Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşını geçen kardeşimin 2022 aylığı kesildi ve vasilik istendi!?

ozlemm.unlu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Benim kardesim 18 yasini doldurdugu icin 3 ayda bir alinan maasi kesildi. Kendisi down sendromu hastasi. Bizde vasi icin başvuruda bulunduk. Bugun jandarmadan geldiler birkac soru sordular.Babam calismiyor fakat arada kahveci bir abi var ona yardim ediyor bende bunu soyledim. Görevli kisi direk olarak babamin gelirine 1600 tl yazdi. Birde her ay aldigimiz engelli maasi var 1080 tl. Bu ikisi toplandiginda asgari ucretin 1/3 olan tutarini geciyor. Bu sebepten oturu maasin baglanmamasi gibi bir sey olur mu ? Cunku bizim elimize 1600 tl tutarinda bir gelir gecmiyor. Cevap verirseniz cok sevinirim. Simdiden teşekkürler

ozlemm.unlu 18 yaşını doldurmadan önce ebeveyni 18 ya altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığı alıyormuş. kardeşin 18 yaşını tam olarak doldurunca haliyle annesinin ya da babasının aldığı 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı kesildi. aylık kesildikten sonra 18 yaşını dolduran kardeşinin 2022 engelli aylığına başvurması gerekiyordu. siz de gitmişsiniz vasilik kararı için başvurmuşsunuz.

her ay aldığınız engelli maaşından bahsetmişsiniz. her ay aldığınız o para aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünün her ay Ziraat bankası aracılıgıyla ödediği evde bakım aylığı ücreti olmalı. evde bakım aylığı, bakım hizmeti vermesi karşılığında kardeşinize bakan bakıcıya ödenen bir aylık. bahsettiğiniz engelli aylığından kastınız bu olmalı. 2022 aylığı her ay ödenmez çünkü.

anladığım doğruysa, kardeşin için annen evde bakım aylığı alıyorsa, evet, 2022 engelli aylığında alınan evde bakım aylığı hane gelirine dahil edilir.
babanız sigortalı çalışmıyormuş, arada sırada çalışıyormuş. o yuzden babanızın eline geçen paranın aylık ortalaması dikkate alınır. kafadan öyle 1600 TL yazamazlar.

kardeşine 2022 engeli aylığının baglanıp baglanmayacağını söyleyebilmem açısından aşağıdaki sorularımı cevaplayın lütfen:

1) kardeşinin oturdugu hanede toplam kaç kişi var?
2) ev kira mı?
3) ev kira değilse ve hanedekilerden birine aitse, o ev dışında ev,araç,tarla vs mal mülk var mı?
4) anneniz kardeşiniz için evde bakım aylığı alıyo rmu? (yukarıda bahsettim ama teyit edin bunu siz)
5) babanızın eline aylık ortalama ne kadar para geçiyor?

son sorum da, vakfa 2022 engelli aylığı için başvurdunuz mu? anlattıklarınızdan başvurdugunuz fikrine kapıldım.

@Kalem evet 3 ayda bir olan maas kesildi. Başvuruyu vasi kararindan sonra yapmamız söylendi.

a) 3 kişi var. Ben,babam,kardeşim. Annemiz vefat edeli 9 sene oldu.

b)Kira 470 Tl oduyoruz.

c)Herhangi bir mal varlığımız yok.

d) Evet babam her ay Ziraat bankasindan 1080 Tl maas aliyor.

e) Net bir butce yok. Sadece arada yardim ediyor. Yani en en fazla 300-400 arasi.

Benim aslinda tam olarak anlatmak istediğim jandarmanin tutanaga 1600 ek gelir yazmasi bir sorun teskil eder mi? Cunku ben kendisine belirttim ama ortalama tutari yazicam o da Asgari ucret dedi.
Ilgilenip cevap verdiğiniz icin cok tesekkur ederim.

ozlemm.unlu
vasi kararı çıktıktan sonra vasisi, mahkeme kararıyla birlikte vakfa (SYDV) gidip kardeşin için 2022 engelli aylığına başvursun. başvuru sırasında başvuru formu doldurulacak. kirada oturduğunuzu, 470 TL kira ödediğinizi, evde bakım aylığı aldığınızı (1085 TL), babanın arada iş bir yaparak ayda ortalama 300-400 tl kazandığını yazdırırsınız.
bu durumda kardeşine 2022 engelli aylığı baglanacaktır ablası.

emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülür. kalan miktar da üçe bölünür. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 tl altında olacağından kardeşine 2022 engelli aylığı baglanır. sorun çıkmaz.
jandarmanın 1600 TL yazması bir şey değiştirmez. siz babanın eline geçen parayı söyleyin vakıfta. oyle kafadan 1600 Tl yazamaz vakıf rahat olun.
gelişmelerden de haberdar et beni.

Kalem
Çok çok teşekkür ederim. Allah razı olsun sizden. Gelişmelerden haberdar ederim mutlaka. Tekrardan çok sağolun ❤

Üst Alt