Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

13 yıldır kullandıgım engelli ehliyetime sürücü olamaz raporu verildi!?

ramazan8

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar 13 yıl önce aldığım ehliyeti değiştirmeye gittiğimde İst il sağlık komisyonunda sürücü olamaz raporu verildi bende itiraz ettim Kocaeli il sağlık komisyonuna havale edildim temmuzun 7 komisyon olacak bakalı burası nasıl rapor verecek konu ile alakalı arkadaşlar yaşadığı tecrübeleri aktara bilirler mi acaba ne gibi bir yol izlemem gerekir yardımcı olursanız sevinirim. İşin en önemlisi ise her gün aracımla işe gidiyorum araba benim elim ayağım zaten engelliyiz zor yürüyoruz birde bu çıkınca moralimiz alt üst oldu.

2022 sonuna kadar bekleyebilirdiniz neden acele ettiniz maalesef uğraştırıyorlar

Hiç aklıma gelmedi alırım diye düşünüyordum malesef

Olmaz raporunun gerekçesi nedir acaba. Onu bilmeden yardımcı fikir beyan etmek hatalı olur.

ramazan8

hocam bende senin gibi ehliyeti değiştirmek istiylorum ancak tereddütüm var benim de başıma aynı olay gelirse diye ancak anlamadığım ilk önce aile hekimliği muayane edip hastanaeye sevk etmiyor il sağlık oalyı nedir il sağlıkta hastane gibi bir günde krul doktorumu geliyor hastne ne işe yarıyor neden böyle bir uygulama var zaten hastaneyede gitsek yapcakları şey hallı olan engelşiye sürekli vermesi gerekirken vermiyor rapor alması gerekene vermiyor hastanede tandığı olan torpille rapor alanlar istedğni alıyor

Ehliyeti olan engelli ler aile hekimine gidip hangi rahatsızlığı varsa o branşı yazdırıp hastanede yazılan branşa muayene olup il sağlığa gidip heyete giriyor bazı arkadaşlar komple heyete girip il sağlığa raporunu verdikleri zaman da son alınan rapor geçerli olduğu için rapor oranlarını etkiliyor il sağlık raporu takmadı tekrar ilçe dışında bir hastaneye sevk edip oranın il sağlık heyetine giriyorsunuz orasıda olumsuz verirse mahkeme ye itiraz ediyorsunuz Avrupa'da bile engelli lerin boynu elleri oynamadığı gözleri ile araba kullanıldığı devirde maalesef bizlere Ehliyet yenileme zülmü oluyor ne diyelim

bilgeadam

Güzel bir bilgilendirme olmuş. Benimde 2013 de aldığım normal B ehliyetim var 2018 de engelli raporu aldım. %5 ortopedi %55 kalp ten. Ehliyetim ile ilgili hiç bir işlem yapmadım şimdiye kadar. Acaba yapmam gerekiyor mu bilemedim

Gerekçe serabpalsi tanısı konmuş hem elde vede ayakta ama benim çok agır rahatsızlığım yok komisyona dinletemedim kendimi bakmıyıorlar hiç

bilgeadam

valla benim aile hekimim de aynısını söyledi zurnanın zırt dediği yere kadar git dedi korkuyorum valla şimdi yenilemeye gideriz bizede sürücü olmaz derlerse kahrolurum... zaten aktif araba kullanan biriyim... ne olacak bizim sonumuz bu işin kolay bir yolu çaresi yok mu ??

aynen abi tek kolu olmayan belden aşşası tutmayan adamlar araba sürüyor......

Power ben kendi adıma konuşuyorum eğer ben araba süremicek duruma geldiğim an anında hem aracımı satar hemde araç kullanmayı bırakırım insan hayatı değerlidir ama bunu maalesef Dr lara heyetlere anlatamıyoruz 4 kişi karşıma geçecek tipime bakacak Ehliyet iptal dicek yok böyle bir Dünya ama derdimizi anlatacak maalesef merci yok Ehliyet imi iptal ettin o zaman bana ulaşım hakkımı ver ben seyahat lerimi hep uçakla yapamam şehir ler arası otobüs leri engelli ye göre düzenle uçakla seyahat ettiğimde gideceğim yere transferimi üstlen yada işe rahat gidip gelmemi sağla bunu yapmıcaksın 4 kişi hayatımı karartacak

Arkadaşlar Bilginiz olsun engelliler için ehliyet ve ötv düzenlemesi hk bir takım düzenlemeler olacak genel tabiriyle....

