Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 sene sonunda emekli tazminatı alıp işten ayrılabilir miyim?

Konular
67
Reaksiyonlar
46
Bir arkadasım işi giriş tarihinden sonra 15 sene çalısıp kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak istedi ve tazminatını aldı ( engelli değil )

benim sorum su 2004 işe girdim emekllilik şartlarım 20 sene ve 4400 gün bende 15 sene calısıp sonra tazminatımı istesem alabilirmiyim ? daha sonra çalışmamıza engel bir durum olurmu ?

arkadaşlar

2004 ssk başlangıcım kaç sene sonuda ve ne kadar primle tazminat almaya hakkım olur 82 doğumluyum

15 yıl ve 3600 prim günü ile kıdem tazminatını hak edersiniz.

Ancak emeklilik için gerekli olan minimum prim gününü tamamlamanız halinde tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Aksi halde mümkün değil.

arkadaşlar benim emeklilik şartkarm 4200 gün 20 sene bu durumda 4200 mudur şart yoksa ?

3600 gün doldurursam tazminatımı almaya hak kazanıyormuyum yani emeklilik değil bakın sadece tazminat alıp ayrılmaktan bahsediyorum

bu arada sene ile ilgili bir şartda varmı yoksa sadece prim gün sayısımı baz alınan

Hayır...
Tazminat talep edebilmesi için en az 15 yıl süre ve 3.600 prim gün sayısı şarttır.

Ufukalp;

aynen katılıyorum..prim ve yıl sürelerin dolması müddetiyle tazminat alınabilir, prim günü doldu çalışmıycam deniliyorsa ssk ya bildiri yapacaksın o aldığın belgeyi {emekli olabilir} belgesini işyerine götüreceksin yılın geldiğinde tazminatını alacaksın.

aynı iş yerindemi 3600 bulacaksın yoksa farklı farklı yerlerde calışıp 3600 buldunda en son calıştıgın yerdenmi alacaksın

Prim günlerinin çeşitli işyerlerinden olması fark etmez,prim şartı toplamda 3.600 olup süre ise ilk sigorta tarihinden itibaren geçen süredir.
Tabi son işyerinde kaç yıllıksanı9z ancak o kadar tazminat alacaksınız,yanlış anlamayalım.

15 yıl 3600 prim gunu dolduran sskdan tazmınatını alabılır yazısı alıp şirkete vermesi yeterli gerekçeli kararı daha önce kopyalamıstım buraya

Nasıl olduysa burayı görmemişim.
Bülent dayandığım ilgili yasa ve mevzuat merak etmeyin kafadan sallama yorum yazmayı sevmem.
Şu an zamanım kısıtlı ve evde kendi pc mde değilim daha sonra daha tatminkar cevap yazarım unutmazsam.
Ama şu gerçek ve net:
15 yıl ve 3.600 gün primini dolduran engelli olsun olmasın herkes tazminatını alarak işten ayrılabilir.
Burada ne emekliliği haketmiş olma şartı ne de engelli olma şartı yoktur.

15 Yıl ve 3600 Prim Günü Dolduran İşçiler Emekli Olmadan Kıdem Tazminatını Alarak İşten Ayrılabilir: (Engelli olmaları gerekmiyor)

1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla getirilen düzenleme gereği emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup, yaşın dolmasını bekleyen işçiler kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

Mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun, yürürlükte olan 14.maddesine göre kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından biriside 4447 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemedir. 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenleme gereği “506 sayılı Kanunun 6.maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 8.maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle” yaşlılık aylığı bağlanması için yaş koşulu dışında sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirenler kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanır.

Üst Alt