Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşından sonra 2022 maaşı kesildi! Ne yapmak gerek?

meliheyyüp

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Hanede 7 kişi iki tane özürlü genç var iki bakıcı maaşi alıyorlar biri 20 digeri de 4 ay once 18 yaşına girdi ve maaşi ni kestiler ekstradan başka hiç bir gelirleri yok bu konuda hesap kitap yapıp bilgi istiyorum vakfa gittik olmayacagını soylediler bize teşekkurler

meliheyyüp
18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığı 18 yaş altındaki % 40 ve ustu engelli raporu olan çocugun anne veya babasına ödenir. çocuk 18 yaşını doldurunca bu alınan engelli yakını aylığı kesilir. aylık kesildikten sonra 18 yaşını tam olarak doldurmuş (19 yaşından gün almış) çocuk kendi adına vakfa gidip 2022 engelli aylıgına başvurabilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL altındaysa 2022 engelli aylıgı baglanır.
hanede 7 kişi ikamet ediyorsa, sadece 2 tane evde bakım aylıgı alınıyorsa ve başka gelir yoksa hane geliriniz uygun. ama "vakfa gittik başvurumuz reddedildi" demişsiniz. sorularımı cevaplar mısınız lütfen?
hanede alınan 2 evde bakım aylıgından başka gelir var mı?
araç,ev,tarla vs mal mülk varsa belirtiniz lütfen.
eve giren her geliri yazın. burs, alınan yardımlar, aylık, vs ne gelir varsa yazın lütfen.

evde 7 kişi iki bakıcı parası buyuk çocuk 20 yaşında onunda 3 aylık maaşi var ikinci cocuk 18 yaşına girince 2022 maaşinı kestiler raporlar yüzde 94 mahkemeden vasi kararı aldım bir tane 2012 model çin arbası var gelly marka başka hiç bir gelir yok ekstradan bir yardım alamıyoruz öğrenci kömür vs

birde yeşil kartları iki özürlününde G1 kapsamına girmiş 553 tl borç çıkmış birde her ay düzenli kişi başına 50 tl bankaya yatırmam gerekiyormuş
bilgi için tşkler Kalem hanım

çocuğun doğum tarihi 23. 09. 1997

meliheyyüp
bahsettiğiniz çocuk evet 18 yaşını doldurmuş. dolayısıyla alınan 2022 engelli yakını aylıgı yaş dolumu sebebiyle kesilmiş.

sizin verdiğiniz bilgilere baktıgım zaman muhtaçlık duurmlarına engel durum yok. tekrar 2022 aylıgının baglanması lazım. ama siz başvurdugunuzu ama baglanmadıgını soyluyorsunuz.
bu durumda sorunun kaynagını bulmam açısından sorularımı cevaplayın lütfen.
1) 2022 aylıgı alan 2 çocuk da GSSgelir testinde g1 çıkmış. GSS gelir testini hangi tarihte yaptırdınız? kesin tarih yazın lütfen.
2) 2022 aylıklarında sadece 2022 aylıgı alan/başvuran engellilerin değil hanede kalan herkesin gelirine, malına mülküne bakılır. o yüzden hanede kalan herkesin gelirini varsa yazın lütfen.
3) aracı satmaya çalışmışsınız sattınız mı? halen aynı aracı mı kullanıyorsunuz? ÖTV'siz mi aldınız aracı? ÖTV'siz aldıysanız vergiden indirilmiş tutarını yazın lütfen.

ben gelir testi falan yaptırmadım kendileri yapmış hanede dedigim gibi 7 kişi var baba anne iki özürlü çocuk lise ye giden bir kız çocugu 15 yasına bir çocuk zeka geriliği var onun raporu yok 4 yaşında 1 çocuk gelir olarak eve giren iki bakıcı birde 18 yaş üstü yüzde 94 raporlu 2022 maaşi arabayı ötv den muaf aldım fatura tutarı 21 750tl başkada bir gelir yok araç duruyor satmadım

