Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1995 SGK girişim, 3800 prim ve %66 raporum ile ne zaman emekli olabilirim?

herkul_03

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Değerli Arkadaşlar,
Öncelikle hepinizin sıkıntılarınızı(gerek ağrı gerekse emeklilik mevzuu) bir an önce aşmanızı dilerim.
Benim sorum da emeklilikle ilgili olacak; Sigorta başlangıcım 1995. Yaklaşık 3800 iş günü ödemem var. Şu anda ilaç firmasında çalışıyorum. Bu benim 2. firmam. 2,5 yıl önce bu firmaya başlamadan önce Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp fakültesi FTR bölümünden % 66 iş göremez raporu aldım. Ama bu işe girerken raporumu işleme almadım, yani şu an engelli statüsünde çalışmıyorum. Öğrenmek istediğim; emekli olabilmek için(erken ya da malülen hoş ben hangisinin mantıklı olduğunu ya da benim durumuma uygun olduğunu bile bilmiyorum ya) engelli statüsünde çalışmaya gerek var mı? Benim durumum emekli olmak için yeterli mi? Ne şekilde ilerlemem lazım? Bu konularda benimle bilgi alışverişinde bulunursanız çok teşekkür ederim.
Hepinize ağrısız günler dilerim.:)

% 66 raporunuz ile 2. derece vergi indirim hakkı kazanarak erken emekli olabilirsiniz.Yada ilk işe başlamada malul sayılacak derecede değil iseniz ilerleyen yıllarda malul olduysanız Malulen emekli olabilirsiniz.
Önerim,
Vergi indirim hakkı alıp erken emekli olmanızdır. 2.derece vergi indirim hakkı kazanır iseniz (yada var ise) 16 yıl 4 ay 3760 güne tabi olursunuz.
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
1995 + 16 yıl 4 ay : 2011 emekli olmayı hak etmişsiniz. İşe girişinizi ay bazında vermediğiniz için emekli olmak üzere de olabilirsiniz.

Sayın Officer, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Vergi indirim hakkı alıp erken emekli olmamı önermişsiniz. Erken emeklilik ile malulen emeklilik arasında maaşta mı fark var?
Bir de vergi indirim hakkı almak için %66 raporumu şu an çalıştığım firmaya bildirmrm gerekiyor sanırım. Bu noktada şöyle tedirginliklerim var:
1- Rapor tarihim bu işyerine(ilaç firması) girmeden önceye ait.
2- Dolayısıyla bu firmaya girerken %66 özürlü olduğumu bildirmemiştim.(Sanırım hatayı burada yaptım)
3- Özel sektör(özellikle de ilaç sektörü) malümunuz, bu durumu işverenim koz olarak kullanıp iş aktimi sonlardırabilir mi?
4- Böyle bir durumda hali hazırda çalışmıyorken nasıl emekli olabilirim?
Ha bir de üniversite hastanelerinden alınan raporlarda sorun yaşanıyor mu?
Bilgi paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Malulen emeklilik ile erken emeklilik arasında maaş farkı yoktur ama malulen emekli olur iseniz ve tekrar çalışmak ister iseniz emekli maaşınızı kestirmek zorunda kalırsınız ama erken emekli olur iseniz hem çalışarak hak ettiğiniz maaşı alır hemde emekli maaşınızı alırsınız.
Vergi indirim hakkı almak için iş yerinize değil bağlı bulunduğu maliye'ye iş yerinizden alacağınız çalıştığınıza dair belge ile müracaat edeceksiniz.Bakınız bu linkte gerekli bilgiler mevcut.
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
1-Rapor tarihi fark etmez yeter ki elinizdeki raporu maliye vergi indirimi için kabul etsin.Kabul etmez ise sizi yetkili hastaneye sevk eder ve yeni rapor talep eder.
2-Bildirip bildirmemek size bir şey kaybettirmez/kazandırmaz ama bildirseydiniz iş yeriniz engelli kadrosunda sizi çalıştırırdı.
3-Hayır sonlandıramaz.
4-Çalışmıyor iseniz de aynı süreç olacak.Vergi indirimi müracaatı esnasında çalışıyor olmaz şart çalışmıyor iseniz 1 ay kadar bir iş yerinde ssk lı çalışan olun ve vergi indirimine müracaat edin.

