Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

19 sene sigortalılık süresi ve 3900 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

Tercanli41

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Kanser, doku kaybı, lenflerin alınmasi emeklilik hakkında

Selamlar arkadaşlar. İlk öncelikle geçmiş olsun dileklerimle bende kanser hastasıyım. Sağ bacağımda tümör çıktı oradan metastaz ile kasiklara sıçradı. Her iki taraftan ameliyat oldum. Kurula girdim ve raporum %60 geldi. Rapor kontrol tarihi 18 ay sanırım ve para bağlandı geçende henüz çekmedim şuan raporumu almaya çalışıyorum.

Sigortalilik süresi 19 sene prim 3900 sanırım. Bacağımda doku kaybı var ve lenflerim alındı. Şuan o bölgede çekme var ve ameliyat olan bacağımda lenfödem çorap giymez isem kan oturuyor. emekli olma durumum nedir.

Sgkden sevkli gittiğim için kurul raporu vermiyor. Sgk da vermiyor. Emeklilik için rapor alma mecburiyetim var mı var ise nasıl alabilirim yolu yordamı nedir?

Engelli raporu için tekrar kurula girmem gerekiyormuş emeklilik için engelli raporu almam gerekir mi ve engelli raporunun bana sağlayacağı yararları nelerdir.

Engelli vergi indirimi hakkında bilgi alabilirmiyim. Nasıl alınır gerekli evraklar nedir arkadaşlar. ALLAH rızası için yardım ederseniz çok sevinirim teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Merhaba Tercanli41

Öncelikle çok geçmiş olsun.Allah yardımcınız olsun İnşAllah.Sizi iyi anlıyorum, bende farklı organ kaybı ile aynı rahatsızlıktan engelli raporu aldım.

Yazınızda belirtiğiniz 18 aylık maaş belirtiğiniz süre boyunca ödenecek malulen emekli aylığı maaşıdır.Kanser hastaları tedavi süreci devam ederken rapor tarihi ile 18 ay malulen emekli aylığı alma hakkı var.Bunu kullanmışsınız yalnız bilinçlimi yaptığınız bilemedim.

Engelli vergi indirimi(Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu-Ankara) için en öncelikli şart bir yerde çalışıyor olmanız gerekiyor.Yani çalışma durumunuz malulen emekli maaşı bağlandığına göre yok sanırım.Bir yerde çalışmadan engelli vergi indirimi alma şansınız yok.Bu şartın istinası yok.Çünkü belgenin ana amacı kazandığınız gelirden ödediğiniz vergiye engelli olmanız nedeni ile indirim yapmaktadır.

Çalışmakta olduğunuzu farzederek devam edeyim;çalıştığınız yerden çalışma belgesi yada SGK işe giriş belgesi ve engelli sağlık kurulu raporu(Hastanenin sağlık kurulu ile aldığınız rapor) ile işyerinizin bağlı olduğu veya ilinizdeki vergi dairesinin engellilik servisine başvuruyorsunuz.Onlar evrakları yukarıda belirtiğim GIB merkez sağlık kurulu-Ankara 'ya gönderiyor.İşlemler tamamlanıp onaylandıktan sonra çalıltığınız işyerinize elektronik tebligat geliyor.İşveren size bilgi veriyor yada süreci kendiniz eviss sorgulama adı bilinen internet sayfasından takip ediyorsunuz.

Engelli vergi indirimi belgesine sahip olduktan sonra SGK emeklilik servisine gidip emeklilik başvurusunda bulunabiliyorsunuz.Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemi için vergi dairesinden sonuç olarak alacağınız bahsettiğimiz rapor olmadan emekli başvurusu yapmanız mümkün değildir.

Burada asıl konu engelli vergi indirimi ile emeklilik hak etmek için farklı şart ve süreler vardır.Sizin sigorta başlangıç tarihiniz gün-ay-yıl ve toplam(İşçi,bağkur,emekli sandığı vb sosyal güvenlik kurumları) prim gününüzü bilmemiz gerekiyor.Tabloda ne zaman hakketiğiniz net olarak yazıyor.Bu bilgileri paylaşabilirseniz daha net cevap vermek mümkün.

