Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1800 gün çalıştım. %92 raporumla ne zaman emekli olurum?

miyokard

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar %92 ve sürekli ağır özürü raporu olan birisi 02.03.2009 tarihinde engelli çalışan statüsünde işe başlayıp 31.05.20014 tahinde işten çıkarılmıştır yani 5 yıl 2 ay sigortalılık süresi var sormak istediğim engelli çalışanların emekli olabilmeleri için 10 yıl çalışma şartı gerekiyormuş benim 5 yılım var bu 5 yılı peşin olarak bir şekilde yatırsam emeklilik hakkı kazanabilirmiyim varmıdır böyle bir imkan olmadığı kanaati taşımaktayım yoksa herkes direk 10 yılı yatırıp emeklilik hakkı kazanabilir diye düşünüyorum ama yinede bir sorayım dedim engelliler için böyle bir imkan varmıdır şimdiden tşkr ediyorum iyi günler

Maluliyet Başvuru Koşulları :

- En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir.

detaylar burada

Peşin ödeme maalesef yok. Peki siz ilk işe başlamada rapor oranınız neydi?

ben işe girerken zaten engelli olarak girdim yani işe başlarken de engel raporum %92 idi ve sürekli sağlık raporunda sürekli yazıyor

1800 günden başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olan sigortalılar için 1800 gün malullük bidirimi yapılırsa bağlanan aylık oranı 10 yıla göre kıyaslanırsa aradaki fark nasıl olur

Maluliyet Başvuru Koşulları :

- En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir.

detaylar burada

şimdi bu libki incelediğimde toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir. bilgisi var ben işe girerken %92 engel ve sürekli raporum vardı yanılmıyorsam bu maddeden engel oranı yüzünden yararlanamıyorum çünkü işe girerken zaten %92 raporlu girdim

İlk sigorta tarihinizde zaten malül durumda olduğunuzdan siz malulen emekli olamazsınız.
Ancak erken emeklilikten faydalanabilirsiniz.
En erken 15 yıl 3800 günle emekli olabilirsiniz.
Şartları oluşturduğunuzda başvurunuzu takiben sgk sizi hastaneye sevk edecek, engel oranınız oldukça yüksek olduğundan en az % 60 ve üzeri rapor alabileceğinizden yukarıdaki şartlarda emekli olabileceksiniz.

selam Ufuk bey benimde %92 raporum var17.12.2009 yılında ameliat olabilmem için isteye bağlı bağkur ödemeye başladıım ve şuanda 1800 gün primim var.raporumda ağır engeli bir başkasının bakımına muhtac calışamaz yazıyo.Dün gitim SGK ya emekli olamasın diyolar.14 yaşımdanberi engeliyim şu an 40 yaşındayım.bu kanunu cıkaran 1800 prşm istemiyomu sonucta var primim ne fark eder ha 10 yıl once başlamışım prim ödemeye ha son beş yıl kesintisiz ödemişim tamamlamışım günlerimi.Bana acıklayabilirmisiniz?

Bülent kardeşim;
size red cevabı verilmesinin sebebi 10 yıl, 5 yıl meselesi değil.
Engelinizin 14 yaşından beri möevcut olduğunu belirtmişsiniz sebep bu.
Malulen emekliliğin şartlarından biri de maluliyetin çalışma hayatı sürecinde oluşmasıdır. İlk sigorta tarihinde zaten malul durumda olanlar malulen emekli olamazlar.
Maluliyetiniz sigorta başlangıcından sonra olsa idi raporunuzda ağır engelli,bakıma muhtaç ibaresi olduğundan 10 yıl şartı aranmazdı, 1800 gün primle hemen emekli olurdunuz.
Ancak dediğim gibi red sebebi farklı.

Ufuk bey bir sorum daha olacık size cevaplarsanız sevinirim.SGK mahkemeye verirsenniz kazanırsınız diyolar sizce kimin lehine sonuclanır mahkeme

Bülent Bey;
kanun açık ve nettir.
İlk sigortalı olunan tarihte malul derecede engeli olanlar malulen emekli olamazlar.
Mahkemeler mevcut kanunları uygulayan hukuki birimlerdir, kanun yapıcı / değiştirici konumda değillerdir.

Unfeeling;
% 60 ve üzeri rapor alır ve ilk sigortalı oluş tarihinizde engelinizin % 48 olduğunu belgeleyebilirseniz evet prim ve gün şartlarını yerine getirdiğinizde malulen emekli olabilirsiniz.
Çünkü ilk sigorta tarihinde her ne kadar engeliniz olsa da malul durumda değilsiniz, maluliyet çalışma hayatı sürecinde oluşmuş olur.

Arkadaşlar merhaba bu konuda bende bilgi rica ediyorum.
2005 haziran girişliyim
İlk işe girişte %45 olan engelli raporum vergi indirim başvurumdan sonra %63 olarak belirlendi
Bu sürede 4 kez ameliyat nedenli uzun vadeli iş göremez raporu verildi.
3348gün 129.093.99 TL kazanç
İle malul/yaşlılık hangi emekliliği hak ediyorum ve tahmininize göre ne kadar maaş alırım?

Bu yılın Haziran ayında malulen emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Tabi tekrar sevk edileceksiniz ve % 60 ve üzeri rapor alabilirseniz.

Üst Alt