakgumus' Alıntı:
Buda benim uçuk düşüncem olsun,
Bunu bir ortopedik engelli olarak yazıyorum kimsede yanlış anlamasın yada üzerine alınmasın
Çoğu normal insan ve farklı özür gruplarından insanlarda ortopedik engelliler hakkında olumsuz düşüncelere sahipler bir yerden bir yere gitmek için kan ter içinde kalan düşe kalka bir ömür yaşamak zorunda olan bu engelli kitlesi yani içinde benim de yer aldığım bizler sanırım pek prezentable olamadığımızdan dolayı temsil görevlerine tercih edilmiyoruz.
Saygılarımla,
Burak GÜMÜŞ

Sana hayatımdan traji komik bir kaç şey anlatmak istiyorum.
* Üniverste mezuniyet töreninde oditoryumun kürsüsünün 1.5 metre yüksekte olması, basamaklarının çok dik olması ve yan taraflarında korkuluk bulunmaması yüzünden mezuniyet törenine katılmadım. Nasıl katılabilirdim ismim okunduğunda o basamakları çıkamayacak belkide düşüp millete rezil olacaktım. En doğal hakkımı düşüncesizler haksızca elimden almışlardı. Gel görki ne büyük haksızlık yaptıklarının farkında bile değillerdi. Halen daha oditoryum aynı halde.
* Erzurum spor 1. ligdeyken statdyum dolar taşardı. Galatasaray- Erzurum maçı için bende gitmek istedim. Statyumun dev merdivenlerinin yanında bir korkuluk yoktu. tüm arkadaşlarım çıktı. Ama ben çıkamadım. Bir böcek gibi aşağıda kaldım. Memleketi yönettiğini zanneden bazı böceklerin yüzünden kendimi böcek hissetmiştim ve parasını ödediğim halde maçı seyredememiştim. Halen daha stadyum aynı durumda.
* Kan vermek için Erzurum aziziye araştırma hastenesine gitmiştim. Binadan içeri girdim. Yürü yürü yol bitmiyor. Koridoru dönüyorsun koridor. Her koridor 100 metre. Ayaklarım patlayacak duruma geldi. Belime ağrılar saplandı. Kan verilecek hasta acil bir şekilde kanı beklediği için durup dinlenmeye vaktim yoktu. Hasta sahibi çaresizce yanımda yavaş yavaş beni takip ediyordu. Neyse gittim kanı verdim. hasta da kurtulmuştu nihayetinde ama. sonradan farkettimki hastanenin arka giriş kapısı var olmasına rağmen burayı kilitlemişler. giriş çıkış yok. Neden ama neden bu kadar düşüncesizce iş yapıyorlar. Bu hastane halen daha aynı durumda.
* Yeni yapılan erzurum havalimanına gittim. Özürlü otoparkı için hiç bir yer ayrılmamıştı. Oradaki polis memuruna burda durmamın şart olduğunu eşyam olduğunu söyledim rica ettim. Önce kabul etmedi. Arabamdan aşağı indim. halimi gösterdim. Neden sonra kabul ettide 10 dk lığına müsade etti. Acınacak ve küçümsenir hallere düştüm. İnsan haklarına aykırı bir durum. Yanımdaki eşime dostuma karşı mahcup oldum.

Hangi birini anlatsam ki?
Bunları bu hale getirenleremi kızayım?
Yoksa bunları düzelteceğiz diye iş başına gelip düzeltmeyenleremi?
Yoksa senin gibi kaderine razı olup, siyasete atılmışları boş boş savunan siyaset seyircilerinemi?
Ben ortopedik engelli olarak bir milletvekili olsaydım bu ve bunun gibi binlerce sorunu görür ve düzeltilmesi için çaba sarfederdim. Mesleğim itibariyle biliyorumki (inşaat mühendisi - belediye fen işleri) bu tür sorunların çözümü oldukça kolaydır. Bir çok kanun belediyeler tarafından uygulanmamaktadır. kanunun tersine iş yapan belediyeler için hiç bir denetim ve yaptırım uygulanmamaktadır. Ülke bir çok konuda olduğu gibi bu tür engelleyici imar ve yapılaşma konusunda da başı boş bir halde yol almaktadır.
Soruyorum bu başı boşluğun sebebi kimdir. Uygulamadan uzak bir kanun çıkarıp hatta bunu takip etmemek başarımıdır?
Sevgili burakgümüş;
Alıntından anladığım kadarıyla sen kendine güveni olmayan bir arkadaşımızsın. Ortopedik engelli insanların düşe kalka yol aldıklarından bahsediyorsun. Evet düşe kalka yol alıyoruz çünkü memlekette yol yok. Çünkü memlekette saygı yok. Çünkü insanlar bilinçlendirilmiyor yeterince.
Bu sözlerinle dahi beni haklı hale getirdiğin için teşekkür ederim.
Lütfen kimse kuru siyaset yapmasın. Bu kadar kolay kandırılmayın.
o2han' Alıntı:
her engelli grubunu temsil için meclise bir vekil gönderecek olursak, 550'lik kapasite bize yetmeyecektir.
Arkadaşlar en büyük engel gurubu ortopedik engellilerdir. Kalıcı ortopedik engellilerin yanı sıra hasta, yaşlı insanlarda ortopedik engellidir bir yerde.
Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan ulaşıum sorununu bizim gibi sakat veya sağlam olupta güçsüz olan bütün insalar yaşamaktadır ki bu tür insanların sayısı ülke nüfusunun yarısı kadardır.
Ben illada ortopedik engelli insanlar bizi temsil etsin demiyorum. Ortopedik engellerden haberi olan insanlar bizi yönetsin yada temsil etsin diyorum. %100 görme engelli birinin bu sorunlardan %100 haberi olamayacağını ısrarla tekrar ediyorum. Önemli olan şahıslar değildir. Lokman Ayva çok çalışabilir. Ama sonuçlara baktığımızda bunu başaramadığını görüyoruz.
ŞUNUDA BELİRTMEDEN GEÇEMEYECEĞİM BAŞKA BİR FORMDAN BİR BİLGİ DAHA:
aysemmm' Alıntı:
Ben bire bir tartıştım kendisiyle,elimizden haklar konusunda.Şunu anladımki boşa konuşan, cahil bir insan.Bedensel engellileri sevmeyen bir milletvekili bunu anladım.

slm

Bu arkadaşımızın bu şekilde görüşüne katılmıyorum. Benim için engellinin engelinin neresinde olduğuna değil. Kafasındaki zihniyete bakarım. Hiç farketmez ortapetik, görme, işitme, ve diğer engelli olması sonuçta hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz.
Ayrıca bir görme engellinin bir ortapetik engelliyi, bir ortapetik engellininde görme engelliyi en azından normal insanlardan daha iyi anlar. Diye düşünüyorum.

%100 Görme engelli birisi ortopedik engellilerin sorunlarından anlar mı?
Anlamk kavramı bana göre sadece görmekle alakalı bir kavram değildir. Hissetmeklede alakalıdır. Hissedemeyen bir insan görse ne kadar anlayabilir. Tamamen görme engelli bir kişi eminim engelli olduğu için bir çok gören insandan daha iyi anlar engellilerin halini diye düşünüyorum.

Üst Alt