Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1997-1998'de yaptığım askerliği borçlanmak emekli maaşıma nasıl etki eder?

Konular
13
Reaksiyonlar
0
1997-1998 'de 18 ay askerlik yaptım.Askerligi en yüksekten borçlanma yaptığımda emekli maaşıma ne kadar etkisi oldugunu borçlanmayi yapmadan önce nasıl öğrenebilirim?Sgk bunu bana söyleyebilir mi?Yoksa parayı yatır ben hesabı ondan sonra mı yaparım der.Meblag çok oldugundan bunu muhakkak önceden bilmem lazım ki fayda maliyet hesabı yapayım.

Özgürumut

2000 öncesi askerlikler için olabilecek en yüksek borçlanmayı yapmak lazım. Maaşa net olarak ne/nasıl yansıyor bilmiyorum ama uzun vadede buna değeceğini biliyorum.

Borçlanma maaş bağlandıktan sonra iptal edilemez deniyor.Maaş belli olsada bankadan ilk maaşı çekmesek borçlanmayı yinede iptal edebilirmiyiz?

Temmuz ayında Ali Tezel'in bakırköy şubesine gidip 400 tl. ödeyip birkaç soru sordum.Cevaplari bir bayan verdi.

Sorularımdan birtanesi de1997-1998 arası 18 ay askerliğimi en yüksekten borçlansam acaba maaşıma yatırdıgım para gözönüne alındıgında mantıklı mı dedim.
Hesap yaptı 2000 öncesi yaptıgım bu borçlanmanın maaşıma etkisinin en taban ve tavan arasında sadece 5 tl.fark yapacagını hesapladı.
Ben tabikii şok geçirdim.Nasıl olur 10 bin tl. civarı yapılan borçlanmayla 80 bin tl. civarı yapılan borçlanma arasında nasıl 5 tl.fark olabilir ki dedim. Sistem böyle dedi. Gitti 400 tl.
Oysa ben tüm tazminatımı borçlanmaya yatırip düzgün bir emekli maaşı alıp emekli olmak istiyordum.Tüm hayallerim yıkıldı.Emekliligim dolmasına ragmen baglanacak maaşım düşük olduğu için halen çalışmak zorundayım.

Bilgisi olan arkadaşlar gerçekten bu hesaplama doğrumudur?Bana çok mantıksız geldi.Lütfen yardım.

18 ay askerliği borçlanıp yatırdım sgk dan hesaplama yatırdım yükselme olmadı 15 tl yüksetmiş 11680 yatırdim 15 tl emekli maaşımi yükseltmis 15 tl için değermiydı neden bişey farkettirmemış

yatırdım parayı dilekçe verip geri alabiliyormuyum

Osman onay

Arkadaşlar en büyük yararı 18 ay askerlik ile 1 buçuk yıl emekliliği erkene çekmiş oluyor. Maddi açıdan fazla bir ekstrem katkısı çok olmaz. Kişinin prim sürecine, yıl ve borçlandığı yıl içinde belirlenen borçlanma katsayısı farklıdır. Yok en yüksek borçlanayım fazla emekli maaşım olsun bunlar söylenti gerçek olan herkesin aynı olmadığı, emekliliği öne çektiği, az da olsa emekli maaşına katkısı olduğudur.

haklısınız ama sgk daki memur askerliği yatırırsan emekli maaşına 100 TL gibi farkı olur demişti o yüzden yatırmıştim beni yanılttı yanlış bilgi vermelerine çok kızıyorum

emekli olmama 14 ayım kaldı askerlik için yatırdım parayı dilekçe verip tekrar geri alabiliyormuyum

Parayı geri alamazsın geri ödenmez askerlik borçlanması geri iptal olmaz. dilekçe verirsin olumsuz cevap alırsın🙂 uzun vadede düşün 1.5 yıl erken emekli oluyorsun. Memur isen ikramiyeyi de biraz yükseltir.

@Osman onay

Eğer maaş baglanmadıysa 1 defalığına borçlanmayı iptal ettirip paranızı geri alabilirsiniz.

Askerliginizi ne zaman yaptınız?

Osman onay

Askerliği hangi tarihler arasında yapmıştınız? Eğer 2000 öncesi değilse, askerlik borçlanmasının hiç bir avantajı yok.

Özgürumut ben 2008 öncesi askerlik yaptım ve 450 gün 9760 tl asgeri üzerinden ödeme yaptım asgeri ödeme yapmadan oncekı maaş göstergem sistemde 1249 gözüküyordu asgerlik borçlanması yaptıkdan sonra 1350 lira oldu şimdi ise 1572 gözüküyor siz hesap edin.

nasıl oluyor anlamış değilim sigorta girişim 2002 98 de 18 ay askerlik yaptım 18 ay olarak asgariden yatırdım hiçbir faydası olmadı diyebilirim öncesinden ve sonrasında hesaplama yaptırdim 15 tl lik bi artış olduğu gözüküyor bana en az 100 TL 150 tl felan farkeder demişlerdı 15 tl artış oldu

ayrıca bişey sormak istiyorum 2018 aralık 31 de askerlik borçlanması başvurusu yapmıştim ocakta yatırdım askerlik borçlanması yaptığım parayı dilekçe verip tekrar geri alabilirmiyim alabilirsin demişlerdı bununla ilgili bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim askerlik yatırmam yalnızca 18 ay emeklilimi geriye çekti şuan emekli olmama 13 ay felan var

sigorta girişim 12.10.2002
askerliği 10.11.1998 de gittim 18 ay
borçlanma yaptım 15 tl felan artış olmuş
ayrıca 18 önce emekli olacam faydası bu 15 tl için yatırmaya değmezdı emekli olsan ne olacak 1.5 tl ile geçinebilecekmisin evin kira emekli olsan bile mecbur çalışacaksin
yatırdım parayı geri alabilirmiyim

