Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1800 gün sigorta primi ile emekli olabilir miyim?

ackurt19

Üye
Konular
88
Reaksiyonlar
0
Benim ilk sigortalı işe başlama tarihim 01.04. 1989.
%85 ağır engelliyim. Şu an 3351 gün sigorta primim var. 2003 yılndan bu yana çalışmıyorum. Doğuştan engelliyim. 1800 gün yeterli emeklilik için diyorlar. O konuda bilgi verebilir misiniz?

ackurt19

Doğuştan olması sorun ve maluliyet cetveli'ne göre malul derecede rapor alınması zordur. Ben olsam primlerimi 3600'e tamamlayıncaya kadar çalışan statüsünde sigortalı olur, o arada defterdarlıktan vergi indirim hakkı lede eder ve erken Yaşlılık emekliliğine başvururum.

Sgk müdürlüğüne gittim. Ne zaman emekli olabilirim dedim. 3600 günü doldurmak için uğraşma, raporların yeterli, hastaneye sevk edelim, malulen emekli olursun dediler. 3600 günü doldurup emekli olsan da, malulen emekli olsan da emekli maaşın aynı olur dediler, kafam karıştı.

kardesım yanlıs bılgı var dedıklerınde bulent abıden cevap bekle bırı malulen 3 ayda bır maas verıyor dıgerı her ay para alıyorsun

Sigorta girişinden önce maluliyetin varsa ve bu oran %60 ve üzeri ise malulen emekli değil erken Engelli emeklilik hakkına sahipsiniz tabi buda enaz 3600 gün gereklidir

ackurt19,
SGK müdürü sana yanlış bilgi vermiş gibi geldi bana 3351 gün olan ssk prim günlerini 3600 güne tamalamaya bak kardeşim ve bu arada vergi indirim hakkı almayı unutma,
Vergi indirim hakkı kazanır isen 3600 gün prim süreni tamamladığın anda emekli olursun.

ackurt19
İlgili memur bence seni malulen emekli olmaya teşvik ediyor ama yinede yanlış sen doğuştan %60 üzerinde raporun var. Hiç uğraşma kardeşim zaman kaybı stres yaşama, sen MALULEN emekli olamazsın.
Dediğim gibi vergi indirim hakkı al (vergi indirim hakkın var mı?) erken emekli ol.

Benim engelli rapor oranım %85 ağır engelli. Vergi indirimim yok. İlk işe giriş tarihim 1989. Toplam sgk primim 3351 gün

ackurt19,
Şimdi ilk olarak sana vergi indirim hakkı kazanalım.. İşlemleri sıra ile yap lütfen
1-İş yerinden çalıştığına dair bir belge al
2-Bulunduğun ilin Maliye / ilçe de isen Mal müdürlüğüne mükellef hizmetler birimine vergi indirim hakkı için müracaatını yap..
3-Kurum seni rapor vermeye yetkili hastaneye sevk edecek ve yeni rapor almanı isteyecektir. Rapor için gitmiş olduğun hastane tüm belgeleri hazırlayıp posta ile ilk müracaat ettiğin mükellef hizmetler birimine gönderecek.
4-Bu işlemlerden sonra bekleyeceksin iş yerine yazılı olarak bildirilecek vergi indirim hakkı kazanıp kazanmadığın..

1989 sigorta girişim var. Emeklilik için vergi indirimi almak zorunda mıyım?

Arkadaşlar %85 ağır engelli raporum var. Evde Bakım parası alıyorum. İlk işe giriş tarihim 1989

2001 yılından bu yana işsizim. Toplam 3351 gün sigorta primim var. Bildiğim kadarıyla 3600 günü doldurunca emekli olabiliyorum. Ben şimdi kalan 250 günü isteğe bağlı sigorta primi olarak yatırıp emekli olmak istiyorum.

Vergi indirimi almak zorunda mıyım onu öğrenmek istiyorum.

Merhaba arkadaşım vergi indiriminden yararlanmak için bir yere girmen ve iş yerinden yazı alıp vergi dairesine vermen lazım.İş yerine yazı geldiği zaman işten ayrılsan bile yeterli olacaktır.Diğer seçenek sanırım biliyorsundur malulen istediğin zaman emekli olabilirsin ama maaşın düşük olur.

@ackurt19
Kardeşim öncelikle geçmiş olsun. Sana tavsiyem,madem ağır engellilik durumun var ilk etapta malulen emekliliğe başvur, Şöyleki,

1-Malulen emeklilikte 1800 gün prim şartı var ve bunu senin şartların kurtarıyor.
2-Ağır engelli hastaların malulen emekliliği hemen onaylanıyor.
3-@secrtydeveci'nin dediği gibi maaşın düşük olmuyor bilakis ağır engellilik durumu söz konusu olduğundan,maaşın diğer emekli maaşlarından %10 daha fazla oluyor.
Bu sebeblerden sana tavsiyem,ilk etapta malulen emeklilige başvur ve ret kararı gelirse'

Ki tahmin etmiyorum sgk başlangıç tarihinden önce bir maluliyet durumun yoksa gelmez çünki ağır engellilik durumun var.

