Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

12 yıldır çalışıyorum. 3. derece vergi indirimi hakkım var, ama maaşıma yansımıyor..?

BAHARCA

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Ama iş yerim 12 yıldan beri benım bu hakkımı maasıma yansıtmıyor iş yerinin kendi insiyatifine baglıymıs bunu verip vermemek oyle dıyorlar bılgısı olan lutfen yardım etsın ne yapayım nereye murcat edeyım geçmıse ait ödemediklerınıde nasıl alırım....

Bu konu hiçbir şekilde işverenin inisiyatifinde değildir.
Vergi dairesinden onlara hitaben gelen yazıya mecburen uymak ve uygulamak zorundalar.
Bu indirim tutarı onları asla etkilemiyor,devlete ödenen gelir vergisinden düşülüyor.

Büyük olasılıkla muhasebecinin işgüzarlığı... Defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirim hakkını maaşa yansıtmak zorundalar. Yalnız, unutmayın:

1- Maaşınızda 25 tl'lik bir artış sağlar
2- Eğer asgari geçim indirimi ile çakışıyorsa, bu rakam azalır

Bülent abi muhasebecı bana dediki vergi indiriminde,asgari geçim indiriminde hepsı şu an aldığın maasın içinde ama ben bodroma istedim baktım ikiside yok yıne soyledim benı azarlar bı sekılde 3-5 kuruşun pesine düşmen çok ayıp dedi ozaman maasını 100 tl düşüreyım bunları gostereyım olurmu dedi hıç bısey anlamadım zaten pes ettım artık uğrasamıycam:(

Gelirler idaresi'nden bir alıntı:

Örnek: Bekar olan ve ikinci derece (aylık 380 TL) sakatlık indiriminden faydalanmakta olan bir ücretlinin 2012 yılı asgari geçim indirimi tutarı şu şekilde hesaplanacaktır.
2012 yılında Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı(886,50 x 12 =)
10.638 TL
Mükellefin Asgari Geçim İndirimi Oranı
% 50
- Mükellefin kendisi için % 50

Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar (10.638 x % 50 =)
5.319 TL
Asgari Geçim İndiriminin Yıllık Tutarı ( 5.319 x % 15 =)
797 TL
Asgari Geçim İndiriminin Aylık Tutarı ( 797 / 12=) 66,40 TL

Bu ücretlinin ocak ayı için, asgari geçim indirimi mahsup işlemi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir.
2012 yılı Ocak Ayı Brüt Ücreti
886,50 TL
2012 yılı Ocak Ayı Tevkifat Matrahı
754,50 TL
İkinci Derece Sakatlık İndirimi
380,00 TL
Sakatlık İndirimi Düşüldükten Sonra Kalan Tevkifat Matrahı
374,50 TL
2012 yılı Ocak Ayı Ücretinden Hesaplanan Gelir Vergisi
56,13 TL
2012 yılı Ocak Ayı Mahsup Edilecek Asgari Geçim İndirimi Tutarı
66,40 TL
2012 yılı Ocak Ayı Ödenecek Gelir Vergisi
0 TL
2012 yılı Ocak Ayında Yararlanılacak Asgari Geçim İndirimi Tutarı
66,40 TL

Bu ücretlinin gelir vergisi matrahı hesaplanırken sakatlık indirimi de mahsup edilecek, sakatlık indiriminin mahsubundan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından da yıllık asgari geçim indirimi tutarının 1/12'si olan (797 /12=) 66,40 TL mahsup edilecektir. Ancak mahsup edilecek tutar, kalan gelir vergisi tutarını aşamayacağından yalnızca 56,13
TL'lik kısmı ücretliye ödenecek ve (66,40– 56,13=) 10,27 TL asgari geçim indirimi farkı diğer dönemlerde de değerlendirilmeyecektir. Buna göre, işveren mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarı kadar yani 66,40 TL ücretliye daha fazla ödeme yapacaktır.

çok sağol bulent abı bana yardımcı oldun.ben simdi bunun çıktısını alıp onun gözüne sokmak isterdim ama neyse emınımkı oda dedığini yapar maasımı düsürüp hakkım olanı bodroma yansıtır sonrada benım anamdan emdiğim sütü burnumdan getırırler.insallah 2 yıl sonra butun haklarımı fazlasıyla alırım yargının huzurunda :)

Üst Alt