Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1995 sigorta başlangıcım ve 5825 prim günüm ile emeklilik şartlarım nedir?

Gfyd

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar 1995 sigorta başlangıcım ve 5825 prim günüm var bir süredir çalışmıyorum,bu zaman zarfında 2. Evre göğüs kanseri teşhisi konuldu,ameliyat oldum ve şu an tedavi sürecindeyim.Vergi indiriminden emekli olabilmek için rapor çıkartmak istiyorum,rapor çıkartırken sigortalı olmam gerekiyormu?Rapor çıkarttıktan sonra sigortalı olup vergi dairesine öylemi başvurmalıyım.şimdiden teşekkür edeeim hayırlı günler

Gfyd

Merhaba,

Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemlerinin en başında sizinde söylediğiniz gibi tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarında engelli sağlık raporu almanız gerekiyor.Bu işlem için başvururken bir işte çalışma şartı aranmıyor.

Hastanedeki süreç tamamlandı muayene ve kurul işlemleriniz bitti ve raporunuz oluştuğu zaman başvuruyu sizinde söylediğiniz gibi vergi dairesine teslim etmeniz gerekiyor.Engelli vergi indirimi için vergi dairesine başvurduğunuz zaman bir işte çalışıyor olmanız gerekiyor.Çünkü başvuru esnasında sizden engelli raporu ,kimlik fotokopisi ve İşyerinde çalıştığınıza dair belge(bazı vergi daireleri işe giriş belgesi) istiyor.

Vergi dairesine başvuru anında çalışmanız olmaz ise başvurma şansınız ne yazık ki yok.Bu arada belki biliyorsunuzdur.1995 sigorta başlangıç yılınız ve prim süreniz engelli vergi indirimi tablosundaki 1.-2.-3. derecede emeklilik şartlarının hepsine uyuyor.Eğer engelli vergi indirimi işlemini tamamlayabilirseniz (yani % 40 ve üzeri rapor alabilirseniz) emekli olabilirsiniz.

Saygılar.

Merhaba
Çok teşekkür ederim açıklayıcı cevabınız için,bir şansımı deneyeceğim kanser hastalarına %40 üzeri rapor verildiğini okumuştum,gelişmeleri burada paylaşacağım Bilgi Hazinedir

Gfyd

Mutlaka işlemlere başlayıp sonucu görmenizde büyük fayda var.Sizin bahsettiğiniz gibi kanser hastalarına engelli oran cetvelinde en az % 40 veriliyor.İnşallah herşey gönlünüzce olur.

Saygılar.

Gfyd

Önce sigortalı olmanızı sonra rapor için başvurmanızı öneririm. Daha doğrusu, rapor tarihinde sigortalı olmanız olası sorunları önler. Hastaneye rapor için başvurun, muayene tarihinde sigortalı olun.
Raporu aldıktan sonra defterdarlığa sakatlık indirimi için başvurun. O hakkı elde ettikten sonra wgk'ya emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Tekrardan merhabalar,hastaneden %80 1 yıl sonra kontrollü raporum çıktı,çalışmaya başlayacağım iş yerinin muhasebecisi,sağlık raporu istediği için önce rapor çıkartmak zorunda kaldım.gün ve prim sürelerim doldu 8 senedir çalışmıyorum,öğrenmek istedğim konu 1 günlük sigortalı bile olsam şu an,ileride alacağım maaşı ne kadar düşürür şu an sistemde 3667 tl alacağım gözüküyor.maaş hesaplamasında son 10 sene önemliymiş hesaplamaya arada boş geçen 8 senemde katılırmı,yoksa prim ödenmiş son 10 senemmi hesaplanır.bilgisi olan varsa konu hakkında yorumlarınıza ihtiyacım var,şimdiden teşekkür ederim

Gfyd

Merhaba, emekli maaşı hesaplamasında adınıza yatan SGK prim tutarları dikkate alınmaktadır.Yani sizin bahsettiğiniz 10 yıl (3600 SGK prim günü) ödenen primler dikkate alınır.Boş geçirilen ,adınıza SGK primi ödenmemiş dönemlerin emekli maaşınıza hiçbir etkisi olamaz.

Asıl sorunuz olan şimdiki dönemde adınıza yatırılacak SGK prim tutarları düşük olursa emekli maaşınıza olumsuz etkisi olabilir.Bu konuyla ilgili yapabileceğiniz şudur.Vergi dairesine engelli vergi indirimi için başvurunuzu yaparak tüm belgelerinizi teslim ettikten sonra ilgili belgeler vergi dairesi tarafından Ankara'ya (Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu) gönderildiğini öğrendikten sonra(eviss sistemi veya başvurulan vergi dairesine sorarak) çalışma koşuluna devam etmenize lüzum kalmayacaktır.İşlemler Ankara'da devam edecek ve sonucu başvurduğunuz vergi dairesine ulaşacaktır.Bu zaman diliminde sizin çalışıp çalışmadığınız incelenmez.Sadece ilk başvurunuz sırasında evraklar Ankara'ya gideceği ana kadar herhangi bir zaman diliminde çalışıp çalışmadığınızın kontrolü yapılıyor.

Tüm işlemler tamamlanıp evraklar başvurduğunuz vergi dairesine ulaşınca ister bu vergi dairesinden ister işyeri olarak belgelediğiniz işverenin kendisinden engelli vergi indirimi raporunu talep edebilirsiniz.

Not: Bu kısa süreli asgari ücretten adınıza SGK prim tutarı yatırılması durumunda yaklaşık emekli maaşınızda aylık 5-10 TL tutarı arasında azalmaya yol açabilir.Bu rakam tahmini olarak dikkate almanızı rica ederim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir merhabalar raporum 1 yıllık olarak onaylandı emeklilik başvurumu yaptım kısmetse bir dahaki ay maaş almaya başlayacağım,sizin dediğiniz gibi maaşta bir düşüş olmadı hatta beklentimden fazlası var.Bu süreçte kafama takılan konularda bilgi paylaşımı yaptığınız ve herkese yardımcı olmaya çalıştığınız için kendi adıma teşekkür ederim.Kendinize iyi bakın hayırlı akşamlar.

Gfyd

Merhaba,rica ederim.

Forumda bulunan tüm arkadaşlarımızın birbirine yardımcı olabilmesi benim için çok değerli.

Kendi düşüncem şöyle ki;biz birbirimize destek olarak daha güzel bir hayat yaşamamıza ve hayatımızı kolaylaştırmamıza yardımcı olabilmek çok kıymetli ve anlamlı amaçlardır.

Sizin düşüncelerinizin beni çok mutlu etti.Bu sayede amacıma ulaşmak için beni daha hevesle ve heyecanlı yaptığım işlere devam edeceğim.

İnşAllah herşey gönlünüzce olur.Siz de kendinize dikkat edin lütfen.

Hayırlı akşamlar.

Saygılar.

Üst Alt