GSS gelir testi yapılmışsa ve GSS gelir testinde g1 çıkmışlarsa 2022 aylıgı alamazlar ki!. e GSS gelir testinde g1 çıkmışlarsa bu demektir ki ailede kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin üçte birinden fazla. ama sizin verdiğiniz verilere baktıgımda G1 çıkmanız imkansız.
o yüzden soruyorum GSS gelir testini ne zaman yaptırdılar? şu an 60/g kapsamında GSS'lı mı oldular? eger boyleyse öbürünün de 2022 aylıgı kesilir.sordugum sorulara net tarihlerle net cevap verin lütfen.

eve giren butun gelir 1660 bakıcı 3 ayda bir de 1370 bir de bahsettigim araba var başa da gelir falan yok ev arsa ögrenci geçen sene 20 torba kömür veriyorlardı onuda bu sene vermediler ben gidip gelirim şu kadar diye onlara bildirmedim benim gelirimin tümü vakıf zaten biliyor o da zaten resmi dir vakfa gittigimde rapor kimlik fotokopisi birde vasi kararı istedi tam oldu derken bana dedi yeşil kar burosuna git yeşil kartları g1 olmuş gittim onlara dedim bunu G0 yapacakmışsınız dedi biz bunu g0 nasıl yapalım kanun böyle gelirimi de bana dediler iki bakıcı birde 2022 maaşi artı arabanız var onlara dedim arabayı satsam olurmu hesapladı 10 12 lira ile yine olmuyormuş bütün sıkıntı 18 yaşına girmekle oldu iki tane ögrenci vardı iki ayda bir 100 tl alıyordu 2014 onuda kestiler toplam 2116 tl araba hariç onu ne kadar hesaplıyorlar bilmiyorum

halen soruma cevap vermediniz. bakın 2 tane evde bakım aylıgı alındığını biliyorum. çünkü yazdınız.
2 evde bakım aylıgı (888,17 Tl X 2), toplam= 1776,34 TL
araç fiyatını yazdınız. onu da gelire dahil ettim.

sizin verdiğiniz bilgilere göre G1 çıkmaları imkansız! eger G1 çıkmışlarsa ve 60/G kapsamında GSS'lı olmuşlarsa 2022 aylıkları kesilir.
o yüzden tekrar ediyorum. şu sorularımı cevaplayın:

"o yüzden soruyorum GSS gelir testini ne zaman yaptırdılar? şu an 60/g kapsamında GSS'lı mı oldular? eger boyleyse öbürünün de 2022 aylıgı kesilir.sordugum sorulara net tarihlerle net cevap verin lütfen."

bu çok iyi olur. GSS gelir testinin ne zaman yapıldıgını da öğrenip bana yazın lütfen. haklarınızı takip edebilmem için net bilgiler önemli benim için.

Vakfa gittim en son gelir testi 09 12 2015 te yapmışım 553 tl çıkıyormuş kişi başına 3 Kişiye bölunuyormuş bir yerde bir sıkıntı var çözemedim benim kafamı kurcalayan iki özürlünün g1 kapsamına girmiş olması digerleri G0 olması

evde bakım aylığı ödenen 2 engelli gencin de vasisi siz misiniz? 2 genç de mahkeme kararıyla vesayet altına mı alındı yani ?
vasi olduğunuzu yazmışsınız ama bu gözümden kaçmış. sorun da burada zaten.
siz sorumu cevaplayın devam edeceğim.

her ikisinin de bakıcısı olarak anneleri mi evde bakım aylıgı alıyor? yani anneleri 2 evde bakım aylıgını alıyor mu?

ewt her ikisininde evde bakım aylıgı anneleri aliyor her ikisininde vasisi benim her ikiside vesayet altına alındı

GSS gelir testinde hane geliri değil aile geliri esas alınır. fakat bahsettiğiniz 2 gence mahkeme kanalıyla kanuni temsilci atanmış. bu konuda yönetmelik şöyle der:

