Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1500 TL gelirimiz var. %65 raporu olan annem için evde bakım aylığı alabilir miyiz?

nagiş

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben annem için evde bakım parası almak istiyorum benim anneme sağlık kurulu raporunda yüzde 65 engelli durumu verdiler ağırengelli kısmı hayır yanıtı verdiler bunu kabul etmediler şimdi bizde sağlık kurulu raporuna itiraz dilekçesi verdik ama annem kendi başına tuvalet ve banyo ihtiyacını gideremiyor ben olmadan nasıl bir sonuçla karşılaşacağız bilmiyorum biz evde 5kişi yaşıyoruz 1500 aylık giriyor evimize sizce nasıl olur cevap bekliyorum

1-Aile bireylerinin her türlü gelirleri toplamı, birey sayısına bölündüğünde kişi başına düşen gelir, asgari ücretin net tutarının 2/3 ünden az alması

2-Özürlünün ağır engelli olması,

2- Özürlünün hayatını devam ettirebilmesi için başkasının sürekli bakımına muhtaç olması.

Yukarıdaki şartları taşıyorsanız, özürlü kardeşiniz için aylık asgari ücretin net tutarı kadar(bugünkü asgari ücrete göre aylık 481.55YTL) evde bakımı yardımı alabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki İl veya İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvurarak gerekli işlemleri yaptırmanız gerekiyor.

gelir yönünden sorun yok gibi yalnız raporun ağır özürlü olması gerekir itirz sonucu değiştirirse alırsınız yok rapor aynı çıkarsa yapacak bir şey yok

evde bakım maaşı alabilmek için
%50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli raporunun bulunması.
bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması
ve kişi başına düşen gelirin 380 TL 'yi geçmemesi gerekir..

Peki ; ailenin gelir getirmeyen mülkleri ev/araba bakım aylığı almalarına engel mi?

hayır değil.
kişi başına düşen gelir 380 TL 'yi geçmediği sürece ve gelir getirmediği sürece engel değil..

itiraz sonucu

Biz balıkesirde ilk başvuru yaparken direk bizi hakem hastaneye sevk yapmışlar rapor sonucu %65 ve hayır cevabı aldık itiraz ettik ve bizi sigorta hastanesine sevk için bekleyin dediler eğer bunun sonucu aynı çıkarsa işiniz olmayacak ama farklı çıkarsa sizi en yakın hakem hastane olarak bursa devlet hastanesine gitmeniz gerekir diye söylediler sizce bursaya göndermeleri doğrumu biz balıkesirde halledemezmiyiz bu işi sizden cevap bekliyorum

nagiş, sevkedildiğin diğer yetkili hastanede sonuç aynı çıkarsa özürlü sağlık kurulu raporun kesinleşir, Hakem hastanesine gitmene gerek kalmaz. Farklı çıkarsa bunda il saglık müdürlüğü sevkiyle hakem hastaneye sevk edilirsin. Hakem hastanesinin verdiği karar kesin olur.
Balıkesir'de hakem hastane varsa sevkdilirsin tabi. Ama yoksa en yakın ildeki hakem hastanesine svkedilirsin. Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den hakem hastanelerinin nerelrde olduguna bir bak.

Nagiş, sen zaten ilk raporunu Balıkesir Devlet Hastanesinden almışsın. Balıkesir'de bulunan tek hakem hastanesinden yani. Bu durumda eğer raporun diğer ytkili hastaneden farklı çıkarsa Bursa hakem hastanesine sevkdilirsin.

Dul aylığı alan annem 2022 ve evde bakım maaşından yararlanabilir mi?

ben size şunu anlatmak istedim balıkesirde 2tane hastane var 1belıkesir devlet hastanesi 2atatürk devlet hastanesi biz ilk gittiğimiz balıkesir devlet hastanesi hakem hastaneymiş şimdi itiraz edince bizi atatürk devlet hastanesine sevk ettiler burdan çıkacak sonuç ilksağlık raporu sonucu%64 ağır özürlü kısmı hayır verildi tiraz edip atatürk devlet hastanesindende aynı sonuç çıkarsa biz aylık alamıyacakmıyız yoksa evet yazarsa alabilirmiyiz bunu açıklamanızı istiyorum benim annem ben olmadan tuvalet ve banyo ihtiyacını gideremiyor ama bunu doktorlara anlattım yürür o diyolar bu 2.felci 2sene oldu gitmediğimiz yer kalmadı fizyoterapist bile getirdim anneme eve bursada uludağ üniversitesinde 2ay yattık bukişi kendi başına yürüyemez beyninde tıkalı damarlar var dediler ama balıkesirde yürür diyolar annemin raporunda 2022kanun yardımından gelir vergisi indiriminden faydalanabilir diye yazıyor annem babamdan kalan ssk maaşı alıyor biz bu paradanda faydalanabilirmiyiz bunuda merak ediyorum bu 3aydan 3aya alınan paraymış galiba beni aydınlatırmısınız biraz fazla oldum galiba özür diliyorum

Evde bakım maaşı alabilmeniz için %50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli raporunuzun bulunması
Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması
Ve kişi başına düşen gelirin 380 TL ' yi geçmemesi gerekir.
Bu şartlara uyduğu takdirde dul aylığı alan bir kişi evde bakım maaşı alabilir.
http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html

Ancak 2022 için aynı şey geçerli değildir.
2022 aylığını alamaz.

