Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşını dolduracak olan otizmli oğlum adına aldığım 2022 maaşını için ne yapmalıyım

Osman bklmz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Senelerdir 2022 den maaş aldığım, yüzde 80 engelli otizm, hastası oğlum var, bir kaç ay sonra 18 yaşına girecek, ne gibi işlemler yapılması gerekiyor,
bir arkadaşım vasi belgesi için 18 i doldurduktan sonra mahkemeye vermem gerektiğini söyledi, Hakimin tekrar rapor isteyebileceğini, kabul etmemem halinde bir üst mahkemeye verebileceğimi söyledi,

şimdi kafama takılan şu raporda SÜREKLİDİR ibaresi varken nasıl rapor isteyebilir, birde bu işlemler ne kadar zaman alır, bir sonraki 3 aylık maaşa yetişirmi bilgilendirirseniz memnun olurum.

Nam-ı diğer Kalem (gerçek adı: MELEK) Ablamız bu konuda uzman... size yeterli bilgi verebilir.

yeni rapor istemez ama siz hakime giderken elinizdeki eski raporları göturun

Osman bklmz
önce konu hakkında bilgilendireyim sizi.
oğlunuz 18 yaş altında.
oğlunuz 18 yaş altı olduğu için yıllardır 18 yaş aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığı alıyorsunuz.

18 yaş altı çocuk 18 yaşını tam olarak doldurunca mevzuat gereği sizin aldığınız 2022 engelli yakını aylığı kesilecektir. bunu engelleme şansınız yoktur.
oğlunuz 18 yaşını tam olarak doldurduğu için kendi başvurusu istenecek. yani oğlunuz 18 yaşınız tam olarak doldurup 19 yaşından gun alır almaz vakfa (SYDV) gidip engelli aylığına başvuracak. hakkında mahkeme kararı yoksa vasi kararı istenmez. oğlunuzun başvurusu alınır. ama oğunuz vesayet altına alınması gerekecek tarzda rahatsız ise bu arada vasilik için elbette mahkemeye başvurabilirsiniz. bu durumda da vasisi olarak işlemleri siz takip edersiniz. ama yine 2022 engelli aylığı çocugunuza baglanır.
vasilik için yeni rapor istenirse bunun engelli sağlık kurulu raporuyla alakası yoktur. yeniden engelli rapor almayın sakın.
hakim lüzum duyarsa rapor ister. bu da engelli raporundan farklıdır engelli haklarında işe yaramaz.

18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığında rapor oranı %100 De olsa alınan 3 aylık tutar %40-69 engellilere verilen miktar kadardır. eger oğlununrapor oranı %70 ve üstü ise alacağı 2022 aylığı daha fazla olacaktır (1796,17 TL)

şimdi bu bilgileri verdikten sonra size daha iyi yardımcı olabilmem için oğlunuzun doğum tarihini gün,ay ve yıl olarak yazabilir misiniz lütfen.

Kalem

Melek hanım duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ediyorum sağolun, oğlumun özür oranı %80 otistik, bugün trabzon adliyesine gittim bana vasi belgesi için 18 yaşına girdiği anda müracaat etmem söylendi, matbu bir dilekçe verdiler, hakiminde hastaneye sağlık raporuna yönlendireceğini söylediler,

yani sizin söylediğinizden benim anladığım, hakimin yönlerdirdiği hastane raporundaki oran önemli değil aslolan şimdiki %80 oranmı? Birde bu işlemler bir sonraki 3 aylık döneme yetişirmi? Maaşta aksama, gecikme olurmu? Oğlumun doğum tarihi" 16.9.2000 tekrar teşekkürler.

Osman bklmz
elinizdeki % 80 oranlı rapor geçerli olacak 2022 aylığında. bu durumda oğlunuz 18 yaşınız doldurduktan sonra 2022 bakıma muhtaç engelli aylığına başvuracak. % 70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu olan engelliler haziranda 1796,17 TL alacak mesela. bu rakam 1 temmuz itibariyle aratacak. oğlunuz da bu şekilde fazla alacak.

vesayet için evet 18 yaşını doldurduktan sonra başvurabilirsiniz. hakimin vesayet için isteyeceği rapor engelli sağlık kurulu raporu değil. dolayısıyla engelli haklarıyla ilgisi olmayacak. engelli hakları için elinizdeki %80 oranlı raporu kullanacaksınız. bu rapor geçerli çünkü. 2022 aylığı için elinizdeki%80 oranlı rapor esas alınacak.
gelelim asıl konuya.
oğlunuz 18 yaşını tam olarak 16.09.2018'de dolduracak. 17.09.018'de 19 yaşından gün almış olacak. 17.09.2018 pazartesi itibariyle başvurusunu yapabilecek.