Şayet olaki,olmazda ret gelirse,engelli emekliliginden faydalanmak için,eksik gün priminide,askerlik yurtdışı vs ile borçlanarak tamamla isteğe bağlı olarak yatırma,

Nedenine gelecek olursak,askerlik yaptığın yıl muhtemelen 90'lı yıllar ve bu yıllarda ABO yani asgari maaş bağlama oranı %65 lerin üstündeydi şuan ise hükümet bunu %30 ların altına çekti,bundan dolayı azda olsa maaş farkın olur.

Karar sana kalmış kardeşim, Tekrar geçmiş olsun.

Sigorta girişim yanlış çıkmış yukarıda. İlk işe giriş tarihim 1989. Doğuştan bedensel engelliyim. 3351 gün sigorta primim var. Ağır engelliyim. %85 raporum var. Bu şartlarda malulen emekli olsam emekli maaşım düşük olur. Normal engellilikten emekli olsam primim eksik. Şaşırdım kaldım. Nerden başlayacağımı

ackurt19

Ne kadar erken emeklilik o kadar iyi. Malulen emeklilikte eğer başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık varsa, maaşın %10 da fazla olur. Eğer maluliyet cetveli'ne göre malulsen, malulen emekliliği hemen düşünmelisin. Sigorta müdürlüğüne başvurup hastaneye sevk almalısın...

Malulen emekli olamayacak durumdaysan, o zaman defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde etmek şartı ile 3600 primle erken Yaşlılık emeklisi olabilirsin

OturanBoğa

Arkadaş "doğuştan bedensel engelliyim" demiş. Sanırım bu malulen emekliliğe engel bir durum oluyor...

Aynen doğuştan bedensel engelliyim. İki yıl önce hastalığımın ilerlemesi sonucu ağır engelli raporu alıp bakıcı maaşına müracaat ettim. Kifeskolyoz, skolyoz ve KOAH tan dolayı solunum yetmezliği var. Oksijen konsantratörü kullanıyorum. Günde 16 saat oksijen konströtörü kullanmam gerektiğine dair raporum var. Ayrıca uyku abnesi de var. CPAP cihazı da kullanılıyorum. Ben şimdi bu durumda malulen emekli olsam mı avantajım olur, engelli emekliliğinden mi emekli olsam avantajlı olur

@ackurt19

Yalçın bey merhaba, hastalığınız doğuştan olduğu için yasalara göre malulen emekli olamazsınız. Çünkü malulen emekli olmak için ilgili sağlık sorununun sigortalı olduktan sonra başlamış olması lazım.

Sizin ancak eksik kalan prim günlerinizi tamamlayarak engellilik durumundan erken emekli olmanız mümkün gözüküyor. Bülent bey de tekrar bir bakarsa benzer şeyler söyleyeceğini düşünüyorum @OturanBoğa

Son düzenleme:
Erdogan Er
Tam da dediğin gibi. Zaten bu konudaki ilk mesajımda bunu yazmıştım: bkz

Sonraki mesajım genel anlamda malulen emekliliğe dair bir değerlendirmedir.

Tamam doğuştan engelliyim doğrudur. İki yıl öncesine kadar ağır engelli değildim. Uyku apnesi sorunum yoktu. 2016 dan itibaren ağır engelli raporu alarak bakıcı maaşı almaya başladım. Uyku apnesi sorunu için CPAP cihazı ve solunum yetmezliği sorunu için oksijen konsantratörü kullanmaya başladım 2016 yılından itibaren. Uyku apnesi doğuştan olmadığı ve sonradan olduğu için malulen emeklilik için yeterli sebep olmaz mı acaba?

[FONT=&quot] Çalışma gücü kaybında önemli olan rahatsızlığın yani engellilik durumunun ilk kez sigortalı ( SSK - BAĞKUR - EMEKLİ SANDIĞI ) olunan tarihten sonrası başlamış olması gerekir . Kısaca kişi sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce var olan engelliliği veya rahatsızlığı nedeniyle malülen emekli olamaz .[/FONT]

@ackurt19,

Öncelikle geçmiş olsun kardeşim,anladığım kadarı ile engellik durumun doğumdan itibaren vardı,fakat engel oranın maluliyetini gerektirecek kadar degildi. sgk başlangıcından sonra, ta ki 2 sene öncesine kadar evde bakıma muhtaç değildin.Fakat şuan aynı zamanda hem ağır engellisin hemde solunum cihazı kullaniyorsun,hiç vakit kaybetme ve biran önce sgk'ya malulen emeklilik başvurusunda bulun.