[SIZE=2]"(7) Kendisine kanunî temsilci atanan kişilerin aynı hanede birlikte yaşadıkları eşi, evli olmayan çocuğu, ana ve babası gelir tespitinde esas alınır. Bu fıkrada belirtilen eş, evli olmayan çocuk, ana ve baba dışında, aynı hanede birlikte yaşasalar dahi kanunî temsilcileri gelir tespitinde değerlendirilmez.
[/SIZE]

bkz:http://www.engelliler.biz/forum/sag...bilmek-icin-gelir-kriterleri-ocak-2016-a.html

buna göre 2 genç için GSS gelir hesabına kendisi ve anne babası dahil edilmiş. anne 2 evde bakım aylıgı aldığı için 3'e böldüğümüzde ailede kişi başına düşen aylık gelir 549 TL'yi (brüt asgari ücretin üçte birini) geçiyor. bu durumda GSS gelir testi G1 çıkıyor.
vakıf bu şekilde hesap yapmış.
vakfa bunu sorarsınız gidip. 2 genç g1 çıkmış ve 60/ g kapsamında GSS'lı olmuşlarsa 2022 aylıgı alamazlar/kesilir.
2022 aylıgı kesilmeyen kardeşin de GSS gelir testi g1 çıkmış ve 60/g kapsamına alınmışsa onun da 2022 aylıgı kesilecektir bu durumda.
bu yazdıklarımı dikkatle okuyun ve vakfa gidip bu şekilde yapıp yapmadıklarını teyit edin lütfen. sonra beni haberdar edin.

aynen boyle yapmışlar ve 550 tl çıkmış evt 3 kişiyle bölmüşler ayrıca bu konuda bana yardımcı oldugunuz için Allah sizden razı olsun artık bundan sonra ne yapmam gerekiyor söylersen ona göre haklarımı arayacağım

Son düzenleme:
evet aralık 2015 evde bakım aylıgı ücreti 830 TL. 830 X 2= 1660 Tl üçe bölersek 553 TL çıkıyor. 2016 yılı verilerine göre de hesap yaptım. yine sınır geçiliyor.
7 kişilik ailede boyle bir durum hakikaten hakkaniyetle bagdaşmıyor. 7 kişilikailede tek gelir 2 evde bakım aylıgı ve şu işe bakın! hem 2022 aylıkları kesiliyor hem de ayda her ikisi için 65, 88 TL prim ödeyeceksiniz. ikisi için toplam 131,76 TL prim ödeyeceksiniz yani.
aile çok zorlanacak bu şartlarda.
BİMER'e bu durumu yazın, haksızlıgı dillendirin ve aileye yardımcı olmalarını isteyin lütfen. alo 150 BİMER hattını arayarak da şikayetçi olabilirsiniz.
ilk defa boyle bir hikayeyle karşılaştım. ben de çok üzüldüm. hatta acaba yönetmeliği yanlış mı yorumluyorum dedim. bence BİMER'i arayın hem bilgi edinme kapsamında sorun hem de yardım isteyin.
Tam bir adaletsizlik bu. dilerim mevzuatı ben yanlış yorumladım!

ayrıca lütfen bu olanları aile ve sosyal politikalar bakanlığı engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğüne de anlatın, bu soruna dikkat çekin. çözüm bulsunlar:http://eyh.aile.gov.tr/iletisim

kalem hanım ben bir tane bakıcıyı başkasının üzerine yapsam bu işten sıyrılabilirmiyim mesla ablamın üzerine ona bir sıkıntı çıkarmı mesela kocası sigortalı çalışıyorsa