Osman onay

15 tl aylıkta fark korkunç! Ama bunda bi hata olmasın? Bana yanlışlık var gibi geliyor.

askerliği yatırmadan önce sgk nin sitesinden sorgulama yaptım da 1387.96
ek ödeme 55.52 çıkıyordu
askerliği yatırınca tekrar sorgulama yaptım 1404.93 ek ödeme 56.2 çıkıyor
fark 17 tl çıkıyor doğrumu 17 tl için askerliği yatırmaya değmedi demi hiçbir faydası olmadı gibi oysa 100 150 tl fark eder demişlerdı
ayrıca ek ödeme ne anlama geliyor anlamış değilim

Osman onay

O hesaplamada sorun var bence. Gerçek maaş bağlandığında bu sonuç çıkmaz.

Askerlikle ilgili veri girerken sisteme, hangi tarihler arasında askerlik yaptığınızı da yazdınız mı, böyle bir alan var mıydı formda?

benim bir arkadasımada aynı durum oldu sigorta başlangıcınız 2002 ama sız 1998 de asgeri borclanma yapıyorsunuz sayet sgk 98 olsaydı o zaman farkederdi

ne diyelim hayırlısı askerliği yatırdim için şuan emekli olmama 12 ay var şuan çalışmıyorum iyi bir iş bulursam askerlige yatırdım parayı geri çekecem yoksa çekmeyip emekli olacam başka çarem yok

selam, OturanBoğa Askerliğimi mayıs 1996 ila kasım 1997 arası 18 ay yaptım. Bana 12 ay askerlik borçlanması yetiyor normal olarak. 12 ay askerliğimi borçlanmam emekli maaşıma takriben ne kadar yansır?18 ayı komple yatırsam maaşta yapacağı fark için değermi? Normal sgk girişim 2003 ocak

Benim merak ettiğim diğer bir konuda; Diyelim engelli emekliği olurken 18 aylık askerlik borç lanmasının hepsini deyilde, 12 aylık borçlanma yeterli heldiği için prim günümüzü 12 ay borçlanarak emekli olduk.
Daha sonradan kontrol muayenesi ile emekliliğimiz iptal edilir ise Normal emekli olmak için kalan 6 aylık askerlik borçlanmasını yine eksik primleri doldurmak için yapa bilirmiyiz acaba?

askerlik bilgilerini girmedım sgk nin sitesinden sorgulama yaptım ayrıca sgk daki memura rica ettim sisteme girip hesaplama yaptı aynı çıktı hesaplama yapmıyorlar bile ne olacaksa

bunda bi yanlışlıkyok demi ben 2000 öncesi askerlik yaptım sigorta girişim 2002 18 ay olarak yatırdım 15 tl gibi fark oldu neden benimki böyle oldu anlamış değilim

Emekli maaşı hesaplama hakkında hesap

Merhaba,

2008 öncesi : 931 gün
2008 sonrası : 2890 gün
emekli-maasi.com sitesi hesabına göre;
Emekli Maaşınız 1.471,14 ₺ / Ek Ödeme 58,85 ₺
Toplam 1.529,99 ₺
çıkarıyor.
Askerlik borçlaması yapmak istesem (550 gün) 2008 öncesi olduğu için 931+550 gün maaşıma (+) (-) etkisi ne olur?
Teşekkürler
Ufukalp

Klingbeil
Ben, eğer emeklilik şartları için prim gün sayısı ve sigorta süresi ihtiyacım yoksa, sadece emekli maaşı yükseltmek için borçlanma taraftarı değilim. Böyle bir durumda bana göre ödenen parayı ancak 30 yıl gibi bir sürede amorti ediyor ki bu da bana mantık dışı geliyor.
Ama borçlanma emeklilik için ihtiyacınız olan prim gün sayısı ve sigorta süresi kazandıracaksa hiç tereddütsüz borçlanma taraftarıyım. Çünkü bu durumda erkenden alınmaya başlanan emekli maaşı büyük bir avantajdır.

Ufuk bey, aslında 2side olacak hem eksik prim tamamlıcam 200 gün fakat 550 yatırsam be kadar artısı olur maaşa net doğru bilgi sgk gşdip mi hesaplatmam gerekli.

yeni konu açıcam yeni konu aç butonu hangi menüde acaba

Klingbeil
Emin olun asgari ücret üzerinden yatıracağınız fazladan 350 gün, emekli aylığınızı dikkate değer miktarda artırmayacaktır.
SGK'da emeklilik başvurusu haricinde maaş hesaplamazlar.
sssss2777
Önce Forum bölümleri altındaki konunuzla ilgili ana başlığa gidin, oraya gidince üstte "Yeni konu aç" yazısını göreceksiniz.

Senin askerligi sgk'dan sonra 15 ay yapman sebebi ile askerlik borçlanması yaparsan,senin sgk girişinde otomatikman sgk başlangıç tarihi olan 2001 yılını 15 ay,yani 450 gün daha geri çekecek ve senin sgk başlangıcin 1999 yılı olacaktır.

Buna göre sen %62 oranın ve 1999 sgk girişin ile 17 yıl,3840 gün sgk primi ile emeklilik hakkını kazanmış olacaksın.

Bana bu bilgiyi buradan Bi arkadaş verdi anlamış değilim sigorta başlangıcı 2001 askerliğim 2002 bu borçlanma geriye çekerse 3840 geriye çekmese 3920 hangisi olur bilen biri yardımcı olsun lütfen

Üst Alt