Ancak öncelikle belirtiğim gibi malulen emekli maaşı alıyor yani çalışmıyorsanız mutlaka bir yerde çalışıyor olmanız gerekiyor.Bu durum da 18 ay boyunca size ödenecek malulen maaş kesilecektir.Bu konuyuda bilmeniz gerekiyor.

Saygılar.

@Tercan

Allah sizden razı olsun,Ben cevabı yazarken devamını yazmışsınız yeni gördüm.Raporu alamıyorsunuz ,size söylediğim gibi malulen emekli maaşı bağlanmış size.Engelli vergi indirimi emekliliği için bir yerde çalışıyor olmanız ve yukarıda yazdığım adımları tamamlamanız gerekiyor.

Tekrar belirtiyorum.Bir yerde çalışmaya başlarsanız bu bağlanan malulen emekli maaşını keserler.

Engelli sağlık kurulu raporu için evet tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu polikliniğinden randevu alıp erişkinler için engelli sağlık kurulu raporu almak istediğiniz beyan edeceksiniz.Randevu günü yanınızda geçirdiğini rahatsızlığın tüm belgeleri(Patoloji,epikriz,tomografi raporu ve benzeri) yanınızda bulundurun çünkü poliklinikleri gezeceksiniz.1-2 gün sürebilir daha kısa olabilir.Tamamen hastanenin çalışma prensiplerine bağlı.

Engelli sağlık kurulu raporunu aldıktan sonra çalışmak ve diğer süreçlerle engelli vergi indirimi için vergi dairesi başvurmak gerekiyor.Ankara'dan engelli vergi indirimi raporu ilede SGK emeklilik servisine başvurmak gerekiyor.Bahsettiğim gibi SGK başlangıç tarihiniz ve toplam SGK prim gün sayınız tabloda hangi zamanda emekli olacağınız belirliyor.Onu bilemediğimiz için yazamıyorum.Sizin bu alana yazmanız lazım.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Cevabın için çok teşekkür ederim

Şimdi şöyle bir durum var 2002 ilk sigorta açılışım ssk çalışandim ben sonra esnaflık yapmaya başladım 3 sene bağkurluydum ben 2017 de başıma gelen durumdan dolayı kapatmak zorunda kaldım. Biraz serbest meslekle uğraştım onun için Ssk ve bagkurlu olamadım yani genel sağlık sigortam var çalışan değilim. Şuan 19 yıllık sigortalılık sürem ve 3.900 gün primim var.

Maaş konusu da bu işlerden anlamadığım için kurul bana maaş bağladı çalışmadığım için mi bilmiyorum ama daha maaşımı çekmedim çünkü 2 hafta oldu bağlanali.

Şimdi bacağım ve kanserden kaynaklı engelden dolayı emekli olamam mi ? Olmam için ne yapmam gerekir. Çalışmıyor olsam bile ve özrüm ve engelim var. Şimdi çalışmadığım için Ssk emekli yapmıyor mu. Sağlık sorunlarım var çalışamıyorum şuan. Bir yerde de çalışamıyorum ne yapacağımı anlamadım.

Çalışmaya başlar isem bu engelimden ve hastalığımdan dolayı tekrar kurula girsem emekli olabilirmiyim ya da ne yapmak gerekir bilmiyorum.

Engelli sağlık kuruluna girsem maaşım kesilir mi ve çalışmadan başvuru yapabilir miyim. Bu arada ameliyatı olduğum yer ile girdiğim kurul aynı eğitim araştırma hastanesi. %60 rapor buradan aldım.

Tercanli41

Size yazdığımı rahat ve dikkatli bir şekilde okuyunuca ne dediğimi anlayacaksınız.Siz şu an ne SSK 'lı ne Bağkur'lu sunuz değil mi Yani gelir kazanarak SGK kurumuna prim ödemiyorsunuz.GSS diye bahsettiğiniz aylık düşük bir tutar ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanma işlemidir.

Siz çalışmadığınız için devlet size kanser olmanız nedeni ile maksimum 18 ay malulen emekli maaşı öder.

Siz söylediğiniz için yazdım engelli vergi indirimi olayını.Engelli vergi indirimi başvurusu yapmak için bir yerde çalışmak gerekiyor .Bunun esnetilecek yani yok.Zaten diğer yazımda yazdığım gibi engelli vergi indirimi işlemi için çalışmak gerekiyor ki o zaman bu 18 aylık maaş kesilir:Anladığım buna ihtiyacınız var.