Teşekkürler sayın Officer. Bağlı bulunduğum maliye konusunda da yardımınıza ihtiyacım olacak;
Çalıştığım firmam İstanbul zincirlikuyu vergi dairesine bağlı. Ben ise Trabzon ilinde çalışıyorum. Nereye başvurmam gerekli?
Bir de bu işlemleri yaptıktan sonra firmam benim vergi indiriminden yararlandığımı dolayısıyla %66 özürlü raporumu görecek mi?
(çağrı yapabilirseniz sizinle telefonda görüşmek isterim: 0 533 461 1385)
Saygılarımla...

Bende çok görüşmek isterim ama işitme engelliyim bi bilseniz var ya telefonda konuşmak için neler vermezdim.
Maliye için ise evraklarınızı Trabzon maliye'ye teslim edin resmi kanaldan İstanbul'a yollasınlar olur mu inanın ki bilemiyorum ama Trabzon maliyeye sormak lazım

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim Officer. Bu arada kırdığım pot için de özür dilerim :( Görüşmek dileğiyle.
Saygılarımla...

slm.güzel fikir alış verişi yaparak bilgi aktarmamız çok hoşuma gitti.benim anlamadığım konu malülen emeklilile ,erken emeklilik arasında ne fark var...yani %55 raporumla 1999 yılından buyana özel sektörde çalışmaktayım malülen emekli olmayı bekliyorum...vergi indirimden yaralanamıyorum.raporumu %35 yaptılar ankara...tekrar başvurmayı beklerken erken emekli olmam için ne yapmam gerek kafam karıştı....yani erken emekli olmanın şartları neler %55 raporumla..tşk.ederim.

çok ama çok tşk.ederim kolay gelsin....

iyi ki bu siteye üye olmuşum...bilgi depoluyorum...hiç birşeyden haberim yokmuş:(

Defterdarlıktan biraz önce çıktım arkadaşlar. İşyerimden çalışanları olduğuma dair yazıyı götürüp müracat edebileceğim söylendi vergi indirimi hakkına.
Önce 2010 ocak tarihli raporumun yenilenmesi gerekebileceğini öylediler ama bununla önce bir başvau bakalım oldu.
Bugün öğrendiğim bir konuyu sizinle paylaşmak istedim. Benim raporum %66 ama bu oran ankaradaki bir kurul tarafından (sağlık bakanlığı+maliye bakanlığı+çalışma bakanlığı) değiştirilebiliyormuş. Yani oradan sonuç %66 nın altında da üstünde de çıkabilirmiş. Söylediklerine göre %80 lik raporun %20 ye düşürüldüğüne de %18 lik raporun %55 e çıkarıldığına da şahit olmuşlar. Dolayısıyla %40 altı raporu olan arkadaşların da (öğrendiğim kadarıyla vergi indirimi için %40 ve üzeri lazımmış) vergi indirimi için başvurmalarında fayda var. Bu arada süreç 2,5-3 ay kadar sürüyormuş...

Hadi bakalım inşallah onaylanıp gelir ve bir'an evvel emekli olursunuz.

Bugün gönderdim defterdarlık vasıtasıyla evraklarımı Ankara'ya. Hakkımızda hayırlısı olur inşallah.
Tek endişem %66 lık malüliyet raporumun %40 ın altına indirilmesi. Bildiğim kadarıyla vergi indiriminden yaralanabilmek için en az %40 gerekiyor.
Bir kaç konuda ilgi rica edeceğim arkadaşlar:
1-İnşallah %40 üzeri rapor onaylanırsa emekli maaşımın belirlenmesinde vergi indirimi oranım etkili olacak mı?
2-Vergi indiriminden faydalanıp çalışıyorken işten ayrılmam durumunda günlerim dolduğunda (ki hesaplarıma göre 100 günüm kaldı), çalışmıyorken emekliliğe başvurabilirmiyim?
3-Vergi indiriminden faydalanıp bir süre çalıştıktan sonra emeklilik için aşmamız gereken başka bir engel (15 yıl ve 3960 gün dışında) kalacak mı?
Saygılarımla...

Hadi bakalım hayırlı olsun onaylanıp gelecektir inşallah sıkıntı olmadan sonucu bizim ile paylaşırsınız umarım ?
1-Hayır olmayacak emekli maaşında toplam ödenen kazanç ve prim günleri etkili olacaktır.
2-Vergi indirim hakkı kazandınız ve çalışmıyorsunuz prim ve yıl şartını tamam ise çalışmıyorken de emekli olmak için kuruma müracaat edebilirsiniz.
3-Hayır vergi indirim hakkı kazandınız prim ve yıl şartı tamam ise emekli olabilirsiniz.

