Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1997 SSK başlangıcım var. 2010 yılında Kamuda memur olarak göreve başladım. Emekli..?

MALIÇLI

Yeni Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Sağlam statüde 1997 de SSK lı olarak işe başladım. 3000 gün sigorta primim var. 2010 yılında %60 oranında engelli raporu aldım. 2010 yılından itibarende engelli statüsünde 4 yıldan beri Kamu kurumunda memur olarak çalışmaktayım. Engelli Memurlar [FONT=sans-serif]- % 50 - % 59 arasında olması durumunda en az 16 yıl,[/FONT]
[FONT=sans-serif]- % 40 - % 49 arasında olması durumunda en az 18 yıl çalışma şartı var. Ben acaba ne zaman emekli olabilirim. Tarih yazabilirmisiniz[/FONT]

SSK ve Emekli sandığı pirimleri birleştirilir. Birleştirilmemiş ise dilekçe ile bulundugun birimdeki personel şubeye-yada mutametlik- verebilirsiniz. Birleştirilmesini talep edebilirsiniz.

SSK.lı iken elde ettiğiniz pirimler 360 güne bölünür. Elde edilen sonuç yıl olarak memurluğunuza katılır.

Bu nedenle dereceniz değişir -bir kaç üst dereceye yer var ise- yerleşirsiniz.

2008 yılından sonra çıkan kanuna göre İntibak işlemlerini yapmıyorlar. Yani derece ve senelik izninden kazanılmış hak olarak saymıyorlar. 2 sefer dilekçe yazdım, olumsuz geldi.

Memur statüsünde emekli olabilmek için hem yıl hem de prim şartı tamamlanmak zorunda. % 40 ilâ % 49 arasında raporu bulunan memurların emekli olabilmeleri için 4680 hizmet süresinin yanı sıra, 18 yıllık memuriyetlerinin de tamamlanması şart. Yani, eğer memuriyetten önce ssk ya da bağkur primi yatırmışlarsa, bu primler toplanır ve hizmet süresi olarak 4680'den ve o gün sayısınca da 18 yıl'dan çıkartılır.
Bir başka deyişle memur olmadan önce 3600 gün ssk'sı bulunan bir kişi 1 ekimden sonra memur olduğunda 1080 gün (ya da 1261 gün) memur olup emekli olamaz. Bu kişinin emekli olabilmesi için 18 yıl (yani 18x360=6480 gün) hizmet süresi dolmalı. Yani emeklilik için 6480-3600= 2880 gün memur olmalı...

Bu bir örnek...

1 Ekim 2008'den sonra bu durum değişti. Daha doğrusu, kurumlar tek çatı altında birleşince, herkes aynı statüye tabi oldu ve -ilk kez 1 ekim 2008 sonrasında sigortalı ya da memur olan- tüm sakatlar 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi oldular. 28. madde der ki:
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar​

Emekliliğiniz için aşağı yukarı 1320 yada onların hesaplamaları ile 2760(en az 16 yıl derler ise) gün memurluk durumunda kalmanız gerekir. Bu da sizin lehinize.

Ancak farklı görüş şu: memurlukta 16 yılı tamamlamanız isteyecekler. Benim görüşüme göre 16 yıl olan 4320 günlük pirimlerin dolması. Siz 1997 de işe giriş yaptınız o yıl baz alınmalı bence... Çünkü sigortalı olmanız gereken süre isteniyor..

Başka görüşü olan varsa açıklayabilir. Karşı görüşe de saygım var...

Benim bilgim de şu şekilde:

Engelli statüsünde memur olduğunuz tarih - o güne dek ssk vb. ödediğiniz tüm primler = Emeklilik için temel alınacak olan memuriyete başlangıç tarihiniz

Yani gün/ay/2010 - 3000 = 1 ekim 2008'den önceki bir tarihe işaret ediyorsa, bu durumda 1 ekim 2008'den önceki mevzuata tabi olursunuz. Bu da 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesindeki şu satıra işaret eder:

"5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir."​

Üst Alt