Sizin sadece elinize şu an alıdığınız malulen emeklilik maaşını devam ettirmeniz lazım.Bunun sürecini tamamlamışsınız zaten.Bu işlemde size engelli sağlık raporu verilmez.Malulen emeklilik ile engelli vergi indirimi ile emeklilik bambaşka şeyler.

Siz bu malulen emeklilik yani almakta olduğunuz maaşa devam edebilmek için 18 ay bitmeden kısa süre önce SGK sizi tekrar bir hastaneye aynı rapor aldığınız gibi tekrar kontrol muayenesine yollayacak.Hastalığınız sürecine bakacaklar.Bu durumun engelli raporundan istinasi var oda yaşadığınız gibi oran değil hastalığa göre malulen emeklilik devam eder.Yani hastane sizin malul olup olmayacağınıza karar verir.

Bu konuyu konuşacağınız yani soracağınız kimseler yine bu raporu veren kurul veya doktorlar.Sormanız lazım onlara 18 ay sonra ben iyileşirsem malulen emeklilik hakkım devam eder mi etmez mi diye?Unutmayın kararı bir yönetmeliğe göre o kurul veriyor.Yönetmeliği internetten bulursunuz ama tıbbi terimlerle dolu ve uzun.Doktor olmayan birinin anlaması zor.Size doktor bilgisi bilen tabii mümkünse raporunuzu veren kuruldan bir doktor lazım.18 ay sonra yeniden almanız zorunlu olan malulen raporu için yine süre verebilirler (1 yıl ,2 yıl ,3 yıl gibi) Yada süresiz olur ancak o zaman bir daha kontrol muayenesi ile uğraşmazsınız.

Malulen emekli maaşı alabildiğinize göre ayrıca malulen emeklilik şartlarını karşılıyorsunuz.Ayrıca araştırmayın.Malulen şartlarını karşılamasaydınız SGK size maaş bağlamazdı.Bu arada size verecekleri maaş özel bir emekli maaşı değil.Siz gerçekten emekli olunca alacağınız maaş dır.Yani ne kadar emekli maaşı alacağınızı ilk maaşda öğrenmiş olacaksınız tabii yılda 2 defa emekli zammı alacaksınız.

Sizin elinizde bu malulen emeklilik maaşı durumu var.Bunun üzerinden devam edin.Yani siz şu an emeklisiniz zaten .Sadece dediğim gibi 18 ay süreli olmuşsunuz.Bunu süresiz yapana kadar kontrol muayenesine(hastaney gidip aynı süreçleri yaşamak) devam edersiniz.

Diğer bahsettiğim .ok farklı ve buba göre uzun sürede en az 1 yıl süren bir sürecin sonunda hak ederseniz ve onun emekli olma şartları buna göre farklı ve zor olabilir.

Saygılar.

Not: şimdi yazınızın içinde farkettim.Kurul size maaş bağlamaz.Yanlış bilgi.Siz malulen SGK tarafında emekli oldunuz.Malulen emekli maaşı alacaksınız.Bu konuyu SGK ile görüşün anlatsınlar size.Sağlık kurulu sadece hastalığınız ölçüyor ve karar veriyor.

Hem sizde farketmişsiniz durumu.Malulen emekli olmak için SGK ya başvurursunuz o sizi bir hastanenin sağlık kuruluna durumunun ölçülmesi için sevk eder.

Not:2 Maluliyet tespiti hakkında yönetmeliğe göre sizin malulen emekli olma yada olmama kararı veriliyor.Bu yönetmelik dediğim gibi tamamen tıbbı terimlerle dolu.Zaten ameliyat olduğunu ve sağlık kurulu aynı hastane demişsiniz.Doktorla konuşun.Hatta onlara sorun isterseniz sizin malulen emekli olduğunuzu onlarda söyler.Tek yapmanız gereken bu devam edebilir mi bu konuyu onlara sormak

Bilgi hazinedir kardeşim ALLAH razı olsun verdiğin cevaplar için teşekkürler.