Ankilozan Spondilit ve Erken Emeklilik

Herkese Selamlar,
Ben Ankilozan Spondilit hastalığımdan dolayı %66 oranındaki raporumla deftardarlığa vergi indirimi için başvurdum, cevap bekliyorum.
Bu konuda nasıl ilerlemem gerektiğini başta İlker Bey(officer) ve Bülent Bey(oturan boğa) olmak üzere bu forumdan öğrendim, Teşekkürler.
Benim kız kardeşim de aynı hastalıktan muzdarip. Kendisi geçen yıl şubat ayında heyete girdi, ancak %30 rapor alabildi.(aslında genel durumu benden iyi değil ki ben aynı hastalıktan %66 aldım.) Benim sorum: kardeşim bu %30 maluliyet raporu ile deftardarlığa başvursa Ankara'daki heyet tarafından %40 üzeri vergi indirimi oranı alabilir mi? Bana buradaki deftardarlıktan, rapordaki oranların Ankara'da artı yönde veya eksi yönde değiştirilrbildiği söylenmişti.
Ya da kardeşim alıdığı raporun üzerinden 13 ay geçtiği için durumum kötüleşti deyip tekrar heyete mi girmeli? Kendisi araştırmış: raporun varken bir daha heyete giremezsin, bu orana itiraz etmelisin denilmiş??? Bir tekstil fabrikasında sürekli ayakta çalıştığı için gerçekten zornanıyor. Ayak bileklerinde de şişlikler oluşmuş.
Kardeşimin sigorta başlangıcı 1994 yaşı 33. Yaklaşık 2800 prim günü var. 1 tane de çocuğu var.(analık borçlanması???)
Bu bilgiler ışığında kardeşim için en uygun izlenmesi gereken yol hangisi olmalı? Malulen veya erken emeklilik? Ve de rapor işini nasıl halletmeliyiz?
Yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım...

Evet, teorik olarak Ankara oranları yükseltebiliyor da düşürebiliyor da! Ama % 30 verilen bir oranı % 40'a yükseltir mi, bence rapor % 40'ın altında olduğu için rapora bakmazlar bile... Ama şansınızı denemekten de bir zarar gelmez heralde.

13 geçmişse Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den başka birine gidip yeniden rapor alabilir ve o raporla vergi indirimine başvurabilir.

Emeklilik için defterdarlıktan 3. derece sakatlık indirimi elde edecek ve aşağıdaki tabloya göre emeklilik şartlarını bekleyecek:

2008_oncesi.PNG

Doğum borçlanması yaparak prim gününü yükseltebilir tabii ki. Bunun için sigorta müdürlüğüne gidip şartları uyuyor mu diye araştırsın bence.

Merhabalar,
Ankara Maliyenin 0312 415 3204 numaralı sakatlık indirimi talepleri takip telefonu ile şimdi görüştüm. Yetkili kişi bana raporda teşhis kısmında eksiklik saptandığını, tekrar rapor talep edilmediğini sadece verilen kuruma gidip teşhis kısmının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Ama raporumda teşhis kısmında Ankilozan Spondilit ibaresi yer alıyor. Neden böyle birşey istemiş olabilirler ki? Ankaradan raporum 21.04.2012 de Trabzon maliyeye gönderilmiş. Adi posta ile gönderildiğinden 10-15 günü bulur dediler. Anlıyacağınız süreç uzuyor, benim de endişelerim artıyor :( Benzer durumla karşılaşan arkadaşlar varsa ya da konuyla ilgili fikri olan varsa bilgilendirmelerini bekliyorum.
Teşekkürlerimle...

Bir sorun yaşamayacaksınız bence. Hastaneler genellikle tanıları eksik aktarıyorlar kurumlara, onun için ha bire işler uzuyor.

Bence hastaneye gidip eksiklikleri giderdiğinizde sorun ortadan kalkacaktır.

İnşallah haklı çıkarsınız Bülent Bey. Bekliyip göreceğiz. Olumlu sonuçları buradan sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum...

