Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1988 SSK başlangıcım ve %40 raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?

KOKO1968

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
1988 yılında sigortalı olarak işe başlamıştım.

% 40 rapor ile kaçyıl sonra emekli olabilirim.

15 yıl mı 20 yıl mı

bilgisi olan varsa paylaşabilir mi
teşekkürler

mahkemeliğim

mahkeme kararında vergi indirimi için davayı vergi mahkemesi görür demiş eklemiş görse raporu olduğu kabul olunmuş olsa bile 20 yıl çalışma istenir % 40 için demiş onu araştırıyorum.

İlker bey bu arada temyiz bozma vermiş, nisan mahkeme var.
Ne yapabilirim

Arkadaşım siz çalışma hayatınız başladıgınız dönemden bu güne kadar maliyeye bizzat vergi ind. hakkı için müracaat ta bulundun mu?

Bu mahkeme kısmını hiç anlamadım

evet

evet bulunmuşum 1988 yılında 0radan 30 gelmiş
benim bundan haberim yoktu emeklilik için başvurdum rapor oranım düşük diye emekli olamadım bende mahkemeye başvurdum.
iş mahkemesi de elimdeki raporun 40 oradan gelenin 30 olduğunda tekrar rapor almam için hastaneye gönderdi. oradan da 40 alınca mahkeme emekli olabilir dedi karara bağladı.

ondan sonra temyiz iş mahkemesi buna karar veremez ayrıca karşı tarafta maliye olmadığından kararı bozmuş ve eklemiş kişinin raporu onaylanmış olsa bile 20 yıl çalışması gerekecektir diye ama ben 15 yıl biliyordum ve 1988 den beri sigortalıyım...
temyizin demiş olduğu karar 2008 den çıkan yasaya bağlı olan kanun değilmi
o yüzden soruyorum 1988 den beri sigortalı olan 15 yıl mı 20 yılmı çalışacak.
teşekkür ederim İlker bey,

senin 3.derece vergi ind. hakkı oldugu için 15 yıl 3600 gün ile emekli olursun..
Bence ssk ya yazılı olarak emekli olup olamıyacagını sor bakalım ne cevap verecekler...

ssk

ssk rapor 40 olsun ilk günden beri emeklisin diyor...
ama rapor 30 muş onuda iş mahkemesinde 40 aldım hasteneden kabul etti
temyiz iş mahkemesi bu kararı veremez kişi 40 raporada sahip olsa 20 yıl çalışması gereklidir diye bozmuş ama bende sizin gibi 15 yıl üzerinden olduğunu biliyorum zaten sigorta kağıtlarında müracaatta gün yıl kalmamış
raporu 30 olduğundan emekli olamamıştır demişti. resmi yazı elimde.

bu konularda uzman olan bildiğiniz bir avukat varmı

arkadaşım sen konuyu o kadar dağınık anlatmışsınki direk olayı mahkemeden başlatmışsın. Bunu çözmek için uzman olmak lazım ki buradaki arkadaşlarda uzman depil sadece fikir verebilirler. Konunun ne olduğunu mahkeme öncesini ve sonrasını açıklarsan fikir veren daha çok olur. Allah yardımcın olsun.

sen ve ben ....

İlker bey ile bu konu hakkında daha önce yazışmıştık ondan direkt girdim.

Ayrıca ilk mesajımda kaç yıl olduğunu soran bir konu açmıştım. Vede burada birçok arkadaşımız bir çok konuda da uzmandır. En azında yeterli bilgilere sahipler.

Bu arada dileklerin için teşekkür ederim.

İyi günler

İlker bey bu mahkeme konusunu hiç anlamadım diye yazınca ben o şekilde anladım. İyi günler.

...

ilker bey dediğinize ait yasasının maddesini biliyormusunuz.
Bunu arıyorumda.

yani 1988 de beri ssklı çalışan % 40 engelli raporu olan bir kişi ne kadar sene çalışır.

ilginiz için teşekkür ederim.

15 yıl 3600 gün çalışır..
Vergi ind. hakkı var ise emekli olur....Siz istediginiz kadar elimde rapro var erken emekli olurum diye düşünmeyein engelli emeklilikten faydalanmak için muhakkak vergi ind. hakkı olması şart..
Ve hangi dedigime ait yasa maddesi orayı anlayamadım..

Sayın üye arkadaşlar

Bu temyizde sonra fikirleriniz varsa paylaşırmısınız.