Eskiden ehliyeti olup ve yakın zamanda sürücü olamaz diye rapor verildiyse bununla ilgili bakanlıK ve Türkiye ortopedik engelliler federasyon ve türkiye engelliler konferedasyonu,Türkiye sakatlar Derneği olarak çalışma başlattı enseyi karartmayın bu saçma yönetmelik en geç 2022 ye düzeltileceğini düşünüyorum öneriler bakanlığa verildi özellikle ehliyet saçmalığıda düzeltilecek...

Kesin net bir tarih veremem ama Ocak ayına kadar Bakan hanımın talimatı ile engelli sorunları üstteki yazdığım dernek başkanlarıyla bu sorunları çözme kararı alındı umarım hayırlı gelişmeler olacak

Marto 1 merhabalar bence sadece bu detay üzerinden düzenlenme yapılmaması gerekiyor. Çünkü heyetlerde 4,5 kişinin 2 3 dakikalık kontrolleriyle bize bu raporların verilmesi çok yanlış. Bana 2015 te fizik doktorları sürücü olur verirken 2017 de ve 2019 aynı hastanenin doktorları vermedi. sebebi ise eklem romatizmam var ve boyum istenilen yüzdenin bir tık altında döndüğü için.Bizler zaten sıfır araba alıyoruz ve şimdiki arabaların teknolojileri bu kadar ileriyken bu ön yargıya maruz kalıyoruz. gerçekten bizim yaşam özgürlüğümüz 4.5 doktorun 2 daakikalık muaynnesiyle elimizden alınıyor. Bence bu konularda genel anlamda bi uygulama düzenlenmesi yapılması lazım.

Merhaba Nevin Hanım,

Üstte belirttiğim Konfederasyon Başkanları,sekreterleri,Yardımcıları temas kurdum...Ben önerilerinide alta paylaşıcam burda bu iş çığrından çıkmış durumda her şekilde bedensel engelliler mağdur....

Bizide en çok üzen konu ÖTV siz araçlara engeli olmayan kişilerin bu hakkı kötüye kullanmasıdır...2021 yılındayız saçma sapan uygulamalar ile bedensel engelliler mağdur ediliyor...

Türkiye Sakatlar federasyonu Alt önerisi ve sorusu

Engellilerin Ehliyet Alımı

Engelli bireylerin sosyal hayata katılımı hareketlilik ile olmaktadır. Bu nedenle hareket kabiliyeti kısıtlı olan bireyler için ehliyet ve otomobil çok önemli bir araçtır. 2020 yılında yapılan mevzuat değişikliği ile engelli bireylerin ehliyet alıp alamayacağına il sağlık müdürlüklerinde oluşturulan komisyonların karar veriyor olması Sağlık Kurulu Raporu ile “ehliyet alabilir” kararı verilen veya önceden bu karar verilmiş olup da ehliyet almış olan kişilerin ehliyet alamamasına veya mevcut ehliyetlerinin iptal edilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle uzun yıllardır engelli olarak otomobil kullanan kişilerin ehliyetlerinin iptal olması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin oluşmasının yanı sıra yeni gelişen teknoloji ile otomobil kullanabilecek durumda olan kişilerin ehliyet almasına da mani oluşturmaktadır. Bu nedenle bu mevzuatın öncelikle ivedilikle eski haline getirilmesi, sonrasında da Konfederasyonumu ile tarafların bir araya geldiği bir çalışma ile daha iyi bir mevzuat düzenlemesinin yapılması elzem görünmektedir.

Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu;

1. 2020 yılı ortasından itibaren ciddi sorun haline dönüşen engellilerin ehliyet problemi ivedilikle giderilmelidir.

