Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1100 gün primi olan annem böbrek yetmezliğinden dolayı malulen emekli olabilir mi?

squee

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle İyi Günler,

Ben annem için size soru sormak istiyorum. Annem 1993-1997 yılları arasında bir dershanede çalıştı. Bu 4 yıl içerisinde kurum 1110 gün prim ödemesi yapmış. Ardından böbrek yetmezliği hastalığı çıkdı ve annem de %80 özürlü sayıldığı için babasının kurumundan Emekli Sandığı üzerinden emekli maaşı aldı ve tedavileri gördü (Annem bekar olduğu için böyle oldu)
Ortalama 10 yılın üzerindede tedavi görmekte. Annem SSK'dan borçlanma yapıp, kalan primlerini ödeyip kendi kurumundan malülen emekli olabilir mi? Olabilir ise kaç gün prim ödemesi gerekmekte?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Evet, (ilk sigortalı olduğu tarihte maluliyeti gerektirecek [%60 ve üzeri] oranda işgücü kaybı olmadığı için) anneniz primlerini 1800'e tamamladığında malulen emekli olur.
Ama ssk'da prim borçlanma maalesef söz konusu değil. Ya isteğe bağlı prim ödeyerek ya da çalışan olarak primlerini 1800'e tamamlamalı. Tamamladığında malulen emeklilik için en sonr apriminin yattığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için başvuracak, kurum annenizi hastaneye sevk edecek, sonuçta maluliyet tespit edildiğinde de malulen emekli edilecek.

saolun teşekküer ederim cevap için. yalnız küçük bir sorum daha olacak: ben fazla anlamam bu konulardan o yüzden annem şimdi toptan ödeyebiliri mi prim borcunu? yosak vadeye mi uzatmak gerekiyor?

Hayır, toptan ödeme diye bir seçenek yok maalesef. Yukarıda yazdım...

Üst Alt