Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1992 yılında başlayan 4-C'li devlet memurunun engelli raporuyla emekliliği..?

u.uçar

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
İyi geceler...

Eşim 1972 doğumlu bir bayan ve 1992 yılı mayıs ayında işe 4 C li devlet memuru olarak (engelsiz) göreve başladı ve aralıksız bu güne kadar (23 yıl) çalıştı.Bağkur ve SSK hizmeti yoktur.Sağlık Bakanlığınca uygun görülen Üniversite hastanesinden özür oranını tespiti ve gelir vergisi indiriminden yararlanmak için %60 engelli sağlık kurulu raporunu daha yeni aldı ve 1. derecenin 1 den aylık almakta.Kadrosu VHKİ. Şimdi bazı sorularım olacak...

1- Ne zaman emekli olur?

2- Emekli olursa 23 yıl üzerinden mi emekli olur?(yani malülen falan değil, normal emekli)

3-Emekli olursa yaklaşık ne kadar emekli aylığı alabilir?

4-Yine emekli olursa kaç TL emekli ikramiyesi alabilir?

5-Tüm bunlar için ayrıca (yani emekli olmak için ayrıca engelli sağlık kurulu raporu) engelli sağlık kurulu raporu almasına gerek var mı?

Cevap için şimdiden teşekkürler.

1- 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre ne zaman isterse emekli olabilir. Tüm şartlar uygun

2- Emekli maaşını bilmek mümkün değil.

3- Sıradan biri 25 yılda ne kadar emekli maaş alacaksa siz de o kadar alacaksınız (şu andaki kıdeminiz üzerinden).

4- Emekli ikramiyesi hizmet yılı ile hesaplanır. Yani 23 yıl üzerinden

5- Eğer rapor kurmuunuzun arşvine girmişse, yeniden rapor almanıza gerek kalmaz.

Biraz araştırma ile aşağıdaki linkten de anlaşılacağı üzere SGK dan 23 yıl bilfiil çalışma üzerinden, 1400 TL emekli maaşı ile 42.379 TL emekli ikramiyesi almaya hak kazanmış olduğunu buldum.:D

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu

u.uçar bey, üç aşağı beş yukarı o civarda allah bereket versin güle güle harcayın :)

Herkese merhaba,

Eşimin yukarıda açıklandığı üzere 657-4C ve 23 yıl fiili hizmeti var ve %61 engelli sürekli sağlık kurulu raporu var ilaveten maliyeden sürekli %61 vergi indirimi var.Fakat erken emeklilik için aşağıdaki şartlar gerekli,

(Emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi

Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla,[Yaşlılık emekliliğinden yararlanırlar)

Ama şifai olarak SGK ile yapılan görüşmede oranın %61 olması nedeni ile " Emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi a ve b fıkralardaki oranlara göre " hükmünden yararlanılamayacağı söylenmekte.Yani oran %40-59 aralığında olmadığı için erken emekli olamayacağı yönünde.Yani bir nevi özürlülük oranı fazla diye cezalandırılmaktadır.

Sizlerin bilgi ve görüşleri nelerdir?

SGK sizi emekli etmeyecek mi yani? Sizin SGK.ya bu soruyo sormanız lazımdı sorduğunuzuv arsayıyor cevabınızı merak ediyorum..

Erol bey tabiiki sordum ve yukarıya yazdım zaten iyi okumadınız heralde, ben de temenniden ziyade bilenlerden cevap bekliyorum.

Millet, erken emeklilikte, %40 raporla 15 senede emekli olurken, bizimkisi %61 raporla ile 23 senede olamıyor.

Yazdıklarını farklı farklı yerlerde okudum: ama soruma cevap sizde bende alamadık. 23 senede neden olamıyor, merak ettim doğrusu:

Forumda bir yerde vardı benzeri diye düşünüyorum bakıyorum konu yıllar önceydı: Hemşire arkadaşımız sonradan sakatlanmıştı ne oldu diye merak ettim: dediğim gibi sonuca ulaşmadık.

yada doktora söyleyin raporunuzda %55 versin olmaz mı?

u.uçar, Mr.No

Burada yasa yazılırken saçma sapan yorumlanabilecek bir dille yazılması soruna yol açıyor.

