Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1969 doğumluyum, 592 gün sigorta ve 6 yıl 8 ay bağkurum var, nasıl emekli olabilirim?

ces1969

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar.

Yeni bir üye olarak buradaki yardimlariniz ve bilgilendirmeleriniz icin cok cok tesekkür ederim.
Cok güzel süperbir sey yapiyorsunuz. Sizleri bu konuda özellikle tebrik ederim.
Benim de bir sorum ve bilgilenmem gereken bir sey var bu konuda bilgisi olan arkadaslarin yardimci
olacagina inaniyor ve simdiden tesekkür ediyorum.

Ismim Hasan, Kasim 1969 dogumluyum.
1979 yilinda Türkiyede trafik kazasi gecirdim ve sol kolum yok.
2001 yilinda Devlet hastanesinden rapor aldim ve orada %50 engelli raporu verdiler.
2002 yilinda Avusturyaya geldim. Burada su an hala calisiyorum ve 2011 yilinda % 70
özürlü raporu aldim.

20.02.1993 ile 31.07.1995 yillari arasinda 592 gün sigortali calismisligim var. Fakat vergi indirimi belgem olmadan calistim.
01.08.1995 ile 01.04.2002 yillari arasinda da 6 yil 8 ay bagkurlu olarak sigortam var.
Su an Avusturyada hala calismaktayim.

Avusturyadaki sigortalilik durumum göz önüne alinmaksizin.

1. Bu durumda emekli olabilir miyim.
2. Yaklasik 3022 gün sigortali gözükmüslügüm var. 3860 günü doldurmam icin istege bagli sigorta yaptirip da bu günü doldurabilir miyim?
3. Ya da bu gün sayisini borclanma suretiyle doldurmam mümkün mü?
4. Hem sigorta hem de bagkur da sigortam oldugu icin Bagkurumu sigortaya aktarabilir miyim. Nasil yapabilirim?
5. Özellikle sigortadan emekli olabilmem icin ne yapmaliyim.
6. Türkiyeden emekli olursam su an Avusturyada sigortali calisiyorum, buna bir engeli olur mu? Cünkü ilerde bu ülkeden de engelli olarak erken
emekli olma ihtimalim var bu nu da kacirmak istemiyorum.
7. Bu halimle sigortadan emekli olursam ne kadar emekli maasi alirim?
8. Fazla emekli maasi alabilmem icin ne gibi bir islem de bulunmami ya da nasil bir yol izlememi önerirsiniz?
9. Basta da dedigim gibi Türkiyede herhangi bir vergi indirimi belgem yok, nasil ve ne zaman almam gerekiyor.
Sigorta hastanesinde ameliyat oldum oradan belgeleri alip da ise basladigim da da sakat oldugumu ispat edebilir miyim. yada
O tarihten sonra protez yaptirdigima dair belgeler ise baslamadan önce de engelli oldugumu isbat etmekte yeterlimi?

Bu konularda bana nasil bir yol izlemem gerektigini anlatir ve yardimci olursaniz cok memnun olurum.

Simdiden tesekkür eder, hepinize saglik, sihhat ve mutluluk dolu günler dilerim.

Hasan

Hasan bey,
Merhaba sorularınıza bilgim dahilinde cevap vermeye çalışacağım...

1-Yurt dışındaki sürelerinizi hesaplamadan evet TR den emekli olabilirsiniz..
2- 3022 günü nasıl buldunuz anlayamadım verdiğiniz bilgilere göre 2962 gün prim ödemeniz var. Evet bu prim ödemenizi tamamlayıp emekli olursunuz.
3-Bunu bilemiyorum araştıracağım..
4-Evet hizmetlerinizi hangi kurumda toplamak istiyor iseniz hizmet birleştirmesi yapabilirsiniz..
5-Özellikle sigortadan emekli olmak için TR ye kesin dönüş yapıp ssk lı olarak 3,5 yıl (1261 gün) ssk lı çalışıp bu esnada vergi ind.hakkı kazanıp engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanıp emekli olabilirsiniz.
6-Bulunduğunuz ülkenin ilgili mercilerinden cevap alabilirsiniz.
7-Emekli maaşı yatırılan prim ve kazanç çok önemli şuan ne dersek boş ssk dan en düşük 800-900 civarı bağ-kur dan ise 500-600 emekli maaşı bağlanıyor.
8- Madde 5 i uygular iseniz ssk dan maaşınız daha yüksek olur..
9-Ssk lı olarak çalışmaya başladığınız vakit iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak Maliye (Mükellef hizmetler birimine) müracaatınızı yapabilirsiniz.
NOT: Vergi ind. müracaatı esnasında çalışıyor olmak şart..

Officer cok cok tesekkürler.
Istege bagli prim yatirmam icin ne yapmam lazim.
Öncelikle sigortami bagkurdan ssk ya aktarip ondan sonra istege bagliya basvurmam lazim.
Ayrica vergi indirimi icin ne gibi sürecten geciyoruz.
Tesekkür eder iyi günler dilerim.
Sevgi ve saygilarimla.
Hasan Askar

İsteğe bağlı prim öder iseniz bağ-kur lu olmuş olursunuz ve emekli maaşınız düşük olur Tr ye gelip bir iş yerinde çalışmanız ve primlerinizi tamamlamanız gerekir.İsteğe bağlı ödeyip bağkurdan da emekli olabilirsiniz bunun için vergi ind. hakkı alamanıza gerek yok prim ve gün şartını tamamlayıp 5510/28 kanunundan faydalanarak emekli olabilirsiniz.
Hizmet birleştirme işini emekli olurken yaparsınız şuan için acili yeti yok (Aktarma işinin)
Vergi ind.için şu linki inceleyin....
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

İlker'İn ddiği gibi, isteğe bağlıya/bağkura geçiş emekli maaşınızın düşük olmasına nedne olur. Türkiye'ye dönüş yaptığınızda 4a çalışan statüsünde prim yatırmalı ve primlerinizi 3600'e tamamlamalısınız.
O arada defterdarlıktan sakatlık indirimi de elde der ve sonrasında erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz...

http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Üst Alt