Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1800 primi günü olan KOAH hastası babam malulen emekli olabilir mi?

Ayşe uyur

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba babam %99 engeli var koah hastası 1800 günü mevcut malulen emekli olabilir mi

Ayşe uyur sadece 1800 gün yetmiyor 10 yıllık sigortalılık süresi ve sigortanın sevk edeceği hastaneden malullük listesinde olan hastalıklardan bir tanı yada tek hastalıktan %60 rapor alması gerekir

İnterntte 1800 günü olursa malulen emekli olabilir diye okumuştum nasıl 10 yıl anlayamadım raporu SGK hastaneye gönderdi öyle aldı tek hastalık dan %99 bu durumda emekli olamaz mı

Şöyle bir şey okudum başka birinin bakımına muhtaç ise 10 yıl şartı aranmıyor 1800 gün yeterli yazıyor

10 yıl sigortalılık süresi derken yaşı mı kastediyorsunuz babam 65 yaşında

SGK nın hastaneye gönderdiği raporda sadece göğüs yani koah dan %80 kalp ten %68 iç hastalıklar %28 üroloji %5 verilmiş

İlk sigorta girişi 1985 yılında

Ayşe uyur
sigortalılık süresi fazlasıyla var 10 yılı çok geçmiş sgk neden gönderdi sizi hastaneye eğer malullük aylığı içinse büyük bir olasılıkla malulen emekli olur eğer dediğiniz gibiyse

Biz bundan önce başvuru yaptık babamın raporunu düşük gönderdiler babam YSK itiraz etti ve günü 1400 gün idi 400 gün de daha yatırdık suan rapor dediğim oranda çıkmış prim günü de ödedik dosyayı kurula tekrar sevk edildi umarım olur yaklaşık 1 yıldır uğraşıyoruz ama malulen emekli etmemek için ellerinden geleni yapıyorlar ben insanları anlamıyorum adam 65 yaşında 1500 1600 TL alabilmek için yaklaşık 1 yıldır uğraşıyor hakkı olduğu halde

Ayşe uyur

Artık malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır düzeyde tanı olması gerek. KOAH için aranan şart şu şekilde:

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kronik Restriktif Akciğer Hastalıkları (İnterstisyel Akciğer Hastalıkları dahil) ve klinik olarak belgelenmiş solunum sistemini etkileyen diğer patolojilere bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar;
Tedaviye rağmen ağır veya çok ağır dispnesi (MMRC:3-4) olan olgularda, a ve b maddelerinde her ikisinin karşılanması gereklidir.
a) Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması
Usulüne uygun olarak yapılan SFT’de;
1. FVC< %50 veya FEV1 < %30 olması
2. DLCO (%) <45 olması
b) Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması.
1. İstirahat PO2 değerinin < 55 mmHg olması
2. İstirahat PO2 değerinin 55-60 mmHg arasında olduğu durumlarda birlikte pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale veya egzersizle artan ağır hipoksemi bulgularının* olması

*Egzersiz sırasında oksijen satürasyonunun %89’un altında olması veya egsersizde en az % 4’lük desaturasyon gösterilmesi

Zaten iki lob akciğerden birinin yarısını ameliyatla aldılar diğer yarısıda işlev görmüyor dedi doktor tek akciğer lob ü oda verdikleri oksijen makinasıyla işlev sağlıyor bir gün takmasa bile ölür dediler bu durumda suan yani

Emekli aylığı

Merhaba babam bu ay emekli aylığı alıcak kendisi engelli malulen emekli oldu şimdi e devlette yazıyor ki aylık tutarı :3.828.67. Birikmiş aylık tutarı :2,123.68 TL Ek ödeme tutarı :153.15 yani ne kadar alacak maaşı ne kadar

Ayşe uyur
öncelikle emekli olduğu için çok sevindim ayrıca dediğimin çıkmasına ayrıca sevindim şu an en düşük emekli maaşı 2.500 tl hiç bu zamana kadar sgk ödeme yaptımı almadıysanız birikmiş tutarı ve maaşınızı alacaksınız.

Evet yaptı 86 89 yıllarında primleri çok yüksekten yatmış biz aylık ne kadar alır onu öğrenmek istiyoruz e devlette yazıyor ki net aylık tutarı 6105 aylık tutar 3828 TL ek ödeme 153 yani her ay 3828 TL mi bu mu maaşı

Yani net aylık alacagı maaş bu mu sormak istediğim

Daha az mı

Üst Alt