nagiş, sevkedildiğiniz ikinci hastaneden çıkan karar da önceki raporla aynı yönde ise karar kesinleşir. Ama ikinci sevkedildiğinğiz hastanedeki karar farklı çıkarsa bunda da dediğim gibi il saglık müdürlüğü sevkiyle hakem hastanesine sevkedilirsiniz.
Ağır özürlü ilgili yönetmelikte şu şekilde tanımlanmıştır:
"MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri;

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'in sağlık kurulları, bu madde dogrultusunda "ağır özürlü"lüğü değerlendirir.

itiraz sonucu

Bana başından geçen birisi dediki sizin ilk raporunuz %64 hayır verildi dedim itiraz ettiğinizde 2.sağlık raporu sonucunuz yine %64 evet olursa sizin işiniz olur dedi sizce doğrumu cevap bekliyorum size güveniyorum tşkler

Madem doğru cevabı arıyorsun. O halde bu soruna cevabı Yönetmelik versin:

Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz
MADDE 10 – (1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.
(2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

Raporuna itiraz ettiğimiz anneme Evde Bakım aylığı bağlatabilmek için Hakem hastane.?

bizim annemin sağlık raporu sonucu %64 hayır
şimdi bizi hakem hastaneye sevk ettiler orda bizim tanıdık sağlık memuru var o bize yardımcı olurum dedi
benim annem bensiz ihtiyacını gideremiyor ben size soruyorum şimdi bizim raporumuzda sonuç ne olursa bizim işimiz olur
mesela ben sizden şunu söylemenizi istiyorum . yüzde........ ağır özürlü .......... kısmı ne yazdırmamız gerekir
lütfen bana yardımcı olun.

bana kesin cevap yazarmısınız.rica ediyorum.

Nagiş, özürlü sağlık kurulu raporunun sonucu bölümünde yer alan "ağır özürlü" kısmında "evet" yazılmalı. Bu şekilde "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporu alırsan il/ilçe sosyal hizmetlere başvurabilirsin. Rapor için bakınız:http://www.engelliler.biz/forum/sag...a-yonetmelik-16-aralik-2010-a.html#post797500
Raporunda "ağır özürlü" ibaresi olmadan evde bakım ücretinden yararlanamazsınız.
Bu şekilde %50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli rapor aldıgınız takdirde il/ilçe sosyal hizmetlere başvuracaksınız. Heyet gelip inceleyecek ona göre kanaatini bakıma muhtaçlık kriterleri dogrultusunda bildirecek. Kanaati olumlu yönde olursa bakım ücreti bağlanır.

sonuç olumsuz

bakın ben size ne soruyorum siz bana ne cevabı gönderiyosunuz ben sizin söylediklerinizi biliyorum benim sizden istediğim bizim sağlık kurulu sonucumuz olmadı yanıt 2sindede hayır ama biz tekrar bu aylık için başvuruyu nezaman sonra yapabiliriz mesela 6 aymı 1sene sonramı size bunu soruyorum

Nagiş, diğer konuda şunu sormuşsunuz:
"ben size şunu sormak istiyorum
bizim evde bakım parası işimiz olmadı tekrar nezaman başvuru yapabilirim cevap bekliyorumsizden yardımcı olursanız sevinirim "

Diğer konu dagılmasın diye sizin mesajlarınızı taradım. Snra açtıgınız bu başlıkla ilgili gördüğümden buradan yanıt vereyim dedim. Burada yazdıgınız soru cevapsız kalmış. Onunla birlikte yukarıdaki sorunuzu cevapladım. Ha diğer başlıklarda arada daha açık sorduysanız ve gelişmelerden haberdar ettiysniz, özür dilerim tarayamadım.
Burada raporla ilgili detayları vermmeişsiniz.
Neyse tekrardan başlayalım. Yukarıdaki sorunuzda evde bakım için sosyal hizmetlere tekrrdan ne zaman başvurabileceğinizi mi soruyorsunuz?
malum anlayamadıgım için sizi tekrar sormak durumundaayım. özür...

evet onu soruyorum bizim evde bakım parası alabilmemiz için raporumuz hayır yanıtlandı benim tekrar başvuru yapabilmem için aradaki süre nekadar olmalı onu soruyorum3aymı 5aymıyoksa 1senemi bana birisi 3 ay sonra tekrar başvura bilirsiniz dedide 2 defa kurula girdik olmadı
ben ara vermek istedim bu süreyi öğrenmek istiyorum

nagiş, evde bakım ücreti için %50 ve üstü "ağır özürlü" özürlü sağlık kurulu raporunu aldıgınız an hemen başvurabilirsiniz. Bu durum sizin sağlık kurulu raporu almanıza baglı yani. Çünkü sosyal hizmetler, bu rapor olmadan başvuruyu degerlendiremeez. Yani bu rapor olmadan yasal olarak içbir şekilde bişi yapamazlar.
Dolayısıyla rapora yogunlaşın. Sanırım rapor için tekrar hastaneye ne zaman başvuracagını soruyorsun. Bu konuda bilgim yok nagiş...
Senin rapor işi baya karışmış. Sana tavsiyem şurada bir başlık açıp sorununu yazman:Sağlık Raporları
BU forma rapor için yaptıgın işlemleri nereye başvurdugunu sonuçlarını derli toplu tekrardan anlat bilen arkadaşlar daha iyi yardımcı olacaklardır. Tecrübe sahibi arkadaşların da katkısıyla şu rapor konusunda daha iyi bilgileneceğini ve ona gore hareket edeceğini düşünüyorum. Aynı başlıga yazarsan gelişmelere gore rkadaşlar yonlendirecektir.
İnşallah bu sorunu çözersen sosyal hizmetlere bavurursun tekrar.

Üst Alt