Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1993 yılında iş kazası geçirdim. Rapor oranımı hatırlamıyorum. Ne yapabilirim?

biçare

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1993 yılında iş kazası sonucu sürekli iş görmezlik maaşı bağlandı 5510 sayılı yasa çıkana kadar ben kendimi malulen emekli olarak biliyordum 2012 yılına girdikten sonra karnemi kullanamadım. 01/10/2008 den beri bağ kura borcum gözüküyor 10,500 tl +2,500 faizi varmiş. 1996 yılında basit usülden esnaf oldum 2004 yılında gerçek usulden devam ediyorum. aylık bağlanma oranım yüzde 59,9 rapor derecem bu mu bilemiyorum bu konuda ne yapabilirim teşekkürler

bülent bey çalişırken sağ kolumu makinaya kaptırdım bütün parmaklar büyük oranda hasar gördü işaret parmağı koptu baş parmak ampute oldu orta parmak yarısından koptu kopan parçanın yarısını yerine yerleştirdiler.sadece süs olarak duruyor.yüzük parmağı çok açamiyorum serçe parmaksa yarım açiliyor.ve hep kapalı kalıyor. o günlerde büyük bir hayal kırıklığı yaşadığım için adeta dünyaya küsmüştüm ne rapor umrumdaydı nede yaşamak.218 pirim günüm vardı şu an 200 tl sürekli iş görmezlik maaşı alıyorum rapor derecem hangi kurumda kayıtlıdır?

SGK da dosyanız da mevcuttur raporunuz oradan öğrenebilirsiniz ama eski raporun size faydası olmaz siz en iyisi sağlık raporu vermeye yetkili bir hastaneye rapor almak için müracaat edin.

e devlette aylık bağlanma oranım yüzde 59,9 bu sakatlık oranımı? yani derecem bu mu?

Hangi oranda rapor verileceğini bir şekilde öğrenmeniz lazım. Eğer % 40 ve üzeri olabilecekse, bu durumda 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden aşağıdaki şartları tamamlamanız kaydı ile erken emeklilik hakkınız doğar.

bagkur.PNG

Normalde 28. maddeye istinaden emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gününü tamamladıktan sonra bağkur'a müracaat etmeli, onların sevki ile hastaneden % 40 ve üzeri rapor almalısınız... Bu şartlarınız tamamsa, bu yolu kullanabilir, emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Hastaneye sevk ettiklerinde % 40 ve üzeri rapor alıp alamayacağınızı da anlarsınız.

Ama eğer sigortalılık süresi ve priminiz tamam değilse, bu durumda emeklilik başvurusu yapamazsınız. Yapabileceğiniz tek şey, sakatlık oranınızı öğrenmek için başka bir yoldan hastaneye gitmektir. Bunun en kolay yolu da -eski adı sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu (shçek) olan- T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı il/ilçe müdürlüklerine Özürlü Kimlik Kartı için başvuru yapmaktır. Onların sevki ile hastaneye giderseniz, hastaneye rapor için ücret ödemezsiniz...
Eğer o başvurunuzda size % 40 ve üzeri rapor verilirse, bileceksiniz ki zamanı geldiğinde erken emeklilikk hakkından da yararlanabilirsiniz...

yani yeni rapor şartmı ben o rapor için 2 yil hastaneye git gel yapmıştım

bülent bey alakanızdan dolayı çok teşekür ederim.sgk kayıtlı olan rapor geçerli değilmi aylığımı ona göre veriliyor. yasa diyorki.[FONT=Tahoma]Sözkonusu yönetmeliğin; 18 inci maddenin (Kazanılmış Haklar) 1 inci bendi [/FONT][FONT=Tahoma](Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.)[/FONT][FONT=Tahoma] [/FONT][FONT=Tahoma]hükmü gereğince, 1999 yılında aldığınız Özürlü Sağlık Kurulu Raporunuz geçerlidir. Bu rapor ile maaş başvurusunda bulunmanız, özürlü kişilere sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanmanız mümkündür. [/FONT][FONT=Tahoma]

[/FONT]

Bağkur'dan emekli olmak için yeni rapor almanız şart. Ve raporun % 40 ve üzeri olması gerek.

ya ssk ya geçersem son 3,5 yıl durum değişirmi o zaman yeni rapora gerek kalmaz sanırım.

benim rapor yüzde 21,20 oranında çiktı 1996 yılında bağ kura baş yurduğumda bana dedilerki sen zaten emeklısın daha ne istiyon bağkura kaydımı yapmadılar 2008 de haderim olmadan kaydımı yapmışlar haberim olmuyor taki 2012 yılına kadar 12 yıllık hakımı yemişler böyle yasa olurmu haksızlık değilmi dava açarsam kazanırmıyım?

ssk'ya geçersen, bu sefer de defterdarlıktan sakatlık indirimi elde etmen şart. Bunun için de yeni rapr gerekli...

Üst Alt