Bilindiği gibi engelli vatandaşlarımızın sürücü olup olamayacaklarına ilişkin sağlık değerlendirilmesi, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılmaktadır. Buna göre engelli sürücü adayı önce ilgili uzman hekimlerinin yer aldığı sağlık kurulunca değerlendirilir ve sürücü olabileceğine karar verildikten sonra il sağlık müdürlüklerinde oluşturulan komisyona gönderilerek, hangi özel tertibatı kullanacağına ilişkin kod numarası tespiti yapılırdı.

Ancak, 13.06.2020 tarihinde anılan yönetmelikte bir değişiklik yapılarak, yukarıda adı geçen komisyona özel tertibat kod numarasının belirlenmesi yetkisinin yanında, sağlık heyetinde sağlık değerlendirmesi yapılan engellinin yeniden değerlendirilerek sürücü olup olamayacağına karar verme yetkisi eklenmiştir. Böylece sağlık heyeti ve komisyon kararları arasında çelişki ve çatışmaların önü açılmıştır. Kaldı ki uzman hekimlerin bulunduğu heyet kararının bir hekimin bulunduğu komisyonca ortadan kaldırılması hukuka ve işleyişe uygun değildir. Böylelikle, seneler önce uygun değerlendirmeler ve sınavlar sonucu sürücü belgesi alan ve araç kullanan pek çok engellinin belgelerine, yenileme amacıyla gittikleri söz konusu sistemde el konularak mağdur edilmektedirler.
Sorular:

1. Açıklamada belirtilen ve birimler arasında yetki çatışması çıkararak engelli vatandaşlarımızın mağduriyetine neden olan mevzuatı düzeltmeyi düşünüyor musunuz?
  2. Engellerinden dolayı toplu taşıma araçlarını kullanamayan ve bu nedenle özel araçlarına bağımlı olan bu kişilerin sürücü belgelerinin iptal edilmesi nasıl bir kamu yararına hizmet edecektir?
  3. Bu nedenle okuluna, işine, alışverişine vb. yerlere gidemeyen engelliler için nasıl bir çözüm yolu öneriyorsunuz?
  4. Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çalışılması gerekirken, sürücü belgesi alabilmek için bunca sıkıntı çekmeleri adil midir?
  5. Mevcut yönetmelikte öngörülen ölçme ve değerlendirme sistemi çağın gerisinde kalmıştır. Gelişmiş ülkelerde bu konuya ilişkin ölçme ve değerlendirme sistemleri pratik olarak simülatörler aracılığıyla ve en az yanılma payıyla gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz için de bu sistemin kullanılmasını düşünüyor musunuz?
  6. Yıllar önce uygun sağlık kurulu raporu ile ve sınavda başarılı olarak alınan, yıllardır araçlarını kullanan engellilerin sürücü belgelerinin, yönetmelikte yeni yapılan bir değişiklikle iptal edilmeleri hukuki ve vicdani midir? Bu kişilerin sürücü belgeleri iade edilecek midir?

Not;Dernekler tek vucut olmuş durumda Aile bakanlığı ile bu işleri çözeceğine inancım var kendileride okuyor veya görüyorsa bu konulara ilgide devamlılık esas olması gerek aslolaln engellinin mağduriyeti gidrilmeli hakkımızda hayırlısı olsun

Marto 1 valla herkesin emeğine sağlık. Çok geç kalındı ama umarım bu girişim bir sonuca bağlanır. Çünkü ölçme ve değerlendirme sistemi çağın gerisinde ve engellilerin ulaşım özgürlüğüne hizmet etmiyor. bilgeadam 'ın da dediği gibi madem tehlikeli buluyorlar o zaman toplu taşıma araçlarını ( şehir iç veya dışı) bizlere uygun olarak yapsınlar. bilinçli,eğitmli şoförler çalıştırsınlar. Ben kaç kere ani kalkış yüzünden yere yapışma tehlikesi geçirdim.Tek başımıza inip binmemiz bazen imkansız. Bizler toplumdan soyutlanmak istemiyoruz. Pandemide 1,2 ay dışarı çıkmaya dayanamayan insanlar birde bizleri düşünsünler. Bizim hayatımızın tamamı pandemi gibi. Gelişmelerden bizi haberdar edin lütfen.

Umarım bu iş çözülür ve mağdur olanlar rahatlar.

