Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

11 yılda malulen emekli olan memurların maaşları 20 yıl üzerinden mi hesaplanacak?

Konular
10
Reaksiyonlar
0
ben de 11 yılda emekli olacağım malulen. benim maaşım da 20 yıl üzerinden mi hesaplanacak? bilgi verirseniz sevinirim. devlet memuruyum.

Bu sorduğunuzu geçen hafta bende sormuştum.Tam olarak bir cevap alamadım.Ben de hala net bir cevap alamadım.

Berbat bir konu. Tartış tartış aklım da almıyor, kesin bir sonuç da göremiyorum :)
Ben gene bilmediğimin altını çizerek bir kaç şey alıntılayayım:

5 sene çalışıp başkasının bakımına muhtaç derecede maluliyet sonucu malulen emekli olan memurlar için 15 yıl hizmet süresi gibi hesaplanır: ES Madde 53
Asgari 5 sene emekliliğe esas bir hizmette bulunmak şartiyle tedavisi gayrimümkün bir mâlüliyete düçar olup herhangi bir şekilde kazanç ve başkasının yardımı olmaksızın idameyi hayat imkanı kalmayan adi mâlüllere; (Mezkûr Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hususlar nazari dikkate alınmak suretiyle) 15 sene fiili hizmeti bulunan mâlüller gibi maaş tahsis olunur
Ancak, bu maaşlar dul ve yetimlere intikal etmez. [FONT=Times New Roman][SIZE=2](5)(*)[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT]​
5510 / Yaşlılık aylığının hesaplanması
MADDE 29
[...]
28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılar için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre, % 50'yi geçmemek üzere üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen orandır. Prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için bu fıkrada geçen 9000 prim gün sayısı 7200 gün, % 50 oranı da % 40 olarak uygulanır.

Evet - bir başka başlıktaki mesajımda da sordum. 19 yıl memur olarak çalışıp malulen emekli olursam (Şizofren) kaç yıl çalışmış sayılacağım? Geçen sene doktorum yeni yasaya göre 25 olabilecek duyumunu aldığını söylemişti. Her şey çabuk değişiyor. En uygun başlık burası diye buraya yazıyorum. Emekli aylık tutarım bordroda yazıyor. 20 yıl üzerine mi hesaplamalıyım? 25 mi?

Maaş bordromda emekli aylık tutarı 2.553 TL yazmakta. Ancak benim bildiğim daha az alacağım çalışacağım süreye göre. Bu nasıl hesaplanıyor? Mesela 20 yıl çalışırsam, % 70 ile mi çarpıyorum? (Normal 25 yılda %75)

Memur olup malulen emeklilikten anlayanlar yanıtlarsa memnun olurum.

5510 sayılı yasanın 27.maddesine göre memurlarda emeklilik hesabı 9000 gün hizmet süresi üzerinden yapılacak. Ama tazminat çalışılan yıl temel alınarak hesaplanacak.

19 yıl üzerinden çalışırsanız,emekli maaşınız 19 yıl üzerinden hesaplanır.ama,memur emekli maaşlarında alt sınır 1.311 tl.dir.hesaplanan miktar bu maaşın altında olursa,maaşınız,1.311 tl.ye yükseltilir.

19 yılın aylık bağlama oranı,memurlarda %69 'dur.

memur emekliliği ile ilgili soruları bana sorabilirsiniz.

Sayın Turkuaz, Bülent Bey'in belirttiği yasanın maddesine baktım. Dediği gibi 9.000 gün üzerinden.

Sizin dediğiniz tam olarak nasıldır? Yoksa sizin dediğiniz engelli girenler için midir? Benim rahatsızlığım sonradan.

Ben Bülent Bey'in dediğini doğru kabul ediyorum, ancak burayı okuyan diğerleri için de doğrusunu aktarmak gerekir.

darwas, turkuaz06'nın yazdığı ile benim aktardığım arasında bir çelişki mi var?

Siz 9.000 gün üzerinden demişsiniz. 25 yıla tekabül ediyor. Maaşım 25 yıl çalışmışım gibi olacak diye farzettim. O da %75'e tekabül ediyor.

Ancak, siz de Turkuaz06 gibi düşünüyorsanız, 25 yıldan az çalışılan her sene için %1 düşüyor maaş %75 üzerinden.

Tamam o zaman, Turkuaz06'yı dogru kabul ediyorum. 19 yıl %69, 20 yıl %70 vesaire.

Yok, benim bu konuda kafam basmıyor. Ben sadece maddelere bakıyorum.. En doğru yanıta erişmek için çok kişinin deneyimlerini aktarması lazım...

Üst Alt