Teşekkürler

Doğru mu anladım:
1- 1988 yılında sigortalı olarak işe başladın
2- Ama sakat statüsünde çalışmana rağmen o zaman vergi indirimi için vergi dairesine başvurmadın?
3- Bugün emekli olmak için sgk'ya başvurdun, ama sgk vergi indirim hakkın yok diye başvurunu reddetti
4- Bunun üzerine sgk'yı dava ettin. Dedin ki, işyerim beni %40 raporuma karşılık sakat statüsünde çalıştırdı, siz bu çalışmayı kabul ettiniz, ve şimdi o zaman vergi indirim hakkı elde etmediğimi ileri sürüp beni emekli etmiyorsunuz.
5- Dava sürecinde mahkeme yeni rapor almanı istedi. %40 rapor verdin mahkemeye. Mahkeme bu rapora dayanarak sgk'ya dedi ki, "bu adam sakat, erken emekli edeceksin"
6- Ama sgk karara itiraz etti... Bunun üzerine yargıtay sgk'yı haklı buldu ve dedi ki:
a- sgk için rapor oranının bir önemi yok. sgk maliye'den vergi indirim hakkı elde edilip edilmediğine bakar. Edilmişse emekliliği onar, aksi halde reddeder
b- Bu veriyken, mahkeme yeni bir rapor talep edip o rapora göre sgk'ya emekli et diyemez
c- Davacının vergi indirimine dair bir sorunu varsa, bu sorun sgk ile değil, maliye bakanlığı ile çözülebilir. Mahkeme bu konuda sgk'yı sorumlu tutamaz.
d- Emeklilik başvurusunun sgk tarafından reddedilmesi yasaldır. Davacı istrerse maliye bakanlığı ile hukuki süreç başlatır, bu sgk'yı bağlamaz..

Bunları doğru anlamışsam, malesef yapacak bişey yok.

Sorularım:
1- Şu anda sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor alabiliyor musun?
2- Mahkemeye sunduğun %40 raporun tarihi ve alınış amacı neydi?

merhaba

raporu, mahkeme iki rapor arasında çelişkiyi düzeltemek; amaçlı hastaneye benim iş gücü kaybım olan sakatlığımın derecesini net olarak sordu. onlarda % 40 aldım. rapor tarihi 07.03.2008 raporda % 40 ve sürekli ibaresi var.

ayrıca mahkemeye girdim oda vergi mahkemesine dava açmamı sonucunu getirmeme isteyip duruşmayı uzun süreli attı.

Yargıtay kararı mahkemenin yeni rapor talep etme yetkisinin olmadığına karar vermiş. Dolayısıyla o konuda yapabileceğin bişey yok.

Şu anda sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor alabiliyor musun?

evet

alabilirim diye düşünüyorum...
mahkeme vergi mahkemesinde dava açmamı ve sonucu getirmemi söyledi,
ayrıca buradaki raporlarıda kanıt olarak kullanabileceğimi söyledi.

şimdi ne yapayım

2- Ama sakat statüsünde çalışmana rağmen o zaman vergi indirimi için vergi dairesine başvurmadın?

başvurmuşum oda % 30 gelmiş benim ondan haberim yoktu.

Bugün %40 ve üzeri rapor alabileceksen, hiç uğraşma dava ile felan! Defterdarlıktan 3. derece sakatlık indirim hakkı elde edersen, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün primle emekli olabilirsin.

Sahi, madem %40 ve üzeri rapor alabiliyorsun, neden dava ile uğraştın ki?

Yanılma

eLİMDEKİ RAPORDA % 40 tı maliyedeki rapordan bir haberdim.
ssk ya sormuştum emekli olursun değince hiç araştırmadan emeklilik istifa dilekçesini verip iş yerinde ayrıldım ve ssk ya gittiğimde rapor istendi oda % 30 maliyece düşmüştü. "haberim yoktu"

2006 yılından beri süren bir dava şimdi mahkemece istenmiş ve kuruldan geçerek alınan raporumla alabilirmiyim

Elindekli rapor ne kadar kabul görür Maliye tarrafında bilmiyorum. Ama bugün sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzerinde rapor alabileceksen, davayı felan umursama, defterdarlığa başvur sakatlık indirimi için, elde et ve emekliliği hak et. Bence en temiz yol bu

teşekkür ederim

bakalım deneceğm ondan sonrada yeni bir dava açalım artık nasıl olsa ayağımız alıştı mahkeme yollarına

SAYIN OTURAN BOĞA
Açıklamalarınızda 40'üzeri diyorsunuz.. Rapor hastaneden alınan 40 ise değişik bir işlem mi görür.

Bu arada benim davam ediyor temyiz iş mahkemesini görev harici karar verdiğinde vergi mahkemesine gönderdi şu anda ankarada vergi mahkemelerinde dosyam Sizin tahmininiz sonuç ne olur iş mahkemesi üzerine rapor almıştım hastane 40 vermşti.
İlginize ve bilgi paylaşımınızdan dolayı Sizlere çok teşekkür ederim/iz.

Saygılarımla

Üst Alt