Haziran 2018’de ben de ehliyet almak için başvuru yaptım.

Heyette;

[FONT=sans-serif]103.03 Yılda bir sağlık kontrolü[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı[/FONT]
[FONT=sans-serif]42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları

bu kodlar yazıldı ve kursa yazılıp sorunsuz bir şekilde ehliyetimi aldım ama maddi sorunlardan dolayı araç alamadım. Ortopedik engelim boynumda. Radyoterapi tedavisinden dolayı boynumu sağa sola tam çeviremiyorum.

Neyse 1 yıl kontrol yazılınca rapora mecburen Temmuz 2019’da kontrol için heyete girdim. Geçen yıl yukarıdaki kodlarla araç sürebilir onayı veren ortopedi doktoru yoktu yerine başka bir doktor vardı ve maalesef bu şekilde araç süremezsin dedi ve sürücü olamaz raporu verdiler. İtiraz edebilirsin ama 2 ayrı şehirden sürücü olur onayı alman gerek dediler ve tabiri caizse nefret ettim ve anında orayı terk ettim. Tüm hevesim kaçtı ve emeklerim boşa gitmiş gibi hissettim. Ben aynı ben ve boynum da aynı hiçbir şekilde değişme-kötüleşme olmadı. Neden geçen seneki doktor onay verdi de diğer doktor onay vermedi bir türlü anlam veremiyorum…

En erken 2 yıl sonra tekrar başvuru yapıp heyete girebilirsin dediler. Ağustos ayında 2 yıl doluyor ve ne yapacağımı bilmiyorum. Tekrar şansımı denemek istiyorum ama bir yandan da tekrar hayal kırıklığı yaşamak istemiyorum.

Ağustos gelsin bakalım karar vereceğim ya da yukarıdaki konunun çözüme kavuşmasını bekleyeceğim. [/FONT]

Furkan_81 aynı mağduriyeti bende yaşadım Furkan Bey. Banada 2015 te 1 yıl kontrollü saplık raporu vermişlerdi ama maddiyatsızlıktan ehliyet alamamıştım. Sonra işe girince 2017 ve 2019 da tekradan boşvuru yaptım boynumdaki kirençlenme nedeniyle istenilen yüzde de boynum sağa sola tam açıda dönmüyor diye bana da raporu vermediler. Yani hem emek hem maddi anlamda yıpranmanızı çok iyi anlıyorum çünkü bende yaşadım. İşte bu sistem çok saçma bi doktor veriyor diğeri vermiyor. Tamamen doktorun ön yargısına kalmış bi durum. teknoloji bu kadar ileriyken neden bize araç kullanılamaz ön yargısı oluşturuluyor. Yönetmeliğin bence bu konularda da değişmesi şart. Düşünsenize araba aldığımızı 1 yıl sonra kontrole gittiğimiz hekim başkaysa ehliyetimizi iptal ettiğini. Maddi manevi ne kadar kayıp yaşarız. Bimiyorum artık bir şeylerin değişmesi şart bence bunlarda kesinlikle konuşulmalı.

Ben de sizi çok iyi anlıyorum Nevin hanım. Çok benzer bir durum yaşamışız.

Maalesef ülkemizde sistem, daha doğrusu sistemsizlik o kadar kötü ki bazen insan hayretler içinde kalıyor.
Sadece bizim konumuzla alakalı değil, birçok alanda böyle durumlar yaşanabiliyor.

Bazı şeylerin düzelmesi, değişmesi şart evet ama nasıl, ne zaman olur bilmiyorum daha doğrusu pek de ümidim yok. Umarım düzelir.

Bence arabada uygulama yaparak karar verilmeli diye düşünüyorum.

bilgeada,

bana da aile hekimi aynısını dedi don dakkaya kadar bekle kullan eski ehliyeti dedi.....