bu arada sizin aldığınız 2022 engelli yakını aylığı oğlunuzun 18 yaşını doldurduğu tarihi takip eden ilk ödeme dönemi başında (yani aralık ayı başında) kesilecektir. ama 17.09 2018 tarihinden sonraki günlerde de başvurabilirsiniz. vakfa da soylersiniz. oğlunuzun 18 yaşını doldurdugunu, 2022 bakıma muhtaç engelli aylığına başvurmak istediğinizi... oğlunuz bizzat başvurursa, başvurusu alınmak zorunda.

bu arada haziran'da haziran dönem aylığını,
eylül'de eylül dönem aylığını çekmiş olacaksınız. tabi 2022 engelli yakını aylığını.
eylül dönem aylığını çektikten sonra, 2022 engelli yakını aylığınız -yukarıda da detaylı anlattığım gibi- kesilecek.

17.09.2018 tarihi itibariyle oğlunuz başvurur ve işlemler yetişirse aralık dönem aylığını alır. yetişmezse alamadığı aylıklarla birlikte mart'ta alır. ama benim dediğim gibi 17.09.2018 itibariyle bu işin peşini bırakmaz ve başvurunuz alınırsa buyuk ihtimal aralık dönem aylığına yetişirsiniz. yetişmezse de sorun etmeyin, mart'ta toplu alırsınız.

UYARI! bu arada oğlunuz 2022 bakıma muhtaç engelli aylığına başvurdugunda sosyal incelemeniz yapılacaktır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 tl altındaysa aylık baglanacaktır. aksi takdirde %70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı baglanmaz bilginiz olsun.
2022 aylığı hane gelir hesabına hanede kalan herkesin geliri, malı mülkü dahil edilir. evde bakım aylığı da dahil edilir. kirada oturuyorsanız "emsal kira bedeli" hanenin toplam aylık gelirinden düşülür. emsal kira bedeli haricinde hiçbir gider gelirden düşülmez. oturdugunuz ev kendinize aitse hane gelirine dahil edilmez.

gelişmelerden de haberdar edersiniz beni. vakti gelince ben sizi yönlendirrim zaten. şu an 17,09.2018'i beklemek zorundasınız. bu tarihe kadar haziran ve eylül dönemi 2022 engelli yakını aylığını alacaksınız.

Kalem

Melek hanım ilginize çok teşekkür ederim ilerleyen dönemlerde tabiki sizi bilgilendiririm, bu arada hiç bir gelirim yok, iş yerimi kapatmak zorunda kaldım, çok iş aradım yaşımdan dolayı (51) iş bulamadım, 2015 yılında belime platin takıldı, şu an hareketlerim kısıtlı, evede kira vermiyoruz, babamın evi, 4 kişi yaşıyoruz. Eşimin adına sadece evde bakım aylığı alıyoruz....kalın salıcakla..

Bende aynı sorun vardı sydd başvurdugumda vasi kararı isteniyor genelde zihinsel engelliler den isteniyor mahkeme ye başvuruyosun sonra eve jandarma geliyor ruh sağlığı hastanesi ne götürüyor kar orda doktorların onayı alınıyor tek celsede iş bitiyor vasi değil vesayetini veriyorlar bu kadar

Yorgunnn

sen vakfın uygulamasını esas alıyorsun. ben ise yönetmelikte yazanları.

Yönetmelik der ki:
"Başvuru ve ön inceleme

MADDE 5 -(1) 2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Vakfa yapılır.

(2) Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir."

engelli birey, bizzat başvurmuşsa başvurusu alınmak zorunda. ama engelli adına bir yakını başvurmuşsa işte o zaman vasilik kararı/vekaletname istenir.

vakıf, başvuruyu yapan engellinin vesayet altına alınmasını gerektirecek bir rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsa aileye vasilik kararı çıkartmasını söyler/ister ayrı konu. ama başta da dediğim gibi engelli birey başvurmuşsa başvurusu alınmak zorunda. vasilik kararı yine çıkartılır sonra.

buradaki hikayemizde de zaten baba çocuğunun vesayetini istiyor ve 18 yaşını doldurduktan sonra da gidip vesayetini almaya çalışacak. elinde vesayet kararı varsa gider baba başvurur. vasilik kararı yoksa da 18 yaşını doldurmuş oğlu başvurur. vasilik kararı çıktıktan sonra da çocuğun tüm işlerini vasisi olarak babası yapar artık zaten.

Üst Alt