meliheyyüp
benim de aklıma o yöntem geldi. ama bunun için şu bilgiyi kesin öğrenmemiz lazım. evde bakım aylıgı GSS gelir hesabında bakıcının gelir hesabına mı yazılıyor yoksa bakıma muhtaç engellinin gelir hesabına mı ? eger bakıcının aldıgı evde bakım aylıgı bakıcının geliri olarak kabul ediliyorsa evde bakım aylıgının biri için bakıcı değişikliği yapın.
bakıcı değişikliği oldugunda evde bakım aylıgı durdurulur. aylık durduurulduktan sonra evde bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelir. evde bakım aylıgı aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü onayladıktan sonraki 1 ay bakım hizmetinin ücreti de sonraki ay ödenir.
yani bakıcı değişikliğinden sonra il müdürlüğünün onayını takip eden bakım hizmetinin ücretini alabilirsiniz. evde bakım aylıgının kesildiği tarihten il müdürlüğünün onay tarihine kadar olan bakım hizmeti ücretini alamazsınız.
bakıcı değişikliğinden sonra ilk evde bakım aylıgı ücretini almanız en iyimser mantıkla en 3 ayı bulur.
bunları anlatıyorum ki karşılaşacagınız zorlukları bilin.
ama öncelikle vakıftan GSS gelir testinde evde bakım aylıgının bakıma muhtaç engellinin gelir hesabına dahil edilmeyeceğini kesin olarak ögrenmeye çalışın. GSS gelir testinde evde bakım aylıgının bakıcının gelirine dahil edildiğini biliyorum ama yine de yanılma payımı açık tutmak istiyorum. bizim kesin bilgiye ihtiyacımız var. çünkü yapacagınız bakıcı değişikliği zaten sizi bir kaç ay ekonomik olarak zorlayacak ve evde bakım aylıgınız kesilecek. bunu göze almak için kesin net bir bilgiye ihtiyacımız var.
ben de bir ara mevzuata bakar bu konuda kesin bilgiyi aramaya çalışırım ve size bildirrim.
ablanız aynı hanede mi yaşıyor, ayrı hanede mi? yani ablanız evde bakım hizmeti ödenen bakıma muhtaç engellinin evinde mi ikamet ediyor başka hanede mi?