Eşiniz malulen emeklilik için başvursun (yani %60 üzeri rapora karşılık). Onlar dönüp "durumunuz maluliyeti gerektirmiyor" derse, o zaman o red kararına karşı bir dilekçe verip 5510 geçici 4. maddeye göre değerlendirilmesini isteyin.
Emekli olması önünde hiç bir engel yok.

OturanBoğa
5510 sayılı yasanın bu hükümleri cidden tamamen saçma cümlelerle hazırlanmış.
%40-59 arasını düzenleyen paragraftan önce
''...... %60 üzeri olup ilk işe girerken malül durumda olduğundan malulen emeklilikten yararlanamayanlar'' deniyor.
Buradan, oranı %60 üzerinde olup ilk işe girişinde malül durumda olmayanların mutlaka malulen emekli olması gerektiği yorumu çıkıyor.
Peki örneğimizde olduğu gibi bu durumdaki arkadaş emeklilikte de çalışmayı düşünüyorsa ya da herhangi bir sebeple malulen emekli olmak istemiyorsa ne olacak?
Çeşitli yorumlara açık bu duruma netlik kazandırılması için engeli stk larınca yukarılara baskı yapılması görüşündeyim.

Ufukalp

Kesin net açıklama olmadığı için tereddüt durumlarda kaldığımda. Sizin gibi cümlenin sonuna nokta koyamıyorum. Ufukalp kardeşimizin açıklamasını benim görüşümü açıklamış oldu. Nokta koyabilecek cümle bulabilsek; Oturanboğa kardeş sizde ucu açık yorum yapmışsınız. Yorumunuzda nokta koyabilecek bir cümle göremedim. Emeklilik yönünde engel yok ama kesin emekli olursunuz diyemiyoruz işte.

% 60 üzeri olunca 5510 sayılı yasanın 25. maddesine göre maluliyet söz konusu oluyor ya, sözde bunun için o %59 sınırı...

Yukarıda yazdığım gibi, 25. maddeye göre malulen emeklilik için başvuracaksınız, reddedilecek (reddedilirse), bu sefer geçici 4. maddeye göre işleme koyulmasını isteyeceksiniz.

657 ye tabi engelli memurun emekliği ve aylık bağlanma oranı

Merhaba herkeze,

İki sorum olacak birincisi, 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi 6. fıkrasında, 657 sayılı yasaya bağlı olarak çalışan sonradan engelli devlet memurlarının emeklilik hakları düzenlenmektedir. Fakat %40-%59 arası olanlarınkini, peki oranı bizimki gibi Baltazar yöntemine göre %69 ise ne olacak? Bu haktan yararlanamayacakmıyız? Üstelik tek hastalıktan olmadığı için malulen emeklilikten de yararlanamıyoruz? Aslında %40 engelliden emekli olunuyorsa, %69 oranından haydi haydi olması gerekmez mi?

İkinci sorum ise emeklilikte ABO (aylık bağlama oranları ile ilgili) ekim 2008 den önce memur olanlarınki %75 sonrakilerinki %50 de, anlamadığım şu, ekim 2008 den önce işe başlayan bir memurun 2008 ekiminden mesela günümüze kadar çalışması da %75 den mi değerlendirilecek yoksa 2008 ekiminden sonraki çalışmaları %50 oranından mı kabul görecek?

Bilen konuya vakıf birileri cevaplarsa sevinirim?

2008 Öncesi İçin;
2008_oncesi.PNG

2008 Sonrası için;
2008_sonrasi.PNG

Taha bey bu tabloyu biliyorum bu sitede görmüştüm. Bu tablo benim sorularımın tam cevabı değil ne yazık ki. Birde bu tablo nerede geçiyor mevzuatta yani kanunen?

