Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1997 SSK giriş. %70 raporum ve vergi indirimim var. Ne zaman emekli olabilirim?

mefetseger

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1997 yılı ssk girişliyim 2002 yılında çalışıyorken karacığer transplantasyonu oldum ve amelıyatımın ardından raporum bıtınce işe başladım ancak 5 ay sonra tazmınatımı alıp işden ayrıldım 4 sene kadar evde dınlendıkten sonra rapor aldım 2008 de ve tekrar işe başladım vergi indirirımınden yararlanıyorum işyerımde özürlu kadrosundayım şu an 2200 kadar yada bıraz daha fazla tahmını ssk prim gunum var ssk başlangıcım 1997 raporum yuzde 70 artık ozel bi şirkette çalştığım için yorulmaktayım emeklı olabılrmıyım

Hatice hanım,
Sizin için 2 şekilde emeklilik düşünüle bilir.
1-Malulen emeklilik ilk işe giriş tarihinizde engelli değildiniz ve sonrası rahatsızlandınız o zaman yapmanız gereken sgk ya malulen emekli olmak için müracaat ederek yetkili hastaneye sevk yeni rapor almaktır. % 60 ve üzeri rapor alır iseniz malulen emekli olursunuz.
Malulen emeklilik için 10 yıl 1800 gün prim ve % 60 ve üzeri raporunuz olmalı.
Not:Malulen emeklilik müracaatında kurum sevki sonucunda rapor almak şarttır.
2-Vergi indirim hakkı kazanıp emekli olmak.
Siz zaten % 70 raporunuz ile 2.derece vergi indirim hakkı kazanmışsınız.
Bu şartlara göre ilk işe giriş tarihiniz
05.08.1997 tarihi ve öncesi ise 16 yıl 4 ay 3760 gün ile
06.08.1997 tarihi ve üstü ise 17 yıl 3840 gün ile
emekli olursunuz.
Yalnız ilk işe giriş tarihinizde 18 yaşını doldurmuş olmak kaydı ile bu şartlara tabi olursunuz.

maluliyet cetveli'ne göre "Karaciğerin fonksiyonlarını ileri derecede bozan veya tedavi edilemeyen hastalıkları, kanserleri, tam teşekkül etmiş siroz ve karaciğer transplantasyonu" malulen emekli olmaya neden olarak kabul ediliyor. Durumunuz buna uygunsa, malulen emeklilik için sigorta müddürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.
Eğer maluliyet cetveli'ne göre malul durumda değilseniz, sakatlık oranı cetveli'ne göre % 70 ve üzerindeki raporunuza istinaden malulen emekliliğe başvurabilir, reddedildiğinde de şu davayı örnek göstererek sgk'ya dava açabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

Ya da İlker'İn yazdığı gibi, defterdarlıktan elde edeceğiniz sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Onun kriterleri de şu şekildedir:

2008_oncesi.PNG

Üst Alt