Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşını doldurduğu için kişinin 2022 maaşının kesilmesi ve yeniden bağlanması..?

dayicim

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
İyi günler.... merhaba çok değerli arkadaşlar....
çok fena bir haldeyim bilgilerinize çok ihtiyacım var.
benim kardeşim ile ilgili yaşı 18 den küçük olduğu için annem vasisi olarak maaşını alıyordu
ama bu ay kardeşim 18 yaşına girdi ve şimdi ne yapmamız gerekiyor. nereye başvurmamız gerekiyor. lütfen yardımcı olun. şimdiden çok teşekkür ederim.

hastaneye başvurup SAĞLIK KURULU'nda bilgi alın ..akli dengesi yerinde değilse ağir mental özürlü ise annen vasisi olarak devam edecek

Hoşçakal arkadaşımızın anlattıgı durum farklı.

Gkhan kardeşinizin tam olarak 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün alması gerekiyor. Tam olarak gün ay yıl doğum tarihini yazar mısınız kardeşinin?
Kardeşin 18 yaşından küçük olduğu için adına ebeveyni başvurabilirdi ve anneniz başvurmuş. Böylece kardeşiniz adına 18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylığı baglanmış annenize.
18 yaşını doldurup 19 dan gun alınca annenizin aldığı aylık kesilecek bunu biliorsun ve bu yüzden soruyorsun zaten.
kardeşin tam olarak 18 yaşını doldurmuşsa baglı bulundugunuz vakfa gidecek kardeşin ve kendi adına 2022 aylığına başvuracak. sistemde raporu oldugu için eger 5 yıl geçmemişse yeni rapor istemezler.
daha sonra aylık baglandıktan sonra aylık durduruldugu yerden kardeşiniz adına devam edecek.
bunun için kardeşin vakfa gitmeli ve 18 yaşını doldurdugunu syleyip kendi adına başvurusunu yapmalı.

Melek abla sağol ben anladım inş...dayicim de anlamıştır..

tamam ablacım:) ondan ayrıntılı anlattım zaten:) teşekkürler koşturuyorsun sen de bilgi vermek için. hiç olmazsa bildiklerimizi paylaşalım ki daha çok arkadaşa yetişelim sorular beklemesin...

öncelikle çok teşekkür ederim saolun en çok cevap beklediğim kişi cevap verdi sn. KALEM :) tabi her zaman ki gibi ayrıntılı bi şekilde ablacım kardeşimin doğum tarihi 01.01.1996 ben bugün S.Y.D.V vakfına gidip sordum aynen kalem ablanın dediği gibi. yeniden başvuracak dediler ama bilgisayardan baktı maaşın hala aktif olduğunu söyledi ve bu dönem alabilirsiniz dedi bilmiyorum nasıl yapacağım raporu % 74 ve sürekli ibaresi var acaba bi daha rapor isteyecekler mi?

Gökhan, kardeşin bu Ocak ayı içinde 18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış. Dolayısıyla 18 yaşını tam olarak doldurduğu ve 19 yaşından gün aldığı tarihi (2.1.2014) takip eden ödeme dönemi başından (1.3.2014) itibaren engelli aylığı sistem tarafından kesilecek.
O yüzden kardeşin adına alınan engelli aylığı, 1 Mart'a kadar aktif olacak. Ama sistem, sonraki ödeme döneminin başında yani 1 Mart'ta 18 yaşını dolduranları tespit edip aylığı feshedecek.
yani memurun dediği gibi Mart dönem aylığı alınamayacak.
Kardeşinle vakfa gidin bu anlattıklarımı anlatın. 1 mart'tan önce başvurunuzu alırlar mı? eger almazlarsa Mart'ın ilk haftası başvurunuzu yaparsınız. Rapor geriye dönük 5 sene içinde alınmışsa yeni rapor istemezler sizden.

ama şöyle bir durum var kardeşinin raporu % 74... Siz engelli aylığı alırken % 40 - % 69 özürlü aylığı seviyesinde aylık alıyordunuz. 18 Yaş altı aylıklarında rapor isterse yüzde yetmiş ve üstü olsun fark etmiyordu.
Şimdi kardeşin 18 yaşını doldurduğu için aylık baglandığında aylığını % 70 ve üstü bakıma muhtaç özürlü aylığı seviyesinde alacak ve miktarı daha fazla olacak.
Vakıf huysuzluk etmezse miktar artacak diye, yeni rapor istemez. Zaten rapor 5 sene içinde alınmışsa rapor isteme hakları yok bunu hatırlatırsın.
Kardeşin başvurduktan sonra muhtaçlığı araştırılacak ve Mütevelli Heyeti muhtaç oldugu yönde karar verirse aylığı baglanacak.
Aylığı baglandıktan sonra aylığın durdurulduğu tarih itibariyle (1 Mart 2014) aylıklarını alacak. Ben bu kısmı böyle biliyorum. Vakfa bu kısmı teyit ettirirsin.