meliheyyüp
benim de aklıma o yöntem geldi. ama bunun için şu bilgiyi kesin öğrenmemiz lazım. evde bakım aylıgı GSS gelir hesabında bakıcının gelir hesabına mı yazılıyor yoksa bakıma muhtaç engellinin gelir hesabına mı ? eger bakıcının aldıgı evde bakım aylıgı bakıcının geliri olarak kabul ediliyorsa evde bakım aylıgının biri için bakıcı değişikliği yapın.
bakıcı değişikliği oldugunda evde bakım aylıgı durdurulur. aylık durduurulduktan sonra evde bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelir. evde bakım aylıgı aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü onayladıktan sonraki 1 ay bakım hizmetinin ücreti de sonraki ay ödenir.
yani bakıcı değişikliğinden sonra il müdürlüğünün onayını takip eden bakım hizmetinin ücretini alabilirsiniz. evde bakım aylıgının kesildiği tarihten il müdürlüğünün onay tarihine kadar olan bakım hizmeti ücretini alamazsınız.
bakıcı değişikliğinden sonra ilk evde bakım aylıgı ücretini almanız en iyimser mantıkla en 3 ayı bulur.
bunları anlatıyorum ki karşılaşacagınız zorlukları bilin.
ama öncelikle vakıftan GSS gelir testinde evde bakım aylıgının bakıma muhtaç engellinin gelir hesabına dahil edilmeyeceğini kesin olarak ögrenmeye çalışın. GSS gelir testinde evde bakım aylıgının bakıcının gelirine dahil edildiğini biliyorum ama yine de yanılma payımı açık tutmak istiyorum. bizim kesin bilgiye ihtiyacımız var. çünkü yapacagınız bakıcı değişikliği zaten sizi bir kaç ay ekonomik olarak zorlayacak ve evde bakım aylıgınız kesilecek. bunu göze almak için kesin net bir bilgiye ihtiyacımız var.
ben de bir ara mevzuata bakar bu konuda kesin bilgiyi aramaya çalışırım ve size bildirrim.

ablanız aynı hanede mi yaşıyor, ayrı hanede mi? yani ablanız evde bakım hizmeti ödenen bakıma muhtaç engellinin evinde mi ikamet ediyor başka hanede mi?

başka hanede oturuyor dun vakfa gittigimde biraz da onlarla bu konuda tartiştim bana bunu onlar söylediler ablam başka evde ikamet ediyor kocası sigortalı bazen çalişiyor adına kayıtlı köyde 90 dönüm arsava bu onu etkilermi bunu da onlara dedim evde bakım maaşı gelir testine dahil edilmiş

ablanızın hanesi ayrıysa ablanızın geliri 2022 aylıgı gelir hesabına da evde bakım aylıgı gelir hesabına da dahil edilmez. lakin ablanızın bakıcı olması için bakım hizmetlerinin onayı önemli. ayrı hanedeyse bakım hizmetleri değerlendirme heyeti onay vermezse bakım aylıgı baglanmaz. o yüzden aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip yaşadığınız sıkıntıyı anlatın ve buldugunuz bu çözümü.
kesin olumlu görüş almadan bakıcı değişikliği yapmayın.
evde bakım aylıgında bakıcının aynı hanede olması esas alınır. eger bakacak kimse yoksa ayrı haneden de bakıcıya onay verilir. lakin bu karar degerlendirme heyetine aittir. ayrı hanedeki bakıcının onay alması için; haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini verebilecek şekilde bakıma muhtaç engellinin hanesine her gün gelebilecek yakınlıkta olması ve haftanın 7 gunu en az sekiz saatini bakıma muhtaç engelliyle geçirmesi şarttır. tabi hanede bakacak kimse yoksa. annesi var işte. bu durum bu açıdan riskli. bu konuda aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğü ile temas kurup ona göre hareket edin.

eger bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, ablanızın bakım hizmeti vermesine onay vermezse kesilen evde bakım aylıgı baglanmayacaktır. tekrar annenize baglatmaya kalktıgızda ise sureç uzayacaktır.

butun verdiğin bilgiler için Allah sende razı olsun teşekkürler yarın batmana gidip sosyal hizmetler il müdürlüğüne uğrayacağım

2022 maaşını tekrar yapabilirmiyiz

özürlü çoçuklarımın vasisi benim 18 yaş üstüler vasi kararını iptal edip vekalet alsam 2022 maaşını tekrar yapabilirmiyim

Üst Alt