Bahsettiğin gibi vergi indirimi farklı birşey şimdi baktım haklısın. Şimdi benim hastalık seyrine göre emekli olabilirim ya da olmayabilirim bunun cevabı 18 ay sonra olacak. Hastalık seyri ve engelli özrüm durumuna göre netleşicek ama tabiki durumuma göre itiraz hakkım da olacaktır. Sadece şunu düşünmüştüm acaba ayağımda özrüm engelim hastalığımdan dolayı belki süresiz rapor alabilirim diye düşündüm yanın bunun için bir yol varmıdır diye düşündüm kardeşim birşey bildiğimden değil aslında aydınlanmaya çalışıyorum.

Merhaba, Tercanli41

Allah sizden razı olsun.Size bahsettiğim gibi aynı hastalıklardan farklı organlardan engel oranımız var.Benim engelli raporum süresiz.Çünkü tedavi tamamlanıp remisyon(kanserin uyuma(sessizlik) durumu) evresine girdiğinizde size süresiz engelli sağlık kurulu raporu verirler.Tedavi alıyorsanız(kemorterapi,radyoterapi veya ilaç tedavisi) bu süreç tamamlanana kadar yüksek engel oranı ile süreli engelli raporu veriliyor.

Ayrıca engelli sağlık raporunu hastane sağlık kurulunuzdan almanız şu anki emekli maaşı durumunuz etkilemez.Sadece bir sonraki adım olan engelli vergi indirimi sürecine girerseniz anlattığım gibi olayın seyri bambaşka olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Çok güzel bilgiler teşekkür ederim.

Benim durumum şu şekilde Ocak 2020 ilk ameliyat sonrası baldır ve kasiklara metastaz. Mayıs 2020 iki yerden ameliyat kasıklardan lenflerim alındı ve uyluklarimdan derinden dokular alındı baldırım da boşluklar var. 2020 temmuz radyoterapi. Şuanda bir tedavi almıyorum kontrol sürecine girdim. RABBİM düşmanıma bile vermesin bu hastalıgı yaşayan bilir. İnşallah hepimiz iyi olalım. 🙏

Tam anlamıyla bakamadım ama bende hastalıklara göre engel oranı ne çıkar acaba.

1.Kanser nedeniyle kasik lenfleri alındı bacağımda çekmeler oluyor ve çorap giymediğimde bacağımda şişlik oluyor ve doku alınan yerde ayakta fazla durunca kan oturuyor o bölgeye.

Not: Doku kaybı olan yer yani kanserin çıktığı bacağımda aynı yerde 5 yaşımda derin yanık oldu ve uyluklarimdan diz kapağına kadar kaplayan yerde geniş bir yanığım var. Şimdi mesala yanık, kanser, doku kaybı, lenflerin alınmasi bunlar ayrı ayrı mı oran yazılıyor bilgilendirirsen sevinirim. 🙏

2. Mide fıtığı ve reflüm var asit orta derecede.

3. Yaklaşık 2. Senedir unutkanlığım var.

4. Ailemden gelen bir rahatsızlık olan genetik bir durum sanırım. İki kolumuz da da kireçlenme var yani yukarıya kaldırınca kollarımız çok yorulur. Belki boyun fıtığı da neden oluyor olabilir bu konuda tam tedavi olmadım yani bir resmiyet yok şuanda ama bu rahatsızlığı yaşıyorum.

5. Bacağımda düz yolda yürürken değil ama merdiven çıkarken baldırımı hissetmiyorum.

6. Farenjitim rahatsızlığım var.

7. Sol ayağımda geçmeyen mantar hastalığı var.

8. Yoğun diş eti çekilmem var. ( Reflüye bağlı olabilir )

Bu hastalıkların hepsi oran sayılır mi veya hangileri ne oran alır tahmini bilgi verebilir misin. Yakın zamanda engelli raporu başvurusu yapacağım ama senden de ön bilgi almak isterim teşekkür ederim 🙏

Tercanli41

Üstad, kanser rahatsızlığı ve doku kaybı nedeni ile oran genelde % 60 oluyor.Bahsettiğiniz farklı rahatsızlıklardan oran alındığını ben duymadım.Ama olabilir sormak lazım.Sadece içlerinde mide fıtığı ve nörolojik baldır hissetmeme önemli olanlar gibi duruyor.Onlardan oran gelebilir.

Saygılar.

Üst Alt