Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1800 prim günü ve 10 yıllık sigorta süresi ile emeklilik şartları nelerdir?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
244
Reaksiyonlar
183
arkadaşlar 1800 gün ile 10 yıllık sigorta süresi ile malulen emeklilik şartları nelerdir

bunu sormamıştım kelebek bu hastalık sigorta başlangıcından sonramı olacak önce olursa ne olur bu gibi soru sordum

Öncede olabilir, ama malul olmayacak seviyede olup, sonrasında malul olacak seviyeye ilerlemiş olması gerekiyor. Sgk sigorta başlangıcından önce olduğunu iddia edip reddederse, elinizde sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzerinde rapor olmaması gerekiyor ki/ve sigorta başlangıcından sonra bu oranın % 60'ın üzerine çıkması gerekiyor ki hakkınızı arayabilesiniz... Sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzeri oranındaysa rahatsızlığınız malulen emekli olamazsınız.

Merhabalar;
Sigortalı bir işe başlamadan önce böyle bir hastalığınız var ise %20 de olsa ilerleyen süreçte artıp % 60 oldu diyelim. SGK bu talebinizi ret edecektir. Kanuni dayanak olarak da '5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunun 25. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.' maddesini gösterecektir. SGK bu maddeyi yanlış yorumlamaktadır Yargıtay kararlarında da gözükeceği üzere %60'ı işe başlamadan önce aramaktadır. İş mahkemesinde dava açıp başvuru tarihinizden itibaren birikmiş maaşınızla birlikte kazanabilirsiniz. Selamlar...

Hüseyin bey
Sonuçta bir sgk lı işe giriş tarihi itibari ile % 40 açısından bir engelinin ispat etmesi gerekir aksi halde sağlıklı kontenjanından sgk başlangıcı yapılır.
Ki sgk lının işe başlaması ile özür oranı %40 olmaması durumunda zaten geçmişte sağlıklı görünmesi anlamındamıdır, geçmişte sgk yapılmadan önceki herhangi bir kalıcı sağlık oranı elinde bulunması mı gerekmettemidir.?

Malüllük detayı son açıklamalarla farklı algılandı geçmiş dönem sağlık raporları 40 -59 ve sonrasında aynı hastalık veya bu hastalığa bağlı 60 oranı ve üzeri ve 10 yıllık sgk süreci gerekmemektemidir.?

Mehmet Bey;
Şöyle ki X vatandaş olsun askere gidecek heyet raporu aldı ve askerden muaf sayıldı. Kayıtlarda artık bir raporu var. Böyle bir durumda ileriki bir zamanda SSK'lı bir işe başladı akabinde %60 rapor aldı. Böyle bir durumda SSK işe başlamadan önce böyle bir raporun olduğunu tespit edildiğinden ötürü SGK malülen emeklilik başvurusunu kabul etmemektedir.
Ayrıca malülen emeklilik için 10 sigortalılık süresi 1800 prim gün şartı devam etmektedir. Bu belirtiğim durum istisnai bir durumdur. Örneğin %80 rapor alacak bir kimse hiç bir yerden rapor almadan işe başladı ileri ki süreçte rapor aldı diyelim böyle bir durumda SGK herhangi bir tespit yapamayacağı için sağlık işe başladığını karine sayacaktır.

Not: Böyle bir istisnai durum söz konusu olduğunu varsaysak bile SGK kabul etmese de İş Mahkemesinde SGK aleyhine açılacak bir tespit davası lehe bitecektir.

Bilgi için teşekkür ederim.
ŞU şekildede düşünebiliriz o halde diyelim işe girerken engelli olarak başvurmasak dahi işe girilmeden geçmişte resmi bir iş için alınmış bulunan sağlık raporlarını dava açarak malül emekeliliği için kullanılabilir.

Rica Ederim.
Aynen. İşe başlamadan önce rapor yoksa sonradan alınan rapora göre SGK malülen emeklilik işlemini gerçekleştirecek, işe başlamadan önce herhangi bir resmi ya da v.b sebeple alınmış bir rapor var ise % 60 altında ise mahkeme de delil olarak kullanılabilir.

benim 2001 yüzde 40 rapor 2004 sigorta girişi 2011 de yüzde 64 e yükseldi 2.derecede özürlü oldum 3200 gun 9yıl 5 ay oldu malüllük basvurusunu yaptım hastanede oranlarım da yükseldi onkoloji 40,göz 35,endokrin 30,böbrek 20,cerrahi 20 iş gücü kaybı verdi heyete girdim sgk dan gelen cevabı bekliyorum en kötü mahkemeye verebilirmiyim acaba

çok sagol kelebek evet okumustum bu yazıyı sizce bende öylemi olurum neden mahkeme haklı olacksam bunu anlamıyorum

Hüseyin bey merhabala bende size birşey sormak istiyorum ben 1992 yılında sigortali oldum benden ise giriste herhangi bi rapor vb istemediler 94 yılina dogru rahatsizlandım askerlik muayenesinde çürük verildi ve 95 yılında diyalize girmeye başladım yani işe girişte ve diyalize başlayana kadar herhangi bir raporum yoktu ama hastalıgim kalıtsalmış yani doguştan ama 21 yaşinda etkisini gösterdi benim durumum malüllük açısından nedir acaba

Merhabalar,
Bu sorunlar kurumlarda nitelikli, donanımlı, genç, dinamik görevlilerin olmamasından kaynaklanıyor. Bir genelge ile çözülecek basit bir sorun olmasına rağmen uzatıyorlar. Sayın Bilal SGK uygulamada sizin bu durumunuzu tespit ederse başvurunuzu red edecektir, bu red kararını yargıya taşıdığınızda rahat bir şekilde kazanacaksınız.
Sayın veda kurum yetkilileri düz mantıkla bakacağından sanırım başvurunuz ilk aşamada kabul edilecektir. Kaldı ki siz işe başladığınızda böyle bir sıkıntınız yok idi sonradan baş gösteren bir hastalık olduğu için sizi vurmaz ki vurması için ilk SGK'lı olmadan %60 oranından fazla raporunuz olması gerekir. Askerden çürük verilmesi yeterli değil kaldı ki sizin SGK başlangıcınızdan önce ortada bir rapor yok bu sebeple sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim verdiginiz cevap için.

Üst Alt