Kayınpederinizi
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine götürüp sağlık kurulu raporu almak için başvuru yapın:
Alabileceği oranlar şu şekildedir:
Koah için alınabilecek oranlar;
1-Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra vegöğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda,solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum FonksiyonTestlerine göre değerlendirme yapılır;
a- Az etkilenme varsa:% 20
b- Orta derecede etkilenme varsa:% 40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik korpulmonale gelişmişse:% 80
Şeker için alınabilecek oranlar;
1- Diabetesmellitus;
A- Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamışTip II Diabetes mellitus:% 20
B- Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen,ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus:% 30
C- Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyonyapmış ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus:% 40
Tek gözü görmediği için % 32, tansiyon içinde % 10 alırsınız....
Tüm bu oranlar % 60'ı geçerse yetim aylığı alabilir.
% 40'ı geçtiğinde (Kayınpederinize düşecek gelir 243,43TL'yi geçmiyorsa) 2022 için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (2022 ve yetim maaşı aynı anda almak için dava açmalısınız.)
Aşağıda aktarılan bilgiye göre -Tahsin beyin de yazdığı gibi- konu hukuki zemine taşınırsa, hem yetimaylığı hem de 2022 aylığı alınabilir.
[FONT=Tahoma]
Alıntı Yapılan Kişi: hasan tahsin
Ankara 15. bölge idare mahkemesinin bu konuda vermiş olduğu bir karar bulunmaktadır. Bu karara göre bir engellinin almış olduğu yetim aylığı özürlü maaşından az ise o zaman hem yetim aylığını hem de özürlü maaşını birlikte alabilir. Ancak bunun için:
1- engellinin özürlü maaşının kesilmiş olması yada yetim aylığını alırken özürlü maaşı için müracaat etmiş olması ve başvurusunun reddedilmiş olması
2- ve engellinin sonrasında idare mahmekemesinde dava açmış olması gerekmektedir.
İlgili davada davayı açan engelli kazanmış şu anda her iki aylığıda almaktadır. Emsal dava olduğu için aynı durumda olan bütün engelliler dava açtığı zaman kazanacaktır.[/FONT][FONT=Tahoma]
Yetim aylığının tamamını ve 2022 maaşını birarada almak mümkün olacak
[/FONT]
% 50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli olduğunda (Hanede kişi başına düşen gelir 486,85 TL'yi geçmiyorsa, yetim aylığı almanız engel değil) bakım aylığı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvurularınızı yapın.