Merhabalar Arkadaşlar,
Ankaradan vergi indirimi talebime cevap geldi. Gelen yazıyı aynen paylaşıyorum:
MERKEZ SAĞLIK KURULU KARARI
Muhammet Yıldırım Hakkında K.T.Ü. Farabi hastanesi sağlık kurulu tarafından düzenlenen 07/01/2010 tarih ve 9 sayılı rapor incelenmiş; ancak raporda sakatlıkla ilgili tam ve ayrıntılı olarak belirtilmediğinden herhangi bir karara varılamamıştır.
Adı geçen hakkında karar verilebilmesi için, klinik muayene bulguları, sakatlık bulguları, laboratuar bulguları ile ilgili aşağıda açıklanması istenen hususların tam ve açık bir şekilde belirtilip hastane baştabipliğine onaylatılarak alınan belgenin ve /veya söz konusu hususlara da yer verilmek suretiyle Özürlülük ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun yeniden düzenlenecek bir raporun Kurumumuzca incelenmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesine karar verildi.
İstenilen Bilgiler:
1-Vertebral eklemlerin hareket açıklıklarının gönderilmesi
2-Vertebral grafinin gönderilmesi

Buradan benim anladığım (ve/veya ibaresi olduğundan) benden yeni bir rapor istenmiyor.(?) Sizlerin de yorumlarını bekliyorum.
Hastaneye gittim; istenilen bilgileri dosyamda bulamadılar, geç saat olduğundan bilgisayara da bakamadılar. Bu istenen belgeler rapor çıkartırken bakılmamışmıdır?
Ankilozan Spondilit hastalığından vergi indirimi alan arkadaşların da yönlendirmelerini bekliyorum. Sizlerde de aynı sıkıntı yaratıldı mı?
Teşekkürlerimle...

Herkul_03,
Şu iki belgeyi hastanede var ise dosyanızdan çıkarttırın başhekime imzlatın aslı gibidir yaptırıp tekrar maliyeye teslim ediniz. Dosyanız da yok ise ilgili dr lara söyleyin bu iki test mi bilemiyorum yaptırım temin edin....
Bu iki belgeyi hazırlamadan vergi indirim belgesi süreciniz ilerlemez.
Şimdiden kolay gelsin.

İlker Bey,
İstenilen evraklardan biri test biri röntgen filmi. Dosyamda bulamadılar evrakları. Tekrar yaptırmam gerekiyor sanırım. Pazartesi bu işlerle uğraşacağım.
Benim merak ettiğim nokta Ankilozan spondilit hastalığı sebebiyle vergi indiriminden yararlamak isteyen başka bir arkadaşımın başına böyle bir durum geldi mi?
Nasıl yol izledi, ve bu istenilen bilgilerin ne seviyede olması lazım?
İlginiz için teşekkürler...

Olur böyle şeyler. İstenen testi ve rontgeni çektirin, sonrasında emeklilğk süreciniz olumlu şekilde sonuçlanacaktır.

%66 oranındaki raporumu vergi indirimi için yolladım. Süreç ve sonuç hakkında..?

Herkese Tekrar Merhabalar,
Ben Ankilazan Spondilit hastasıyım.
Daha önce bu site sayesinde bilgi edinip % 66 iş görememezlik raporumla Ankara'ya vergi indirimi talebiyle başvurmuştum.Yaklaşık 3 hafta önce talebim Ankara'dan mamuliyet durumumun raporda açıkça belirtilmediği sebebiyle geri geldi. Benden ek tetkikler, röntgen filmleri ve ölçümler istediler. Ben raporu aldığım hastaneden istenilen tüm evrakları tamamladım. yeniden rapor verilecekmiş gibi herşeye tekrar baktılar(labaratuvar+röntgen+ölçümler). Bu tetkikler sonrası aradan geçen 2,5 yılda hastalığımın malesef ilerlediğini öğrendim. Nötral pozisyonda ankilozda olduğum söylendi.:( Kurumlar arası yazışmalar hala sürüyor. Belgeyi elden teslim etmediler, Trabzon maliyeye gönderdiler. Bugün maliyeye uğradığımda cuma günü Ankara'ya evrakların gönderileceğini söylediler. Oradaki süreç de 35-40 gün sürüyormuş. Sizce sonuç ne olur?:confused: Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar...
Saygılarımla.

İnşallah sonuç. olumlu olacaktır bu sefer...

Ankara Maliye sakatlık indirimi takip: 0312 415 32 04-05-06 & 0312 415 27 05

Merhabalar,
Bugün aradım Bülent Bey'in verdiği numarayı. Mayısın 28 inde gönderilen evraklarım (yeni tetkiklerle beraber) henüz ulaşmamış Ankara^ya. Telefondaki bayanın söylediğine göre kuruldaki bir dr görevi bırakmış. Yeni dr bugünlerde baslayacakmış. Günde 500 civarı vergi indirimi talebi geldiğini sürecin 1,5-2 ay sürebileceğini söylediler :( beklemekten baska caremiz yok...

Üst Alt