Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

112 acil'in ihmali!

N. UÇAN

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
22.10.2009 tarihinde yaklaşık 03.45 civarlarında kardeşimin hanımı (engeli yok) birden bire bayılarak kendinden geçiyor, kendi uğraşlarımız sonucu kendine gelmesini sağlıyoruz. Fakat, şuuru kapalı, konuşamaz ve ayakta duramaz bir durumda olduğunu görünce hemen 03.50 sularında 112 Acil'i arıyoruz
telefona bakan kişi yaklaşık olarak 20 dakikaya yakın bir süre bize sorular soruyor. hastanın durumu hakkında bilgi istiyor ve bu konuşmaların ardından saat 04.35 civarlarında (112 yi aramamızdan yaklaşık olarak 45 dakika kadar sonra) Acil sağlık görevlileri kapımıza geliyor (İst. Kağıthane Devlet Hastanesi'ne bağlı ekipler olduğunu öğreniyorum).
Gelen ekip hastamızın tansiyonunu ölçüyor ve hastanın tansiyonu normal diyerek, yapacakları birşey olmadığını söyleyerek gitmeye hazırlanıyorlar. Bu arada, kardeşim hemen görevlilere eşinin durumunun kötü olmasından korktuğunu, şuurunun kapalı olduğunu, konuşmadığını ve ayakta duramadığını söyleyerek, bir takım tetkikler yapılmak üzere en yakın hastaneye götürmeleri için ricada bulunuyor, fakat görevliler oralı bile olmadan SEDYELERİ OLMADIĞINI ve bu şekilde hastayı götüremeyeceklerini söyleyerek kapıya yöneliyorlar.
Tam bu sırada kardeşim büyük bir sinir ve hayal kırıklığı ile bir o kadar da endişe ile eşini kucakladığı gibi merdivenlere yöneliyor ve tam düşmek üzere iken, ben kardeşimi ve hasta eşini sıkıca kucaklayarak merdiven basamağına oturmasını sağlıyorum :(
Sağlık görevlileri ise, olanı biteni sadece izlemekle yetiniyor ve hemen ardından merdivenlerden inerek yanımızdan geçip gidiyorlar.

Olayın bundan sonrası malum, kardeşim kendi imkanlarıyla eşini hastaneye götürüyor. Sonrasında ise, BİMER'i arayarak bu üç kişilik sağlık ekibi hakkında şikayetlerimi bildiriyor ve kaydımı yaptırıyorum.

Bundan sonra nasıl bir süreç izleneceği konusunda fazla bilgi sahibi değilim.
Fakat, sonuna kadar hakkımızı arama niyetindeyim. Hastamızın sadece tansiyonunu ölçerek, psikolojik olabilir diyerek ve ambulansta sedyelerinin olmadığını söyleyerek, ağır durumdaki hastanın durumuna kayıtsız kalan sağlık ekibini şiddetle kınıyorum.

Bu olayı sizlerle paylaşmak istedim.

Sevgi ve saygılarımla.

hastaneye götürseler sanki elleri kırılacak bende şiddetle kınıyorum inşallah hakettiklerii cezayı alırlarr
geçmiş olsun diyorum

Caydırıcılığı olması açısından sağlık ekibinin ceza alması için duacıyım. Teşekkürler.

kendi başlarına gelse ve bu kimlikleri ile gelen yetkililer alıp götürmese dünyayı yıkarlar çünkü kendi canları..başkasımı boşver
birer ikişer tükenirmi üçer beşer ölmeyince diyede dua ederler...........

çok geçmiş olsun.112 çalışanları malesef bazen hata yapıyor.trafik kazası geçiren kızımın boynunda kırık varken 112 çalışanı az kalsın boyunluk takmadan kucağına alacakmış.son anda kardeşlerim müdahele edip taktırmışlar.belki öylece kucaklasa kırık kemik omiriliği tamamen keserdi.bir atasözü var el elin eşeğini türkü çığırarak ararmış diye.senin çektiğin acı seni yakıyor.başkasına ne...merhamet,saygı her insanda yok malesef...

ambulansın içinde sedye olmaması imkansız...çok şaşırdım....bu nasıl bir ihmalkarlık....
yada olduğu halde uğraşmamak içinmi öyle söylediler bir anlam veremedim..hakkınızı sonuna kadar arayın...
geçmiş olsun....