Yalnız başvurunu mutlaka son işyerinin bağlı bulunduğu sgk yapmalisın.Sgk seni hastaneye sevk eder,bu sevkte tüm rahatsızlıklarını bildir ve hepsindende muayeneni ol,hastane yazı ile rahatsızlıkların hakkında rapor düzenleyip sgk'ya kendi gönderir.

Ve kardeşim,inanıyorumki bu rahatsızlıklarınla mutlaka 1800 günle malulen emekli edilirsin.

Çünki senin durumun,sgk öncesinde maluliyetinin olmadiğı,sgk sonrasında ise hem ağır engellilik durumunun olması,hemde solunum cihazına bağlı olman sebebi ile bu iki kıstas seni sorunsuz emekli eder,

Tekrar geçmiş olsun kardeşim.

Son düzenleme:
ackurt19

İlk sigortalı olduğun tarihte maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde veya %60 ve üzeri oranda raporun yoksa ve/fakat bugün maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybı varsa, malulen emeklilik mümkün. SGK "hastalığın doğuştan" diye ayar direyecektir, ama yasal dayanağın sağlam. En kötü ihtimalle dava açar hakkını alırsın.

Benim sgk girişim 1989. Toplam sgk gün sayım 3351 gün. Doğuştan engelliyim. Ama 2015 ten sonra hastalığım arttı. Şu ağır engelliyim ve bakıcı maaşı alıyorum. Rapor oranım %85. Kimisi 3600 güne tamamla öyle emekli ol, maaşın düşük olur diyor. Kimisi hiç zaman kaybetme malulen emekli ol diyor.

ackurt19

engeliniz doğuştan ise zaten malülen emekli olamazsınız. malülen emekli olabilmek için rahatsızlığınızın sigortalı olduktan sonra gerçekleşmesi gerekir.siz erken emekli olabilirsiniz. ancak 3600 günü tamamlamanız ve 1. derecede vergi indirimi almanız gerekir.

@ozgurmeric74
Özgür bey kardeşim sanırım bir konuyu atladın,ackurt19'un durumu şöyle,kendisi doğuştan engelli fakat kendisinin maluliyetini gerektirecek bir durumu o dönemde yok,o dönemde almış olduğu %45 engellik oranı var.

Ve açkurt,ta'ki 2015 yılına kadar çalışıyor.ve 2015 te rahatsızliğı artıyor.

Sgk' malulen emeklilik konusunda şöyle der. Malululen emekli olacak kişinin,sgk başlangıcından önce malullüğü varsa,bu kişi malulen emekli edilemez der. @ackurt19'un o dönemde maluliyetlik bir durumunun olmadığı,sgk öncesi aldığı %45'lik elindeki raporlada kanıtlanmış durumdadır.

Yani sözün özü özgür kardeşim @ackurt19 şuan sgk'ya malulen emeklilik için başvursa kendisinin şuanki bakıma muhtaçlık kriteride gözönüne alınarak en kısa sürede emekli edileceği kanaatindeyim.

Ayrıca @ackurt19 malulen emekli olursa,bakıma muhtaçlık sebebi ile emekli maaşının %10 kadar fazlasını alacaktır.

Benim @ackurt19 tavsiyem,
Kardeşim mademki emeklilik sonrası çalışamayacaksın,engelli emeklilik içinde eksik primin var, vakit kaybetme sgk'ya malulen emeklilik dilekçeni ver.
zira her geçen gün senin zararına.
Tekrar geçmiş olsun.

Mehmet005

valla malülen emekliliği kabul görürse emekli olmasında fayda var tabii. ama biliyorsunuz malülen emekli olmak çok zor.
inşallah kabul edilir.

@ozgurmeric74

Kardeşim @ackurt19'un şartları ve sağlık durumu yukarıda bahsettiğim gibi malulen emeklilik için uygun,

Benim tavsiyem @ackurt19'un vakit kaybetmeden malulen emeklilik için başvurması yönünde.
Umarım hakkında hayırlısı olur.

Bugün Sgk Müdürlüğüne gittim. Sgk müdürü ile bizzat görüştüm. TC No mu istedi. Bütün bilgilerimi inceledi. Malulen emekli olamazsın dedi.

Doğuştan bedensel engelli olduğun için hastalığın da engelline. Bağlı olarak artmış dedi. 3600 günü doldurmaktan başka çaren yok dedi Acilen vergi indirimi için başvur dedi.

Ben şu an da hiç bir yerde çalışmıyorum. Bir kaç muhasebeciye söyledim beni bir sigortalı göstersin diye. Parasını ödeyeceğimi söylediğim halde yapmak istemediler. Vergi indirimi almam için sgk girişi almam lazım

Üst Alt