çok teşekkür ederim. sayın. KALEM ablacım saol tutarın fazla olacağını biliyorum.... rapor dediğiniz gibi 5 yılı dolmadı alalı ama şöyle bir konu var. psikiyatriden %70 aldığımız için acaba kendisi başvurursa gene de verirler mi yoksa vasi tayin etmek için bizi mahkemelerde süründürürler mi ben bunu düşünüyorum. ayrıca mart dönemi maaşımızı alamayacakmıyız yani :( off bu nasıl iş çıldırırcam.

hayır,sakın ha vasi gerekmez. psikolojik hastalıklardan dolayı olabilir raporu. byle diye 2022 aylığında vasi istenmez 18 yaş üstü için.

1 Mart'ı beklemeyin işte. Vakfa söyleyin nasılsa 18 yaşını doldurdu deyin önce başvurun. Vakfa 1 martta maaşı sistemin keseceğini söyleyin. benim yukarıda anlattıklarımı söyleyin. isterseniz yazdıklarımı aynen çıktısını alıp götürün. Yapabilecekleri bir şey var mı diye sorun...
engelli aylığını sistem feshetmeden de başvuru alınır mı emin değilim işte. Ama mantıken engelli aylıgının feshedilmesi gerekecek önce. Burası kesin.

vasi gerekmiyor yani oh çok rahatladım saol abla önce biraz netten araştırma yapmıştım akli dengesi yerinde bulunmayanlar vasi temin ediliyormuş mahkeme tarafından o yüzden ne yapacağımı şaşırmıştım çok çok teşekkür ederim saol saol abla :) başvuru için tamam hemen yarın gidicem. cevaplarınız için bize değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ettim.

dün s.Y.D.V vakfına gittim ve kardeşim adına başvuru yaptık. yeniden heyete gireceğimizi söylediler ben rapor süresinin 5 yılı dolmadığını söylediğimde raporun aslını istediler. bir dilekçe ve kimlik fotokopisiyle ama raporun aslı şuan eski dosyanın içinde daha önce başvurumuzu yapmıştık annem adına 18 yaş altı aylığı için yani elimizde raporun aslı olmadığı için hastaneye gittim ve raporun fotokopisini çekip aslı gibidir mühürünü vurup getirdim vakıfa verdik kabul etmediler bu şekilde olmazmış ille de aslı olcakmış bende yoktur deyince notere git tastikle dediler. notere gittim. noter de aslını istedi aslı olmazsa mühürleyemem dedi ama hastanedeki orjinal raporu bi tanıdığın vasıtasıyla getirebilirsen eğer dedi o zaman olur bende hastaneye gidip rica minnet istedim vermediler kuzenim hastanede çalışıyor onu devreye soktuk zorla kimliğimizi emanet bırakıp raporun aslını alabildik notere getirdik o da görüp hemen fotokopisini tastikleyip verdi 40 tl işlem ücreti de aldı bizden sonra vakıfa getirdim teslim ettim tamam mı dedim yok dedi bekle soybisten çıktı alıp ekledi aile tablosu çıktısını ekledi ve bir form daha ekledi gezdirme formu ziraat, garanti, yapıkredi, işbnk, halk bankası, ilçe tarım müdürlüğü ve belediye başkanlığında adına ne var ne yok araştırılmak üzere dolaştırdık çocuk daha yeni 18 ne girdi büttün bunlar saçmalık bankada hesabı var mı yok mu diye baktılar mevduat hesabı var mı üzerine tapu, arsa var mı diye onları da bir şekilde dolaştırıp çok acele halletim. sonra götürüp teslim ettim eksik birşey var mı diye sordum yok dediler 1 ay '' a kadar mütevvelli heyeti gelip evinize bakacak dediler inceleme yapılacakmış sözde şimdilik tamam. bunları niye yazdım belki bir arkadaşımızın başına gelirde bizim olay önceden bilgilendirmek maksadım bu arada sn. KALEM size çok teşekkür ederim. bayya ilgilendiniz. saolun. hoşçakalın arkadaşlar.