Hastamıza bakan doktor, bize psikolojik hastalık olduğunu söyledi.

Bir ambulansta SEDYE nasıl olmaz ya.....
Ayrıca çok gecmiş olsun hastaya konulan teşhis ne bu arada.....

Teşekkür ederim. Doktor tarafından, psikolojik hastalık olduğu söylendi.

Teşhisi doğru koymuşlar ancak davranışları kaba olmuş.

112 acil müdahale ekibidir,görevleri bir bakışta teşhis koymak değil,ilk yardımdan sonra hastanın durumuna göre hastaneye ulaştırmaktır.
Bu olayda hastanın şuuru kapalı,ayakta duramıyor büyük bir ihmalkarlık söz konusu ve teşhis tamamen tesadüf olarak tutmuştur.
Bir ambülansta sedye bulundurulması ise yasal zorunluluktur.
Kardeşimize geçmiş olsun diyor,sağlık ve esenlikler diliyorum.

Teşhisi, hastayı kendi imkanlarımızla götürmüş olduğumuz Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Acil Servisindeki doktor koymuştu. 112 Acil'den gelen doktor teşhisi koymadı, psikolojik olabilir dedi. Alakanız için teşekkür ederim arkadaşlar.

İşte ben de üstünkörü ''psikolojik olabilir'' gibi bir cevapla çekip gitmelerini eleştiriyorum.

o hastanenin başhekimine yazili sikayette bulunmanizi tavsiye ediyorum

İlk etapta ben de bu şekilde düşünmüştüm, sonrasında BİMER'in daha etkili bir şikayet yolu olabileceğini düşündüğüm için şikayetlerimi BİMER'e ilettim.

Herkes birbirini eziyor... Nasıl da zıvanadan çıktı bu insanlık akıl ermiyor!

Çok iyi etmişsiniz BİMER'e yazarak. Hatta keşke bir de il/ilçe insan hakları kuruluna şikayet etseydiniz. Valilik/Kaymakamlık kamu görevlilerinin korkulu rüyasıdır!

Tavsiyelerinize uyarak Kaymakamlığa da şikayet dilekçemi gönderirim. Alakanız için teşekkürler.

Geçmiş olsun; ancak ambulansların görevi insanları hastanelere taşımak değildir. Amacı, "acil" olan, yani hayati tehlikesi olan ya da hemen müdahale edilmesse hayati tehlike ortaya çıkacak olan vakalara müdahale etmek ya da müdahale edilebilecek yerlere nakletmektir.

15 milyonluk şehirde kötüye kullanımı çok yaygın olduğu için, gelmeden önce soru sormaları doğal. Büyük olasılıkla telefonda ne olduğunu anlamışlar ama yine de gelip bir bakmışlar; hayati tehlikesi olmadığından emin olunca da ayrılmışlar. Olasılıkla ne olduğunu telefonda anladıkları için yukarıya sedye çıkartmamışlardır. Size de gereksiz tartışmaya girmemek içi "sedyemiz yok" demişlerdir. Diğer türlü tartışmayla başlayıp kavgaya kadar giden bir süreç yaşamaları olası çünkü.

Eğer ambulanslar gerçekten "acil" yani hayati tehlikesi olan vakalarda kullanılmazlarsa, 15 milyonluk şehirde kötüye kullanımı çok yaygın olacağı için, yarın çok sevdiğimiz bir yakınımızın gerçekten "acil" gereksinimi için ambulans bulamayabiliriz. Bizim eşimiz-çocuğumuz-ana babamız hayatını kaybetmek üzereyken, bir başka insanın psikolojik sorununa müdahale ediyor ya da hasta yakınları ile tartışıyor olabilirler.

Yeniden geçmiş olsun. :)

Teşekkür ederim. Ben bu konuyu şikayet konusu yaparak, BİMER'e başvurmuştum. Sonuç olarak ise, görevliler uyarı almışlar. Umarım bu fahiş hatayı tekrar yapmazlar.

Üst Alt