Abi tabloya göre emekli oluyorsun SGK 'nın mevzuatı işte. benimde %60 engelim 3960 gün 15 yıl çalışma şartı ile emekli oluyorum. ama emekliliği düşünemiyorum bende. 2. soruna da cevap veremiyorum orası tam bir muamma hesabı bende çözemedim ama alcağın aylık 1000 lira en fazla sitede yazan arkadaşlar var 850-900 emekli maaşı vermişler adamlara ben emekli olsam 1000 lira maaş verseler 800 lira kirayı düştün mü? hah.. o zaman bir çöp kenarında benim ölümü bulursun. 10 saniye haberlerde engelli gazimiz çöp kenarında ölü bulundu yazar biter. abi daha yazmayayım ben sana bunları okuyup yazdıkça kendimden geçiyorum. Engelli bakanımız olsun bizi anlayan. hatta ülkeyi ona yönettirelim yoksa olmayacak bir şey.

OturanBoğa
Malülen emeklilik tek hastalıktan %60 ve üzeri ise geçerli olduğundan malulen olmuyor, bizimkisi Baltazar yöntemine göre %69 yani Ufuk Alp beyin dediği gibi mevzuatımız laçka. Bu konuda STK larca baskı yapılması lazım.

TahaAY
Peki bu SGK mevzuatının tarih sayısını linkini falan verirmisin bir okuyayım?

u.uçar

Yukarıda yazdığım gibi, 25. maddeye göre malulen emeklilik için başvuracaksınız, reddedilecek, yani oranınız %60 veya üzeri değil diyecekler, o zaman geçici 4. maddeye göre işleme koyulmasını isteyeceksiniz.

Peki Bülent bey, Taha Ay beyin gönderdiği tablonun bir resmiyeti var mı? Varsa, o zaman malulen emekliliğe gerek yok? Yoksa herhangi birinin oluşturduğu bir tablo mu? E posta ile başvurduk cevap gelmedi kamunun emekli dairesi başkanlığına, geçici 4. maddeye göre de oranlar yüksek kalıyor, bunun düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum. Birde sorumun 2. kısmı ile bilginiz veya düşünceniz var mı?

u.uçar Malulen emeklilik şartları zaten zor. Engelli emeklisi olacak ve emekli maaşının ne kadar yatacağını bilmek zor o kısmı emekli olduktan sonra anlayabiliyorsun.

5510 geçici 4. maddesi 6.fıkrasına göre kurum aracılığı ile SGK dan görüş yazısı istedik bakalım sonuç ne olacak? Tahmini iki ayda cevap gelirmiş...

Bürokrasi ve mevzuat bilmezliğe bakın. Çalışılan kurum daha yeni yollamış SGK ya dilekçe ve eklerini, 1 ay bekletmişler nerede ise. SGK dan da 2-3 aydan önce de sonuç çıkmaz:mad:
Siz siz olun takip edin hiç olmaz ise çalıştığınız kurum evrağınızı 1 ay bekletmesin.

Evet, engelli arkadaşlar,

Nihayet görüş yazısına cevap geldi eşim için. (Yaklaşık 4 ay kadar sürdü görüş için dilekçeyi yazdıktan sonra cevap gelene kadar geçen süre) Sağlık raporunu %68 olarak onaylamışlar, yani emeklilik artık CEPTE, darısı diğer bekleyenlerin başına diyeyim.

Emeklilikte görüşe (SGK rapor onayı) gelen cevap ekte, umarım bekleyenlere örnek olur.

qv5WD3.jpg

Merhaba. Rapor 1 yıl süreli olunca da emekli olunabiliyor mu bilginiz var mı. Sgk da maliye gibi oranı düşürebiliyor mu

Nuray6141
Evet olunabilir, ama büyük ihtimalle emeklilik de süreli yani kontrollü olur.

Üst Alt