Ehliyet yenileme süreci ileriye atılabilir mi ruhsal duygusal engelim var %40 engelliyim.Clonex 250 kullanıyorum akşamları

Engelli ehliyeti iptal davası

Arkadaşlar merhaba engelli ehliye iptali için idari mahkemeye dava açacağım bana yardımcı olabilecek varmıdır. Hiç bu gibi konuyla ilgili dava açan oldumu olduysa örnek teşkil etmesi adına kararları vs paylaşabilirmisiniz veya önerileriniz nelerdir saygılarımla,

Engelli ehliyeti iptal davası

Arkadaşlar ehliyet iptal davası açacağım yardımcı olabilecek varmıdır. Daha önce başından böyle sorun geçiren varsa tecrübelerini yazabilirmi

yardımlarınızı bekliyorum lütfen

ramazan bey,
sürekli benzer mesajları atıyorsunuz ama anlaşılan o ki bu platformdan istediğiniz bilgiyi elde etmeniz pek olası değil.
maddi imkanlarınız yetiyor ise bir avukata danışın.

şahsi tecrübelerimi paylaşırsam;
15 senedir motosiklet kullanıyorum, sürekli olarak kolluk kuvvetlerinin çıkardığı problemler ile uğraştım. yeni ehliyet sisteminden önce tarafıma 3 kez yetersiz ehliyet ile araç kullanmaktan ceza kesildi. 2 tanesini mahkeme yolu ile iptal ettirdim. bir tanesinde itiraz süresini kaçırmıştım.
akabinde ehliyet sistemi değişti, sağlık kurulundan geçip a2 ehliyet aldım. sağlık kurulunda benim motosiklet kullanmama itirazı olanlar var idi ve fakat komisyon başkanı bir iki kod ile ehliyeti verdi. bir süre böyle kullandım.

size benzer şekilde ehliyete otomobil kodları da ekletmek için gittiğimde motosiklet ehliyetim iptal edildi. sağ bacağımda engelim var, doğal olarak yürüme, ayakta durma gibi kabiliyetlerim oldukça sınırlı.

sağlık kuruluna itiraz etmedim, zira yönetmelikte açık olarak iki tekerlekli araç kullanamayacağım yazıyor.

idare mahkemesine itiraz dilekçesi yazdım. mahkeme itirazın konusunu anlamadığını belirterek hukuki gerekçelerimi belirtmemi istedi. benim hukuki gerekçem yok, zira ehliyet almamı düzenleyen genelge gayet açık.
bu sebepten dolayı genelgenin iptal edilmesi gerekiyor. ben de bunu talep etmiştim.
idare mahkemesi benim muhatabım olarak emniyet müdürlüğü ya da karayolları genel müdürlüğü gibi bir kurumu yazmış.

kusura bakmayın, ehliyetinizi almanızı canı gönülden isterim. ben, genelgenin bilimsel bir altyapısı olmadığının canlı bir kanıtıyım.
yaklaşık 250.000 km motosiklet tecrübem var ve hala hayattayım. istanbul gibi bir yerde bu bir başarıdır. bilen bilir.
bütün bu sebeplerim genelgenin karşısında ekvatora bırakılmış kartopundan daha hızlı eridi.

mücadelenizde başarılar dilerim, umarım olumlu bir sonuç elde edersiniz.
şahsen mücadeleyi bırakmadım, genelgenin değiştirilmesini bekliyorum. değiştirilmesi gerekiyor. zira birçok kişiyi olumsuz etkileyen bir genelgedir.

https://kararlar.ombudsman.gov.tr/Arama

şu adresten

2020/71312 - 18.11.2021 tarihli dosyanın sonucunu okumanı rica ederim.
benzer şekilde ehliyeti iptal edilen bir bireyin dosyasıdır.

Merhaba ramazan8 bende ist. Olumsuz yanıt aldım. Kocaeli il sağlık' a gudecegim. Siz hallettiniz mi ? Nasıl geçti?

merhaba,
bende yeni girdim heyete ve sürücü olamaz raporu ile ehliyet gitti..
gelişme olmamış konu ile hala demekki

sürücü hocaları benzeri kişilerin kontrolünde araç kullanımına bakılmalı..aynı sizin durumunuzdayım,,sürücü olamaz raporu verdiler

Bende 2008 de 100 tam puanla aldim değiştirmeye korkuyorum doktorlar neye gore belirliyor bunu .muayane edoyorlarmi mesela karsidan mi karar veriyor bunlar.

Üst Alt