Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşından küçük çocuğum için 2022 maaşı alabilir miyim?

23asiL

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.sevgili yönetici arkadaşlarım ileteceğim konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

2008/2009 yılında herhangi bir yerde çalışmamaktaydım 2022 sayılı engelli maaşını almaktaydım. Ama işe girdiğimde özel bi şirkette ssklı olmamdan dolayı 18 yaş altında olan kızım adına aldığım engelli maaşım kesilip aldığım paraların faizyle birlikde geri ödemekteyim. Bu arada torba yasasından yararlanıp faizi silinip ana paranın taksitlendirilip, 2 ay ödedim.ama biri tarafından bana bu özürlü maaşını alırsın diye mahkemeye vermemi istedi.olmyacağını bildiğim halde tabiî ki bu söleyeninde mahkemede katip olmasına ragmen çoğu kişiye maaş bağlandığını ifade ederek onun doğrultusunda bu yola başvurdum.sonuç olarak mahkemeyi kaybettim.şuan aydan aya 70 tl geri ödeme yapıyorum.

buarada yeni çıkan yasaya göre gelir dağılıma göre nufusum 4 kişi olmakla berebar bende şuan özel bi şirkete asgari ücretle çalışmaktayım ve gelirim muhtaclık sınırı kriterine uygundur. .bu yasaya göre 18 yaş altı kızım adına 2022 engelli maaşımı bağlatabilirmiyim.annesi bakıcı ücreti almaktadır.kızımın hastalığı zihinsel ve ruhsal raporu %80 dir.

bu konu hakkında bilgisi olanların yardımcı olmasını rica ediyorum.ALLAHA emanet olun...

Tşk ederim kelebek hanım.annesi çalışmıyor onun adına başvuru yaparsak bağlanırmı.Acaba bu tür başvuru yapıpda kabul olan varmı?

Boşuna uğraşma. Devlet senden daha uyanıktır. 18 yaş altı senin sosyal güvencendedir ve sen ona bakmakla sorumlusun. Onun için 2022 alamazsın. Annesi değil istersen dedesi başvursun farketmez. Babanın sosyal güvencesi var. İşe girdiğinde 3 ay içinde başvursaydın. Geri ödeme istemezlerdi. Sen bildirmemişsin. Onlarda müsamahha göstermeyip seni cezalandırmışlar. 18 yaşını doldurduktan sonra başvurmayı dene ama ümitlenme. Orada da problem çıkabilir.

yeni yönetmelikte gözden kaçan bir şey var ya da ben yanılıyorum. 7. maddenin 3. fıkrasında şu yazıyor:

(3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.

yani evde herhangi birinin(anne baba) sigortalı olması maaş almasına engel değil,birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık aranır.peki 1.fıkra ne diyor buyurun:

(1) 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpılmasından bulunacak tutardan daha az geliri olanlar, 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında muhtaç sayılır. 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının, yılı merkezi yönetim bütçe kanununda farklı olarak tespit edilmiş olması halinde muhtaçlığa esas tutar, bütçe kanunundaki gösterge rakamı esas alınarak hesaplanır.

buradan şu sonuç çıkar yanlışım varsa düzeltin.4 kişilik bir evde asgari ücretle çalışan sadece bir kişi varsa, özürlü çocuğu için 2022 yasasından yararlanır, yani maaşını alır.yeni yasada bu yılın 2. yarısında muhtaçlık sınırı 243 tl oldu buna göre 243*4(eşittiri bulamadım)972 tl.asgari ücret ise 800 küsür tl dir.bence hemen başvurun.kolay gelsin.

Üst Alt