Sizi çok yormuşlar. Ama başvurunuz kabul edilmiş, nemli olan da bu. İnşallah işlemler yetişir Mart dnem aylığını alırsınız.
Rica edin vakfa vakıf görevlileri 1 aydan önce gelsin ki Mart dönem aylığını zamanında alın. Gerçi yönetmeliğe göre tüm iş ve işlemler 1 ayda tamamlanmak zorunda. büyük ihtimalle Mart'ın başında yetişir inşallah.
Eğer yetişmezse Mart dönem aylığını Haziran başında alırsınız.
Neyse hadi hayırlı olsun:)
Mart dönem aylığını ve sonraki aylıkları % 70 ve üstü bakıma muhtaç aylığı seviyesinden alacaksınız inşallah.

2022 ve evde bakım maaşımız iptal olur mu

İyi günler.... Sevgili arkadaşlar. çok acil değerli bilgilerinize ihtiyacım var, konu hem 2022 hem de evde bakım
biz 4 kişi aynı evde ikamet etmekteyiz. annem 52 yaşında dul bir bayan kardeşim ömer 18 yaşında zihinsel ve bedensel engelli diğer kardeşim 15 yaşında okul okuyor. kardeşimin 2022 ile evde bakımı hariç hiç bir gelirimiz yoktur. ben 27 yaşındayım. iş yeri açmak için vergi lehvası çıkarırsam gelir değişir mi ya da kesilir mi maaşlar.
bunu öğrenmek istiyorum. (ayrıca rapor oranı % 74 ağır özürlü ve sürekli ibaresi mevcut kardeşim 18 yaşına yeni girdi ve biz onun adına başvurusunu yaptık yani şimdiye kadar 18 yaş altı engelli aylığını alıyordu ve bunu annem alıyordu ama şimdi kendi adına başvurduğu için rapor oranı da yüksek olduğu için artık 785 tl değil de 1200 civarında alacak) ve 765 tl de evde bakım aldığımız için evde 4 kişiyiz ikametgah aynı zaten ama ben iş yeri açarsam yani bağkurlu olursam bu maaşların kesilip kesilmeyeceğini öğrenmek istiyorum. şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ettim.

sn. KALEM
kardeşim
18 yaşına girdi diye biz onun adına başvurusunu yaptık (bu konu ile ilgili bilginiz var zaten) şimdiye kadar 18 yaş altı engelli aylığını alıyordu ve bunu annem alıyordu ama şimdi kendi adına başvurduğu için rapor oranı da (% 74) yüksek olduğu için artık 785 tl değil de 1200 civarında alacak peki bu miktar değişti diye bunu da mı aile ve sosyal politikalar bakanlığına bildirmemiz gerekiyor.?

evet bu miktarı da aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildireceksiniz:) en geç 1 ay içinde. ama bu aylık 3 aylık. onlar 1 aylık hesaplar endişelenmeyin. yani 424,69 lira olarak dikkate alınacak:)

ciddi ciddi bunu da mı bildireceğiz işimiz iş desenize çok teşekkür ettim.

Merhaba.... sn. KALEM (melek) hanım,
müjde başvurumuz kabul edildi. kardeşim, 18 yaşını doldurduğu için, kendi adına başvuru yapmıştık. S.Y.D.Vakfına bugün gittim sordum. toplantıya girmiş ve kabul edilmiş zaten 1 hafta önce eve geldi. mütevvelli heyeti resim falan çekmişti
asıl sormak istediğim konu, biz bu dönem başvuru yüzünden mart ayında maaş alamadık.
başvuru tarihi 31.01.2014 vakıf dedi ki kabul edilmiş ama nisan 1 de sisteme girecek. dedi şimdi biz bi daha ki dönem
haziran da mı alacaz maaşı? yoksa alamadığımız geçen dönem maaşını, ziraat bankasından çekmek için eve ödeme emri mi gelecek.? size bunu sormak istedim. zira çok bilgili insansınız. ayrıca çok yardımsever bir kişiliğiniz var. isminiz gibi meleksiniz.!

Başvurunuz Ocak'ta ise aylık başlangıç tarihiniz 1 Şubat olur. bu durumda 1 Şubat'tan itibaren ödemelerinizi, Haziran dönem aylığı ile birlikte Doğum yılınızın son rakamına göre Haziran'da alacaksınız.
Yok, Artık ödemelerin hepsi PTT aracılığıyla yapılıyor. Haziran'da siz gidip alacaksınız.

NOT: Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim:)

Üst Alt