Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaş altı özürlü aylığı kesildi. Yeniden bağlatmak için ne yapması gerekir?

ozgur_bedenler

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
ARKADAŞLAR

Benim de bir yakınım 18 yaş altı özürlü oğlu var ,bunun babası korucu, aylık 850 tl alıyor...hanede 10 kişiler başka hiç bir geliri yok...aylığı 3 senedir babası alıyordu,bu dönem aylık kesildi..nedeni babası korucu ve aylık 850 tl alıyor die....ama mahkemeden babası vasisi değil,heralde noterden vekili ...bu engelli kardeşimiz tekrar engelli aylığını alabilmesi için mağdur olmaması için ne yapması gerekiyor???

Bahsettiğin engelli çocuk 18 yaş altında ve onun adına engelli aylığını babası alıyordu. Bu kısmı doğru di mi?
Eğer çocuk 18 yaş altındaysa 2022 engelli yakını aylığı için annesi başvursun, şansını denesin.

evet doğruu ablam...

çocuğun %40 raporu var,15 yaşında,aylığını babası alıyordu ama kesilmiş,sebeb babasının korucu olması yani aylık 850 tl maaş alması

peki annesinin başvurması için noterden vekaletname mi alması gerekiyor???

annesi başvursun şansını denesin. bu yönetmelik geregi hane bazlı gelir hesaplaması yaparlar. bu şekilde annesi muhtaç bulunur. anne sigortalı değil ve devamlı bir geliri yok. dolayısıyla aylık almaya engel durumu yok derler ve hane gelir sorgulaması yaparlar. TMK hukumleri de akıllarına gelmez annenin başvurusunu kabul edebilirler.

ben uygulama kılavuzuna baktım diyor ya anne yada baba başvurabilir...
[FONT=sans-serif]18 yaşından küçük özürlü yakınlarına aylık bağlanabilmesi için kanuni velisi olan anne ya da [/FONT]
baba başvuruda bulunabilir. aylık başvurusunun, kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde [FONT=sans-serif]mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından yapılması hâlinde [/FONT]
[FONT=sans-serif]vekâletname örneği
[/FONT]
[FONT=sans-serif] [/FONT]

bu vekaletname örenğini noter mi veriyor???

annesi zaten velisi. evli anne baba çocuğun velayetini ortak kullanır. hiçbir şeye gerek yok. annesi gidip çocuğu adına başvurabilir.

18 yaş altı özürlü yakını aylığı alıyordu,genel sağlık sigortalısı olduğundn kesilmiş

Kalem hanım merhaba geçen size bişey danışmıştım siz annesi başvursun demiştiniz, bu arkadaşın ki korucu olduğu için genel sağlık sigortalısı sayılıyor?? bundan dolayı 18 yaş altı özürlü yakını aylığı kesiliyor?? ne yapmak gerekiyor??
Yani Benim BU yakınım 18 yaş altı özürlü oğlu var ,bunun babası KÖY korucuSU,... hanede 10 kişiler başka hiç bir geliri yok... aylığı 3 senedir babası alıyordu bu dönem aylık kesildi.. nedeni babası korucu ve gss li olduğu için..... bu engelli kardeşimiz tekrar engelli aylığını alabilmesi için mağdur olmaması için ne yapması gerekiyor???

annesi başvursa oda gss li ne yapmak gerekir?yardımcı olurmusunuz??

Annesi eşinden dolayı sigortalı ama. Yakınlarının sağlık güvencesinden yararlanmak 2022 aylığına engel değil.
Dolayısıyla annesi başvursun. Annesi sigortalı çalışan olmadığı için büyük ihtimalle hanedeki kişi sayısının da fazla olduğunu düşünürek bağlanır. Şansını denesin bi.
2022 engelli yakını aylığında başvuran ebeveynin geliri sorgulanır. dolayısıyla başvuran kişinin aylık almasına engel olacak durumu olmaması gerekir. baba bu şartlara uygun değil. sigortalı çalışan olduğundan dolayı hak sahipliği yok ve hanedeki kişi sayısına bakmadan aylığı kesilir. aylığın kesilmesi bu açıdan yasal.
anne başvurursa annenin hak ahipliği sorgulanacak. aslında eşinden dolayı TMK hükümlerine göre geliri varsayılır ama bunu dikkate almadan hanedeki kişilerin geliri sorgulanacaktır. Annenin geliri yok sayılıp. Bu anlamda buyuk ihtimalle anneye baglanır diye düşünüyorum.

Ek bilgi: 2022 Yönetmeliği şöyle der:
"[FONT=tahoma]Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması ve aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir."[/FONT]

oke başvurup size bilgi verecem kalem hanım,teşekkür ederim...

Üst Alt